Android Hackathon 20100501

Äntligen!  

Efter månader av spänd väntan kan vi till slut presentera vårens Android Hackathon:  (Se nedan för bilder och berättelser från hackathonet)

Var: Bwin GamesKlarabergsviadukten 82
När: 1/5, 2010, 9:00 - 21:00 (Man kan komma lite senare, men maila gärna innan)
Hur: Om man vill delta i tävlingen (vilket inte heller är ett måste), registrerar man sig under ett team-namn. Det är teamet som vinner eller förlorar. 
Pris: Gratis.


Lightning talks:

1. Adam Nybäck - Box2D på Android
2. Johan Hilding - Google Analytics för Android
3. Sharjeel Ahmed - Delay Tolerant Networking
4. Olof Brickarp - Mötesplats för grafiker och programmerare för Android


(Vill du dra ett lightning talk på 5-10 minuter, maila psvensson at gmail dot com)

Detaljer:

Evenemanget börjar med ett antal föreläsningar om Android-programmering (TBA), sedan följer en hel dag och kväll med Android programmering, som kulminerar i AFK 21:00, då våra enväldigt domare kommer att utse förts, andra och tredjeprisvinnare. Priserna i fråga kommer att bli en överaskning. De teman som man kan ställa upp i är: Sociala applikationer, Grafikdemos och Mashups.

[Updatering]: Vi kommer att ha två spår, ett för de som börjar nu och lägger mer tid på sin applikation, och en för de som skriver applikationer endast udner själva Hackathon. Båda spåren vinner separata priser.

En lättare lunch kommer att serveras, och vi arbetar på att även erbjuda middag.

Det finns bara 50 platser, så registrera dig bara om du verkligen kan komma och närvara hela Lördagen den första Maj.
Registreringen är stängd. För att komma på väntelista, maila psvensson at gmail dot com

----------------------

Så här gick det till:


Av de dryga 50 anmälningar som kom in till vårt GTUG Hackathon lyckades ändå 36 modiga programmerare trotsa den tidiga timman för en hel dags Android hackande.
Dessutom var folk förberedda. Team 'Music Madness' hade med sig en extra dator som server, flera team hade egen hub, 3G-uppkoppling och delade ut denna med WiFi och när någon saknade rätt adapter för att koppla VGA till sin MBP så fanns det snabbt tre-fyra personer som erbjöd olika varianter. En av anledningarna till detta kan ha varit att Bwin hade stora problem med nätverket förra hackathonet. Den här gången hade det dock dragits sladdar och ordnats fram tunga rack-switchar, så nätverket fungerade riktigt bra.

Alla som närvarade valde inte att ställa upp i tävlingen utan valde i stället att socialisera och koda i lugn och ro på något annat - vilket är helt OK. Tretton team hade något att presentera vid dagens slut vilket är helt fantastiskt. 


"Music Madness":  

En applikation som använde sig av en server-komponent. Servern styr vilka låtar som Spotify spelar på den dator servern är installerad på. Själva Android-appen låter flera personer (som har den installerad) leta bland låter i Spotify och välja vilka man skall rösta på. Den låt som har flrst röster läggs till spelllistan - och spellistan är begränsad till fem låtar. En lösning till problemet vid fester där man bjuder hem sina vänner och alla lägger till sina favoritlåtar i Spotify, vilket leder till en playlist som är flera dagar lång. Ett avancerat upplägg i långa spåret som hade en kalr praktisk tillämpning.


"Awesome":

Inspirerade av lokationsbaserade tjäsnter som '4square' och 'Gowalla' ville team 'Awesome' göra en liknande tjänst - men i stället för att berätta var man är för tillfället, berätta var man kommer att vara senare, och på ett ungefär. Med hjälp av applikationen kunde man definiera ett ungefärligt geografiskt område och ett framtida tillfälle, som sedan kunde delas med vänner över t.ex. Facebook."Novoters":

Teamets namn kom av att dom inte fick några röster på förra Hackathonet (Vi ändrade röstningsreglerna för detta, så nu blev det röster på dom flesta). Applikationen gjorde det möjligt att definiera en lsita med bilder och GPS positioner (genom att ta kort där man står, t.ex.) som
bildar en slags bingopromenad. Användaren ser bilderna och skall försöka hitta fram till platsen bilden är tagen. Tanken är att lätt kunna skapa tipspromenader eller kanske 'snitslade spår' för turister.
"Fighting Cephalopods":

Detta team bestod av en enda person, som inte hade någon koppling till någon annan på hackathonet men gjorde en av de mer avancerade applikationerna. Appen 'iSpot' är en omskriven Spotify applikation. Den använder sig av Spotifys interna services men presenterar innehållet på ett annorlunda sätt. Inspirationen var en lucka i Spotify där man bara kan se album och artistinformatioj om man gör en sökning - aldrig i sina egna spellistor. iSpot fixar detta, och har dessutom ett iphone-likannde 'coverflow' med alla plattor i ens samling, plus en massa annat gott. Givetvis kan inte applikationen släppas ut efterssom den bryter mot förmodligen varenda paragraf i användaravtalet, men som teknikdemo var det mycket imponerande."Crazy Andy":

De här tre grabbarna hade aldrig programmerat Android förut, men lyckades ändå skapa en mycket bra mashup som läste Svenska Dagbladets nyhetsflöde och lade upp nyheterna i en MapView, där äldre nyheter hade mer transparent utseende än nyare, med en separat lista i tidsornding om man så ville och klcikbara länkar ut till webbsidan för artiklarna. Bra gjort och bra avgränsat."Massacre Mashup":

Ännu ett en-mans team, vars app scannade böckers barcode och slog sedan om bokrekommendationer baserat på den bok man har valt, via en onlinetjänst. Ochså väl avgränsat och ett klart användningsområde. Exempelboken som scannades var 'Pihkal', en gammal klassiker."TONGAD":

Det här var ett av de största teamen med en ganska maffig uppgift, Ett 3D-spel på Android plattformen. De kom inte riktigt hela vägen fram, men arbetade mycket med grafikmotorn som kommer att släppas som open source inom kort. I demot kunde man dock se skaror av animerade tanks i full 3D rulla fram över en slätt, men polygonal klippning (ingen poppning) och helt klart en massa tänk och kämp."Scrint.se":

Den här appliaktionen var inte heller fullt klar, men teamet visade sig vara experter på storyboardig och UX/UI design, så att presentationen ändå lyckades ge en klar bild över det som skulle göras och hur det nuvarande exemplet pasasde in. Målet var att göra ett 'Live Zelda' spel, d.v.s ett spel där man går omkring och letar efter virtuella föremål i den verkliga världen, och sedan kan placera ut sina egna, för andra att leta upp."Droidzine":

Droidzine appen är en seriebläddrare för Android, men inte vilken som helst. För det första är hela appliaktionen skriven i javaScript. javaScriptet körs ovanpå DrodiScript plattformen, som exponerar alla Android APIerna upp till JavaScript. vad appen gör är att den läser en wbbsida (t.ex. en bloggpost) där det finns ett DSL script i en av kommentarerna. detta script definierar en serie som en bild, koordinater för rutorna och sedan hur rutorna skall länkas ihop nr användaren vill se nästa ruta, et.c. Så förutom att ha skripit appen i JavaScript, skrev de också ett litet Domain Specifik Language- i JavaScript. Mycket imponerande och 'meta'"Pill and Cheese":

Nu var det Golf som stog på menyn. Grabbarna i teamet började med att registrera hur x,y och z axlarna ändrades i accelerometern när man använda Android-telefonen som en 'wiimote' (bilden), och byggde därefter upp en applikation som simulerar slag på golfbollar och visar sedan på en MapView hur långt de kommer. Man kunde även byta klubbor och få applåder om man lyckades pricka det virtuella hålet. Nytänkade och rolig idé"Anryo":

 Det här var ett grafikdemo av ett rökigt partikelsystem, där röken kunde roteras med hjälp av accellerometern i telefonen. "Noname":

Ett hjälpprogram för scoutledare som snabbt behöver chiffrera eller dechiffrera text till och från olika scoutchiffer. "Pocket Rocket":


Det andra teamet som aldrig hade programmerat för Android förut och ändå lyckades producera ett fungerande program under dagen. Programmet var en variant av 'Simon Says' där man skall försöka följa efter spelets ordning att trycka på färgade knappar. 


Efter presentationerna var det dags för deltagarna att rösta fram vem som skulle vinna tävlingen. Första pris i både långa och korta spåren var en splitter ny Sony Ericsson Xperia X10. Vi hade dock fått ytterligare en från Sony Ericsson och då teamen ofta bestod av mer än en person valde jag att lägga till regeln att det team som får mest röster mellan långa och korta, får också den tredje telefonen.


Det team som vann i korta spåret var "Droidzine", som fick dela på en telefon, och det team som van långa var "Fighting Cephalopods" - enmansteamet från Uppsala. iSpot appen fick dessutom flest röster overall, och alltså två telefoner totalt.
Andraplats-priserna var två biljetter vardera till långa och korta spåret till Scandinavian Web Developer Conference 2010.

Ett stort tack till alla som var med i Lördags och ett stort tack också till Bwin som stog ut med att ha oss häckande en hel dag i sina fina lokaler.

Det blir ett nytt hackathon framöver, men förmodligen inte innan sommaren.


Comments