RoeiersberichtenKlaar voor de HT!!

Geplaatst 23 mei 2017 13:45 door Martine Rietkerk

Onze laatste training voor de HTrace!
Zet hem op: Huub, Bert, Jan, Martine, Frans, Jos, Ard, Bert, Robert, Bram en Tom!!
Met startnummer 94 starten wij om 12:45 uur.

De HT is de Koninginnetocht onder de sloeproeiraces. Met de HT is het allemaal begonnen...

De eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling werd geroeid op zaterdag 21 juni 1975 in het kader van de manifestatie “100 jaar Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz”. Hiermee werd de grondslag gelegd voor de HT Sloepenrace. Overigens is de ca. 34 km lange oversteek over de Waddenzee een van de zwaarste roeitochten in ons land. Als het weer niet optimaal is wordt de strijd aangegaan met golven, wind en getijdestroom. Er zijn dan ook regelmatig uitvallers in deze race. 

Datum: vrijdag 26 mei 2017
Afstand: ongeveer 33 km
Start/finish: Haven Harlingen en haven Terschelling
Deelnemers: Max. 130 sloepen, uitsluitend door uitnodiging


Mooi artikel in de Flevopost!!

Geplaatst 19 apr. 2017 02:11 door Martine Rietkerk   [ 19 apr. 2017 02:12 bijgewerkt ]

Interview: 'Wij roeien in een stukje meesterwerk'
Flevoland Roeit is op zoek naar nieuwe aanwas!

Natuurpracht!

Geplaatst 29 mrt. 2017 09:24 door Martine Rietkerk

Niets mooiers dan een training op het water bij ondergaande zon!

 
27 maart

28 maart

1e training van dit seizoen!

Geplaatst 13 mrt. 2017 08:31 door Martine Rietkerk

Afgelopen zaterdag is onze Hubert Jans 2 weer te water gegaan en de eerste training is een feit.
Met Dolf aan het stuur hebben Ard, Bert L, Huub, Jos, Peter B en Pieter een mooie afstand afgelegd.
Het was super lekker weer en vanaf nu gaan wij weer vol trainen!
Elke maandag- en woensdagavond om 19.00 uur en zaterdag of zondagochtend om 8.30 uur.

Thema-avond over Onderkoeling, Veiligheid en Alarmering

Geplaatst 10 mrt. 2017 08:08 door Martine Rietkerk   [ 10 mrt. 2017 08:15 bijgewerkt ]

Woensdagavond 8 maart werd er een thema-avond georganiseerd door de KNRM over Onderkoeling, Veiligheid en Alarmering. Onze roeimaat Tom Veldhuis, zelf opstapper bij de KNRM reddingstation Lelystad, liet een aantal filmpjes laten zien over wat er met je lichaam gebeurd met je lichaam bij onderkoeling.

Tips:
- Draag fluoriserende kleding
- Neem voldoende eten en drinken mee aan boord
- Rond schijnend licht is noodzakelijk
- Download de KNRM Helpt app

Alle roeiers hebben ook gelijk de gatis KNRM app gedownload. Daarmee kan je:
- Locatie bepaling
- Tocht voorbereiden
- Vaarplan maken
- Tocht volgen
- Bel voor hulp: voor noodgevallen of assistentie


De KNRM zoekt nog vrijwilligers! Kijk op de site om te ontdekken of je geschikt bent!

De linkjes naar de betreffende filmpjes komen binnenkort online!

Bij de start van een nieuw seizoen: Haal op... Gelijk!

Geplaatst 19 feb. 2017 10:56 door Tom Veldhuis   [ 10 mrt. 2017 07:30 bijgewerkt door Martine Rietkerk ]

We staan aan de vooravond van een nieuw en veelbelovend roeiseizoen. Tijdens de jaarvergadering van woensdag 15 februari kwamen de roeicommando's ter sprake. Er is grote belangstelling om hierover wat meer informatie te ontvangen. In 2001 heeft Pieter Boekestein in overleg met de Hogere Zeevaartschool Terschelling al eens op papier gezet. 
Om de roeiers gelijk te laten roeien, een voorwaarde om de sloep te verplaatsen, zijn een aantal commando's van belang.
De commando's bestaan uit een attentie- en een uitvoeringsdeel en wordt gegeven door de stuurman.

  Attentiedeel Uitvoeringsdeel Toelichting
 1 Op Riemen-is een commando waarna de roeiers zich gereed maken om het roeien te beginnen of te be-eindigen. De riemen worden haaks op de sloep gebracht waarbij de bladen  allemaal even hoog boven het water zijn. 
-ook kan hiermee een eerder gegeven commando worden beëindigd.
 2 Haal op     Gellijk -de riemen worden naar achteren bewogen en zijn zo gereed om de eerste slag in het water te maken. De punten van de bladen raken het water. Vervolgens wordt bij GELIJK de eerste slag in het water gemaakt waardoor de sloep op gang komt. Vervolgens kan de stuurman dit bij iedere slag herhalen. Dit met de bedoeling om van alle roeiers de riemen gelijktijdig in en uit het water te laten komen.
 3 Strijk Gelijk -daarbij wordt de riem naar voren gebracht en bij: GELIJK wordt de riem van voren naar achteren gehaald waardoor de sloep achteruit vaart.
 4 Stuurboord   Best -stuurboord roeiers dienen met extra kracht de haal te maken. Bakboord roeiers "lepelen". Dit om een bocht naar bakboord te kunnen maken.
 5 Bakboord Best -bakboord roeiers dienen met extra kracht de haal te maken. Stuurboord roeiers "lepelen". Dit om een bocht naar stuurboord te kunnen maken.
 6 Lopen Riemen -dit commando wordt meestal gegeven indien er aan bak- en/of stuurboord te weinig ruimte is om met "uit"stekende riemen een obstakel te passeren. De roeier buigt naar achter en laat de riem over zich heen langszij de sloep komen. Hierbij wordt de riem uit het water gehouden om de vaart niet te belemmeren.
 7 Stop Af -is het commando waarop de roeiers de riemen haaks op de sloep in het water steken en zodoende de sloep afstoppen.
 8 Riemen Op -vanuit de situatie "OP RIEMEN" commando worden de riemen nu in de sloep recht omhoog geplaatst. De bladen staan in de lengte richting van de sloep.
 9 Herstel  -hiermee wordt een eerder gegeven attentie commando herroepen.
 10 Wel Geroeid -hiermee beëindigt de stuurman de roeitocht. Roeiers brengen de riemen in de "OP RIEMEN" stand. De bemanning is hiermee bedankt. Na afmeren ruimt de bemanning de sloep op. Dollen uit dolboord, riemen op zijn plek, zonodig hosen/pompen, afdekken sloep, rommel afvoeren, afdrogen materiaal, etc.
    

In de sloep zijn de twee achterste roeiers, die vlak bij de stuurman zitten, de SLAG-roeiers en worden als zodanig aangeduid. Deze zitten op de eerste roeibank die wordt aangeduid als "DOFT 1". De roeiers op de roeibanken daarachter worden aangeduid als "DOFT 2", "DOFT 3", DOFT 4" en "DOFT 5". Dit al naar gelang het aantal roeibanken (doften) die bezet zijn. Dit betekent dat de stuurman een commando ook kan geven aan bijvoorbeeld "DOFT 1" of aan "SLAG". Ook kan aan het commando "BAKBOORD" voorafgaan. Hiermee wordt dan bedoeld dat alleen de roeier op bakboord doft 3 het commando moet uitvoeren. Al de commando's kunnen namelijk worden voorafgegaan door "BAKBOORD", "STUURBOORD", "DOFT" ... of "SLAG";. In zo'n geval dienen alleen de roeiers die hieraan voldoen het daarop volgende commando uit te voeren. De roeiers die voor in de sloep zitten worden "HAAKVOOR"; genoemd. Ook deze roeiers kunnen van de stuurman specifiek voor hen van belang zijnde commando's verwachten. Meestal bij vertrek of afmeren van de sloep (e.e.a. in overleg met Hogere Zeevaartschool Terschelling opgemaakt).

Sponsor(s) gezocht voor nieuwe sloep

Geplaatst 23 feb. 2014 03:01 door Tom Veldhuis

De Stichting Flevoland Roeit bestaat sinds 9 mei 1988. Aanvankelijk werd er geroeid in een sloep van de Bataviawerf, de "Hubert Jans". Later werd besloten om een nieuwe sloep te bouwen. Dit gebeurde door de eigen bemanning onder leiding van G.J. van der Rijd. Eind 1988 werd de kiel van de 10-mans roeisloep van het type ‘whaler’ gelegd. Dit vond plaats bij Selecta Parket op Noordersluis. Na negen maanden bouwen werd op 23 september 1989 de sloep bij jachthaven Flevo Marina “Hubert Jans 2” gedoopt. Hubert Jans is een grote houtimporteur uit Harlingen die het hout heeft geleverd voor de Batavia en ook voor onze sloep. Dit hout (grenen) werd voorbewerkt door aannemer Moes.

Inmiddels is de Hubert Jans 2 vijfentwintig jaar oud en is het vlak voorzien van een laagje polyester. Het is de verwachting dat de sloep nog jaren meekan, maar regeren is vooruit zien. Naast dat we (bijvoorbeeld voor de HT) de Hubert Jans 2 in de vaart willen houden, gaan we ook op zoek naar een polyester 8-mans roeisloep.

Voorbeeld hiervan is de Kuikensloep. Er varen 24 Kuikensloepen rond in Nederland. De laatste 10 jaar zijn er veertien gebouwd. Maar ook de sloepen uit de eerste bouwreeks begin jaren negentig doen het nog prima. Het ontwerp is van een Whaler afgeleid en bedacht door Kees Kuiken, voormalig docent op de Zeevaartschool op Terschelling. De Kuikenslope roeit goed op vlak water, maar ook in flinke golven.

De voordelen van een Kuikensloep op een rijtje:
  • grotendeels van polyester en dus onderhoudsvriendelijk. 
  • lichter in gewicht en daarmee lichter om te roeien, waarmee we een groter aantal belangstellenden (heren, dames en jeugd) voor onze sport kunnen interesseren.
  • achter een gewone personenauto te vervoeren en via een trailerhelling in en uit het water te halen. Dat maakt zowel onze wedstrijden als trainingen een stuk flexibeler. De sloep kan na gebruik op de trailer en in een loods worden gezet
  • beproefd van ontwerp. Sommige teams varen al meer dan 15 jaar met hun Kuikensloep.
Meer informatie over de Kuikensloep: www.roeisloepen.nl

Wedstrijdprogramma 2014

Geplaatst 23 feb. 2014 01:09 door Tom Veldhuis   [ 23 feb. 2014 01:10 bijgewerkt ]

Afgelopen woensdag vond in "De Rede van Bataviahaven" de jaarvergadering plaats van de Stichting Flevoland Roeit. Geconstateerd werd dat het wedstrijdprogramma van het afgelopen jaar wel wat mager is geweest. De belangrijkste wedstrijden zijn dit jaar de Harlingen-Terschellingrace (eind mei) en de Amsterdamse Grachtenrace (begin oktober). In voorbereiding op deze wedstrijden is het volgende programma vastgesteld:
zaterdag 22 maart: Vechten op de Vecht, Weesp
zondag 13 april: Training naar Trintelhaven
zaterdag 10 mei: Sloepenrace, Grou
zaterdag 17 mei: Open Fries Kampioenschap, Lemmer
vrijdag 30 mei: Harlingen-Terschellingrace
zaterdag 21 juni: Zwolse Grachtenrace
zondag 7 september: Training naar de Markerwadden
zaterdag 27 september: Slag om Makkum
zondag 5 oktober: Training naar Trintelhaven
zaterdag 11 oktober: Grachtenrace Amsterdam
De foto is van Muiden-Pampus-Muiden, dat is het laatste roei evenement van het jaar. De drie races die tijdens dit weekend worden gevaren staan dit jaar vooralsnog niet op ons programma. Binnenkort verschijnt de wedstrijdenlijst op MySportsplanner.com. Het verzoek is om je deelname aan het wedstrijdprogramma 2014 te bevestigen en om de wedstrijden met rood in jullie agenda's te zetten.
Het volledige wedstrijdoverzicht: Wedstrijdenlijst

Wijziging trainingsopbouw

Geplaatst 23 feb. 2014 00:49 door Tom Veldhuis

In 2012 zijn we erin geslaagd om tijdens de zomer gewoon door te gaan met trainen. Afgelopen jaar is dat niet gelukt. Oorzaken daarvoor zijn:
  • -volle trainingsweek, met twee trainingen door de week en één training in het weekend
  • -een mager roeiprogramma, waarbij de HT niet doorging vanwege de harde wind
  • -een relatief groot aantal blessures
  • -alternatieve vrije tijdsbestedingen van enkele roeiers
  • -het aanvangstijdstip van de trainingen. 
Tijdens de jaarvergadering is afgesproken dat we alles op alles willen zetten om tot een volwaardig trainingsprogramma te komen, waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Afgesproken is om de weekendtraining te laten vervallen. In aanvulling op het wedstrijdprogramma staan wel drie lange trainingen gepland naar Trintelhaven en de Markerwadden. Tevens hebben we gezamenlijk een ambitieus, maar aantrekkelijk wedstrijdprogramma opgesteld. Tenslotte hebben we afgesproken om het aanvangstijdstip van de avondtrainingen een half uur naar achteren te schuiven. Aanwezig om 19:15, sloep vaarklaar maken, vertrek om 19:30 uur.

De vaste ligplaats van de sloep blijft de Flevo Marina Vaste ligplaats van de "Hubert Jans 2"

Onderhoudsploeg aan de slag.

Geplaatst 20 feb. 2014 05:02 door Tom Veldhuis   [ 23 feb. 2014 01:24 bijgewerkt ]

Tijdens de jaarvergadering is een onderhoudsploeg ingesteld. De coördinatie voor het onderhoud is in handen van de secretaris Klaas Soellaart. De onderhoudsploeg is verantwoordelijk voor het onderhoud aan sloep en inventaris, trailer, ligplaats en materialen. Ook houdt de onderhoudsploeg toezicht op de sloep en de ligplaats en maakt de onderhoudsploeg afspraken over winter- en zomerstalling en over het takelen van de sloep, ook voor de wedstrijden. De onderhoudsploeg bestaat naast Klaas uit Bram Hendriks, Aard Noordam, Jos Nienhaus en Ard Pothof. Om de sloep langer te kunnen behouden moet in het komende winterseizoen mogelijk groot onderhoud worden gepleegd.


1-10 of 122