Roeiberichten

Alle leuke en nuttige info op een rij!
Heb jij iets leuks te melden, stuur jouw bericht en/of foto's naar webmaster@flevolandroeit.nl.

Fijne verkoeling

Geplaatst 20 jul. 2017 08:11 door Martine Rietkerk

Met tropische temperaturen het water op voor een semi intense training.
Dat moet worden beloond met een biertje! Heerlijk!!
Met Peter B, Pieter, Ard, Jos, Robert, Jan en Martine bij Aan ut Water!


1e wisselbokaal uitgereikt!

Geplaatst 18 jul. 2017 04:05 door Martine Rietkerk

Onlangs is spontaan de Wisselbokaal uitgereikt aan onze enthousiaste en meest gedreven roeier van dit moment, Bert Karper.
Deze bokaal is voor mensen die uit speciaal hout gesneden zijn. Die zich bijzonder hebben ingezet voor 't team Hubert Jans 2, met bloed, zweet en blaren!
Bedankt Bert!

  

Weer fris en fruitig!

Geplaatst 30 mei 2017 06:37 door Martine Rietkerk

Met de ingedroogde blaren nog op onze handen, hebben wij met veel zorg en lol onze Hubert even goed gewassen afgelopen maandag!
Alle soorten zout zijn er afgeboend, zowel van de boot als van een aantal roeiers! In het zonnetje werd de race nog even geëvalueerd!
Woensdag gaan wij weer trainen en verwelkomen wij 2 potentiele roeiers! 

   

Zonnige, maar pittige HT!

Geplaatst 30 mei 2017 06:07 door Martine Rietkerk   [ 30 mei 2017 06:23 bijgewerkt ]

Vrijdag 26 mei was de race der races! Om 12:45 uur klonk het startschot voor onze Hubert Jans met startnummer 94.
De wind kwam uit het Noorden en nam vlak voor start toe. De golven en stroming waren duidelijk voelbaar op de Waddenzee, maar desondanks hebben wij vele sloepen kunnen inhalen dankzij de strakke manoeuvres van onze stuurman Tom.
Om klokslag 16:11 uur bereikten wij de haven van Terschelling waar vele enthousiaste partners en familieleden op ons stonden te wachten. 
Met een tijd van 3:26 uur kwamen wij als 25e snelste tijd binnen, wat na berekening van de CW-waarde neerkwam op een 67e plek.
   

 
 
 
 

Klaar voor de HT!!

Geplaatst 23 mei 2017 13:45 door Martine Rietkerk

Onze laatste training voor de HTrace!
Zet hem op: Huub, Bert, Jan, Martine, Frans, Jos, Ard, Bert, Robert, Bram en Tom!!
Met startnummer 94 starten wij om 12:45 uur.

De HT is de Koninginnetocht onder de sloeproeiraces. Met de HT is het allemaal begonnen...

De eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling werd geroeid op zaterdag 21 juni 1975 in het kader van de manifestatie “100 jaar Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz”. Hiermee werd de grondslag gelegd voor de HT Sloepenrace. Overigens is de ca. 34 km lange oversteek over de Waddenzee een van de zwaarste roeitochten in ons land. Als het weer niet optimaal is wordt de strijd aangegaan met golven, wind en getijdestroom. Er zijn dan ook regelmatig uitvallers in deze race. 

Datum: vrijdag 26 mei 2017
Afstand: ongeveer 33 km
Start/finish: Haven Harlingen en haven Terschelling
Deelnemers: Max. 130 sloepen, uitsluitend door uitnodiging


Mooi artikel in de Flevopost!!

Geplaatst 19 apr. 2017 02:11 door Martine Rietkerk   [ 19 apr. 2017 02:12 bijgewerkt ]

Interview: 'Wij roeien in een stukje meesterwerk'
Flevoland Roeit is op zoek naar nieuwe aanwas!

Natuurpracht!

Geplaatst 29 mrt. 2017 09:24 door Martine Rietkerk

Niets mooiers dan een training op het water bij ondergaande zon!

 
27 maart

28 maart

1e training van dit seizoen!

Geplaatst 13 mrt. 2017 08:31 door Martine Rietkerk

Afgelopen zaterdag is onze Hubert Jans 2 weer te water gegaan en de eerste training is een feit.
Met Dolf aan het stuur hebben Ard, Bert L, Huub, Jos, Peter B en Pieter een mooie afstand afgelegd.
Het was super lekker weer en vanaf nu gaan wij weer vol trainen!
Elke maandag- en woensdagavond om 19.00 uur en zaterdag of zondagochtend om 8.30 uur.

Thema-avond over Onderkoeling, Veiligheid en Alarmering

Geplaatst 10 mrt. 2017 08:08 door Martine Rietkerk   [ 10 mrt. 2017 08:15 bijgewerkt ]

Woensdagavond 8 maart werd er een thema-avond georganiseerd door de KNRM over Onderkoeling, Veiligheid en Alarmering. Onze roeimaat Tom Veldhuis, zelf opstapper bij de KNRM reddingstation Lelystad, liet een aantal filmpjes laten zien over wat er met je lichaam gebeurd met je lichaam bij onderkoeling.

Tips:
- Draag fluoriserende kleding
- Neem voldoende eten en drinken mee aan boord
- Rond schijnend licht is noodzakelijk
- Download de KNRM Helpt app

Alle roeiers hebben ook gelijk de gatis KNRM app gedownload. Daarmee kan je:
- Locatie bepaling
- Tocht voorbereiden
- Vaarplan maken
- Tocht volgen
- Bel voor hulp: voor noodgevallen of assistentie


De KNRM zoekt nog vrijwilligers! Kijk op de site om te ontdekken of je geschikt bent!

De linkjes naar de betreffende filmpjes komen binnenkort online!

Bij de start van een nieuw seizoen: Haal op... Gelijk!

Geplaatst 19 feb. 2017 10:56 door Tom Veldhuis   [ 10 mrt. 2017 07:30 bijgewerkt door Martine Rietkerk ]

We staan aan de vooravond van een nieuw en veelbelovend roeiseizoen. Tijdens de jaarvergadering van woensdag 15 februari kwamen de roeicommando's ter sprake. Er is grote belangstelling om hierover wat meer informatie te ontvangen. In 2001 heeft Pieter Boekestein in overleg met de Hogere Zeevaartschool Terschelling al eens op papier gezet. 
Om de roeiers gelijk te laten roeien, een voorwaarde om de sloep te verplaatsen, zijn een aantal commando's van belang.
De commando's bestaan uit een attentie- en een uitvoeringsdeel en wordt gegeven door de stuurman.

  Attentiedeel Uitvoeringsdeel Toelichting
 1 Op Riemen-is een commando waarna de roeiers zich gereed maken om het roeien te beginnen of te be-eindigen. De riemen worden haaks op de sloep gebracht waarbij de bladen  allemaal even hoog boven het water zijn. 
-ook kan hiermee een eerder gegeven commando worden beëindigd.
 2 Haal op     Gellijk -de riemen worden naar achteren bewogen en zijn zo gereed om de eerste slag in het water te maken. De punten van de bladen raken het water. Vervolgens wordt bij GELIJK de eerste slag in het water gemaakt waardoor de sloep op gang komt. Vervolgens kan de stuurman dit bij iedere slag herhalen. Dit met de bedoeling om van alle roeiers de riemen gelijktijdig in en uit het water te laten komen.
 3 Strijk Gelijk -daarbij wordt de riem naar voren gebracht en bij: GELIJK wordt de riem van voren naar achteren gehaald waardoor de sloep achteruit vaart.
 4 Stuurboord   Best -stuurboord roeiers dienen met extra kracht de haal te maken. Bakboord roeiers "lepelen". Dit om een bocht naar bakboord te kunnen maken.
 5 Bakboord Best -bakboord roeiers dienen met extra kracht de haal te maken. Stuurboord roeiers "lepelen". Dit om een bocht naar stuurboord te kunnen maken.
 6 Lopen Riemen -dit commando wordt meestal gegeven indien er aan bak- en/of stuurboord te weinig ruimte is om met "uit"stekende riemen een obstakel te passeren. De roeier buigt naar achter en laat de riem over zich heen langszij de sloep komen. Hierbij wordt de riem uit het water gehouden om de vaart niet te belemmeren.
 7 Stop Af -is het commando waarop de roeiers de riemen haaks op de sloep in het water steken en zodoende de sloep afstoppen.
 8 Riemen Op -vanuit de situatie "OP RIEMEN" commando worden de riemen nu in de sloep recht omhoog geplaatst. De bladen staan in de lengte richting van de sloep.
 9 Herstel  -hiermee wordt een eerder gegeven attentie commando herroepen.
 10 Wel Geroeid -hiermee beëindigt de stuurman de roeitocht. Roeiers brengen de riemen in de "OP RIEMEN" stand. De bemanning is hiermee bedankt. Na afmeren ruimt de bemanning de sloep op. Dollen uit dolboord, riemen op zijn plek, zonodig hosen/pompen, afdekken sloep, rommel afvoeren, afdrogen materiaal, etc.
    

In de sloep zijn de twee achterste roeiers, die vlak bij de stuurman zitten, de SLAG-roeiers en worden als zodanig aangeduid. Deze zitten op de eerste roeibank die wordt aangeduid als "DOFT 1". De roeiers op de roeibanken daarachter worden aangeduid als "DOFT 2", "DOFT 3", DOFT 4" en "DOFT 5". Dit al naar gelang het aantal roeibanken (doften) die bezet zijn. Dit betekent dat de stuurman een commando ook kan geven aan bijvoorbeeld "DOFT 1" of aan "SLAG". Ook kan aan het commando "BAKBOORD" voorafgaan. Hiermee wordt dan bedoeld dat alleen de roeier op bakboord doft 3 het commando moet uitvoeren. Al de commando's kunnen namelijk worden voorafgegaan door "BAKBOORD", "STUURBOORD", "DOFT" ... of "SLAG";. In zo'n geval dienen alleen de roeiers die hieraan voldoen het daarop volgende commando uit te voeren. De roeiers die voor in de sloep zitten worden "HAAKVOOR"; genoemd. Ook deze roeiers kunnen van de stuurman specifiek voor hen van belang zijnde commando's verwachten. Meestal bij vertrek of afmeren van de sloep (e.e.a. in overleg met Hogere Zeevaartschool Terschelling opgemaakt).

1-10 of 126