Roeiberichten‎ > ‎

25ste keer HT race voor Hubert Jans 2

Geplaatst 11 mei 2018 10:25 door Martine Rietkerk   [ 11 mei 2018 10:32 bijgewerkt ]
De sloep Hubert Jans 2 uit Lelystad heeft in een snelle tijd van 3 uur en 10 minuten de Harlingen Terschelling geroeid. Aan de zware wedstrijd deden afgelopen vrijdag tien roeiers mee van de stichting Flevoland Roeit. Het team nam voor de 25ste keer deel aan de race. De zelfgebouwde sloep ging fors sneller dan de voorgaande jaren.

De Harlingen Terschelling race wordt gezien als de zwaarste roeiwedstrijd van Nederland. Bij de 33 kilometer lange race maken zo'n 136 boten in slagtempo de oversteek van Harlingen naar Terschelling. De tocht is zwaar door de grote afstand, de getijdenstroming en de vaak uitdagende weersomstandigheden op de Waddenzee.

Volgens Dolf Zwart, de stuurman van de Hubert Jans 2, gingen de roeiers goed om met deze uitdagingen. "We hebben ervaren roeiers die hun krachten goed spreiden over de hele tocht. Ze weten dat het laatste stuk voor Terschelling in het sterk stromende Schuitengat het meeste energie vraagt en de roeiers bereiden zich hier goed op voor."

De Stichting Flevoland Roeit bestaat al sinds 9 mei 1988. Aanvankelijk werd er geroeid in een sloep van de Bataviawerf, de 'Hubert Jans'. Later is door de toenmalige bemanning een nieuwe sloep gebouwd bij Selecta Parket op Noordersluis. Bij de stichting zitten roeiers tussen de 20 en 70 jaar oud die afhankelijk van hun ambities aan verschillende wedstrijden deelnemen. De stichting is doorlopend opzoek naar enthousiaste roeiers. Dolf Zwart: "Roeien is een duursport die heerlijk afleidt en in de frisse buitenlucht op het water plaatsvindt. Iedereen die dat eens in de praktijk wil ervaren is welkom om een keer mee te trainen."

 
   

 
  
 Comments