Projecten‎ > ‎

Bijvriendelijke berm

Al een aantal jaren beheert St. Lopikerkapel een stuk openbare ruimte van de gemeente Lopik. Het betreft een berm naast het fietspad t.h.v. Lopikerweg Oost 140/141. Deze berm is ingezaaid met een mengsel van bloemen dat bijen aantrekt. Zo hoopt St. Lopikerkapel iets bij te dragen aan de leefomgeving van de bij. Elk jaar wordt deze berm gemaaid en ruimen buurtbewoners het maaisel op.

27-03-2014;

Vorig jaar heeft Stichting Lopikerkapel in samenwerking met de landschapscoördinator van de Gemeente Lopik, dhr. Kees de Leeuw, een verkennend onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het realiseren van een bloemenrijke berm. Inmiddels zijn we zo ver dat er een stuk berm geschikt is bevonden om in te zaaien met streekeigen bloemen, die eveneens goed zijn voor de bij.

Stichting Lopikerkapel is verheugd te kunnen meedelen dat er vergunning is verleend door zowel de gemeente Lopik als het waterschap en dat de gemeente Lopik de opstartkosten voor haar rekening zal nemen. Medio april zal gestart worden met het afplaggen van het stuk berm en zal het zadenmengsel uitgestrooid gaan worden.

Binnenkort wordt u uitgebreid geïnformeerd over de verdere details.


05-04-2014:

De nieuwsbrief is inmiddels rondgebracht en door velen zeer positief ontvangen, dat is fijn! 

De bedoeling is dat de omwonenden de berm in de gaten houden en zo nodig af en toe een onkruidje weghalen. De meeste bewoners hebben al aangegeven hier hun steentje in bij te willen dragen. Het initiatief valt perfect samen met het idee dat mensen samen een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun leefomgeving.

Hieronder wat tips voor diegenen die een zakje zaad hebben besteld en dat eind april in hun brievenbus kunnen verwachten.

Voorbereiding en onderhoudstips voor het zaaien van veldbloemen


1. Kies een goede plek

Veldbloemen gedijen het best op arme, schrale grond. De grond mag dus niet bemest zijn (en ook niet bemest worden). Zandgrond, of een kaal stukje naast bestrating is vaak een mooie plaats, zonnig is eveneens fijn.


2. Voorbereiden

Zorg dat de grond schoon is: haal onkruid en grassen weg. Deze verdringen namelijk makkelijk het zaad en de opkomende bloemen. Maak vervolgens de grond los en luchtig, zodat het zaad makkelijk kan ontkiemen.


3. Inzaaien

Van begin maart tot eind mei kun je gaan zaaien. Er mag geen oostenwind staan, er moet voldoende vocht in de grond zitten en de bodemtemperatuur mag niet te laag zijn. Mix het zaad met wat zand en strooi het met de hand over de plek waar de bloemen moeten komen. Werk de zaden een beetje in, dwz dat ze onder een laagje grond komen te liggen. Dit mag niet dieper zijn dan de dikte van de zaden zelf.


4. Onderhoud

In de natuur regelt het zich vanzelf, dus je hoeft niet elke avond water te geven. Doe dit alleen als het echt heel erg droog weer is en dan ook niet teveel. Wel moet je in de gaten houden dat de concurrenten (de grassen en onkruid als brandnetel en distel) niet de overhand krijgen. Haal deze weg als je ze ziet.

Na de bloei kun je maaien of kort knippen. Laat het mengsel dan even liggen, zodat de zaden in de grond kunnen zakken voor het volgende jaar. Als het goed uitgezakt is, kun je het maaisel afvoeren en aan je konijn geven (of die van de buren natuurlijk)!


Wat kun je verder nog doen voor de bij?

Met heel simpele aanpassingen kun je de bijen (en ook de hommels) al heel goed helpen.

· Plant bloemen, struiken en/of bomen die veel stuifmeel en nectar leveren.

· Vermijd het gebruik van chemicaliën.

· Geef bijen een plekje in uw tuin.

Meer informatie hierover, kunt u onder de volgende link lezen:

http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/97083-maak-uw-tuin-of-balkon-vriendelijk-voor-bijen.html

 

Heel veel succes!

Bloemenrijke berm: Bij blij, wij blij!

Comments