Home‎ > ‎

Boeken over mensen uit Lopikerkapel

NIEUW 

De Holle Brug Lopikerkapel

Een bijzonder fotoboek dat de historische herbouw van de Holle Brug in Lopikerkapel in beeld brengt. De geliefde, maar zwaar in verval geraakte monumentale brug, werd onder aanvoering van Stichting Lopikerkapel in samenwerking met eigenaar Gemeente Lopik, vele betrokken dorpsgenoten en veelal lokale ondernemers in ere hersteld.

 

68 pagina’s, hardcover

Prijs: 27,50







Overige boekuitgaven

In de afgelopen jaren zijn er drie boeken verschenen over mensen uit Lopikerkapel. In deze persoonlijke verhalen komen geschiedenis en levenswijze aan bod, waarbij de lezer een mooi beeld krijgt van hoe het er in vroeger tijden aan toe ging.

 

(1)(2) (3)

Zo vertelt Willem van Bezooijen (foto 1), de laatste machinist van het gemaal de Batuwe (2006) hoe er geknokt moest worden om de mensen in de polder droge voeten te laten houden. Ook komen Willems voorgangers aan bod, de watermolenaars. Tot 1905 stond er namelijk nog een heuse wipwatermolen in Lopikerkapel.


Het boek Weikeuen ( foto 2), dat verscheen in 2010, is een familiekroniek over de familie Verweij uit deze streek. Markante mensen, die niet te beroerd waren tegen de stroom in te zwemmen. De oprichters van Radio Veronica hadden bijvoorbeeld hun wortels in Lopikerkapel en velen hebben gewerkt op het Huis te Vliet bij de baron. Smeuïge verhalen van ontroerend tot ronduit hilarisch vormen dit boek van 550 pagina’s.


In 2012 kwam het boek Het Ooievaarsnest en Het leven van Jo Kuijf (foto 3) uit. Dit boek vertelt over een eeuwenoud huis in Lopikerkapel dat in vroeger tijden mogelijk een klooster zou zijn geweest, waar ongehuwde moeders in het geheim hun kinderen konden komen baren. In dit huis hebben diverse bijzondere mensen gewoond, waaronder Jo Kuijf (1920).

 

Lydia Blom uit Lopikerkapel, tevens voorzitter van Stichting Lopikerkapel, schreef genoemde boeken. In 2002 kwam bovendien de film over het dorpsleven in Lopikerkapel uit, die zij samen met een vriendin maakte. De film is uitverkocht, maar de boeken zijn nog verkrijgbaar. Stuur een mail naar info@stichtinglopikerkapel.nl als u interesse heeft. 

Verder kunt u op de website weikeuen.lopikerkapel.net meer lezen over de uitgaven. De winst uit de verkoop gaat naar St. Lopikerkapel.

Comments