Onderzoek rond Engelsmanplaat

Opzet van een sonaronderzoek rond Engelsmanplaat, met een uitbreiding naar een stuk van het wantij richting Ameland en Smeriggat.

Paesensrede is al van oudsher een ankerplaats onder Engelsmanplaat en de toegang tot het wantij onderlangs naar Ameland.

Smeriggat is ook van oudsher een natuurlijke beschutte ankerplaats, maar tegenwoordig niet meer betond en lastig bereikbaar. Rijkswaterstaat heeft de betonning weggehaald omdat teveel schepen op deze plek in problemen kwamen. Met onze Rib aangepast met sonar, geen punt om Smeriggat in het onderzoek mee te nemen.

Aan de ene kant is Paesensrede een mooi beschutte ankerplek, een plek die met laag water omringt wordt door zandplaten met bijvoorbeeld de tot fantasie sprekende naam “Moker”! Echter bij echt slecht weer ook een kwetsbare plek waar je maar zo op de “Moker” kan worden geblazen.

Kan niet anders dat hier ook de nodige schepen zijn vergaan, vermoedelijk ingepakt met lagen zand, maar mogelijk komt er toch zo nu en dan wat vrij. Wij zijn begonnen hier beeldmateriaal en data van te verzamelen.

De eerste resultaten zijn er al.