Projecten‎ > ‎

Ethiopië

door Ria Klaver

In Ethiopië stelt de Stichting scholieren, die capaciteit hebben en willen doorleren, maar niet over de middelen beschikken, met een sponsoring daartoe in staat.

Daardoor kunnen zij later in hun eigen onderhoud en dat van hun familie voorzien én zijn zij van betekenis voor de ontwikkeling van hun eigen land.

Sinds 2002 zijn al verschillende scholieren in de gelegenheid gesteld een beroepsopleiding te volgen zoals bijvoorbeeld

Tibebnesh, die een opleiding voor fysiotherapie volgde. Na het overlijden van haar ouders zou zij met haar studie moeten stoppen. Door onze hulp heeft zij de opleiding kunnen afmaken en sinds een paar jaar werkt zij nu in de gezondheidszorg in de regio waar zij vandaan kwam.

Lidetu, die met onze ondersteuning een middelbare beroepsopleiding voor accountancy heeft kunnen volgen en afronden. Met een financiële lening heeft hij nu een internet/accountancy bedrijfje gestart in zijn woonplaats Lalibela.

Lalibela, lang geleden een welvarende koningsstad, maar nu een plaats waar de armoede overheerst. Echter een plaats met ontwikkelingskansen voor toerisme in verband met de bijzondere rotskerken.

Bewnetu (foto rechts), die met onze hulp een middelbare school in Addis Abeba heeft kunnen volgen en nu aan de universiteit van Addis Abeba voor arts studeert.

Hij hoopt straks als specialist een bijdrage aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg in zijn land te kunnen geven.

Studeren aan middelbaar en hoger onderwijs is in Ethiopië alleen weggelegd voor kinderen van rijke ouders. Kinderen met wél de capaciteit, maar komend uit arme gezinnen hebben echter alleen een kans als zij een sponsor kunnen vinden.

Het betreft dus steeds een “tijdelijke student-adoptie”.

Het gaat om een heel directe manier van ondersteunen. Het geld dat hij/ zij nodig heeft voor de studie wordt direct op zijn/haar eigen account gestort.

Gemiddeld liggen de studiekosten tussen de 1500 en 3500 euro per jaar afhankelijk van studie en plaats.

De student legt verantwoording af over de besteding en de studievorderingen.

Deze vorm van ondersteuning is weliswaar kleinschalig, maar heel direct en uiteindelijk met meer reële groeipotentie voor het land dan het blijven uitsturen van professionals.


Het gaat ons om het ondersteunen van jonge mensen bij hun ontwikkelingen ten behoeve van de ontwikkeling van de samenleving in hun land.
Addis Abeba