FRUŠKA GORA I SREM‎ > ‎Manastiri‎ > ‎

Sveti Marko

Naziv:

Manastir Svetog Apostola i Jevanđeliste Marka

Pozicija (GPS koordinate):  

Latitude 45° 3'43.71"N

Longitude 20° 8'53.98"E

Nadmorska visina: 100m

Položaj (geografski):  Na samom izlasku prema Inđiji, sa petlje auto puta E-75 na koridoru 10, u blizini Novih Karlovaca, okružena njivama, nalazi se crkva posvećena svetom Marku Apostolu. Početkom 2011. godine ovaj verski objekat proglašen je manastirom. 

Kako doći peške:  moguć je prilaz od Sasa tj. Novih Karlovaca, poljskim putevima, pa ispod auto-puta i eto nas kod manastira. Mi smo tuda prošli biciklovima. U slučaju vlažnog vremena, prilazi se asfaltnim putem iz pravca Fashion Parka.

Kako doći kolima:  Na putu koji povezuje Inđiju sa auto-putem, naspram tržnog centra Fashion-park Outlet odvaja se asfaltni put - privod manastiru.

Najbliže mesto:   Inđija i Novi Karlovci

Muški ili ženski:  

Voda:  ima ozidani izvor vode 

Prodavnica, kafana, restoran, hotel (u blizini):  kad smo mi bili, u neposrednoj blizini nije bilo prodavnica, mada tržni centar nije daleko.

Zanimljivost:  Na ovom mestu oko 1800. godine slepi dečak po imenu Marko, koji je zalutao među njivama naišao je na izvor. Na tom izvoru su mu se prema predanju ukazali Presveta Bogorodica i Sveti Marko. Čobani koji su tuda naišli sa svojim stadom bili su svedoci čuda, a ovo mesto se od tada zove Vodice. Ljudi iz celog Srema počeli su da dolaze na sveto mesto, povezujući čudesni događaj sa jevanđeljskom pričom kada je naš Gospod Isus Hristos podario vid slepome od rođenja. Crkva je podignuta 1883, a osveštao ju je patrijarh German. Početkom leta 2011. godine Crkva na Vodicama dobila je status manastira Svetog Marka. Nad izvorom vode podignuta je mala česma, a ispred je kapela skromnih dimenzija. Verovanje je da je to izvor lekovite vode. Nakon svih Fruškogorskih manastira - okruženih brdima i šumom, ovaj skroz odudara od tog okruženja, jer je u sred ravnice i njiva.

Današnje stanje:  manastir je renoviran i aktivan.

Šta obići kad smo već tamo:  prolazeći kolima manastiru, svakako se mora proći pored tržnog centra Fashion-park Outlet, gde se može odmoriti i ponešto videti.

Najbliži susedni manastir: nema drugih manastira u blizini

Crkva:  Svetog Marka na Vodicama, u Novim Karlovcima, kod Inđije

Slava manastira:  08.05. Markovdan

Adresa:

Linkovi na našem sajtu:
 
Comments