Resveratrol kao eliksir

Na osobnim stranicama

STJEPANA ŠABANA

Postavljeno: 01.12.2008.

Francuski paradoks


Bez obzira na način prehrane Francuzi imaju manji broj srčano-žilnih bolesti (za 20-30%) od drugih razvijenih zemalja. Ta je pojava nazvana 'Francuskim paradoksom', a pripisuje se umjerenom pijenju vina. Uz korisnost izuzetno snažnog antioksidansa – kvercetina, posebna je pozornost dana resveratrolu, čiji su učinci na ljudsko zdravlje impozantni.


Piše: STJEPAN ŠABAN, dipl.ing.

Objavljeno u 'Vašem zdravlju' br. 63 za studeni 2008.- siječanj 2009.

Reprint na web-stranicama :

 www.magicus.info/hr/magicus/ u prosincu 2008.

Opis i definicija

Resveratrol je polifenolni fitoaleksin, koji spada u skupinu stilbenoida (C14H12O3). Topiv je u mastima, a nalazi se u cis- i trans-obliku, a često je vezan i na molekulu glukoze kao glukozid. Proizvode ga neke biljke za vlastitu zaštitu od bolesti, kao antifungalno sredstvo, kod oštećenja biljke te kao zaštitu od UV zraka. Nalazimo ga u ljuskama bobica grožđa i drugog bobičastog voća. Značajno ga ima u crnom grožđu, a posebice u crnom vinu zbog postupka proizvodnje crnog vina, kada se u toku fermentacije (vrenja mošta) ljuske bobica nalaze duže vrijeme namočene u moštu, kod čega se resveratrol otapa iz kožice. 

Resveratrol se dobro apsorbira u ljudskom organizmu, ali mu je biološka raspoloživost relativno niska, zbog brze metabolizacije i eliminacije iz organizma.

Način djelovanja u organizmu

Antikarcinogeno djelovanje. Resveratrol može u organizmu djelovati antikarcinogeno onemogućavajući aktivnost nekih enzima putem njihove razgradnje, a koji metabolizacijom nekih spojeva u organizmu stvaraju karcinogene. Time resveratrol potencijalno toksičnim i karcinogenim elementima omogućuje njihovo izlučivanje iz organizma prije učinjene štete, čime se postiže njegovo preventivno antikarcinogeno djelovanje.

Reveratrol također spriječava i proliferaciju tumorskih stanica omogućavajući njihovu smrt putem apoptoze, koja je inače regulirana putem određenih gena u DNA, ali je zbog mutacija gena onemogućena. 

Resveratrol spriječava širenje tumora na zdravo tkivo onemogućavajući enzim pod nazivom matrice metaloproteinaze. Resveratrol onemogućava i rast samog tumorskog tkiva spriječavanjem procesa angiogeneze (razvijanje novih krvnih žila za potrebe rasta tumora). 

Posebno se resveratrol pokazao kao koristan kod određenih vrsta raka, kao što je: rak dojke, prostate, želuca, crijeva, gušterače i štitnjače. 

Krvožilne bolesti. Smanjenje rizika krvožilnih bolesti povezano s tzv. 'Francuskim paradoksom', koji je prisutan čak i kod neprimjerene prehrane prebogate zasićenim masnim kiselinama, pokazuje redovita ali umjerena konzumacija posebice crvenog vina, koje je bogato resveratrolom. Resveratrol inhibira stvaranje dijela 'štetnih' parakrinih hormona, koji nastaju od arahidonske masne kiseline, čime potiče proširenje krvnih žila, djeluje protuupalno i antitrombotski, pa time značajno smanjuje rizik od tromboze i ateroskleroze. Antioksidativno djelovanje resveratrola zajedno s kvercetinom, kojeg isto sadrži crno vino, smanjuje količinu slobodnih radikala u organizmu i time dodatno povoljno djeluje na njega. 

Životni vijek. Neka istraživanja na živim organizmima ukazuju, da resveratrol djeluje na značajno produljenje životnog vijeka tih organizama. Kako ista istraživanja nisu još provedena na čovjeku, sigurni dokazi za djelovanje resveratrola na produljenje života čovjeka ne postoje, ali indicije ukazuju i na tu mogućnost. 

Estrogeno i antiestrogeno djelovanje. Estrogen je steroidni hormon, koji se veže na estrogene receptore unutar stanica, putem kojih uspostavlja vrlo složenu interakciju s dijelovima DNA i odgovarajućim genima. Resveratrol ima kemijsku strukturu sličnu estrogenu, pa u slučajevima nedostatka prirodnog estrogena, preuzima njegovu aktivnu funkciju, djelujući kao agonist. No, u slučaju prisustva prirodnog estrogena u organizmu, resveratrol djeluje kao antagonist, jer smanjuje stvaranje prirodnog estrogena.

Moguće nuspojave

Iako je resveratrol poznat kao toksična tvar, klinička istraživanja čak i s dozama od 300 mg/kg tjelesne težine u dužem razdoblju nisu pokazala nikakve nuspojave. 

 Trudnoća i dojenje. Iako nikakva istraživanja s resveratrolom kod trudnica i dojilja nisu provedena, ipak zbog sadržaja alkohola u crnom vinu nije preporučljiva njegova konzumacija za trudnice i dojilje. 

Rak osjetljiv na estrogen. Dok se god ne provedu detaljnija istraživanja djelovanja resveratrola na vrste raka koje su osjetljive na estrogen, kao što su neke vrste raka dojke, jajnika i maternice, trebalo bi u fazi liječenja raka izbjegavati suplemente resveratrola zbog njegovog estrogenog i antiestrogenog djelovanja.

Izvori i konzumacija


Resveratrola ima najviše u grožđu, crvenom vinu, borovnicama, brusnicama i kikirikiju. Crno grožđe ga sadrži do 7 mg/kg, sok od crnog grožđa do 8 mg/l, crna vina ovisno tehnologiji proizvodnje (prisustvo kožice za vrijeme fermentacije), te vremenskim prilikama u toku godine, imaju od 5 do 20 mg/l, a neka muškatna vina (opet ovisno o tehnologiji proizvodnje i vremenskim prilikama) čak i do 40 mg/l. 

Količina konzumiranog voća i sokova s aspekta resveratrola nema ograničenja, dok se konzumacija vina preporučuje u najvećoj dnevnoj količini od 2-3 dl, s preporukom dvodnevne apstinencije svakog tjedna, zbog izbjegavanja potencijalne ovisnosti o alkoholu.