De sloep

Een sloep is een door spierkracht en met behulp van riemen voortbewogen open vaartuig dat is bestemd voor het vervoer van personen. Als roeisloepen worden beschouwd voor de vaart ter zee gebruikte sloepen zoals reddingssloepen, barkassen, jollen, whalers, (authentiek of replica’s). Sloepen kunnen zijn vervaardigd uit kunststof, metaal of hout. Een zes-riems sloep heeft een lengte van minimaal 4,50 meter en een acht of meer riems sloep heeft een lengte van minstens 6,00 meter. De Hubert Jans 2 is een tien-riems houten whaler. Een sloep is doorgaans ingericht voor een even aantal roeiers. Hierbij hanteert iedere roeier één riem. Een doft (roeibank) wordt bezet door een bakboord- en een stuurboordroeier. Voor tien of meer riems sloepen mag de voorste en achterste doft plaats bieden aan één roeier. Een sloep is voorzien van dollen of scheergaten, riemen, vaste roeidoften (roeibanken) en een roer met helmstok/touw of een stuurriem.

De dolpotten moeten zich in het vaste boord te bevinden. Het gebruik van uithouders voor boeg- en slagroeiers is toegestaan. De afstand van de uithouder-dolpotten tot het vlak van kiel en stevens mag niet groter zijn dan de afstand van de midscheepse vaste dolpotten tot dat vlak. Een dol dient te zijn uitgevoerd als een pen met open gaffel/tulpvormig uiteinde waarbij de riem zich in alle richtingen vrij kan  bewegen. Een riem mag niet in de dol zijn opgesloten of bevestigd of voorzieningen hebben waarmee snel een bevestiging kan worden gemaakt. Om slijtage van de riem te voorkomen mag de dol wel bekleed zijn. Deze bekleding mag het vrij bewegen van de riem in de dol echter niet belemmeren.

Een riem moet uit hout zijn vervaardigd. De steel is massief en rond. De bladen zijn recht en aan beide zijden bol. Een riem mag niet worden verzwaard (b.v. lood in de steel) om een betere balans te krijgen. Om de riem te beschermen tegen schavieling in de dollen/scheegaten mag de riem worden bekleed met een gladde cilindervormige beschermingslaag. Deze bekleding mag het vrij bewegen van de riem echter niet belemmeren. De losse uiteinden van de rijgveters moeten worden weggewerkt met bijvoorbeeld klussentape of krimpkous. Daarbij mag geen “kraagvorming” optreden.

Comments