Tot 20 maart 2022 ontvangen giften: € 18.600,-- waarvan € 13.600, reeds overgemaakt is.

Stichting Stefanus

Lisdodde 46

3628 NL Kockengen


NL38 INGB 0003 1473 74

t.n.v. St. Stefanus

te Kockengen

KvK: 41184807

ANBI 8002.96.254

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Vanuit Stichting Stefanus hebben we zondag 27 februari 2022 contact gezocht met Liviu Sofronie uit Suceava.
We kennen de familie Sofronie als sinds de negentiger jaren en zijn zeer betrouwbare hulpverleners gebleken.

Suceava ligt in het noord- oosten van Roemenië op 50 kilometer van de Oekraïense grens.
Veel vluchtelingen zoeken via Suceava een veilig heenkomen en een aantal van hen wordt opgevangen door de medewerkers van Liviu Sofronie.

Hij schrijft ons het volgende (via Whatapp):

Beste broers,

Bij onze Stichting hebben we 60 opvangplaatsen voor vluchtelingen met herbergvoorwaarden (kamers met stapelbedden, gedeelde toiletten, douches, warme maaltijden in de ochtend, middag en avond ... Alle vluchtelingen zijn veilig.

We hebben ~ 80-100 mensen / 24 uur, we wonen ~ 50 km van de grens met Oekraïne, de meeste gaan naar andere landen (Italië, Spanje, Portugal, België, Polen, Bulgarije, Turkije ...).

99% van hen zijn vrouwen met kleine kinderen. Mannen tussen 18 en 60 jaar worden vermist omdat ze voor het leger zijn gerekruteerd.

We hebben een vast team van vrijwilligers die zich non-stop inzetten voor de voortdurende toestroom van vluchtelingen. De stroom vluchtelingen door het grenspunt dat het dichtst bij ons ligt heeft 400 mensen/uur bereikt.

Als we volgende week geld hebben willen we proberen de accommodatie capaciteit te verdubbelen (om andere ruimtes te regelen, uit te breiden). Boven hebben we de mogelijkheid om met spoed de binnenmuren te bouwen en dan nog enkele verwarmde kamers te creëren. De nachttemperaturen zijn in ons land nog erg laag (-5*C).

Ik zal je meer foto's sturen die zijn gemaakt van vluchtelingen uit het grondgebied van Oekraïne en van de douane, dan van ons van de Stichting ...

We zijn extreem uitgeput (we slapen 4 uur per nacht).

Wanneer we een beetje vrij hebben, sturen we je meer informatie.

Ik spreek trouwens alleen Duits, maar voor dit bericht heb ik google translate gebruikt.

Liviu Sofronie

beheerder van de EMAUS Foundation


Het rekeningnummer van Stichting Stefanus is:

NL38 INGB 0003 1473 74

Graag vermelden Oekraïne
Verhaal van vluchtelingen uit Kiev

Van Liviu Sofronie kregen we op 7 maart 2022
onderstaand ontroerend verhaal opgestuurd.
(Vertaald uit het Roemeens - Google translate)

Verhaal van mensen die tussen 5 en 6 maart verbleven in kamer E op bedden 4 en 5 in het EMAUS-IMPACT Centrum:

_ "Ik zeg je eerlijk, ik geloofde tot gisteren niet in God, overtuigd atheïst, maar na alle ervaringen die ik heb meegemaakt, ben ik ervan overtuigd dat alleen Hij naar mijn gebeden heeft geluisterd. Hoewel mijn man en ik, 17 jaar getrouwd, nooit samen hebben gebeden, hebben we de laatste 2 dagen individueel om bescherming gebeden en toch heeft God naar ons geluisterd.

We woonden in Kiev. We waren niet van plan om te vertrekken. We hoopten nog steeds dat de oorlog zou eindigen Het werd erger. We besloten om een uitweg te zoeken en van hieruit begon wonder na wonder. Zoveel dingen hadden fout kunnen gaan, maar het ging goed:

De treinstations in Oekraïne werken niet erg goed. Er staan volledig lege wagons te wachten om gevuld te worden met mensen en dan te vertrekken. Het rijtuig waar we moesten instappen was overvol en we werden achtergelaten. Laten we naar boven gaan. Een stem leek me naar een andere wagon te leiden (ik was ervan overtuigd dat het Gods hand was) Ik nam mijn man bij de hand en rende weg. Toen ik omkeek, hadden de mensen in de eerste wagon nog maar weinig geduld over en ze waren aan het schoppen en vechten. Er was een soldaat voor nodig om ze uit elkaar te halen.

De trein waar we instapten had alles: banken, dekens, zelfs goed gezelschap. Een uur nadat ik vertrok, werd het station gebombardeerd. Ik was zo dicht bij de dood.

Ik kwam met de trein ergens in het westen van Oekraïne aan. Ik wilde willekeurig reizen, zo ver mogelijk weg van de oorlog. Daar ontmoetten we een vrijwilliger die ons zijn huis voor de nacht aanbood. Van daaruit bracht iemand ons ook naar de douane.

Mijn man is oud en ziek (78 jaar), en de rijen bij de douane waren hels. Bij de gratie van iemand die vrouwen met kinderen voor liet gaan, kwamen ook wij aan de beurt. En zo kwam ik bij jou.. Van de ene hand naar de andere, alleen door de genade van God.

Hoeveel wonderen en zegeningen, we kunnen U niet genoeg bedanken voor Uw goedheid.

Jullie zijn engelen, geen mensen."


Jaarcijfers 2021, belastingdienst en Privacy beleid

Op pagina Ons doel vindt u de jaarcijfers van stichting Stefanus over 2021.

Verder een bericht over periodieke giften. Vanaf 2014 hoeft u niet meer bij de notaris langs om een periodiek gift te registreren. Op tabblad Ons doel vindt u een document van de belastingdienst over periodieke giften. U vult uw deel in op het document en wij ons deel en de zaak is geregeld.

Onderaan deze pagina vindt u de documenten over ons Privacy beleid.

In memoriam Warmolt Tonckens


“Na een blijmoedig leven vol liefde en warmte voor anderen, is in geloof en vertrouwen op God,
van ons heengegaan:

Warmolt Tonckens

Utrecht 1 mei 1964 - Vleuten 18 december 2021We hebben grote bewondering voor de manier waarop hij met zijn ziekte is omgegaan. We zijn verdrietig, maar dankbaar dat hem verder lijden bespaard is gebleven. We zullen hem missen”.


Kinderen, ouders, broer en zus van Warmolt.

Zaterdagmorgen 18 december vernamen we het droeve bericht dat Warmolt Tonckens is heengegaan. We denken aan hem terug als iemand die onvermoeibaar en vol overgave betrokken is geweest bij het hulpverleningsverleningswerk in Roemenië.


Ongeveer 25 jaar lang zat hij in het bestuur van Stichting Stefanus, waarvan vele jaren als voorzitter. Talloze keren is hij naar Roemenië gegaan met hulpgoederen om de armen te helpen en mensen te bemoedigen. Vaak vergezeld van zijn accordeon, zodat hij ook in Roemenië op muzikale wijze lof aan God kon brengen. Warmolt, altijd actief en creatief.


Trouw bezocht hij de bidstonden. Trouw verzorgde hij het Stefanus Nieuws. En wie kan zich niet het mede door hem bedachte ‘Roemeniëspel’ herinneren? Een origineel bordspel waarbij waargebeurde anekdotes werden gecombineerd met geestelijke lessen.


De laatste jaren heeft de ziekte Parkinson hem lichamelijk en geestelijk steeds meer beperkt. Toch bleef hij geïnteresseerd en zoveel mogelijk betrokken. Aan de moeizame weg die Warmolt moest afleggen is een einde gekomen. We mogen weten dat hij nu voor Gods troon geniet van de hemelse vrijheid, vrede en vreugde. Een mooier Kerstfeest kunnen we hem niet toewensen!

Het bestuur van Stichting Stefanus

De afscheidsdienst is in besloten kring en is vrijdag 23 december 2021 vanaf 10.00 uur live te volgen op:

https://kerkdienstgemist.nl/stations/910-Kerk-aan-het-lint

U kunt uw herinneringen aan Warmolt met de familie delen via:

https://herinnering.dela.nl/warmolttonckens

Even voorstellen

Wij zijn een klein team van vrijwilligers die bewogen zijn met de moeilijke omstandigheden waarin veel Roemenen zich (nog steeds) bevinden. Na de val van dictator Nicolai Ceaucescu in 1989 geloofden velen dat er nu spoedig een eind zou komen aan de armoede.

De economische groei begint inmiddels voorzichtig op gang te komen. Helaas merken veel Roemenen daar vooral van dat levensmiddelen en andere zaken steeds duurder worden. Vooral werklozen, bejaarden, weeskinderen en chronisch zieken vallen vaak tussen wal en schip.

De eerste jaren bestond onze hulp voor een groot deel uit het brengen van voedsel en kleding. In de jaren die volgden kwamen daar ook veel bouwmaterialen bij, voor diverse projecten, waaronder een kindertehuis.

Inmiddels zijn we gestopt met het inzamelen van voedsel en kleding. Er is in Roemenië tegenwoordig voldoende te koop. Wat we, naast de projecten, nog wel doen is de armste mensen financieel steunen, proberen mensen te bemoedigen vanuit de boodschap van het evangelie, en we bidden met zieken voor genezing. God heeft op die gebeden al velen genezen!

Ons werk is ondergebracht in een stichting. Dat heeft onder andere als voordeel dat giften fiscaal aftrekbaar zijn doordat we ANBI zijn goedgekeurd.

ANBI2010.pdf