Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που γίνονται από υποψήφιους. Αν κι εσείς έχετε κάποια ερώτηση την οποία θέλετε να υποβάλλεται στείλτε ένα mail στην ακόλουθη διεύθυνση admin[at]stratiotikes.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πως διεκδικούνται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών στο Στρατό και την Αστυνομία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην Αστυνομία , στο Στρατό και σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι ειδικές κατηγορίες διεκδικούν πρώτα τις θέσεις της γενικής σειρά και αν δεν περάσουν με τη Γενική Σειρά διεκδικούν ΚΑΙ τις αντίστοιχες θέσεις της ειδικής κατηγορίας. Όπως αναφέρει η προκήρυξη της Αστυνομίας:

“Όσοι υποψήφιοι έχουν σημειώσει στην αίτηση συμμετοχής (κεφ. III παρ.1) ότι υπάγονται σε ειδική κατηγορία (πολύτεκνοι – τρίτεκνοι κ.λπ.),κρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Γενική Σειρά και εφόσον δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους στην οικεία Σχολή, κρίνονται με την αντίστοιχη Ειδική Κατηγορία”.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι δυνατή η εισαγωγή επιλαχόντων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επισημαίνεται ότι στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ από το ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009, βάσει του Ν. 3648/2008, ΦΕΚ 38/Α΄, δεν είναι πλέον δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσιάσεως, παραιτήσεως ή απομακρύνσεως των υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι στις Σχολές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Υπάρχουν έξοδα για τη φοίτηση στις Σχολές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όλα τα έξοδα φοίτησης στις Σχολές (διαμονή, διατροφή κτλ) βαρύνουν το Δημόσιο. Επιπλέον οι μαθητές λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πώς μπορώ να εισαχθώ σε Σχολή της Αεροπορίας ΣΤΥΑ ΣΥΔ ή ΣΙΡ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εισαγωγή μπορεί να γίνει μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους αποφοίτους Λυκείου. Μετά το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε Προκαταρκτικές Εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνικά τεστ, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κατατακτήριες και σχολές αστυνομίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μόνο όσοι είναι πχ αστυφύλακες μπορούν να δώσουν κάποια μαθήματα σαν κατατακτήριες για να μπουν στην σχολή αστυνόμων. Όλοι οι υπόλοιποι ή με πανελλήνιες ξανά ή εισαγωγή με το 10% όσο αυτό υφίσταται.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω είμαι δεύτερα λυκείου τεχνολογική κατεύθυνση μένω θεσνικη . για να δώσω στρατιωτικές σχόλες και να δώσω τα αθλήματα άδω στην θεσνικη ξέρω ότι πρέπει να δηλώσω την ΣΣΑΣ, όμως αν δεν πάρω έβδομο μάθημα ΑΟΘ δεν μπορώ να δώσω για σας , άρα πρέπει να πάω Αθήνα η Τρίκαλα για τις ΠΚΕ; δηλαδή μπορώ να δηλώσω ΣΣΑΣ στην αίτηση για τις στρατιωτικές χωρίς να επιλέξω ΑΟΘ και μαθηματικά γενικής; ελπίζω να έγινα κατανοητή και να μου απαντήσετε . Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μόνο για το Οικονομικό ΣΣΑΣ απαιτείται το 7ο Μάθημα (Α.Ο.Θ.) και όχι για τις υπόλοιπες ειδικότητες ΣΣΑΣ. Από Τεχνολογική Κατεύθυνση μπορείς να διεκδικήσεις τις Σχολές ΣΣΑΣ του 3ου Πεδίου, επιλέγοντας σαν 6ο μάθημα Γενικής Παιδείας τη Βιολογία (θα έχεις μια απώλεια μορίων 7%).Στα χαρτιά που στέλνεις την Άνοιξη, δηλώνεις σαν 1η επιλογή, όχι απαραίτητα αυτή την οποία και θα δηλώσεις πραγματικά πρώτη στο Μηχανογραφικό, αλλά αυτήν στην έδρα της οποίας επιθυμείς να συμμετάσχεις στις αθλητικές, ψυχομετρικές και υγειονομικές εξετάσεις. Η δήλωση αυτή γίνεται καθαρά για οργανωτικούς σκοπούς και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, για τα οποία μετρά ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ. Εάν δηλώσεις στην αίτηση της Άνοιξης, κάποια Στρατιωτική που δεν σκέφτεσαι (ή δεν δικαιούσαι) να τη βάλεις στο Μηχανογραφικό δεν υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα δεν μπορείς να βάλεις στο Μηχανογραφικό Σχολή που δεν τη δήλωσες.

Άρα, πρακτικά στην αίτηση που θα υποβάλλεις την Άνοιξη θα δηλώσεις σαν 1η προτίμηση τη ΣΣΑΣ, ανεξάρτητα από το αν τη δηλώσεις ή όχι, αργότερα στο Μηχανογραφικό, για να διασφαλίσεις που θα δώσεις αγωνίσματα στη Θεσ/νίκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θα ήθελα να μας πείτε καμία συμβουλή σε εμάς τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, που δεν έχουμε ασχοληθεί με το στίβο πως να ρίξουμε το χρόνο στα 1000 μέτρα. Υπάρχει κάποια τακτική που θα μας βοηθήσει αν την ακολουθήσουμε; Πως να κάνουμε την κατανομή δυνάμεων; Μήπως είναι τελικά απλά θέμα αντοχής και προπόνησης αποκλειστικά; Να υπενθυμίσω ότι το όριο είναι 4.20 για κάποιες σχολές και 4.30 για τις υπόλοιπες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι θέμα προπόνησης. Ο απαιτούμενος χρόνος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σε μέσους όρους. Βέβαια αν δεν έχει τρέξει ποτέ κάποιος στην ζωή του, όπως συνήθως γίνεται με τους υποψηφίους των σχολών αυτών, υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτεί αρκετά. Σε άλλους είναι πιο εύκολο σε άλλους πιο δύσκολο ανάλογα την προδιάθεση του στην αντοχή. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη τακτική είναι να υπολογίσεις τον μέσο ρυθμό που χρειάζεσαι για να πετύχεις το 4.20 (πχ 26''/100μέτρα, ή 52'' /200 κ.ο.κ.) και να το διατηρήσεις σταθερό, από την αρχή μέχρι το τέλος της δοκιμασίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσιάσεως, παραιτήσεως ή απομακρύνσεως των

υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι στις Σχολές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΟΧΙ. Βάσει του Ν. 3648/2008, ΦΕΚ 38/Α', δεν είναι πλέον δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ποιος είναι ο αριθμός των υποψήφιων που θα εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αριθμός των υποψήφιων που εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχόλες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι σταθερός, ανακοινώνεται μετά την υπογραφή και δημοσίευση της Κοινής Απόφασης των Υπουργείων Άμυνας, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε μια των ειδικών κατηγοριών δεν επαρκεί για την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων, τι γίνεται με τις κενές θέσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Των περιπτώσεων παρ. 1 α και 1β του άρθρου 11 Ν. 3648/08 συμπληρώνονται από υποψηφίους της Γενικής σειράς ενώ σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενα κενά θέσεων, των υποψηφίων της περίπτωσης παρ. 1γ του άρθρου 11 του Ν. 3648/2008 (Έλληνες –ίδες Εξωτερικού), δε μεταφέρονται και δεν καλύπτονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος/α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του σε ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τυγχάνουν εφαρμογής οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Σχολών και ενδεχομένως του Ποινικού Κώδικα και του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι γίνεται σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος -α, προκύψει πρόβλημα υγείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος -α, προκύψει πρόβλημα υγείας( ή γυναικολογικής φύσης και μετά από επιτόπια εξέταση από τον παρόντα ιατρό, μόνο πριν τη διεξαγωγή κάποιου αθλήματος, υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης σε νέα ημερομηνία. Υποψήφιος -α που αγωνίστηκε σε κάποιο άθλημα, μπορεί να επανεξεταστεί μόνο σε περίπτωση τραυματισμού του, ο οποίος επιτόπου θα βεβαιωθεί από τον ιατρό. Σε κάθε περίπτωση, η επανεξέταση θα λάβει χώρα σε ημερομηνία εντός του χρονοδιαγράμματος των ΠΚΕ και στο σύνολο των αθλητικών δοκιμασιών;

Τα όρια θα είναι αυτά της σχολής πρώτης προτίμησης. Δηλ όποια σχολή δηλώσεις πρώτη στη δήλωση που θα κάνεις για τις στρατιωτικές σχολές (πριν το μηχανογραφικό) σε αυτή τη σχολή θα δώσεις τα αθλήματα, με βάση τα όριά της. Προσοχή. Μπορείς να δώσεις αθλήματα για στρατιωτικές σχολές και ΕΛΑΣ σε στρατιωτική σχολή, αλλά όχι σε ΕΛΑΣ για στρατιωτική. Αν περάσεις τα όρια της στρατιωτικής σχολής κρίνεσαι ικανός και για την ΕΛΑΣ, το αντίθετο δεν ισχύει.

Στο μηχανογραφικό μου θέλω να βάλω πρώτη επιλογή οικονομικό ΣΣΑΣ, έπειτα τη σχολή ΣΥΔ, μετά ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (σώματα και όπλα) ΣΤΥΑ και τελικά ΣΜΥ (σώματα και όπλα). Με άλλα λόγια θα δηλώσω και σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών ξεκινώντας απ' αυτή με την υψηλότερη βάση αλλά ως γνωστόν οι χρόνοι στα αθλήματα διαφέρουν π. Χ. Χρόνοι αθλημάτων ΣΤΥΑ και ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ. Το θέμα είναι ότι αθλήματα θέλω να δώσω στη ΣΤΥΑ και τα ερωτήμά μου είναι το εξής. Οι χρόνοι θα είναι αυτοί που είναι για τη ΣΤΥΑ ή επειδή θέλω και ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ θα δώσω τους χρόνους της ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ παρ' οτι θα είμαι στη ΣΤΥΑ ;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν, Δείκτη Μάζας Σώματος, (δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα), μεταξύ 19 – 27, Για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18 – 25. (Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλά έχει ΔΜΣ 74/(1,75 χ 1,75) =24,16

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι γίνεται εάν υποψήφιοι/ιες παρουσιάζουν συμπτώματα δυσλεξίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα δυσλεξίας, θα παραπέμπονται στις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, ως έχοντες παρεκκλίσεις του φυσιολογικού. Θα πρέπει δε υποχρεωτικά να φέρουν μαζί τους και ειδική βεβαίωση από Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή Κ.Δ.Α.Υ., στο οποίο θα φαίνεται το είδος και το επίπεδο της μαθησιακής δυσκολίας.

Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει υποψήφιος των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών το έτος 2008, ο οποίος με γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής κρίθηκε ακατάλληλος λόγω δυσλεξίας. Οι διοικητικοί δικαστές έκριναν ότι η απόφαση αποκλεισμού δεν είναι «προσηκόντως αιτιολογημένη». Υπογραμμίζουν ότι η γνωμάτευση δεν στηρίζεται σε κρίση ειδικού διαγνωστικού κέντρου ή ψυχιάτρου ή σε ειδική εξέταση νοσοκομείου και ότι η δυσλεξία δεν αναφέρεται στον γενικό πίνακα νοσημάτων τα οποία δεν επιτρέπουν την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Στις αθλητικές δοκιμασίες πόσα άτομα δίνουν μαζί σε κάθε αγώνισμα (πχ 1000m ,100m);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα 100m αγωνίζονται 7-8 υποψήφιοι και στα 1000m περίπου 15 υποψήφιοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ