Na ruim 33 jaar werken in Roemenië gaan we begin 2024 stoppen met ons werk.

Stichting Stefanus

Lisdodde 46

3628 NL Kockengen


NL38 INGB 0003 1473 74

t.n.v. St. Stefanus

te Kockengen

KvK: 41184807

ANBI 8002.96.254

Er is een tijd van komen, er is een tijd van ...

 

  

In 1989, voor de omwenteling, bezocht Jan Paardenkooper voor Dorkas contacten in Roemenië om hulpgoederen te brengen. Hij bezocht onder andere contacten in Suceava en Craiova.

In 1990 begon Jan Paardenkooper vanuit de Volle Evangelie Gemeente Maliebaan in Utrecht hulp te verlenen aan de contacten opgedaan via Dorkas. Velen sloten zich bij Jan aan en omarmden zijn visie en missie.

Er kwamen contacten in Tirgu Mures, Saulia, Suceava, Craiova met plaatselijke pinkster gemeenten die de hulpgoederen verspreiden over de armste mensen in hun gemeenten en hun omgeving. Er is in die tijd heel wat afgereisd met busjes en vrachtwagens vol hulpgoederen.


Naast  het brengen van hulpgoederen  deelden we ook het evangelie  met de mensen die we ontmoeten. Zo hebben Jan en Gerrit heel wat preken gehouden in de kerkjes en heel veel mensen thuis bezocht, voor ze gebeden en meestal geld of goederen achtergelaten om ze te bemoedigen.

Toen Roemenië toetrad tot de EU stopte het leveren van hulpgoederen maar bleven we onze contacten waar mogelijk financieel ondersteunen.

We worden allemaal een dagje ouder en denken dat het nu de tijd is om te stoppen met dit mooie werk. We willen het opheffen van de stichting niet overlaten aan de volgende generatie, maar het zelf doen.

Hartelijk dank aan iedereen die deze ruim 33 jaar betrokken is geweest bij onze missie.

Heel veel zegen en het ga u goed.

Jan Paardenkooper - voorzitter a.i
Gerrit Keunen - lid
Theo Verheul - secretaris
Bert de Boer - penningmeester
Jaarcijfers 2022, belastingdienst en Privacy beleid

Op pagina Ons doel vindt u de jaarcijfers van stichting Stefanus over 2022.

Verder een bericht over periodieke giften. Vanaf 2014 hoeft u niet meer bij de notaris langs om een periodiek gift te registreren. Op  tabblad Ons doel vindt u een document van de belastingdienst over periodieke giften. U vult uw deel in op het document en wij ons deel en de zaak is geregeld.

Onderaan deze pagina vindt u de documenten over ons Privacy beleid.

In memoriam Warmolt Tonckens

 

  


“Na een blijmoedig leven vol liefde en warmte voor anderen, is in geloof en vertrouwen op God,
van ons heengegaan:

 

Warmolt Tonckens

Utrecht 1 mei 1964 - Vleuten 18 december 2021We hebben grote bewondering voor de manier waarop hij met zijn ziekte is omgegaan. We zijn verdrietig, maar dankbaar dat hem verder lijden bespaard is gebleven. We zullen hem missen”.


Kinderen, ouders, broer en zus van Warmolt.

 

Zaterdagmorgen 18 december vernamen we het droeve bericht dat Warmolt Tonckens is heengegaan. We denken aan hem terug als iemand die onvermoeibaar en vol overgave betrokken is geweest bij het hulpverleningsverleningswerk in Roemenië.


Ongeveer 25 jaar lang zat hij in het bestuur van Stichting Stefanus, waarvan vele jaren als voorzitter. Talloze keren is hij naar Roemenië gegaan met hulpgoederen om de armen te helpen en mensen te bemoedigen. Vaak vergezeld van zijn accordeon, zodat hij ook in Roemenië op muzikale wijze lof aan God kon brengen. Warmolt, altijd actief en creatief.


Trouw bezocht hij de bidstonden. Trouw verzorgde hij het Stefanus Nieuws. En wie kan zich niet het mede door hem bedachte ‘Roemeniëspel’ herinneren? Een origineel bordspel waarbij waargebeurde anekdotes werden gecombineerd met geestelijke lessen.


De laatste jaren heeft de ziekte Parkinson hem lichamelijk en geestelijk steeds meer beperkt. Toch bleef hij geïnteresseerd en zoveel mogelijk betrokken. Aan de moeizame weg die Warmolt moest afleggen is een einde gekomen. We mogen weten dat hij nu voor Gods troon geniet van de hemelse vrijheid, vrede en vreugde. Een mooier Kerstfeest kunnen we hem niet toewensen!

 

Het bestuur van Stichting Stefanus

 

De afscheidsdienst is in besloten kring en is vrijdag 23 december 2021 vanaf 10.00 uur live te volgen op:

https://kerkdienstgemist.nl/stations/910-Kerk-aan-het-lint

U kunt uw herinneringen aan Warmolt met de familie delen via:

https://herinnering.dela.nl/warmolttonckens

Even voorstellen

Wij zijn een klein team van vrijwilligers die bewogen zijn met de moeilijke omstandigheden waarin veel Roemenen zich (nog steeds) bevinden. Na de val van dictator Nicolai Ceaucescu in 1989 geloofden velen dat er nu spoedig een eind zou komen aan de armoede.

De economische groei begint inmiddels voorzichtig op gang te komen. Helaas merken veel Roemenen daar vooral van dat levensmiddelen en andere zaken steeds duurder worden. Vooral werklozen, bejaarden, weeskinderen en chronisch zieken vallen vaak tussen wal en schip.

De eerste jaren bestond onze hulp voor een groot deel uit het brengen van voedsel en kleding. In de jaren die volgden kwamen daar ook veel bouwmaterialen bij, voor diverse projecten, waaronder een kindertehuis.

Inmiddels zijn we gestopt met het inzamelen van voedsel en kleding. Er is in Roemenië tegenwoordig voldoende te koop. Wat we, naast de projecten, nog wel doen is de armste mensen financieel steunen, proberen mensen te bemoedigen vanuit de boodschap van het evangelie, en we bidden met zieken voor genezing. God heeft op die gebeden al velen genezen!

Ons werk is ondergebracht in een stichting. Dat heeft onder andere als voordeel dat giften fiscaal aftrekbaar zijn doordat we ANBI zijn goedgekeurd.

ANBI2010.pdf