ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η βασική σου εκπαίδευση διαρκεί γύρω στις τριάντα (30) μέρες. (Διαφέρει από σχολή σε σχολή). Την πρώτη ημέρα (ημέρα κατάταξης), γίνονται οι απαραίτητες συμπληρωματικές ιατρικές εξετάσεις και παραλαμβάνεις τον στρατιωτικό ρουχισμό σου. Σκοπός της βασικής εκπαίδευσης είναι η μετάβαση από την νοοτροπία του πολίτη στο πνεύμα και τη νοοτροπία των ενστόλων και δη των αυριανών στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι χωρίζονται σε διμοιρίες και θαλάμους (υπάρχουν ξεχωριστοί θάλαμοι ανδρών και γυναικών). Σε κάθε διμοιρία επικεφαλής είναι ένας αρχαιότερος ανωτέρας τάξεως που είναι υπεύθυνος για τη σωστή εκπαίδευση, απόδοση, εμφάνιση και καλή συμπεριφορά των στελεχών της διμοιρίας του. Όλοι οι εκπαιδευτές Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί έχουν περάσει από ένα ειδικό σχολείο και έχουν αποκτήσει ικανή πείρα και άρτιες γνώσεις. Η Διοίκηση περιμένει από σένα να τους βοηθήσεις με την προθυμία σου, για να εκτελέσουν με επιτυχία το έργο που έχουν αναλάβει.

Κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης συνοπτικά θα διδαχτείς τα παρακάτω:

• Γενικές γνώσεις για το Στρατό

• Γενικές γνώσεις για το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και τους Πειθαρχικούς κανόνες.

• Κινήσεις αόπλου και ενόπλου Στρατιώτη (πεζικές ασκήσεις)

• Φορητά όπλα

• Καθήκοντα Σκοπού/Εκπαιδευτικές Σκοπιές

• Υγιεινή και πρώτες βοήθειες

• Εκπαιδευτικές Βολές

• Ενημερωτικές Διαλέξεις χρήσιμες για την φοίτησή σου στη σχολή

· Τη σχέση με τους συναδέλφους του, ανωτέρους και κατωτέρους σε βαθμό.

Η ημέρα του εκπαιδευόμενου αρχίζει με την πρωινή έγερση (περίπου 05:45)και τελειώνει με τη νυχτερινή κατάκλιση (περίπου 22:00). Στη διάρκεια της μέρας γίνονται κλήσεις (προσκλητήρια) στις οποίες συγκεντρώνονται κατά διμοιρίες όλοι οι εκπαιδευόμενοι. Η συμμετοχή στις κλήσεις αυτές (προσκλητήρια) είναι υποχρεωτική και απαραίτητη γιατί εκτός από την καταμέτρηση γίνεται επιθεώρηση /ενημέρωση κινήσεων καθώς και έλεγχος παραπόνων από τους επικεφαλείς και αναφορά τους προς τη Διοίκηση. Σε όλη τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης δεν χορηγούνται άδειες και δεν επιτρέπεται να βγεις από το στρατόπεδο. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται συνήθως δύο (2) επισκεπτήρια (ανάλογα την Σχολή) (συνήθως την πρώτη και δεύτερη Κυριακή). Η ακριβής ημερομηνία και ώρα καθορίζεται από τη Διοίκηση. Η βασική εκπαίδευση τελειώνει με την ορκωμοσία σου (συνήθως ημέρα Παρασκευή μετά το τέταρτο Σαββατοκύριακο). Αυτή είναι επίσημη τελετή για την οποία θα έχεις εκπαιδευτή αρκετά ώστε να παρουσιαστεί ένα άριστο αποτέλεσμα. Γίνεται με την παρουσία της Πολιτικής και της Στρατιωτικής ηγεσίας και επισφραγίζει την ένταξή σου Στρατό. Στην τελετή μπορούν να έλθουν, αν επιθυμούν, οι γονείς σου και τα προσφιλή σου πρόσωπα. Μετά την ορκωμοσία δίνεται, συνήθως, ολιγοήμερη άδεια, με το πέρας της οποίας οι ορκισθέντες μαθητές οφείλουν να παρουσιασθούν στην Σχολή τους.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Σε λίγες ημέρες πλησιάζει η μέρα εισαγωγής σου και παρουσίασή σου στην Σχολή που με τόσο κόπο πέρασες. Ημέρα πάρα πολύ σημαντική και είναι σίγουρο ότι θα σου μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη σου μέχρι να αποστρατευτείς. Το στάδιο της βασικής εκπαίδευσης όπως λέγεται δεν είναι τίποτε άλλο από την προσαρμογή σου σε ένα νέο περιβάλλον που είναι το αρχικό και το πιο σημαντικό στάδιο της εκπαίδευσής σου. Το στάδιο αυτό έχει έναν κύριο σκοπό, την εισαγωγή στη στρατιωτική ζωή χωρίς πολλές δυσκολίες, την ανάπτυξη στρατιωτικού πνεύματος και την προετοιμασία για την παραπέρα σταδιοδρομία σου στην στρατιωτική σχολή και εν συνεχεία ως στελέχους του ελληνικού στρατού.

Από την ημέρα που παρουσιάζεσαι στην Σχολή σου και εγγράφεσαι στο μητρώα της, αποκτάς την ιδιότητα του μαθητή Παραγωγικής σχολής. Αυτό σημαίνει ότι από την εγγραφή σου και πριν ακόμα ορκιστείς, γίνεσαι στρατιώτης και υπάγεσαι στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς που ισχύουν. Πρέπει να ξέρεις ότι στη διάρκεια της εκπαίδευσης, όπως και σε όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί η σταδιοδρομίας σου στις Ένοπλες δυνάμεις, «χάνεις» τα αστικά σου δικαιώματα, ενώ ισχύουν και για σένα ακέραια οι εγγυήσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, έτσι όπως καθορίζονται και κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της χώρας μας. (το ατομικό καψώνι έχει παρέλθει προ πολλού).

Αγαπητέ μαθητή/τρια πρωτοετή των στρατιωτικών σχολών (Αξιωματικών/Υπαξιωματικών)