Grundskolan, våren 2014
För om åren har jag varit på Rocknebyskolan och undervisat i ellära och teknik ibland, detta är hur kul som helst. Denna våren blev det av olika omständigheter så att jag jobbade ganska lite på mitt vanliga jobb så jag erbjöd mig att vara på Rocknebyskolan några timmar i vecka, naturligtvis utan lön . Jag måste ju göra något, kan inte bara vara hemma!

Att på detta sätt jobba med ungdomar är kanon, jag får göra det jag är bra på och jag lär känna några ungdomar som bor i byn. Det är 6 år sedan jag började med detta och har gjort detta nästan varje termin sedan dess. Första klassen jag var i var en åk 3, dessa ungdomar går nu på gymnasiet och några av dem ser jag ibland, och de hälsar på mig:) 

Att hoppa in och gästundervisa på detta sätt tycker jag att skolorna skulle samarbeta om. Det finns många lärare på gymnasiet som har speciell kunskap och tillgång till utrustning som grundskolorna inte har. Ett bra samarbete mellan dessa skolformer skulle kunna öka medvetenheten i elevernas val under åk 9 inför gymnasiet. Det skulle inte behöva kosta så mycket pengar Jag har försökt få min skolan, Lars Kaggskolan och Kalmar Gymnasieförbund att nappa på detta men det har inte fungerat. 
Runt om i landet finns det så kallade naturskolor dit elever från olika klasser kommer ett par timmar / termin för att få vara i naturen och lära sig bra saker. Jag menar att det skulle gå att starta en teknikskola där gymnasielärare tar med sig utrustning från gymnasiet och åker ut till grundskolorna. Detta skulle naturligtvis göras i stort samarbete med lärarna i grundskolan så att utbildningen leder till att eleverna når målen bättre samt att de får en aha-upplevelse att tänka vidare på. Liknande projekt finns det på riksnivå inom teknik/NO, men jag tror att det skulle vara en stor vinst om detta sker lokalt i Kalmar. 
Men som jag skrev så vill inte Gymnasieförbundet eller min skola detta, eller det kanske är så att de inte riktigt vågar hoppa på det.

Våren 2014:
Lägerliv med åk 4:
Dagen startade med att eleverna cyklade till scoutstugan och var där 08:35. Där delade vi in dem i tre team, detta var sedan det de gjorde under 4 timmar. Byggde vindskydd av presenning, värmde oboj på spritkök, tände en större eld med tändstål och tampong, sågade och högg ved till elden, byggde en trefot och värmde diskvatten i en gryta hängande över elden. Hissade flaggan i en egentillverkad stång. Byggde A för att ta sig över en bäck med div läskiga djur som sniglar, ormar, krokodiler osv. De tig sig över en större å med hjälp av en linbana. Gjorde några samarbetsövningar. Stekte hamburgare över elden. Åt fika och mat samt hade det helt fantastiskt. Solen var precis lagom varm där nere mellan träden. Fler sådana här dagar vill jag ha!

Fysik i åk 4:
Det blev en gemensam uppstart med hela klassen då jag gick igenom vilka mål vi har med dessa lektioner. Jag visade också olika symboler och vi ritade några kopplingsscheman tillsammans. Även lite teori om serie- och parallellkopplingar. Denna torsdagen höll vi på i en timme.
Sedan var jag på skolan tre fredagar, då körde jag tre pass på vardera en timme varje fredag. Vi delade klassen i tre delar så att grupperna blev ca: 10 elever. Alla elever fick på detta viset koppla varje fredag i en timme.
Veckan där på var jag där och delade ut ett teoretiskt prov på tisdagen och jag var åter på skolan på torsdagen och gick igenom de rätta svaren.
Allt som allt var jag på skolan i ca: 14 timmar och körde denna fysik-ellära.
Sidan som finns i menyn till vänster användes för att eleverna skulle kunna läsa på hemma innan labbarna på fredagar och till provet.

Natur- och scoutkunskap med åk 3 till åk 5:
De ringde från Rocknebyskolan en måndag och frågade om jag vill vara med och ha hand om ett individuellt val som de har på tisdagar. Detta ska handla om natur- och scoutkunskap. Jag tackade så klart JA, detta blir hur kul som helst. När jag skriver detta har jag varit med två tisdagar. Det är 15 elever som har valt detta ind. val och som vill vara ute och göra roliga saker i naturen. Detta kommer vi att göra, det är ett program som eleverna har varit med att göra.
Träff 1: Sätta upp ett vindskydd i form av rep mellan två träd och en presenning över och de fyra hörnen till fyra små träd. Här under hade vi en kort samling för att prata om vad de ville göra i denna lilla kurs. Testade att tända eld med tändstål. Vi körde lite lekar utanför taket också.
Träff 2: Planen var att vi skulle öva på att tända eld men det regnade och blåste så vi körde lekar, allemansrätt, knopar i ett vindskydd som de fick sätta upp. Jag hade lagt ut scouttecken på marken så att de skulle hitta till lägerplatsen.
Träff 3: Elda, Alla fick prova på två olika sätt att göra upp eld. Tända med tändstickor, tidningspapper och stickor. Samt tända med tändstål, tampong och knaster. Vi han också med en lek.
Träff 4: Tälja med kniv. Under dagen hade det öst ned regn så presenningen var med, men när vi väl var i skogen så kom det inget regn. Det blev både stora och små barkbåtar med och utan master. De jobbade på helt fantastiskt. Det enda som skulle kunna bli bättre är barnens kläder, de borde vara mer anpassade efter aktivitet och väder. 
Träff 5: Köra med barkbåtarna i bäcken som går genom byn
Träff 6: Matlagning över öppen eld och på spritkök. Vädret var kanon, de jobbade i små grupper om tre elever i varje. Sopporna värmdes på spritkök och pannkakorna stektes över öppen eld. Vi hade en liten avslutning och frågade vad som hade varit bäst, några av svaren var, lära sig att tända eld, matlagning och köra med flottar i ån.
Varje träff är på lite mer än en timme, så det blir ca: 7.5 timmar + förberedelser.Jag har tagit bort alla bilder, kanske några kommer tillbaka senare.
Bild:
Här byggs en "mojäng", året är 2009. Detta är ett projekt som vara under två dagar och innefattar träslöjd, metallslöjd, lödning, ellära och ritningsläsning.

Bild:
Året är 2010 och på schemat står det teknik, denna dag är det ellära med hjälp av lampor, kabla, batterier.

Bild:
2011 byggs det nya "mojänger" i en ny klass.

Bild:  
2014 Lägerliv med åk 4

Bild:
Våren 2014, här har vi fysik-ellära.

Bild:
Träff tre, elda. Små grupper, två elever i varje. Många små eldar blev det.

Bild:  
Träff fyra, kniv. Det blev stora och små barkbåtar.

Bild:    
Sista träffen, matlagning stod på programmet. Det blev blåbärssoppa, nyponsoppa och pannkakor