Zdravlje na dohvat ruke

Na osobnim stranicama  

STJEPANA ŠABANA 

Postavljeno: 03.04.2006. 

__________________

 

KVERCETIN ZDRAVLJE ČUVA

 

Sve veća uporaba industrijski prerađene, rafinirane i koncentrirane hrane u svakodnevnoj prehrani čovjeka uz nedostatak tvari neophodnih organizmu, dovodi do razvoja čitavog niza akutnih i kroničnih bolesti, koje je moguće ispravnijim pristupom prehrani preventivno spriječiti. 

 

Od mnogih efikasnih tvari iz čitavog spektra fitonutrijenata s mnogostrukim korisnim djelovanjima na zdravije funkcioniranje organizma je zasigurno jedan od najaktivnijih bioflavonoida pod nazivom kvercetin, kao vrlo snažan antioksidans.

Piše: STJEPAN ŠABAN, dipl. ing.

Objavljeno u časopisu 'Vaše zdravlje' br. 41 u travnju 2005.

Reprint na web-str. http://www.hr-fitness.net/ u siječnju 2007.

Korisno djelovanje kvercetina

Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala svoje vrlo raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Tako su istraživanja pokazala da kvercetin djeluje protuuplano, protualergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, ali su poznata i druga njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, te kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline, a i na brojne pozitivne funkcije enzima u organizmu. Naročito se ističe njegovo snažno antikarcinogeno svojstvo za različite vrste malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.

Protuuplano djelovanje kvercetina očituje se u inhibiciji biosinteze metabolita, koji nastaju iz proinflamatorne arahidonske kiseline, kao što su leukotrieni (LT4) i skupina proinflamatornih prostaglandina (PG2), ali i u inhibiciji proinflamatornih enzima (ciklooksigenaze i lipoksigenaze). Također, njegova djeluje osim inhibicija oslobađanja histaminaprotuupalno i protualergijski.

Njegovo protoupalno djelovanje ima vrlo pozitivne učinke na razvoj raznih akutnih i kroničnih upalnih procesa u organizmu. Pozitivni učinci pokazuju se u razvoju krvožilnih i reumatskih bolesti, te čira na želucu.

Kao antialergijsko djelovanje kvercetina smo već spomenuli njegovo antihistaminsko djelovanje, ali on također inhibira oslobađanje alergijskog posrednika (IgE), kao i oslobađanje i sintezu peptido-leukotriena u plućima (važno kod astme) putem smanjenja enzima AE5-lipoksigenaze. Isto tako kvercetin inhibira i druge enzime, koji od arahidonske kiseline stvaraju imuno reaktivne leukotriene (LT4).

Antikarcinogeno djelovanje kvercetina dokazano je prilikom mnogobrojnih istraživanja, koja pokazuju ne samo njegovo preventivno djelovanje na pojavu raznih malignih oboljenja, nego i na sam tok razvoja bolesti blokiranjem rasta stanica i sinteze DNA.

Pozitivno djelovanje kvercetina kod dijabetičara očituje se u smanjenju dijabetičkih komplikacija, kao što su katarakt, retinopatija i neuropatija. Također, njegov utjecaj na regulirano izlučivanje inzulina štiti beta-stanice gušterače od oštećenja.

Kvercetin ima vrlo pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove, Parkinsonove).

Kvercetin štiti i kožu od oštećenja prilikom zračenja UV-B zrakama.

Kvercetin ima ne samo ova nabrojana pozitivna djelovanja na zdravlje ljudi, nego je važno i njegovo posredno sinergističko djelovanje na mnoge procese u organizmu, djelujući kao snažni antioksidans na višak slobodnih radikala.

Jedno od izuzetnih svojstava kvercetina je njegova bioakumulacija u organizmu zbog njegovog relativno dugog poluvijeka eliminacije iz organizma (oko 24 h). Najveća koncentracija kvercetina u krvi javlja se se 2 h nakon konzumiranja. U normalnoj i ispravnoj ljudskoj prehrani se najčešće sadržaj kvercetina kreće u količini od 15 do 500 mg dnevno, što ima izuzetno dobar preventivni značaj za zdravlje ljudi. Ne postoje ograničenja prilikom konzumacije kvercetina putem hrane. Terapijske doze za slučajeve bolesti su svakako veće od onih, koje se mogu uzeti putem hrane, ali se one smiju uzimati samo pod kontrolom liječnika.

Gdje ima kvercetina

Kvercetin spada u skupinu bioflavonoida, koji je široko rasprostranjen u svijetu biljaka i sadržan u mnogim prehrambenim namirnicama, kao što su luk, jabuke, bobičasto voće, kupusnjače, razne sjemenke, crni čaj, crno vino i dr. Od povrća je posebno mnogo zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno je čak i do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima. Najefikasniji oblik kvercetina je onaj, koji se nalazi u svježem luku.

Dosta kvercetina sadrže jabuke i to najviše njihova kora. Najviše ga imaju crvene jabuke. Ne postoji u Velikoj Britaniji uzalud izreka An apple a day keeps the doctor away”, jer svakodnevna konzumacija jabuka, bitno doprinosi boljem zdravlju čovjeka. Crno vino, također, uz druge flavonoide sadrži i kvercetin (i preko 7 mg/l), čime u znatnoj mjeri doprinosi zdravlju čovjeka, ali uz uvjet umjerene konzumacije. Današnje preporuke za konzumiranje crnog vina govore o čaši vina dnevno kroz 5 dana u tjednu (uz dva dana apstinencije).  Istraživanja na crnom vinu ukazuju, da moguć sadržaj kvercetina u njemu može biti bitno smanjen kod rafiniranih vina, kod kojih se uklanja njihov opori okus. Crna vina domaće, kućne proizvodnje (koja nisu rafinirana) garantirano sadrže znatne količine kvercetina i mogu se preporučiti u umjerenim količinama.

Odgovarajuća i raznovrsna prehrana

Ispravnom prehranom u pogledu sadržaja, neophodne količine i nužne raznovrsnosti, možemo preventivno osigurati bogatstvo, koje čovjeku daje zdrav život. Kvercetin je samo jedna karika u lancu zdravih prehrambenih tvari, koje su svakom nadohvat ruke, a ponekad su, ili slučajno ili iz neznanja ili iz nemara, a ponekad iz komocije u nabavi namirnica, eleiminirane iz svakodnevne prehrane.