ΣΥΔ

Γενικά Πρωτοπόροι της ιδέας για την κατάκτηση του αέρα ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Στην Αρχαιότητα αφθονούν οι πτήσεις Θεών και Ηρώων. Ο φτεροπόδαρος Ερμής πετούσε συχνότατα, ενώ ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος μπορούν να θεωρηθούν οι πρώτοι μυθικοί Αεροπόροι που πέταξαν με ανθρώπινα μέσα. Με την πρώτη εμφάνιση του αεροπλάνου η χώρα μας ως συνεχιστής της μυθικής πτήσης του Ίκαρου και Δαίδαλου έθεσε πρωταρχικό στόχο την ιδέα της χρησιμοποίησης του αεροσκάφους ως πολεμικό όπλο και δημιούργησε τον κλάδο της Πολεμικής Αεροπορίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εξελισσόμενη πορεία του όπλου της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνάρτηση με την ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, επέβαλε την επέκταση της Διοικητικής υποστήριξης και κατέστησε αναγκαία την συγκρότηση και λειτουργία Σχολών που προσβλέπουν με την παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών, στην κάλυψη της ανάγκης αυτής.

Η Διοικητική υποστήριξη επιδρά άμεσα στο επίπεδο ετοιμότητας των Αεροπορικών δυνάμεων για την επιχειρησιακή τους ικανότητα και απαιτεί διοικητικά στελέχη µε γνώσεις υψηλού επιπέδου. Στην πρόκληση αυτή η Σχολή ανταποκρίνεται µε αποφασιστικότητα εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τα εκπαιδευτικά της προγράµµατα, µεθόδους και μέσα. Έτσι τα στελέχη τα οποία αποφοιτούν από την ΣΥΔ διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και προετοιµασμένοι κατάλληλα, για να επανδρώσουν αποτελεσματικά τις Μονάδες στις οποίες τοποθετούνται και να εκπληρώσουν το καθήκον τους στην Πατρίδα.

Αποστολή

Αποστολή της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών είναι η παραγωγή Υπαξιωματικών αντίστοιχων ειδικοτήτων, ώστε να είναι ικανοί να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις και στα καθήκοντα που θα τους ανατίθενται μέσα σ’ ένα τεχνολογικά υψηλού επιπέδου μηχανισμό που είναι η Πολεμική Αεροπορία και σ’ ένα επιχειρησιακά πολύ ευαίσθητο χώρο όπως είναι ο εναέριος χώρος της Πατρίδας μας

Έμβλημα Σχολής

Το έμβλημα της ΣΥΔ αποτελείται από σύνθεση απεικονιζόμενη επί ασπίδας.

Στο άνω μέρος της ασπίδας αναγράφεται το αρχαίο ρητό του Πινδάρου: “ΓΕΝΟΙΟ ΟΙΟΣ ΕΣΣΙ ΜΑΘΩΝ” (σε ελεύθερη απόδοση “Γίνε αυτός που έμαθες να είσαι”).

Το υπόλοιπο της ασπίδας καταλαμβάνει το έμβλημα που διακρίνεται σε τέσσερα τμήματα, δεξιό άνω, δεξιό κάτω και αριστερό άνω, και αριστερό κάτω.

Στο άνω δεξιό τμήμα απεικονίζεται η μέλισσα που συμβολίζει τις ειδικότητες ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΩΝ, ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.

Στο άνω αριστερό τμήμα απεικονίζεται ο κεραυνός που συμβολίζει τις ειδικότητες ΑΜΥΝΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ.

Στο κάτω δεξί τμήμα απεικονίζεται το βιβλίο σύμβολο της μάθησης.

Στο κάτω αριστερό τμήμα απεικονίζεται ο Λευκός Πύργος σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης όπου εδρεύει και η Σχολή.

Στο κέντρο της ασπίδας βρίσκεται ο δεκαεξάκτινος ήλιος της Βεργίνας ιστορικό σύμβολο της Μακεδονίας χώρο στον οποίο εδρεύει και η ΣΥΔ.

Οργάνωση

Η ΣΥΔ είναι ανεξάρτητη Μονάδα της Π.Α. (ισότιμη με Σμηναρχία) και υπάγεται στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ)

Θέση

Η Μονάδα βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση του ΣΕΔΕΣ (Δήμος Θέρμης).

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχολή σύντομα θα μετακομίσει στο αεροδρόμιο του Τατοϊου στην ΑΤΤΙΚΗ. Όλες οι σχολές Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας(ΣΤΥΑ ΣΥΔ ΣΙΡ) θα ενοποιηθούν σε μία σχολή ή οποία θα ονομαστεί ΣΥΑ

Παύουν να λειτουργούν και να δέχονται υποψηφίους η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και ιδρύεται σύμφωνα με το Νόμο 4407/2016 (ΦΕΚ134-Α΄) η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην οποία συγχωνεύονται οι προηγούμενες Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.