Hexaware
 
 

Hexaware is a rapidly growing global IT solutions company having operations in North America and Europe, its headquarters at Chennai, India and two development centers at Chennai and Mumbai. A full-fledged software development center at Princeton and regional offices in Chicago, San Francisco, Montreal and UK.

The company is working in fields like Application Integration and E-Commerce Enablement among others Its technology alliance partners include IBM, Vitria, BEA Systems, Constellar, Sterling Commerce and Harbinger. The vertical focus areas include banking, insurance and the airline industries. An ISO 9001 company, Hexaware has been assessed at SEI CMM Level 4.
Hexaware's list of clients include Air Canada, Alliance Capital, Princeton University, TransAmerica, EMI Music, Equitable, Franklin Mint, and Blue Cross/Blue Shield.
For more information about this company visit their homesite at www.hexaware.com
Written Test: 
            The written test for Hexaware consists of three sections. The first section is a Computer Awareness Section. The second section is an Aptitude Section which has questions on basic mathematics. In the third section a C program is given and the output of the program is to be found. This section has the maximum weightage..
‧     Test1                                                                                                                                 
‧    Test2
Interview:                                                                                                                                 

The information on the interview is from the  horse's mouth, but it consists mainly of technical grilling. A  lot of  stress is  laid on Data Structures, C and C++.

Some the questions that could be asked in the technical interview are:
What is friend function?
What are virtual functions?
What does static variable mean?
What is public, protected, private?
What is a scope resolution operator?
Write a program to concatenate two strings.
Write a program to compare two strings without using the string comp function .

Test 1 q’s

1.    Directions for questions 1-10: Expand the following terms

1. ODBC
Ans. Open Database Connectivity.

2. HTML
Ans. Hyper Text Markup Language

3. RISC
Ans. Reduced Instruction Set Computing

4. ASCII                                                                                                                                     
Ans. American Standard Code For Information Interchange

5.ANSI
Ans. American National Standard Institute.

6. XML
Ans. Extended Markup Language

7. FLOPS
Ans. Floating Point Operating Per Second

8. SQL
Ans. Sequential Query Language

9. QBE
Ans. Query By Example

10. ALE
Ans. Address Latch Enable
11. What is lagging in DBMS ?
Ans. Reduced Redundancy.

Directions 12 to 20: For the following questions find the odd man out
12. Unix
      OS/2
      CMOS
      MSDOS

Ans. CMOS

13. Oracle
      Informix
      Sybase
      LISP

Ans. LISP

14. Laser
      Inkjet
      Dotmatirx
      Mouse

Ans. Mouse                                                                                                                                    

15. Dir
      Cls
      Csh
      Copy

Ans. Csh

16. Bit
      Byte
      Nibble
      Digit

Ans. Digit

17. Hard Disk
      Floppy Drive
      CD ROM
      Cache
Ans. Cache
18. SQL
      QUEL
      QBE
      ORACLE

Ans. Oracle
19. C++
      JAVA
      VC++
      PASCAL
Ans. PASCAL

20. Projection Operation
      Selection Operation
      Intersection
      Set Difference Operation

Ans. Intersection

21. Which of the following is a universal gate ?
(a) OR
(b) AND
(c) XOR
(d) NOR

Ans. NOR

22. The default back end of the VB is
(a) Oracle
(b) Sybase
(c) Informics

Ans. Sybase

23. What is meant by Superconductivity?
Ans. No reistance

24. Viscosity
Ans. Friction

25. What is the Lock Based Protocol used for?
Ans. Concurrency Control in DBMS
Directions for question 25 to 32: Convert the decimal numbers on the left to the required form
25. 9's complement of 28
Ans. 71

26. Binary of 58
Ans. 111010
27. Octal of 359
Ans.547

28. Hexadecimal of 650
Ans.28A

29. BCD of 18
Ans.0001 1000

30. BCD of 34.8
Ans.0011 0100.1000

31. Excess-3 code of 6
Ans.1001

32. Excess-3 code of 9
Ans.1100
33.  If Ax + By = 1F16; Cx + Dy = 2510 .Find the value of x and y

34. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none
Ans.  a
35. For addressing 1 MB memory, the  number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans.  b

36. Which of the following remains in memory temporarily
(a) Resident portion of COMMAND.COM
(b) Transient portion of COMMAND.COM
(c) API
(d) Disk BIOS

Ans.  b

37. Pick the odd man out
(a) IO.SYS
(b) MSDOS.SYS
(c) ROM-BIOS
(d) COMMAND.COM

Ans.  c                                                                                                                                                 
38. OS/2 is a
(a) Single User OS
(b) Multi User OS
(c) Multi Tasking OS
(d) None of these

Ans.  c

39. Bootstrap loader program is a program belonging to
(a) ROM startup software
(b) ROM extension software
(c) ROM BIOS software
(d) ROM Basic software
Ans.  a                                                                                                                                                 

40. The entry of starting cluster of a file is present in
(a) Boot Parameters
(b) Directory
(c) FAT
(d) Partition Table and master boot program

Ans.  c
APTITUDE SECTION
Directions for questions 1-6: Find the correct meaning of the following phrases
1. A man of letters

2. A man of straw

3. To be in the air

4. To bite the dust

5. Man of few words

6. Penny wise pound foolish


7.  Find the reminder when 333666777888999 divided by 3 or 9 or 11 ?


8. Which is the biggest perfect square amongst the following
15129, 12348, 23716, 20736


9.  The greatest area of the following
(a) The radius of circle is 4
(b) The square of diagonal is 4
(c) The square of side is 4


10. The area of the maximum size of the circle described from the 10 square inch square?


11. In the series 0, 3, 8, 15,__ What is the next number?


12. X < 0, Y <> 0 then what is the possibility that the result is always positive?
Ans. xy


13. 3 red and 4 blue balls are in a basket. A member of PPTeam is drawing balls from the basket. What is the probablity
of getting the 3 red balls simultaneously?


14.  Let ax2 + bx + c = 0
If the sum of the equal roots is equal to the product of the same roots.Then which of the following hold true
(a) a + b = 0
(b) a = 0
(c) c = 0
(d) a + c = 0


15. A fold density is 19 times greater than the water and for copper it is 9 times.At what ratio you can mix gold and
copper to get 15 times denser than water.
Ans. 3 : 2


16.  Find the value of (1.99)2
Ans. 3.9601                                                                                                                 


17.  There is a room with 6' x 8'. A 1' tile is fixed along the 4 walls in one row. How many 1" tiles require to
finish the work.
Ans. 24
18. 2 persons can finish a job in 8 days. First person alone can finish the work in 24 days. How many days
does the second person take to finish the job?
Ans. 12 days
19.  A 4" cube is painted in all its faces and then it is cut down into 1" blocks. How many 1" blocks are there
even without a single face being painted?
Ans. 8

20. A cylinder is inserted in a sphere d/h = 2/3. Find the surface area of the cylinder ?


21. In a car wheel, two spokes cover 15 degree. Then for the entire car,how many spokes are there?
Ans. 24.


22. What is the angle of degree suspended when two hands of clock showing the time 2.30.
Ans. 105 degrees


23. The age difference between two brothers is 3 years. After 6 years the ratio between the age is 9:8
What are their ages?
Ans. 21 and 18


24. A person's salary is getting reduced by 20%. What percentage should be added to get back his
original salary?
Ans. 25%


25. Two persons start at the same point, walk in opposite directions with 5km/hr and 5.5km/hr respectively.
What is the distance separated after 2 and half hrs?
Ans. 26.25 (approx)


26. A person starts walking at a speed of 5km/hr through half the distance, rest of the distance he covers with a
speed 4km/hr. Total time of travel is 9 hours. What is the maximum distance he can cover?
Ans. 40km.

27. Initially two cups of same volume are present with milk filled upto 3/5th and 4/5th of their volumes.Water is then filled. Then two mixtures are mixed. Find the ratio of water to milk in the mixture.
Ans. 3 : 7


28. 16 grams of radioactive material decays into 8 grams in 10 years. How long will it take to decay to 1 gram ?
Ans. 70 yrs.


29. In a rectangle the length is increased by of the original length . By what proportion should the
width be reduced so that the area will be the same?
Ans. 33


30. Find the nth number in the series is 1, -3, 5, -7.___
Ans. (-1)*(2n-1)


31.  If a square is formed by the diagonal of the square as an edge, what is the ratio between the area?
Ans. 2


32. The perimeter of a rhombus is 52 units. One of its diagonal is 24 units.What is its second diagonals length?
Ans. 10


33. A cubical rectangular bar has the dimensions with the ratio 5 : 4 : 3. Its volume is 7500. What is the
surface area of the bar?
Ans. 2350


34. In a class total 34 students, 16 are have a brother,  15 are have sisters, 9 students don't have either
brothers or sisters.Find the number of students having both brother and sisters.
Ans. 6


35. A batsman scored 18 runs in his 18th innings and that makes his average 18. Find his average upto the
17th innings?
Ans. 19


36. 6 women can do 75 units of work in 8 days by working 5hrs/day. In how many days can 4 women do 30 units
of work by working 8hrs/day ?


37. A persons salary iis decreased by steps of 20%, 15% and 10%. What will be the percentage decrease, if the
salary is decreased in a single shot?


38. The ratio of the length : breadth : height of a cuboid is 5 : 4: 3, and the volume is 7500. What will be its surface area ?


39.  If the circumference of a circle is 100 units, Then what will the length of the arc described by an angle of 20 degree ?


40. 3 persons started placementpapers with a capital of Rs.3000 . B invest Rs.600 less than A, C invest Rs.300 less
than B. Then what is the share amount of B in a profit of Rs.886 ?
Directions for 41-50: Which of the following is the correct spelling for the word.
41. supercede and supersede

42. recommend and reccomend

43. superitendent and superitendant

44. separate and seperate

45. succeed and suceed

46. coolly and cooly
47. despair and dispair

48. ridiculous and rediculous

49. indespensible and indepensable

50. tranquility or tranquillity

C TEST

Directions: For the given sample program give the output of the program(30 marks)
main()
{
    int a[]={ 2,4,6,8,10 };
    int i;
    change(a,5);
    for( i = 0; i <= 4; i++)
         printf("\n %d",a[i]);
}
change( int *b, int n){
    int i;
   for( i = 0;  i < n; i++)
         *(b+i) = *(b+i) + 5;
}
TEST 2



Hexaware Exam conducted in July 2003.
The selection process consisted of 3 rounds,

1. Written test

The pattern is total 100 questions 1 hour time
1) check out the old 98 hexaware paper few qs are from that.
2) few qs on tracing the output(simple ons).
3)basic question on computer awarness(very simple ones like
expand WAP, etc very simple ones.
4)choose the odd man out type of questions                                                                           
ex A E I O  choose the odd man.
5)simple math qs like 199^2 - 24^2 etc.
6) opposites and synonyms

** manage your time properly..  No negaive markings

2. GD.
            Is internet suitable for Youngers?).
            IS MBA needed?  . etc.
3. Technical/ HR Interview.   ( Interview was very cordial and they asked abt my personal life, native places,my projects, and other technical skills I have. it was really interesting one.. )

The questions were from a wide spectrum like english, basic mathematics, solving algorithms, general computer awareness etc.
The english part consisted of Synonyms, antonyms, fill in the blanks, finding the mis-spelt word (there were 5 in each.)
Computer awarness had ques from basic computer knowledge
 1,!,2,@,3,#,4,$,5, what is next in the series
 Ans : %.
 Which is the oldest computing device still in use
 Ans : Abacus.
 Wat is WAP?
 Ans : Wireless Application Protocol.
 Nibble is equal to
 Ans: 4 bits                                                                                                                  
Solving Algos : A simple program was given and the output was asked for different values of inputs.
 I dont remember the exact ques. I am just giving a sample, which  is similar to the one given there.
 S= 0; C = 0
 Read A,B
 While ((2A+3B) < 100)
 {
 S = 3A - 2B
 c = c + 1
 }
 Print a,s,c
 Following this there were 5 quetions. every ques carried 1 mark.
 Wat is the output if a = 26 b = 12
 wat is the output if a = 24 b = 16 etc..
In Mathematics some ques were simple and others were a bit time consuming.
 |X| + X = 0 wat is the value of X
a) 1      b) 0        c) 1,0      d) None of these
 If 38473ABC(This was not the exact no given) is divisible by 75 what is ABC in the same order
 x + 1/x = 2 x^100 + 1/x^100
 f(z) = 1/1-x find f(f(f(1/x)))
The following questions got repeated from the pattern found in www.
In the series 0, 3, 8, 15,__ What is the next number?
Ans :  24
X < 0, Y <> 0 then which of the following is always positive?
Ans. (x + y)^2
Let ax2 + bx + c = 0
If the sum of the equal roots is equal to the product of the same roots. Then which of the following hold true
Ans. b+c = 0
Find the value of (1.99)2
Ans. 3.9601                                                                                                      
There is a room with 6' x 8'. A 1' tile is fixed along the 4 walls in one row. How many 1" tiles require to
finish the work.
Ans. 24
2 persons can finish a job in 8 days. First person alone can finish the work in 24 days. How many days
does the second person take to finish the job?
Ans. 12 days
In a car wheel, two spokes cover 15 degree. Then for the entire car, how many spokes are there?
Ans. 48.
What is the angle of degree suspended when two hands of clock showing the time 2.30.
Ans. 105 degrees
A person's salary is getting reduced by 20%. What percentage should be added to get back his
original salary?
Ans. 25%
Two persons start at the same point, walk in opposite directions with 5km/hr and 5.5km/hr respectively.
What is the distance separated after 2 and half hrs?
Ans. 26.25
A person starts walking at a speed of 5km/hr through half the distance, rest of the distance he covers with a
speed 4km/hr. Total time of travel is 9 hours. What is the maximum distance he can cover?
Ans. 40km.
In a rectangle the length is increased by of the original length . By what proportion should the
width be reduced so that the area will be the same?
Ans. 33                                                                                                                       
Find the nth number in the series is 1, -3, 5, -7.___
Ans. (-1)^(n-1)*(2n-1)
If a square is formed by the diagonal of the square as an edge, what is the ratio between the area?
Ans. 2
The perimeter of a rhombus is 52 units. One of its diagonal is 24 units.What is its second diagonals length?
Ans. 10
A cubical rectangular bar has the dimensions with the ratio 5 : 4 : 3. Its volume is 7500. What is the
surface area of the bar?
Ans. 2350
3 persons started placementpapers with a capital of Rs.3000 . B invest Rs.600 less than A, C invest Rs.300 less
than B. Then what is the share amount of B in a profit of Rs.886 ?
Ans: Rs. 265.8
Wat I felt with this test was it was better to go thro all the 100 ques, cos some easy ones were there at the last. If U think U can certainly solve a problem but its time consuming just leave it and proceed to the next one. Some of the ques were very easy, even U no need to use pen and paper.