ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Η εισαγωγή των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές απαιτεί εκτός από την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις και την υγειονομική καταλληλόλητα. Ένας από τους πιο συχνούς υγειονομικούς λόγους αποκλεισμού είναι καταστάσεις που σχετίζονται με τα μάτια. Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν θέματα τα οποία πολύ συχνά προκαλούν συγχύσεις στους υποψηφίους, γι’ αυτό και θα δοθούν οι ορισμοί κάποιων όρων που χρησιμοποιούνται στις εγκυκλίους για τις στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαθλαστική Ανωμαλία: Η Μυωπία, ο Αστιγματισμός και η Υπερμετρωπία.

Διοπτρίες: Οι βαθμοί των διαθλαστικών ανωμαλιών (π.χ. όταν αναφέρεται ότι το όριο του αστιγματισμού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 διοπτρίες σημαίνει τους 5 βαθμούς.)

Σφαιρικό ισοδύναμο (ΣΙ): Όλες οι Στρατιωτικές Σχολές και τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν για τα όριά τους το σφαιρικό ισοδύναμο. Αυτό προκύπτει από το άθροισμα της μυωπίας ή υπερμετρωπίας του υποψηφίου και του μισού του αστιγματισμού. Δηλαδή:

(ΣΙ)=μυωπία ή υπερμετρωπία + ½ αστιγματισμός

Αν λοιπόν για παράδειγμα κάποιος έχει 4 διοπτρίες (βαθμούς) μυωπία και 2 διοπτρίες (βαθμούς) αστιγματισμό τότε το σφαιρικό του ισοδύναμο είναι:

ΣΙ=4+(1/2 2)=5

Αντίστοιχα υποψήφιος με 3 βαθμούς υπερμετρωπία και 2 βαθμούς αστιγματισμό έχει σφαιρικό ισοδύναμο = 4. Από τον παραπάνω τύπο γίνεται φανερό ότι όταν ο υποψήφιος δεν έχει αστιγματισμό το σφαιρικό ισοδύναμο ισούται με τη μυωπία ή την υπερμετρωπία μόνο.

Οπτική Οξύτητα: Πόσο καλή είναι η όραση του υποψηφίου, αν δηλαδή ο εξεταζόμενος βλέπει και τις 10 μειούμενου μεγέθους γραμμές με τους αριθμούς στην οφθαλμολογική εξέταση δηλαδή έχει φυσιολογική όραση. Όταν η εξέταση γίνεται με τη χρήση γυαλιών τότε αναφερόμαστε στην «οπτική οξύτητα με διόρθωση» ενώ όταν η εξέταση γίνεται χωρίς τη χρήση γυαλιών τότε αναφερόμαστε στην «οπτική οξύτητα χωρίς διόρθωση». Όλες οι στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας απαιτούν φυσιολογική οπτική οξύτητα δηλαδή οπτική οξύτητα 10/10. Αιτίες μείωσης της οπτικής οξύτητας στις ηλικίες των υποψηφίων είναι η αμβλυωπία ή αλλιώς το «τεμπέλικο μάτι» (βλέπε στις παθήσεις του κεντρικού μενού)

Δυσχρωματοψία: Η δυσκολία διάκρισης των χρωμάτων ή αποχρώσεων. Η δυσκολία αυτή έχει πολλές διαβαθμίσεις ως προς την σοβαρότητα. Όλες οι σχολές δέχονται υποψήφιους με ελαφρού βαθμού δυσχρωματοψία, δηλαδή υποψηφίους που τουλάχιστον μπορούν να διακρίνουν τα βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε).

Παρακάτω οι Στρατιωτικές Σχολές και τα Σώματα Ασφαλείας κατατάσσονται σε ομάδες με κοινές απαιτήσεις όσον αφορά την οφθαλμολογική εξέταση. Οι σχολές έχουν ταξινομηθεί από την πρώτη εώς την έκτη ομάδα με αυξανόμενο βαθμό απαιτήσεων.

OMAΔA 1

(ΣΣΕ) Σχολή Ευελπίδων (Σώματα)

(ΣΣΑΣ) Στρ. Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων

(ΣΑΝ) Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής

Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι 10/10 (με ή χωρίς διόρθωση) σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 6 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο).

Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER.

OMAΔA 2

(ΣΣΕ) Σχολή Ευελπίδων (Όπλα)

(ΣΙ) Σχολή Ικάρων (Τμήμα Μηχανικών)

(ΣΜΥ) Σχολή Μον. Υπαξ. Στρατού Ξηράς

ΜΥΑ) Σχολή Τεχνικών Υπαξ. Αεροπορίας

(ΣΑΕΑ) Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας *

(ΣΑ) Σχολή Αστυφυλάκων *

(ΛΣ) Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι σε κάθε οφθαλμό 10/10 με ή χωρίς διόρθωση (γυαλιά) και αν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4, 5 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο (βλέπε στους ορισμούς). Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER

* Επιπρόσθετα στη ΣΑΕΑ και τη ΣΑ ο Αστιγματισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 διόπτρες (βαθμούς).

OMAΔA 3

(ΣΝΔ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί)

(ΣΜΥΝ) Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού

Η οπτική οξύτητα, χωρίς διόρθωση, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/10 σε κάθε οφθαλμό και με διόρθωση να φτάνει τα 10/10 σε κάθε οφθαλμό. Αν υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει τις 2,5 διοπτρίες, αν υπάρχει υπερμετρωπία να μην υπερβαίνει τις 3 διοπτρίες και αν υπάρχει αστιγματισμός τις 2 διοπτρίες.

Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER, ΔΕΝ επιτρέπεται η επέμβαση ακτινωτής κερατοτομής (παλαιότερη επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας που δεν εφαρμόζεται πια).

OMAΔA 4

(ΣΝΔ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι)

Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι σε κάθε οφθαλμό 10/10 χωρίς διόρθωση (γυαλια). Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER

OMAΔA 5

(ΣΙ) Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι)

Η οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά να είναι χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό ξεχωριστά. Δεν πρέπει να έχουν μυωπία μεγαλύτερη από 0.25 διοπτρίες, υπερμετρωπία μεγαλύτερη από 1.75 διοπτρίες και αστιγματισμό 0,75 διοπτρίες (η μέτρηση γίνεται με την διαδικασία της κυκλοπληγίας).

Επίσης κατά την εξέταση του στραβισμού θα πρέπει να έχουν: εσωφορία μέχρι 10 διοπτρίες, εξωφορία μέχρι 5 διοπτρίες, υπερφορία μέχρι 1 διοπτρία και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70 cm.

ΔΕΝ επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER (γίνεται έλεγχος με τοπογραφία κερατοειδούς).

test αχρωματοψίας:

Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;

Δείτε αν έχετε αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία με τη βοήθεια ενός απλού online τεστ.

Η αμερικανική εταιρία EnChroma με έδρα το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια σχεδίασε το τεστ ώστε να βοηθήσει καθέναν από εμάς να διαπιστώσει αν τα μάτια του τον «ξεγελούν» στη θέα μιας έγχρωμης εικόνας.

Η εταιρία απασχολεί ερευνητές, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, καθώς και διεθνούς φήμης συμβούλους σε θέματα οφθαλμολογίας. Στην επίσημη ιστοσελίδα της EnChroma μπορείτε να κάνετε κι εσείς το τεστ που εκτιμά αν έχετε αχρωματοψία/δυσχρωματοψία και σε ποιο βαθμό.Το τεστ δεν αποτελεί τη βάση για αυτό-διάγνωση, μπορεί όμως να σας δώσει μια πρώτη ιδέα και να σας παροτρύνει να επισκεφθείτε τον ειδικό. Τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεαστούν από την ποιότητα της εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Οδηγίες

Οι εικόνες που θα δείτε στο τεστ αποτελούνται από κουκκίδες και σχηματίζουν ένα τετράγωνο, έναν κύκλο ή ένα ρόμβο. Μόνο το χρώμα μπορεί να σας υποδείξει ποιο είναι το σχήμα. Πατήστε το αντίστοιχο εικονίδιο στη δεξιά πλευρά της οθόνης, ανάλογα με το σχήμα που βλέπετε (ή πιστεύετε ότι βλέπετε) στην οθόνη σας. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το σχήμα που βλέπετε, πατήστε το τέταρτο εικονίδιο και αν δεν βλέπετε τίποτα πατήστε το τελευταίο εικονίδιο.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΔΩ

Δείτε σε αν έχετε μυωπία

Τεστ

Με το διάγραμμα «Snellen» που ακολουθεί, μπορείτε, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, να ανακαλύψετε την οπτική σας οξύτητα και να διαπιστώσετε αν έχετε μυωπία. Προβάλλετε το διάγραμμα σε πλήρη οθόνη ή τυπώστε σε χαρτί Α4 και κολλήστε το σε έναν τοίχο. Σταθείτε σε απόσταση 6 μέτρων από το διάγραμμα και αρχίστε να διαβάζετε τα γράμματα. Στη συνέχεια, κλείστε το ένα μάτι και αρχίστε να διαβάζετε από το άλλο. Φροντίστε στο δωμάτιο να υπάρχει επαρκής, αλλά όχι υπερβολικά έντονος φωτισμός. Η κατώτατη γραμμή που μπορείτε να διαβάσετε αντιπροσωπεύει την οπτική σας οξύτητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Φυσικά, για έγκυρη και 100% αξιόπιστη μέτρηση της οπτικής σας οξύτητας, πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο.

Όραση και Στρατιωτικές Σχολές

Η ύπαρξη μίας διαθλαστικής ανωμαλίας αποτελούσε και αποτελεί κριτήριο απόρριψης στις Στρατιωτικές Σχολές. Έτσι ακόμα και αν ο υποψήφιος πληροί όλα τα κριτήρια εισαγωγής του σε μία τέτοια σχολή η ύπαρξη ενός διαθλαστικού σφάλματος ακόμα και με διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής (οπτική οξύτητα 10/10) δεν του επιτρέπει να λάβει μέρος στις εξετάσεις.

Κάθε μία από τις Στρατιωτικές Σχολές έχει τα δικά της κριτήρια όσον αφορά την οπτική οξύτητα που απαιτείται και σε μερικές από αυτές γίνονται δεκτοί υποψήφιοι με γυαλιά ή φακούς επαφής αρκεί η οπτική τους οξύτητα με διόρθωση να μην είναι χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται.

Συγκεκριμένα στον κάτωθι πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι απαιτούμενες οπτικές προϋποθέσεις για τους υποψηφίους όλων των Στρατιωτικών Σχολών. Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι με εξαίρεση την Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι) σε καμία από τις άλλες σχολές δεν αναφέρεται περιορισμός ή αποκλεισμός διόρθωσης με διαθλαστική επέμβαση.

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) (Όπλων)

Σχολή Ικάρων (ΣΙ) (τμήμα Μηχανικών)

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ)

Αεροπορία (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας)

Αεροπορία (Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών)

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) (Σωμάτων)

Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)

Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) (Μάχιμοι)

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) (Μηχανικοί)

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)

Σχολή Ικάρων (ΣΙ) (τμήμα Ιπτάμενων)

Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία μα μην υπερβαίνει τις 4,5 διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία μα μην υπερβαίνει τις 4,5 διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία μα μην υπερβαίνει τις 4,5 διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία μα μην υπερβαίνει τις 4,5 διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία μα μην υπερβαίνει τις 4,5 διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 6 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 6 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 6 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο)

Οπτική οξύτητα 10/10 σε κάθε οφθαλμό χωρίς διόρθωση

Οπτική οξύτητα χωρίς διόρθωση 1/10 σε κάθε οφθαλμό, με διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό ,η μυωπία να μην υπερβαίνει τις 2,5 σφαιρικές διοπτρίες, η υπερμετρωπία τις 3 διοπτρίες και ο αστιγματισμός τις 2 διοπτρίες.Ολοι οι υποψήφιοι των Σχολών του Ναυτικού δεν πρέπει να έχουν υποστεί διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή

Οπτική οξύτητα χωρίς διόρθωση 1/10 σε κάθε οφθαλμό, με διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό ,η μυωπία να μην υπερβαίνει τις 2,5 σφαιρικές διοπτρίες, η υπερμετρωπία τις 3 διοπτρίες και ο αστιγματισμός τις 2 διοπτρίες.Ολοι οι υποψήφιοι των Σχολών του Ναυτικού δεν πρέπει να έχουν υποστεί διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή

Οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά όχι μικρότερη από 10/10 σε κάθε οφθαλμό χωρίς διόρθωσηκαι δεν πρέπει να έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε διαθλαστική επέμβαση

Δεν πρέπει να έχουν μυωπία μεγαλύτερη από 0.25 διοπτρίες, υπερμετρωπία μεγαλύτερη από 1.75 διοπτρίες και αστιγματισμό 0,75 διοπτρίες σε κάθε μεσημβρινό. Επίσης εσωφορία μέχρι 10 διοπτρίες, εξωφορία μέχρι 5 διοπτρίες υπερφορία μέχρι 1 διοπτρία και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70 cm

Οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4,5 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο). Ο αστιγματισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 διοπτρίες.

Αχρωματοψία & Δυσχρωματοψία

Τι είναι η αχρωματοψία;

Αχρωματοψία είναι η αδυναμία της αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης αλλά όταν έχετε αχρωματοψία, έχετε δυσκολία να ξεχωρίσετε κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η περισσότερο συχνή μορφή αχρωματοψίας. Λιγότερο συχνή παρουσιάζεται αυτή της αδυναμίας αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι.

Είναι η αχρωματοψία κληρονομική;

Η αχρωματοψία μπορεί να είναι κληρονομική ή να προέρχεται από ασθένειες που προσβάλουν το οπτικό νεύρο ή τον αμφιβληστροειδή.

Η επίκτητη αχρωματοψία προσβάλει μόνο το μάτι που εμφανίζει τo πρόβλημα και μπορεί να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθενείς με αχρωματοψία που οφείλεται σε άλλες ασθένειες συνήθως έχουν πρόβλημα στον διαχωρισμό τoυ μπλε ή του κίτρινου χρώματος.

Η κληρονομική αχρωματοψία είναι η πιο συχνή. Προσβάλει και τα δύο μάτια και δεν επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτός ο τύπος αχρωματοψίας ανευρίσκεται στο 8% των ανδρών και 0,4% των γυναικών. Η αχρωματοψία αυτή συνδέεται με το Χ χρωμόσωμα και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μεταφέρεται από τη μητέρα στο γιο της.

Η αχρωματοψία μπορεί να είναι μερική και ονομάζεται δυσχρωματοψία (επηρεάζει μόνο ορισμένα χρώματα), ή πλήρης (επηρεάζει όλα τα χρώματα). Η πλήρης αχρωματοψία είναι πάρα πολύ σπάνια. Αυτοί οι ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν πλήρη αχρωματοψία συνήθως εμφανίζουν και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Τι προκαλεί την αχρωματοψία;

Τα µάτια µας έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίζουνε το χρώµα καθώς και τη φωτεινότητα, κι’ αυτό διότι στο πίσω µέρος τους διαθέτουνε τα λεγόµενα κωνία και ραβδία. Τα κωνία αναγνωρίζουνε το χρώµα και τα ραβδία αναγνωρίζουνε τη φωτεινότητα. Τα κωνία είναι συγκεντρωμένα στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή και περιέχουν τρεις φωτοευαίσθητες χρωστικές ουσίες: την ερυθρή, την πράσινη και την μπλε. Αυτοί που έχουν πρόβλημα αχρωματοψίας έχουν μερική ή ολική έλλειψη σε μια ή σε περισσότερες από τις ανώτερες χρωστικές ουσίες. Ανάλογα µε τον αριθµό των κωνίων που έχει ο κάθε ασθενής µε αχρωµατοψία ποικίλει και ο βαθµός της αχρωµατοψίας που έχει. Ένα άτοµο που πάσχει από αχρωµατοψία στο κόκκινο και το πράσινο δεν έχει αρκετά κόκκινα και πράσινα κωνία. Αυτό βεβαίως δεν σηµαίνει ότι ο ασθενής από αχρωµατοψία βλέπει τα πάντα ασπρόµαυρα αλλά ότι µπερδεύει το κόκκινο µε το πράσινο ή µε το καφέ καθώς επίσης και το µπλε µε το µοβ. Η σύγχυση των χρωµάτων που έχει το άτοµο που πάσχει από αχρωµατοψία εξαρτάται και από τις συνθήκες φωτισµού. Για παράδειγµα το άτοµο που

συγχέει το πράσινο θα µπορούσε κάτω από έντονο ηλικιακό φως ν’αναγνωρίσει ένα έντονο πράσινο ως πράσινο. Αντιθέτως κάτω από µία λάµπα τεχνητού φωτισµού µικρής ισχύος µπορεί να µπερδέψει το πράσινο χρώµα µε το καφέ ή ακόµη και το κόκκινο.

Οι ασθενείς με φυσιολογική χρωματική αντίληψη ονομάζονται και τριχρωματικοί.

Οι ασθενείς με δυσχρωματοψία και με έλλειψη μιας χρωστικής ονομάζονται ανώμαλοι τριχρωματικοί (αυτοί αποτελούν τον συνηθέστερο τύπο αχρωματοψίας – δυσχρωματοψίας). Ένας δυσχρωματικός έχει απόλυτη έλλειψη μίας χρωστικής των κωνίων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της αχρωµατοψίας;

Τα συμπτώματα της αχρωματοψίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα εάν το πρόβλημα είναι συγγενές ή επίκτητο, μερικό ή ολικό.

  • Δυσκολία στην αναγνώριση του κόκκινου και του πράσινου (οι πιο σύνηθες καταστάσεις)

  • Δυσκολία στην αναγνώριση του μπλε και του πράσινου (λιγότερο σύνηθες καταστάσεις)

Τα συμπτώματα των σοβαρότερων κληρονομικών προβλημάτων αχρωματοψίας και μερικών τύπων επίκτητης μπορεί να είναι:

  • Αντικείμενα εμφανίζονται σε διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου (αυτό εμφανίζεται στην απόλυτη αχρωματοψία και είναι πολύ σπάνιο)

  • Ελαττωμένη όραση

  • Νυσταγμός

Μπορεί η αχρωµατοψία να διαγνωσθεί;

Η αχρωματοψία ανιχνεύεται με ειδικούς χρωματικούς πίνακες Ishihara Test (σχήμα 1). Σε κάθε πίνακα υπάρχει ένας αριθμός που σχηματίζεται από χρωματικές κηλίδες. Ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει τον αριθμό του πίνακα που κρατάει στα χέρια του κάτω από καλό φωτισμό. Μόλις τεθεί η διάγνωση της αχρωματοψίας τότε μπορεί να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος του χρωματικού προβλήματος.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ

Στην παραπάνω εικόνες πρέπει να βλέπετε τον αριθμό

74 26 5

25 56

6 8

29 45

Αν δεν τον βλέπετε ή βλέπετε άλλους αριθμούς τότε είναι πιθανόν να έχετε αχρωματοψία

Θεραπεύεται η αχρωματοψία;

H αχρωματοψία δεν θεραπεύεται. Παρόλα αυτά, η διάγνωσή της από την πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική αφού κατά τη σχολική ηλικία ένα πολύ μεγάλο μέρος του διδακτικού υλικού βασίζεται στην χρωματική αντίληψη. Γνωρίζοντας το πρόβλημα, γίνεται ευκολότερο στο παιδί να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες οι οποίες βασίζονται στην αντίληψη των χρωμάτων. Ετσι, εάν το παιδί σας έχει αχρωματοψία, θα πρέπει να ενημερώσετε το δάσκαλο ή τη δασκάλα του ώστε το μάθημά του να οργανωθεί με τρόπο ανάλογο προκειμένου να αντιμετωπισθούν σχετικές μαθησιακές δυσκολίες.

Το άτοµο που πάσχει από αυτή την ασθένεια των µατιών δεν θα πρέπει να χειρίζεται µηχανήµατα ή κουµπιά µε κόκκινα ή πράσινα χρώµατα, όπως επίσης θα πρέπει να βρίσκει διαφορετικούς τρόπους για να διαχωρίζει διαφορετικά χρώµατα χαπιών, αντικειµένων κ.α. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχουν τρόποι που βοηθούν κάποιον να αντιμετωπίσει την αδυναμία τού να ξεχωρίσει τα χρώματα. Για παράδειγμα, κάποιος με αχρωματοψία μπορεί να ξεχωρίσει τα ρούχα του μέσα στην ντουλάπα του βάζοντας ταμπελίτσες ή να βάλει σε συγκεκριμένη θέση τα πράγματά του ανάλογα με το χρώμα τους ώστε να τα βρίσκει εύκολα. ΄Ενα παράδειγμα είναι το κόκκινο χρώμα που γνωρίζουμε όλοι ότι ανάβει στο επάνω μέρος του φωτεινού σηματοδότη ακόμα και αν δεν το αναγνωρίζουμε.

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούµε πως η αχρωµατοψία έχει και «πλεονεκτήµατα». Τα άτοµα που πάσχουν από αχρωµατοψία αναζητούν περιγράµµατα προκειµένου να αντισταθµίσουν τη σύγχυση των χρωµάτων, γι’ αυτόν τον λόγο µπορούνε, για παράδειγµα, να διακρίνουν εύκολα οτιδήποτε ή οποιονδήποτε καμουφλάρεται. Τέλος, τα άτοµα αυτά έχουν αυξηµένη νυκτερινή όραση σε σχέση µε τα άτοµα που έχουν φυσιολογική όραση.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Επιπλέον test και πληροφορίες:

test αχρωματοψίας