Anton Nyströms stipendium
ANTON NYSTRÖMS STIPENDIUM för forskning rörande det fria och frivilliga folkbildningsarbetet.
Stockholms Arbetareinstitutsförening utlyser Anton Nyströms stipendium om 100 000 kronor hösten 2024. Stockholms Arbetareinstitutsförening, grundad 1880, stöder ekonomiskt aktiviteter som främjar intresset för och kunskaper om folkbildningen och dess historia.
Ändamål
Stipendiet vill främja forskning eller andra slag av fördjupade studier som rör det fria och frivilliga folkbildningsarbetet i Sverige i vid bemärkelse.
Fördjupade studier innebär i detta fall att studien ska gälla ett avgränsat problem, vila på vetenskaplig grund och bidra med ny kunskap. Det kan exempelvis handla om en specialundersökning i anknytning till större forskningsuppgifter som den sökande genomfört eller genomför. Eller det kan röra medel för arkivresor, databasuppbygge, intervjuer m.m. för att på någon punkt gå djupare i en pågående undersökning. Det är dock viktigt att användningen av stipendiet kan redovisas som en avslutad helhet.
Ämnet för studien, det fria och frivilliga folkbildningsarbetet, kan förstås mycket olika. Exempel är folkbildningens historia och pedagogik, sociologiska perspektiv eller folkbildningens insatser inom musik, teater, litteratur, bibliotek, museer m.m. liksom dess nordiska och internationella relationer. Läs gärna listan på tidigare stipendiemottagare för en uppfattning om inriktningen.
Vem kan söka?
Stipendiet kan sökas av alla med intresse för folkbildning, men sökande som avlagt doktorsexamen har företräde. Vid valet av stipendiat tas hänsyn främst till sökandes forsknings- och studiemeriter inom området samt övriga erfarenheter av folkbildningsarbetets metod och innehåll.
Ansökan
Ansökan ska omfatta högst 6 000 nedslag (inklusive blanksteg) och innehålla
- Redogörelse för den planerade forskningsuppgiften/studien med tidsplan. Det ska framgå hur forskningsuppgiften kommer att slutredovisas (t.ex. en artikel, ett bokkapitel, en databas etc.)
- De referenser (handledare, ämnesexpert, kontaktperson vid resa etc.) sökanden önskar åberopa
- Namn, adress, telefonnummer och e-postadress.
OBS Skicka inte tunga bilagor i e-brev, max 1 MB!
Tidpunkt för ansökan
Ansökan ska ha skickats till sekreteraren som e-brev eller pappersbrev senast den 15 november 2024. Adress: e-brev till leif.kindblom@telia.com eller pappersbrev till Leif Kindblom Landsvägsgatan 28, 642 60 Malmköping. Arbetareinstitutsföreningens styrelse beslutar om stipendiet under december månad.
Frågor
Information lämnas av föreningens sekreterare, Leif Kindblom leif.kindblom@telia.com
Tidigare stipendiater:2024: Fil dr John Brauer för studien om studieförbundens roll som utförare av arbetsmarknadspolitik i Sverige.2023: Docent Linnea Lindsköld för studien Att fostra läsare - Läsningens politiska historia i Sverige 1945 - 2022. 2022: Fil dr Åsa Bharati Larsson för en studie om användandet av "Onkel Toms stuga" i folkbildande syfte.2021: Fil dr Lina Rahm för en studie om arbetarrörelsens datapolitik och den roll den haft för folkbildningssatsningar.2020: Universsitetslektor Caroline Runesdotter för en studie om Erica Simon.2019: Fil dr Henrik Fürst för en utvärdering av den kulturpolitiska betydelse folkhögskolan har som arbetsplats för kulturutövare och deltagare.2018: Fil dr Per Wisselgren, Umeå för en studie om Greta Linder, bibliotekskonsulenterna och det svenska folkbibliotekets genushistoria 1913-1954.2016: Docent Henrik Nordwall, Linköping, för en studie om svenska lokalpolitikers folkbildningsbakgrund och folkbildningserfarenhet.2015: Professor Helene Ahl för en studie om hur det går till att starta en nyskapande folkbildande rörelse i ett institutionaliserat Sverige utifrån den s k Shed-rörelsen i Malmö.2014: Universitetslektor Åse Hedemark för en studie om hur barns läsande formas, utövas och kommer till uttryck på biblioteket.2013: Cecilia Bjursell, centrumledare för Encell Jönköping för en studie om berättelsens betydelse för folkbildningen.2012: Fil dr Jenny Jansson för forskning om folkbildningens roll i klassformeringsprocessen i Sverige.2011: Professor Kerstin Rydbeck för forskning om läsecirklar i Sverige2008: Dr Jill Onsér Franzén för ett projekt om svenska kulturministrar – folkbildning i praktiken.2005: Professor Eva Öhrström
Stockholms Arbetareinstitutsförening
c/o Studieförbunden
Dalagatan 7
111 23 Stockholm