Announcements

Resultat och bilder från LSK 2015-03-28

posted 13 Apr 2015, 07:06 by Torbjörn Andreasson   [ updated 13 Apr 2015, 07:28 ]

Lördagen den 28 mars bjöd stavhoppsprojektet i Göteborg ungdomar och ungdomstränare från distriktet till Liten Stavhoppskarneval (LSK) i Förbohallen. En karneval "nästan" lika spektakulär som förebilden i Nordstan som blivit så uppskattad av aktiva och ledare från hela Norden säger projektledare Jeremy Pryce. FOTO: Hans Pihl

1. Ebba Hager       01  Lerum  3,00
2. Linnea Pihl      01  Lerum  2,70
3. Fabian Duvfelt   02  Lerum  1,90 PB
4. Linda Aiff       03  Lerum  1,80 PB
5. Vilgot skoglund  02  Lerum  1,80 PB
6. Sarah Pettersson 02  Lerum  1,70 PB
7. Elliot Ripa      02  Lerum  1,70
8. Sarah Pettersson 02  Lerum  IR
Elliot

Välkommen till vårens första Lilla Stavhoppskarneval, lördagen den 28/3 kl. 15:45 i Förbohallen!

posted 28 Jan 2015, 02:30 by Torbjörn Andreasson   [ updated 28 Jan 2015, 05:03 ]

Tävlingen är öppen för flickor och pojkar 14 år och yngre. Den syftar till att inspirera och entusiasmera tränare och ungdomar i åldrarna 7-14 till att träna och tävla stavhopp. Målsättningen är att i en serie av ungdomskarnevaler förbereda ungdomar och tränare för finalen som genomförs under den årligen återkommande Stavhoppskarnevalen i Nordstan.

När: Lördagen 2015-03-28
Var: Förbohallen, Lerum
Gren: Stav
Klass: Öppen P/F
Tidsprogram:
Gemensam start för pojkar/flickor kl 15:45
Hallen öppnar kl 15:00
Arrangörsföreningar: IK Lerum Friidrott
Anmälan: på plats
Avgift: Gratis!

Frågor om Lilla Stavhoppskarnevalen besvaras av tävlingsansvarig:

Jeremy Pryce på tel:0703 401 589

Lerums Friidrott behöll Nordstans Pokal när Stavhoppskarnevalen drog igång!

posted 15 Jan 2015, 12:55 by Torbjörn Andreasson   [ updated 16 Jan 2015, 15:20 ]

Det är sjunde året i rad som Stavhopps-karnevalen arrangeras i Nordstan. Tävlingen sträcker sig mellan den 15-18 januari och i år deltar över 80 aktiva från fyra nationer.

Lerum Friidrotts segrande tjejlag med Nordstand Pokal,
IF Kvilles killar var tvåa.


Stavhoppskarnevalen fick en härlig start under torsdagseftermiddagen när sex lag gjorde upp om vandringspriset ”Nordstans Pokal”.  Programmet innehöll 24 hopphöjder från 1.50 till Arvid Mägis 3.40, tävlingens bästa resultat. Stavhoppskarnevalens erkänt snabba banorna bidrog till att hela 22 av 24 hoppare satte personliga rekord (PB), däribland Arvid som förbättrade sitt PB med 40 centimeter.

I lagtävlingen hoppar minst tre aktiva, blandat tjejer och killar i åldersklasserna 10-14 år. En förening kan ha fler hoppare och då räknas de tre bästa resultaten som läggs ihop till en total hopphöjd. Segrande gjorde Lerum Friidrott, som även vann 2013 och alltså får behålla ”Nordstans Pokal”, pokalen som är skänkt av Nordstans företagarförening, där Stavhoppskarnevalen uppskattas som ett av de bäst genomförda arrangemangen av de cirka 180 aktiviteter som pågår inne på torget under ett år.

Resultat lagtävlingen:
1) Lerum Fridrott 8.70
2) IF Kville 8.15
3) Örgryte IS 7.30
4) Sävedalens AIK 7.10
5) Mölndals AIK 6.55
6) IFK Göteborg 5.85

Line-up inför tävlingen med lag från IF Kville, Sävedalens AIK, Lerum Friidrott, Möldals AIK,  Örgryte IS och IFK Göteborg Friidrott.


Stavhoppskarnevalen är en chans för friidrotten att visa upp sig för alla de göteborgare och turister som passerar genom Nordstan, ett riktigt ”skyltfönster” för friidrotten där just stavhopp är spektakulärt att se när ribban ligger nästan upp vid taket som den gör under herrtävlingen på lördagen. Madras och löparbanor hyrs in från Scandinavium och det är ett stort arbete bakom kulisserna som inte syns, en hel idrottsplats byggs upp på en förmiddag. Arrangemanget kräver minutiös planering och arrangören IF Kvilles startar arbetet redan innan sommaren inför kommande Stavkarneval i januari.

Kombinationen av snabba banor och den inspirerande miljön med musik och en publik som står nära ansatsbannan med ”klapp-effekten”, att publiken klappar i takt medan speakern eldar på hopparna blir det som en av deltagarna sa, ”det känns som medvind inomhus. På länken finns en inspelning från 2014-års Stavkarneval som visar den goda stämningen mellan publik och aktiva på Nordstadtorget.

En idrottsplats byggs upp inne på Nordstadstorget, publiken står nära och klappar ingång hopparna.

Tävlingsledaren Jeremy Pryce ger några förklaringar till varför tävlingen om ”Nordstans Pokal” blivit så uppskattad.

- Stavhoppskarnevalen är en väl inarbetad tävling som är känd i hela Norden, föreningar återkommer år efter år. Parallellt med Stavhoppskarnevalen har vi även bedrivit ett Ungdomstränarstavprojekt som nu börjar ge frukt. Klubbarna ges stöd att införa stavhopp som är en svår gren att lära ut för någon som aldrig sysslat med friidrotten. Tanken är att ungdomstränarna själva skall lära ut stavhopp i úngdomsgrupperna ute i träningshallarna runt om i distriktet.

Jeremy Pryce, tävlingsledare för Stavhoppskarnevalen och projektledare för Ungdomstränarstavprojektet.


- Syftet med hela ungdomstränarstavprojekt har varit  att få igång verksamhet, fortsätter Jeremy. Tävlingsmomentet är viktigt i unga år för att skapa intresse och därför startade vi Lilla Stavhoppskarnevalen som genomförs under höst och vår. Genom Lilla Stavhoppskarnevalen byggs de aktivas förväntningar upp inför finalen ”Nordstan Pokal” på stora Stavhoppskarnevalen. Att vi hade sex lag från distriktet i år är ett kvitto på det arbetet.

Lilla och Stora Stavhoppskarnevalen har alla förutsättningar att fortsätta växa efter det att utvecklingsprojektet avslutas i vår. Det har initierats tankar på att få tävlingsformen att även inkludera granndistrikten och egentligen hela Götalandsregionen. De skulle kunna bli en variant av Mjölkkannan som var stor på 1970- och 80-talen. Lilla Stavhoppskarnevalen blir då uttagningstävlingar för finalen i Nordstan.

- Växer arangemanget kommer tävlingen delas upp på flera dagar, en tävling med 25 hoppare tar fyra timmar att genomföra, men vi har planer för det, säger Jeremy Pryce.

Go set go 


På väg mot nytt personbästa - igen :-)


Lagen som deltog i tävlingen om
Nordstans PokalLerum Friidrott

IF Kville

Örgryte IS

Sävedalens AIK

Möldals AIK

IFK Göteborg Friidrott

Fler bilder från torsdagens ungdomstävling

En spännande, och stimulerande omgivning
som skapar förutsättningar för fantastiska prestationer


Entusiastisk tävlingsdomare


Fokuserat tävlingssekretariatNytt pers!!!

Välkommen till Stavhoppskarnevalen i Nordstan

posted 14 Jan 2015, 07:50 by Torbjörn Andreasson   [ updated 15 Jan 2015, 13:11 ]

Eventansvarig Andreas Totsås (till vänster) och tävlingsledare Jeremy Pryce (till höger ) hälsar hjärtligt välkommen till 2015 års upplaga av Stavhoppskarnevalen och vill samtidigt göra alla uppmärksamma på följande praktikaliteter.

Registrering
Vid ankomst till arenan vänligen kontakta tävlingskontoret (vid stavmattan) för avkryssning. Det kommer inte vara startnummer på tävlingen. Avkryssningen minst 1 timma före start.

Uppvärmning
Det är begränsad plats att värma i Nordstan så vi rekommenderar att ha med kläder så man kan jogga ute först. Inhoppning sker på arenan i god tid innan tävlingsstart.

Förvaring av stavar
För er som önskar att ha stavarna i Nordstan så har vi möjligheten att lagra de där. Ta kontakt med Tävlingsledare som kommer vara på plats från torsdag morgon. Om ni kommer före ta kontakt med Andreas Totsås 0762-138 178.
Vid stora startgrupper

Vid stora startgrupper förbehåller sig tävlingsledaren rätten att justera höjningsschema och/eller tiden från upprop till genomförande av hopp.

Om torsdagen och söndagens ungdomstävlingar
Torsdagens "lagtävling" är öppen för tjejer och killar upp till 14 års ålder. Du väljer själv om du vill medverka individuellt eller i mixade lag bestående av tre tjejer och/eller killar. De tre främta lagen tilldelas fina priser.

Vid söndagens tävlinga kommer fina priser att tilldelas de tre främsta hopparna i varje klass.

Att ta sig till och från Radisson Riverside – Nordstan
För er som har valt att bo på Radisson Riverside Hotel på Lindholmen rekommenderar vi att du tar båten som går från Lindholmen (ca 150 m från hotellet) till Lilla Bommen som ligger nära Nordstan. Skall inte vara något problem att ta med stavar på båten.


Stavhoppskarnevalen.se önskar stavhoppare från när och fjärran en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År

posted 23 Dec 2014, 01:35 by Torbjörn Andreasson   [ updated 28 Jan 2015, 04:22 ]

                                                                                                          

Examen för ny generation ungdomstränare i stavhopp

posted 22 Dec 2014, 13:46 by Torbjörn Andreasson   [ updated 23 Dec 2014, 01:12 ]

Att träna ungdomar i stavhopp när man själv aldrig varit aktiv, är en realitet för många föräldrar som börjar som ledare i en av GFIF’s föreningar. Vi fick en intervju med Jeremy Pryce från IF Kville, projektledare för ”Ungdomstränarstavprojektet.

Stavhopp är en populär gren som många vill pröva på, men som upplevs som svår att lära ut för ungdomstränare utan tidigare erfarenhet, det är vår målgrupp”, säger Jeremy.

Projektets syfte är att genom utbildning av ungdomstränare för aktiva mellan 10 och 14 år öka rekryteringen av ungdomar som provar på stavhopp i  friidrottshallarna utanför Friidrottens Hus. De nya hallarna har utrustning för stavhopp men IF Kville med en stor egen verksamhet i Björlandahallen såg att användandet var lågt.

För att råda bot på detta startades 2012 ”Ungdomstränarstavprojektet” med stöttning från RF:s Idrottslyftet och GFIF. Projektet vänder sig till ungdomstränare i de 14 föreningar som tillhör Göteborgs Friidrottsförbund med ett processinriktat arbetsätt, där projektet ger möjlighet för ungdomar att pröva på stavhopp i hemmamiljön.

Statistiskt har det också visat sig att de som får chansen att pröva på stavhopp i ungdomsåldern har ett försteg gentemot de som börjar senare, det är lite som att lära sig cykla, kan man grunderna så har man inte samma respekt inför uppgiften. Detta gäller inte bara stavhopp utan även andra grenar som exempelvis slägga, som upplevs som svår att lära ut av ungdomstränare, utvecklar Jeremy tankegångarna.

Hälften av distriktets föreningar har deltagit med tränare som startat upp träning i den egna föreningen genom utbildningsinstaser och workshops under temat ”coacha coachen”, där ungdomstränare tagit med egna aktiva som de tränat under överinseende av en instruktör.

Till sin hjälp har ungdomstränare även haft tillgång till en hemsida med instruktioner och videoklipp på övningar som upprättats inom ramen för projektet. Det börjar med grunderna i stavhopp såsom hur man greppar en stav, hur man löper med staven, vad är viktigt vid stavisättning och med ett övningsförråd som bygger på en stegvis inlärning utan krav på förkunskaper.

Detta är ett nytt sätt arbeta med utbildning jämfört med en traditionell helgkurs. Övningsförråd och träningsupplägg finns på hemsidan, där ungdomstränare själva kan anpassa träningsupplägg med en stegvis utveckling av träningsgruppen, beroende hur mycket tid (antal gånger) som anslås åt stavhopp under en termin, förklarar Jeremy.

Det är tredje och sista året som projektet rullar och målsättning har varit att skapa en organisation som lever vidare efter projektets slut genom dels den egna hemsidan, dels genom tävlingsformen Lilla Stavhoppskarnevalen.

Vi ville ta vara på den goodwill som Stavhoppskarnevalen skapar och medverka till att fler aktiva får prova på stavhopp i unga år, där steget till att tävla kan ibland kännas stort för många. Lilla Stavhoppskarnevalen ute i de mindre hallarna runt om i Göteborg skall utgöra en brygga till att testa på stavhopp i ett mindre laddat tävlingssammanhang som förhoppningsvis stimulerar till att det tränas och tävlas mera stavhopp i distriktet. Att utveckla Stavhoppskarenavalen med Lilla Stavhoppskarnevalen ökar på intresset och ger en ”boost” till hela Göteborgsfriidrotten, fastslår Jeremy Pryce.

Examen för projektet innebär att Lilla Stavhoppskarenevalen arrangeras av deltagande föreningar/ungdomstränare som ansvarar för en tävling i sin egen hall. Tävlingarna är sanktionerade och varje deltävling är öppen för alla i distriktet och även för  deltagare utifrån.

Under hösten har projektet genomfört två Lilla Stavhoppskarnevaler i Björlandahallen och Lindåshallen och det kommer att genomföras tre till under våren i Förbohallen, Sandklevshallen och Björlandahallen. Lilla Stavhoppskarnevalen i Förbohallen blir den andra i ordningen och har tagits över av föreningen som ett led i den ordinarie verksamheten och uppfyller därmed målsättningen med projektet.

Ungdomstränastavprojektets final går i Nordstan torsdagen den 15 januari i samband med den årliga Stavhoppskarnevalen (15-18/1) som arrangeras för sjunde året i rad. Stavhoppskarnevalen samlar över 100 deltagare och är Sveriges största inomhustävling för stavhopp och ett verkligt skyltfönster för Göteborgsfriidrotten att visa upp sig för göteborgarna.

Alltför många projekt dör ut efter det att projektet avslutas och projektledare eller eldsjälar slutat. Med en tävlingsverksamhet för nybörjare som arrangeras av klubbarna hoppas vi att intresset fortsätter. Som morot lockar  stavhoppskarnevalen i Nordstan med ”Nordstans Pokal” som vandringspris för bästa lag med Mjölkkannan som förebild”, avslutar Jeremy Pryce.

Anmälan till tävlingen om ”Nordstans Pokal” görs direkt på hemsidan www.stavhoppskarnevalen.se. Tävlingsformen består av tre aktiva från samma klubb. Lagen kan vara blandade mellan pojkar och flickor med åldersgränsen upp till 14 år och föreningar kan ställa upp med mer än ett lag. Vinnare utgör det lag med det sammanlagt högsta resultatet och 2014 vann Lerum Friidrott vandringspriset.

Ungdomslag gör upp om "Nordstans Pokal"

posted 19 Dec 2014, 23:23 by Torbjörn Andreasson   [ updated 6 Jan 2015, 00:54 ]

Anmälan till ”Nordstans Pokal” görs direkt på hemsidan www.stavhoppskarnevalen.se

Tävlingsformen består av tre aktiva från samma klubb. Lagen kan vara blandade mellan pojkar och flickor med åldersgränsen upp till 14 år och föreningar kan ställa upp med mer än ett lag. Vinnare utgör det lag med det sammanlagt högsta resultatet och 2014 vann Lerum Friidrott vandringspriset.

Tävlingen utgör examen i 2014 års  ungdomstränarutbildning som genomförts inom ramen för Stavhoppsprojektet i GBG. Final och examen genomförs i samband med Stavhoppskarnevalen i Nordstan torsdagen den 15
januari. Stavhoppskarnevalen som arrangeras för sjunde året i rad, som samlar över 100 deltagare och är Sveriges största inomhustävling för stavhopp och ett verkligt skyltfönster för Göteborgsfriidrotten att visa upp sig för göteborgarna.

Report from Saturday's competition

posted 18 Jan 2014, 23:39 by Torbjörn Andreasson   [ updated 21 Jan 2014, 12:59 ]

Two happy winners from Saturday's competitions, Viktor Östman (5.20) and Erica Hjerpe (4.00), both from Vasa in Finland.

Read all about
Saturday's competitions in Richard Björkman's excellent reportage.

First up during Saturday morning's competition were the women, winner was Erica Hjerpe (4,00) followed by Paula Nedberge Llano (3,60) and Sara Cannmo (3,60).  Gratulation to new personal best: Sara Cannmo (3,60), Emma Häggström (3,60) and Elin Olsson (3,50).
After lunch it was time for the menl, winners was Viktor Östman (5,20) closely followed by Per Magne Florvaag (5,00) and Dennis Fransson-Bergetoft (5,00). Gratulation to new personal best: Dennis Fransson-Bergetoft (5,00), Odd Eiken (5,00) and Jørgen Skevik (5,00).


Report from Friday's competition:

posted 17 Jan 2014, 09:27 by Torbjörn Andreasson   [ updated 4 Dec 2014, 23:08 ]

Winners of the newly created Nordstan.se trophy became the team from Lerum Friidrott,  the association with the best combined results in classes Boys / Girls 10-14.

The Friday competition started with a tough battle between the youngest girls G10-14, the winner was Ebba Blomstrand 3.10 (Sweden/Åsbro GoIF) closely followed by Matilda Ekenberg 3,00 (Sweden/Sävedalens AIK) and Eir Persson 2.80 (Sweden/Eslövs AI). We congratulate all new personal best: Matilda Ekenberg 3.00, Sofia Overgaard 2.50, Nathalie Lemark 2.30, Ella Darrell 2.30, Ebba Hager 2.20, Nora Bankel 2.20 and Ronja Bökmark 2.10.

Last out of was B10-14. Winners was Wiliam Rydin 2,85 (Sweden/Ullevi FK) closely followed by Alex Näsholm Ahlberg 2,50 (Sweden/Rigor) and Arvid Mägi Theorin 2,40 (Sweden/ F Kville). All the guys did personal best - congratulations!


Report from All Comers Meet

posted 16 Jan 2014, 16:03 by Torbjörn Andreasson   [ updated 17 Jan 2014, 04:03 ]

The carnival is up and running, first competition (All Comers Meet) was carried out Thursday afternoon, Mixed classes, thirty-two athlets did what they could to improve their Personal Best.

Viktor Östman (4,80) and Erica Hjerpe (4,00) (both represent Finland / Vasa )were the ones who jumped up tonight. Furthermore the following athletes set new personal best. Congratulations to Fredrik Weiseth (4,40) (Norway / Ranheim friidrett) and Anton Evertsson (4,40) (Sweden / Habo FIF).

1-10 of 67