9.6 - 23.6, Svetloba in tekstil, kreativne delavnice in razstava

posted 1 Feb 2011, 09:23 by STUDIO OSEM   [ updated 11 Jul 2011, 05:00 ]

 
Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com


Vljudno vabljeni v Galerijo TukadMUNGA
 
ob 21.30, 7. junija  do 23. junija,
 
odprto: 21.30 – 23.30 

KATEDRA ZA OBLIKOVANJE TEKSTILIJ IN OBLAČIL,
Oddelek za tekstilstvo, NTF, Univerza v Ljubljani: Prostor pod soncem

Avtorice: Aleksandra Rakić in Urša Zajc, Klementina Kranvogel in Ana Jelinič, Anamarija Lukšić, Mateja Perko in Katja Kuhar, Petja Zorec in Ema Salčinovič.
Mentorici: Elena Fajt in Marija Jenko

 


Študentke katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na Oddelku za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so doživljanje svetlobe uporabile za zasnove tekstilnih objektov, ki so jih umestile v Sotesko, samotno ulico nedaleč stran od mestnega jedra. Soteska je podobna prijetni sobi na prostem, saj se v sredini razširi v majhen trg. Velikanski amorfni fotelj, iz katerega se širi topla svetloba, in vabljivo šelestenje kot nevsiljiva zvočna kulisa vabita k počitku. Mar tekstilni listi, premazani z odsevno barvo, opozarjajo, da po vsakem poletju pride zima? Jih je le prekmalu veter nanesel iz Zvezda parka? Valoviti trakovi in čipkast baldahin iz perforiranih trakov rišejo senčne podobe … Prosojne tančice se v loku raztezajo na skritem vrtu … Nakit za hiše v obliki pletenih vencev …? Je to umetni raj sredi asfaltne vročice?

ELENA FAJT je docentka za oblikovanje oblačil na NFT, Oddelek za tekstilstvo. Kot avtorica že desetletje sodeluje na kontinuiranem projektu Lasnine / Hairsense, ki je bil predstavljen na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini (ZDA, Nemčija, Italija, Hrvaška). Oblikovala je številne gledališke in plesne kostumografije na domačih in tujih odrih ter kostumografije za celovečerne in kratke filme.

MARIJA JENKO je akad. slikarka, ki je končala specializacijo iz grafike. Ukvarja se z oblikovanjem vzorcev za tekstil, sitotiskanim tekstilom in oblikovanjem tekstilnih objektov. Ustvarja tudi ilustracije. Razstavljala je na mednarodnih prireditvah doma in v tujini, med njimi na 50. mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani, na 7. bienalu slovenske grafike, na 1. International Mediterranean Biannual of Engraving v Grčiji ...


Do 23. junija, odprto: 21.30 – 23.30.


Koprodukcija: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Studio osem
Zahvala: Gradbeno podjetje Bežigrad


 
Vljudno vabljeni!
Comments