Lägg gärna ett bakplåtspapper på plåten så att inte bullarna fastnar. Du kan använda samma papper ett tiotal gånger.
När Du lagt bullarna på plåten kan Du sätta på ugnen. Ställ in den på 225 grader. Plåten kan du ställa ovanpå ugnen så att bullarna får lagom jäsvärme.
Du kan ju ta dej en timmas paus ifrån bakningen för att syssla med något annat medan bullarna jäser.
Medan ugnen värms upp och bullarna jäser kan Du diska eller roa dig med något annat.
Efter ca 45 minuter sätter Du in plåten i mitten av ugnen. Efter tretton minuter i ugnen är bullarna klara.
Nästa gång mäter Du förhoppningsvis inte upp ingredienserna. Det är bara till att ösa på. Blir proportionerna lite fel så märks det snart och då är det lätt att korrigera. Känn dej inte bunden av recept och inte heller vad jag har föreslagit här. Experimentera!
Resultatet blir naturligtvis inte lika bra var gång men bullarna blir praktiskt taget alltid ätliga. Du kan alltså knappast misslyckas och med erfarenheten blir resultatet bättre och bättre.
Sätt igång! Improvisera gärna!
Äppelmos och sylt
Tag vara på fallfrukten. Tag bort maskgångar, kärnhus och stötta eller skadade ställen och skär den rensade frukten i ca 5 mm tjocka bitar. Äppelsorter eller mognadsgrad spelar inte så stor roll, men undvik alltför omogna och alltför mogna frukter. Lite päron, plommon, fläderbär eller andra bär kan man gärna ta med. Sätt inte till något vatten!
Det finns en hel del myter beträffande mos- och syltberedning som antingen stöder sig på en ålderdomlig tradition eller som underhålles av kommersiella intressen. Att röra om med en träsked ger bara fördelar om koket är så stort att det behövs en lång sked, men ofta är en vanlig sked att föredra. Tillsats av socker, ascorbinsyra och citronsyra är kommersiella påhitt som är mera till skada än till nytta.
Rensa, men skala inte äpplena!
Sätt inte till vatten!
Kok på svag värme och rör om till botten emellanåt!
Sätt inte till socker!
Socker har ingen funktion som konserveringsmedel såsom påstås
Sätt inte heller till ascorbinsyra eller citronsyra! |
När kastrullen är full sätter man den på kokplattan och kopplar på högsta effekt. Efter en eller ett par minuter hörs ett susande ljud och då sätter man genast ned effekten till den lägsta.
Det är stor risk att man bränner vid äpplena och då får man ett fasligt jobb med att få kastrullen ren och man kan tvingas att kasta innehållet. Detta måste alltså till varje pris undvikas. Rör om till botten en stund och lägg sedan på locket och kok på lägsta möjliga effekt.
När äppelbitarna kokat en stund har volymen minskat så att man kan fylla på med ytterligare äppelbitar. Lyft på locket då och då och rör om till botten. Längden av koktiden är en smaksak men kok inte för länge. Mos som innehåller hela äppelbitar är både nyttigare och smakligare.
Den ännu heta mosen kan man fylla i glasburkar eller plastaskar som efter avsvalning kan förvaras i frysen. Glasburkarna kan spricka vid infrysningen om de är helt fyllda.
Sylt av bär tillredes på samma sätt som äppelmos. Konstra inte till det genom att använda gamla kokboksrecept eller recept från livsmedelshandeln. Gör det lätt för dig!
Tillsätt aldrig socker!