Razredne vijesti‎ > ‎

Terenska nastava: Dva lica našeg zavičaja - TRILJ

Izvješće o terenskoj nastavi

9. svibnja 2012. učenici Područna škola Promajna krenuli smo  na dugoplaniranu terensku nastavu u Trilj i Sinj da bismo upoznali život ljudi, kulturne i povijesne znamenitosti i neke ustanove, biljni i životinjski svijet toga dijela našeg zavičaja.
Ova je terenska nastava dio projekta Dva lica moga zavičaja kojim je predviđeno da mi, primorci, upoznamo način života i gospodarstvo ljudi koji žive dalje od obale. U listopadu su učenici iz Trilja posjetili naše mjesto i Makarsku.

Polazak je bio u 8 sati. U 9 sno već bili u špilji Vranjača pokraj Kotlenice. Tamo smo puno naučili o špiljskim životinjama te o nastanku stalagmita i stalaktita.
Nakon kratke vožnje stigli smo do Sinja. Prošli smo kroz Muzej i samostan. Odlično je bilo što smo u Muzeju mogli pitati što nas je god zanimalo. Saznali smo kako je Gospe Sinjska spasila Sinjane od najezde Turaka, te se u spomen na taj dan na Veliku Gospu, 15. kolovoza trče Sinjska alka.
Vidjeli smo alkarsko trkalište i ulicu s drvoredom,  u spomen za svakog Sinjanina koji je otišao u 1. svjetski rat. Za svakog momka po jedan kesten.

Nakon Sinja slijedio je posjet Brnazama. Oduševili su nas konji! Tim više jer je svatko od nas imao prigodu zajahati tu plemenitu životinju.

Od puno uzbuđenja smo ogladnili, ručak u restoranu Marinero okrijepio nas je omiljenim jelima: pizzom i bečkom šniclom sa ponfritom, prema želji.

Poslije ručka, preko visećeg mosta došli smo do triljske škole. Domaćini su nam s ponosom pokazali svoju lijepu novu i izuzetno čistu školu. Bili smo gosti u njihovoj učionici. Puni ponosa i uz gostoprimstvo koje ćemo dugo pamtiti dočekali su nas u narodnim nošnjama uz uštipke.
Prezentirali su nam sličice iz teške i ponosne povijesti, zanimljivosti vezane za klimu, zemljopisne uvjete, te gospodarstvo Cetinske krajine.

Sve naučeno u učionici najbolje je utvrditi na školskom igralištu. Uz zabavnu igru Kineza i Japanaca više se nije znalo tko koga lovi. Domaći teren je bio presudan, te su nas pobijedili. Čekamo ih na uzvratnoj utakmici u Promajni.

Za kraj, posjet Grabu i mlinicama. Imali smo priliku osjetiti miris pravog mljevenoga brašna.
Tu je, na izvoru rijeke Rude, veliki ribnjak sa pastrvama.


                         Izvijestile: Ria, Anđela, Karla R. i Karla I., učenice 4. razreda

VRANJAČA
Comments