QUANTITATIVE APTITUDE SECTION


1. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost how much

Sol: 2 pencils è 8 cents => 1 pencil è 4 cents

Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents

2. A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely
in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.

Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.

A alone can do the same work in = 1/40 min.

B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60

Therefore, b can do the same work in = 60 min

3.A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken
1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?

Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil

Let ‘X’ be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction

The fuel consumed while going = X + ¼

The fuel consumed while coming = X

Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ¼) + X = 4 ½

ð 2X + ¼ = 4 ½ => 2X = 4 ½ - ¼ => 2X = 4 ¼ => X= 2. approx

Therefore the fuel consumed while coming = 2 gallon

4. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher
temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100
degrees. Then what is the low temp?

Sol: 40 deg.





5. A person, who decided to go to weekend trip should not exceed 8 hours
driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic
in Sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can select
a picnic spot?

a) 120 miles
b) Between 120 and 140 miles
c) 160 miles

Answer: 120 miles

6. A salesperson multiplied a number and got the answer 3, instead of that number divided by 3.What is the answer he actually has to get?

Sol: (1/3) *1 * 3 = 3, so number = 1

Divided by 3

Answer: 1/3.


7. A ship started from port and moving with I miles per hour and another ship started from L and moving with H miles per hour. At which place these two ships meet?

|----|----|----|----|----|----|
port G H I J K L

Sol: Answer is between I and J and close to J or (L*I*H)/(H+I)


8. A building with height D shadow up to G. A neighbor building with what
height shadows C feet.

|----|----|----|----|----|----|----|
A B C D E F G H

Sol: B Ft. or CD/G

9. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person
was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the
second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.

Sol: Let ‘x’ be the speed limit

Person ‘A’ was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
Person ‘B’ was fined for exceeding the speed limit by = twice of ‘A’
= 2*10mph=20mph
given that the second person was traveling at the speed of 35mph

=> 35mph – 20mph = 15mph

Therefore the speed limit is =15 mph


10.A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at
destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from
the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels
with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?

Sol: 11.00am

11.In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture,
how much r is to be added?

Sol: One Part

12. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.

Sol:

13. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much
distance travels

Sol: ( 5 miles )


14. Two trees are there. One grows at 3/5 of the other in 4 years, total growth of
trees is 8 ft. what growth will smaller tree will have in 2 years

Sol: ( < 2 ft. )

15. A storm will move with a velocity of towards the center in hours, at the same
rate how much far will it move in hrs.

Sol: ( but the answer is 8/3 or 2 2/3 )