18.4.2011 Delavnica in razstava "1000 žerjavov"

posted 1 Feb 2011, 09:22 by STUDIO OSEM   [ updated 11 Jul 2011, 04:59 ]


 V ponedeljek 18.4.2011 smo v galeriji TukadMUNGA izdelovali papirnate žerjave, ki so kmalu poleteli proti Ženevi, da bi opozorili na problematiko jedrskih elektrarn ob 25. obletnici katastrofe v Černobilu.
Helena Maček nas je z veliko potrpežljivosti vodila skozi pregibe papirja do sedemdesetih žerjavov., galerija TukadMUNGA pa nam nudila prijetno okolje za ustvarjanje.

Taja Zorman

Delavnico žerjavov je bila izvedena v sodelovanju z zavodom Juhahu, mentorica Helena Maček.


 
 

 

 Po stari japonski legendi se ti z izdelavo tisočih papirnatih žerjavov izpolni vsaka želja.
12 letna japonska deklica Sadako Sasaki, ki je zbolela za levkemijo zaradi posledic Hirošimske atomske bombe, jih je uspela narediti le 644, saj jo je leta 1955 smrt prehitela. Takrat je papirnat žerjav postal simbol miru in zdravja žrtev radioaktivnosti.

Prijazno vas vabimo, da se nam v ponedeljek 18.4.2011 od 16. do 18. ure pridružite pr...i izdelavi papirnatih žerjavov, ki jih bomo v origami tehniki izdelovali v/pred Galerijo TukadMUNGA (Soteska 8, Ljubljana, nasproti gledališča Glej).
Vsi, ki tehniko poznamo bomo znanje prenesli še na druge.

Žerjavi bodo naslednji dan poleteli v Ženevo. Tam bodo 26. aprila v znak protesta glede neracionalne gradnje in obratovanja jedrskih elektrarn ter ob 25. obletnici nesreče v Černobilu predani Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Vsak od njih bo nosil v sebi željo po zdravem okolju prihodnosti.

Več o akciji si lahko ogledate na http://www.1000grues.ch/index.php/en/

Za papir, ki ga bomo reciklirali in dobro voljo bo poskrbljeno.
Zaradi lažjega planiranja prijave sprejemamo na zavod.juhahu@gmail.com, seveda pa ste dobrodošli tudi brez njih.

Comments