Roeiberichten‎ > ‎

Sponsor(s) gezocht voor nieuwe sloep

Geplaatst 23 feb. 2014 03:01 door Tom Veldhuis
De Stichting Flevoland Roeit bestaat sinds 9 mei 1988. Aanvankelijk werd er geroeid in een sloep van de Bataviawerf, de "Hubert Jans". Later werd besloten om een nieuwe sloep te bouwen. Dit gebeurde door de eigen bemanning onder leiding van G.J. van der Rijd. Eind 1988 werd de kiel van de 10-mans roeisloep van het type ‘whaler’ gelegd. Dit vond plaats bij Selecta Parket op Noordersluis. Na negen maanden bouwen werd op 23 september 1989 de sloep bij jachthaven Flevo Marina “Hubert Jans 2” gedoopt. Hubert Jans is een grote houtimporteur uit Harlingen die het hout heeft geleverd voor de Batavia en ook voor onze sloep. Dit hout (grenen) werd voorbewerkt door aannemer Moes.

Inmiddels is de Hubert Jans 2 vijfentwintig jaar oud en is het vlak voorzien van een laagje polyester. Het is de verwachting dat de sloep nog jaren meekan, maar regeren is vooruit zien. Naast dat we (bijvoorbeeld voor de HT) de Hubert Jans 2 in de vaart willen houden, gaan we ook op zoek naar een polyester 8-mans roeisloep.

Voorbeeld hiervan is de Kuikensloep. Er varen 24 Kuikensloepen rond in Nederland. De laatste 10 jaar zijn er veertien gebouwd. Maar ook de sloepen uit de eerste bouwreeks begin jaren negentig doen het nog prima. Het ontwerp is van een Whaler afgeleid en bedacht door Kees Kuiken, voormalig docent op de Zeevaartschool op Terschelling. De Kuikenslope roeit goed op vlak water, maar ook in flinke golven.

De voordelen van een Kuikensloep op een rijtje:
  • grotendeels van polyester en dus onderhoudsvriendelijk. 
  • lichter in gewicht en daarmee lichter om te roeien, waarmee we een groter aantal belangstellenden (heren, dames en jeugd) voor onze sport kunnen interesseren.
  • achter een gewone personenauto te vervoeren en via een trailerhelling in en uit het water te halen. Dat maakt zowel onze wedstrijden als trainingen een stuk flexibeler. De sloep kan na gebruik op de trailer en in een loods worden gezet
  • beproefd van ontwerp. Sommige teams varen al meer dan 15 jaar met hun Kuikensloep.
Meer informatie over de Kuikensloep: www.roeisloepen.nl
Comments