Проект за остъкляване на тераса. Усвояване на балкон (тераса)

За да остъклите тераса, усвоите балкон към помещение или да остъклите тераса със собствен покрив, е нужна докуметация и разрешителни, защото в противен случай ще се сдобиете с нужната екстра на вашия дом и ще ви стои на главата един скъпо струващ проблем.

Остъкляване на тераса на подпокривен етаж

Усвояване на тераса към помещение

Какво предлагаме ние:

За да бъде всичко точно спрямо действащите норми на ЗУТ, трябва да се изпълнят следните действия и документи:

- Нужен ви е протокол от общото събрание на собствениците във входа, като е необходимо 75%  съгласие на съседите.

- Трябва да се снабдите с разрешение за строеж, издадено от главния архитект на района в общинската администрация, без да е нужно одобряване на инвестиционен проект за това. Трябва да отидете в общината (района) и попълнете искане (бланка) до главния архитект на района за разрешение за строеж, където ще запишат, че ви се разрешава монтаж на дограмата. Ако балконът  ви се намира на фасадата на улична регулация, то ще трябва да намерите архитект, за да вземе от архива плана на фасадата и да коригира промените на фасадата, или да се направи нова фасада, в която да покаже промените на балкони по всички етажи на кооперацията, като по този начин ще спестите време и пари за наемане на архитект като се обедините всички съседи които искат тази промяна. Тогава искате одобряване на новата фасада и издаване на разрешението за строеж.

- Трябва да представите в общината конструктивно становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на исканата от вас промяна. (за балкон, усвояване на тераса, или остъкляване на тераса тип „зимна градина“). Такова конструктивно становище може да получите и при нас. За повече информация и цени може да видите тук.

Важна информация! Този ред на действия не се прилага, когато балконът е разположен към първостепенна улична мрежа, където е изрично забранено остъкляването. Понастоящем по чл. 147 от ЗУТ е разрешено остъкляването на балкони към второстепенната улична мрежа, при издаване на разрешение за строеж от главния архитект на общината и предоставено му след това конструктивно становище. Не е задължително одобряване на инвестиционен проект, а само трите стъпки, които сме описали по-горе .

За повече информация , запитване или оферта се свържете с екипа на Строителни Проекти на нашия фирмен сайт.

Comments