Home‎ > ‎

Reisverslagen

Verslag bezoek aan Roemenië door Bert en Wijntje van 1 tot 7 oktober 2011

Zondag 2 oktober vertrek met Wizzair van Dortmund richting Cluj.

In Cluj werden we door Cornel Cuibus afgehaald van het vliegveld. Hij is getrouwd met Loredana die we al jaren kennen vanuit Craiova. Bij hem thuis gegeten. Als verrassing was Vivi, de moeder van Loredana daar ook samen met de tweeling zusjes. Genoten van hun gezelschap, hun eigen tweeling en een onvervalste Vivi maaltijd..

Daarna naar het pension Josephini om daar te slapen.

Maandag 3 oktober een rustig dagje in Floresti met een bezoekje aan het werk van Marien en Yvoone Kroon in Floresti.

Dinsdag 4 oktober huurauto opgehaald bij het vliegveld en vertrokken richting Targu Mures. Daar rond 12 uur afgesproken met Ferrie Barabas. Samen met hem naar Jozsef Csontos gereden om nader kennis te maken met Jozsef. De tijd was wat kort want Ferrie en Joszef moesten om 16:00 uur alweer vertrekken naar Sovota voor een leiders conferentie.

Jozsef is 29 jaar oud en heeft  4 jaar theologie gestudeerd aan de pinkster faculteit in Boedapest. Hij woont samen met zijn vrouw Csilla, 25 jaar, en dochtertje Anett, 5 jaar, in 2 kamertjes naast de kerkzaal. Na zijn studie heeft Ferrie hem gevraagd te helpen bij het vele kerkenwerk in- en rond Targu Mures.

Jozsef heeft de verantwoording over een kerkje met voornamelijk zigeuners, zo'n 80 man en wordt heel goed door hen geaccepteerd. Hij gaat daar 4 x per maand heen.

Dan is er nog een gemeente in Osdala, 4 uur rijden. Daar kwamen de mensen vandaan die bij het ongeluk in Oostenrijk betrokken waren. Daar gaat hij 1 x per maand heen. Dichtbij deze plaats in een klein dorp is er nog een kleine gemeente van zigeuners/Hongaren. Zij zijn  zo arm dat ze zelfs niet mee betalen aan de benzine.

Ferrie is erg te spreken over Jozsef en kunnen het samen goed vinden. Steun van buitenaf is hard nodig. De meeste kerkjes die ze dienen zijn te arm om zelfs de reiskosten te kunnen betalen. Samen rijden zo'n 35.000 km. per jaar.

Na wat foto’s en een filmpje gemaakt te hebben in zijn huisje  en in de kerk vertrokken we naar een goed restaurant om verder te praten.

Hongaarse pinksterkerk

De vader van Joszef is ook pastor en de president van Transilvania. Daar vallen 38 gemeenten onder. In totaal zijn er voor deze gemeenten 9 pastors, dat betekent dat de meeste pastors 5 á 6 gemeenten onder hun hoede hebben. Elke gemeente heeft 3 of 5 mannen, al naar gelang hun grootte, die het overzicht hebben en één van hen is eindverantwoordelijk. (Diakenen, Presbyter). Zij mogen opdragen, avondmaal bedienen en preken. Ieder gemeente mag zelf bepalen wat doen aan kinder-, vrouwen-, jeugdwerk.

De eindverantwoordelijke doet bijna hetzelfde als een pastor, maar legt wel verantwoording af aan de Pastor.

De Hongaarse gemeenten zijn opgedeeld in 4 regionen.

In Cluj is een centrum. In september hadden ze daar een conferentie met 500 deelnemers

Na het eten moesten de mannen snel weg naar de conferentie.

Het restaurant lag 4 huizen naast die van Aurel en Ani Toma. We werden binnengelaten door zoon Andrei en hebben gewacht tot de familie thuis kwam.

Met Ani nog even snel de bouwplaats van de nieuwe kerk van Marien Bloj bezocht en gezien dat er heel hard gewerkt werd.

Woensdag 5 oktober eerst het nieuwe kantoor van de bouwonderneming van Aurel bezocht en vervolgens op een toeristisch uitstapje geweest met Aurel en Ani naar… Sovata. En inderdaad, in het bos liep Ferrie Barabas even een luchtje te scheppen.

Donderdag 6 oktober zijn Wijntje en ik naar Saulia vertrokken. Omdat we een huurauto hadden konden we op eigen gelegenheid gaan. Cristi reed met ons mee. Hij was net terug uit het ziekenhuis na een blindedarm operatie. Ook de nieuwe leidster, Annemarie, reed met ons mee.

Annemarie was eerst een non. Via een kennis kwam ze in contact met de kerk van Marien Bloj en leerde Jezus kennen. Via de kerk kwamen Aurel en Anie met haar in contact. Nu geeft ze leiding aan het werk in Saulia in plaats van Nutsi. Nutsi was niet meer gemotiveerd en niet meer vooruit te branden. Aurel en Ani hebben dus afscheid moeten nemen van haar. Annemarie is een hele lieve vrouw en de kinderen zijn al redelijk aan haar gewend.

De meeste kinderen zitten in de puber leeftijd met al de problemen van dien. Er is veel wijsheid en gebed nodig om alles een beetje in het gareel te houden..

De twee oudste meisjes Maria en Adine, allebei 16 jaar gaan voor het 2de jaar naar T.G.M. Zij  moeten om 6 uur op om rond 7 uur de bus naar TGM te halen. Hun school begint al om 8 uur. ’s Middags komen ze rond 16.00 uur weer thuis.

Adine heeft een keus gemaakt, dat ging heel goed, maar door de negatieve reacties 'thuis' (andere kinderen) is ze het weer heel erg afgezakt. Dat vond Ani heel erg.

Maria heeft een vriendje in de kerk, dus gaat ( om die reden ) wel mee naar de kerk.

Anne gaat ook naar TGM, maar zij heeft veel leerproblemen en het gaat niet goed op school. Ze vindt het erg moeilijk.

Christie rookt nu. Heeft van de zomer in de kampwinkel gewerkt, maar was niet betrouwbaar. Is er op aangesproken, maar zonder gewenst resultaat. Ging eerst ook mee naar de gemeente van Marien Bloj, maar vanwege zijn afleidende en  negatieve invloed op andere jeugd hebben ze gezegd dat hij op deze manier beter niet kan gaan.

Vrienden van ons hebben geld gegeven om één van de kinderen te ondersteunen. In gesprekken met Aurel en Ani is bedacht om Sergiu ( 13 jaar) extra te ondersteunen. Sergiu is redelijk muzikaal. Als hij volgend jaar naar de hoge school in TGM gaat, dan willen ze proberen om hem na schooltijd muzieklessen te laten volgen die uit dit potje bekostigd kunnen worden om zo zijn talent verder uit te bouwen. We zijn benieuwd wat hij hier mee gaat doen.

En dan is Florien van 10 er nog. Sergiu en Florin bezoeken nog de basisschool in Saulia. 

Vrijdag 7 oktober vertrek naar Cluj. Auto inleveren. In vliegtuig stappen en een paar uur later alweer terug in Nederland.

Bert en Wijntje de Boer

24 november 2011

 

Comments