Gulpen


 Onze gemeente

Onze gemeente ligt in het puntje van Zuid-Limburg en is er de grootste. Er wonen iets minder dan 15.000 inwoners. De gemeente omvat 10 grote kernen: Epen, Eys, Gulpen, Mechelen, Nijswiller, Partij-Wittem, Reijmerstok, Slenaken, Wahlwiller en Wijlre. Volgens velen is het één van de mooiste gemeentes waar tal van kleine boerderijtjes, mooie buurtschappen, kerken en gehuchten te vinden zijn.
 
 
 De natuur

De Limburgse heuvels zijn ontstaan tijdens de vorming van de Ardennen. De aardbodem is  omhoog gekomen waardoor het er 'on-Nederlands' uitziet. Daarna hebben rivieren en smeltwater diepe dalen in de grond uitgesleten en zijn er steile hellingbossen met een rijke vegetatie en geschiedenis ontstaan.
daarom is in 2005 aan dit landschap 5* toegekend voor het unieke karakter van dit gebied, voor de waarden op het gebied van ecologie, cultuurhistorie en natuurrecreatie. het leent zich dus uitstekend voor prachtige wandelingen , maar ook voor avontuurlijke mountainbike tochten.
 
 Bekend van

Ja hoor, van heerlijk bier, dat met milieuvriendelijk geteelde grondstoffen, verbouwd door de boeren uit Limburg, met   liefde is gemaakt.................... en knaagdiertjes, die voor veel ophef zorgde - de korenwolf. Korenwolf is de Zuid-Limburgse benaming voor onze inheemse hamster, ook wel veldhamster genoemd. Aan het hamsteren dankt de korenwolf of eigenlijk korenwolf zijn naam.In het Limburgs dialect betekent het woord "woof" namelijk inhalig en koren slaat op zijn voedsel.

 
Comments