Announcements‎ > ‎

Lerums Friidrott behöll Nordstans Pokal när Stavhoppskarnevalen drog igång!

posted 15 Jan 2015, 12:55 by Torbjörn Andreasson   [ updated 16 Jan 2015, 15:20 ]
Det är sjunde året i rad som Stavhopps-karnevalen arrangeras i Nordstan. Tävlingen sträcker sig mellan den 15-18 januari och i år deltar över 80 aktiva från fyra nationer.

Lerum Friidrotts segrande tjejlag med Nordstand Pokal,
IF Kvilles killar var tvåa.


Stavhoppskarnevalen fick en härlig start under torsdagseftermiddagen när sex lag gjorde upp om vandringspriset ”Nordstans Pokal”.  Programmet innehöll 24 hopphöjder från 1.50 till Arvid Mägis 3.40, tävlingens bästa resultat. Stavhoppskarnevalens erkänt snabba banorna bidrog till att hela 22 av 24 hoppare satte personliga rekord (PB), däribland Arvid som förbättrade sitt PB med 40 centimeter.

I lagtävlingen hoppar minst tre aktiva, blandat tjejer och killar i åldersklasserna 10-14 år. En förening kan ha fler hoppare och då räknas de tre bästa resultaten som läggs ihop till en total hopphöjd. Segrande gjorde Lerum Friidrott, som även vann 2013 och alltså får behålla ”Nordstans Pokal”, pokalen som är skänkt av Nordstans företagarförening, där Stavhoppskarnevalen uppskattas som ett av de bäst genomförda arrangemangen av de cirka 180 aktiviteter som pågår inne på torget under ett år.

Resultat lagtävlingen:
1) Lerum Fridrott 8.70
2) IF Kville 8.15
3) Örgryte IS 7.30
4) Sävedalens AIK 7.10
5) Mölndals AIK 6.55
6) IFK Göteborg 5.85

Line-up inför tävlingen med lag från IF Kville, Sävedalens AIK, Lerum Friidrott, Möldals AIK,  Örgryte IS och IFK Göteborg Friidrott.


Stavhoppskarnevalen är en chans för friidrotten att visa upp sig för alla de göteborgare och turister som passerar genom Nordstan, ett riktigt ”skyltfönster” för friidrotten där just stavhopp är spektakulärt att se när ribban ligger nästan upp vid taket som den gör under herrtävlingen på lördagen. Madras och löparbanor hyrs in från Scandinavium och det är ett stort arbete bakom kulisserna som inte syns, en hel idrottsplats byggs upp på en förmiddag. Arrangemanget kräver minutiös planering och arrangören IF Kvilles startar arbetet redan innan sommaren inför kommande Stavkarneval i januari.

Kombinationen av snabba banor och den inspirerande miljön med musik och en publik som står nära ansatsbannan med ”klapp-effekten”, att publiken klappar i takt medan speakern eldar på hopparna blir det som en av deltagarna sa, ”det känns som medvind inomhus. På länken finns en inspelning från 2014-års Stavkarneval som visar den goda stämningen mellan publik och aktiva på Nordstadtorget.

En idrottsplats byggs upp inne på Nordstadstorget, publiken står nära och klappar ingång hopparna.

Tävlingsledaren Jeremy Pryce ger några förklaringar till varför tävlingen om ”Nordstans Pokal” blivit så uppskattad.

- Stavhoppskarnevalen är en väl inarbetad tävling som är känd i hela Norden, föreningar återkommer år efter år. Parallellt med Stavhoppskarnevalen har vi även bedrivit ett Ungdomstränarstavprojekt som nu börjar ge frukt. Klubbarna ges stöd att införa stavhopp som är en svår gren att lära ut för någon som aldrig sysslat med friidrotten. Tanken är att ungdomstränarna själva skall lära ut stavhopp i úngdomsgrupperna ute i träningshallarna runt om i distriktet.

Jeremy Pryce, tävlingsledare för Stavhoppskarnevalen och projektledare för Ungdomstränarstavprojektet.


- Syftet med hela ungdomstränarstavprojekt har varit  att få igång verksamhet, fortsätter Jeremy. Tävlingsmomentet är viktigt i unga år för att skapa intresse och därför startade vi Lilla Stavhoppskarnevalen som genomförs under höst och vår. Genom Lilla Stavhoppskarnevalen byggs de aktivas förväntningar upp inför finalen ”Nordstan Pokal” på stora Stavhoppskarnevalen. Att vi hade sex lag från distriktet i år är ett kvitto på det arbetet.

Lilla och Stora Stavhoppskarnevalen har alla förutsättningar att fortsätta växa efter det att utvecklingsprojektet avslutas i vår. Det har initierats tankar på att få tävlingsformen att även inkludera granndistrikten och egentligen hela Götalandsregionen. De skulle kunna bli en variant av Mjölkkannan som var stor på 1970- och 80-talen. Lilla Stavhoppskarnevalen blir då uttagningstävlingar för finalen i Nordstan.

- Växer arangemanget kommer tävlingen delas upp på flera dagar, en tävling med 25 hoppare tar fyra timmar att genomföra, men vi har planer för det, säger Jeremy Pryce.

Go set go 


På väg mot nytt personbästa - igen :-)


Lagen som deltog i tävlingen om
Nordstans PokalLerum Friidrott

IF Kville

Örgryte IS

Sävedalens AIK

Möldals AIK

IFK Göteborg Friidrott

Fler bilder från torsdagens ungdomstävling

En spännande, och stimulerande omgivning
som skapar förutsättningar för fantastiska prestationer


Entusiastisk tävlingsdomare


Fokuserat tävlingssekretariatNytt pers!!!