Főoldal‎ > ‎

Az Új Köztársaság korától


Matthew Stover - Luke Skywalker és a Mindor árnyai (Luke Skywalker and the Shadows of Mindor)
Időszak: YU5.1
Eredeti kiadás: 2008Luke Skywalker és a Mindor árnyai
A Mindor bolygón felbukkan a Shadowspawn Nagyúr nevezetű nagyúr, akinek feltett szándéka, hogy odacsalja Luke Skywalkert, mert úgy gondolja, ő (vagyis a teste) lehet a halott császár utódja. Komoly haderőt tart egyben, ezért Skywalker a Köztársaság által alárendelt osztagokkal elindul rendet tenni. Csapda várja őket, s a mandaloriakkal éppen tárgyaló Leia megérzi, hogy Luke bajba került. Han megtudva a hírt, barátjával azonnal a Mindor felé indul, titokban.
A Mindoron egy Aeona nevű nő, helyi társaival együtt, eltűnt barátját keresi. Amikor Leia megtudja, hogy Han elrepült, utánaindul és a közben megérkező Lando Calrissianra hagyja a tárgyalást. Lando gyorsan alkut köt a mandaloriakkal, és elindulnak egy flottával a Mindor felé. A bolygón azonban mindenkire nagy veszély leselkedik.Megjegyzés: Egész jól indult a regény, aztán a végefelé mintha kicsit elfáradt volna. Jók voltak az alapkoncepciók és izgalmas is, de később – legalábbis számomra - eltompult az egész történetvezetés. Vegyes érzéseim voltak, néha egész élvezetes volt, máskor túl soknak éreztem a szöveget.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: Zsiványkommandó (X-Wing: Rogue Squadron)
Időszak: YU 6
Eredeti kiadás: 1996X-szarnyúak 1 A Zsiványkommandó
A Zsiványkommandó, az X-szárnyúak elit csapata, Wedge Antilles vezetésével. Csatlakozik hozzájuk Corran Horn, az egykori CorSec –es ügynök, aki először visszahúzódó, majd folyamatosan megbarátkozik a csapat többi tagjával. A Birodalom még erős, ezért több akcióval készül ellenük a Szövetség, amelyekben főszerepet szán a Zsiványkommandónak.
Az ellenfél soraiban van Kirtan Loor, aki szintén ügynök, s valaha Corran munkatársa volt, valamint a császárváros jelenlegi irányítója, Ysanne Isard, a hölgy, akit csak sokan csak Jégszívnek neveznek.


Megjegyzés: Amikor először olvastam, amolyan átlagos, volt, kicsit szürke, de másodszorra már jobban élveztem.

 

Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: Wedge játszmája
(X-Wing: Wedge's Gamble)
Időszak: YU 7
Eredeti kiadás: 1996X-szarnyúak 2 Wedge játszmája
A Szövetség arra készül, hogy bevegye a birodalmiak központját, a Coruscant –ot. Ehhez a Zsiványkommandó tagjainak ezúttal álruhában kell beszivárognia a bolygóra, hogy feltérképezzék a lehetőségeket és idővel kiiktassák a bolygót pédő pajzsot.
Ysanne Isard előre látja, hogy mire készülnek, ezért nem is gátolja meg őket tervük véghezvitelében, ehelyett vírussal fertőzi meg a lakosságot, amely a nem emberi fajok ellen hatásos.


Megjegyzés: Méltó folytatása az előző regénynek.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: A Krytos csapda (X-Wing: The Krytos Trap)
Időszak: YU 7
Eredeti kiadás: 1996X-szarnyúak 3 A krytos csapda

Miután sikerült elfoglalni Coruscant -ot, az Isard által terjesztett vírus egyre-másra szedi áldozatait és ez komoly próbatételek elé állítja a Szövetség tanácsát. Ráadásul Corran végzetével Tycho Celchu –t gyanúsítják, így egy hosszadalmas tárgyalássorozatnak néznek elébe. De Corran valójában Isard elit börtönében, a Lusankya-ban van, ahol igazi agymosást végeznek rajta.


Megjegyzés: Remek, fordulatos és nagyszerű alkotás, felülmúlja a sorozat előző köteteit.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: A bactaháború (X-Wing: The Bacta War
Időszak: YU 7
Eredeti kiadás: 19970066.X-szarnyúak 4 A bactaháború
Ysanne Isard kezébe kerül a hatalom a Thyferra bolygón, ahonnét a bacta származik, amely a Krytos vírusnak is az ellenszere. Mivel „szabályos módon” választották meg a bolygó vezetésére, a Köztársaság a saját elvei miatt nem támadhatja meg, ezért Zsinj hadúr után indul a flotta, aki egy komoly bactaszállítmányt semmisített meg. A Zsiványkommandó tagjai kiléptek a Köztársaság seregéből, és magánakciót szerveznek Isard ellen. A feladat szinte már kivitelezhetetlennek tűnik, de segítséget kapnak Booster Terrik, az egykori csempész személyében, aki Talon Karrdét is bevonja a dologba.
Titkos bázisukról kiindulva, folyamatosan elfogják a bactaszállítmányokat, ezzel az őrületbe kergetve Isard-ot.


Megjegyzés: Szuper alkotás, szerintem a legjobb regény a sorozatban. Végig izgalmas és fordulatos, és még a „csúcs” után is tartogat meglepetéseket.Aaron Allston - X-szárnyúak: Lidérc osztag (X-Wing: Wraith Squadron)   
Időszak: YU 7
Eredeti kiadás: 1998X-szarnyúak 5 Lidérc osztag


Wedge egy különleges egységet hoz létre, olyanokból, akik más helyen nem feleltek meg az elvárásoknak. Az új pilóták között van többek között egy különleges gamorreani, egy bothan, egy színész és két nő is. A különböző egyéniségű jelölteket nem könnyű kiképezni, ráadásul a képzés vége előtt a birodalmi admirális, Trigit hajója megtámadja őket.

Megjegyzés:
Egy csomó új szereplő jön a képbe, ezúttal a megszokott Zsiványkommandó helyett a Lidérc osztagot kísérhetjük figyelemmelAaron Allston - X-szárnyúak: Vasököl (X-Wing: Iron Fist)
Időszak: YU 7
Eredeti kiadás: 1998X-szarnyúak 6 Vasököl
Gara Pethotel hadnagy – aki a Birodalomnak dolgozott – a Trigit elleni csapás túlélőjeként új személyazonosságot alkot magának Lara Notsilként. Az Arc és Phanan fel akarják használni egy leleplezési műveletben, cserébe lehetőséget kínálnak az osztagukhoz való bejutásra.
A Lidérc osztag inkognitóban egy kalózcsapatot is eljátszva, hívja fel magára Zsinj hadúr figyelmét és a közelébe férkőzik. Lara pilótaként egyre inkább arra döbben, hogy több közösséget érez a „lázadókkal”, mint Zsinj hadával, aki elveszti a szimátiáját. Az osztag tagjai veszélyes küldetésre vállalkoznak a kalózosdival, de legalább sikerül a tervük. Viszont nem olyan könnyű elkapni a hadurat, és több problémával is szembetalálják magukat. Han Solo a kalamári hajó, a Mon Remonda fedélzetén, a Zsinj ellen induló flotta vezetője.
Az események sűrűsödnek és hamarosan lépni kell, ha ki akarják használni az információkat.


Megjegyzés: Most igazán felpörögnek az események, a Lidérc osztagot is immár olyan közelnek érezheti magát az olvasó, mint a Zsiványkommandót. A kalózként, Zsinjnél alakított jelenetek nagyon izgalmasra sikerültek.Aaron Allston - X-szárnyúak: Solo háborúja (Solo Command)
Időszak: YU 7-8
Eredeti kiadás: 1999X-szarnyúak 7 Solo háborúja
A Lidérc osztag feladata Zsinj hadúr elfogása, és ebben a műveletben Han Solo tábornokhoz vannak rendelve. Kiderül Lara Notsil valódi személye, aki kénytelen elhagyni az osztagot. Jelentkezik Zsinjnél, de valójában kémkedik. Rejtélyes gyilkosságok történnek, amelyeket nem emberi fajok követnek el, megbízható emberek hirtelen megszállottként cselekednek. A Zsiványoknak, a Lidérceknek, és a többi x-szárnyú osztagnak is össze kell fognia, ha eredményesek akarnak lenni. Egy ál Millenium Falcont használnak, hogy megtévesszék az ellenséget.Megjegyzés: Ez a regény egyelőre csak blog formájában található magyarul az interneten. Méltó befejezése az Allston által írt hármas regénytrilógiának. Kicsit hosszúnak találtam, de nagyon jól le vannak vezetve a történések, változatos, kidolgozott, remek humorral.  Az írónak kötve volt a keze a sorban utána következő Szökevények című könyv eseményei miatt, ehhez képest elég sokat kihozott a történetből.Dave Wolverton - Szökevények (The Courtship of Princess Leia)
Időszak: YU 8
Eredeti kiadás: 1994


Szökevények
Han Solo éppen a Mon Remonda cirkálóval érkezik haza a Coruscantra, ahol idegen várt flottát talál a bolygó felett. A Hapan rendszerből küldöttség érkezett, mivel a Köztársaság szeretné megnyerni őket a régi birodalmi hadura, különösen Zsinj elleni harcban. A hapanok egy emberi népség, akik nem hódoltak be a Birodalom idején sem és a nők uralkodnak náluk. Elképesztő mennyiségű ajándékot hoznak és mindezek megkoronázásaként egy herceg lép elő. Ez azt jelenti, hogy a hapanok cserébe Leia és a herceg házasságát kérik.
Ez idő alatt Luke a Toola bolygón kutat régi Jedi emlékanyagok után. Han Solo és Isolder herceg vetélytársnak tekintik egymást. Az egykori csempész egy kártyajátszmában egy bolygót nyer, amelyet felajánl Leiának, de kiderül, hogy az Zsinj hadúr fennhatósága alá tartozik. Nem látván más reményt, Han „elrabolja” a hercegnőt, és megnyert bolygón a Dathomir-on kötnek ki, ahol az éjnővérek élnek. Luke is ideérkezik a hapan herceggel. A bolygón élő éjnővérek az egykori boszorkányok leszármazottai, de más klánok – akik szintén használják a mágiát – a világos oldalon maradtak. Az egyikük – Teneniel elfogja - Luke-ot és Isoldert, mert náluk a nők szoktak férfiakat rabolni maguknak. Az éjnővérek egy régi, birodalmi börtönben uralkodnak, ahol a birodalmiak engedelmeskednek nekik. Zsinj tart tőlük, ezért szatellitek segítségével leárnyékolja a bolygót.Megjegyzés: Ahogy Han Solo kétségbeesetten epekedik, és fut Leia után a regény elején, igazán nem méltó hozzá, és a filmekből megismert vagány karakterhez. Első nekifutásra közepesnek találtam, de másodjára már nagyon jó kalandregénynek éreztem, érdekes és izgalmas.


Troy Denning – A Tatuin szelleme (Tatooine Ghost)   
Időszak: YU 8
Eredeti kiadás: 2003
Troy Denning - A Tatuin szelleme könyv

Egy fontos műalkotás bukkan fel az egykori Alderaanról, amely a köztársasági kémek kódjait tartalmazza. Meg kell akadályozni, hogy a régi birodalmiak kezére kerüljön. Han és Leia a Tatuinra utaznak az árverésre, de az alkotás eltűnik.


Megjegyzés: Borzasztóan túlírt regény, a fele bőven elég lett volna. Előnye, hogy sokat megtudhatunk a Tatuinról, Anakin édesanyjáról, de az izgalom a végére unalomba fullad.
A regény jellemzése: A Tatuin szelleme könyv
Timothy Zahn - Thrawn-trilógia: A Birodalom örökösei (Heir to the Empire)   
Időszak: YU 9
Eredeti kiadás: 1991A birodalom örökösei(eredeti)
Az Új Köztársaság még nagyon fiatal és éppenhogy háttérbe szorította a Birodalom megmaradt hadurait, amikor felbukkan minden idők legzseniálisabb hadistratégiája, Thrawn főadmirális. Leia és Han ikreket várnak, Luke értesülést kap egy régi Jedimestertől, és felbukkan Talon Karrde, a csempész a bandájával, köztük Mara Jade-val, akinek valaha Luke megölése volt a feladata.
Thrawn felhasználja a császár Wayland –on levő hagyatéka őrzőjének, Jorus C’baoth Jedimester klónnak a képességeit az Új Kötársaság ellen.
Bővebben: A Birodalom örökösei regény


Megjegyzés:
Ez volt az első Star Wars könyv, amit olvastam (még 1991-ben), és bizony szokni kellett. Mivel akkor még nem annyira ismertem ezt a világot, nem fogott meg, de azóta élvezet volt újraolvasni.Timothy Zahn - Thrawn-trilógia: Sötét erők ébredése (Dark Force Rising)
Időszak: YU 9
Eredeti kiadás: 1992Sötét erők ébredése(eredeti)
Thrawn főadmirális fokozatosan növeli flottája erejét és a megújuló Birodalom határait. Fel akarja használni a császár titkos fegyvereit, a kémei által szerzett információkat és saját tanulmányait az Új Köztársaság legyőzésére.
Az őrült C’baoth megpróbálja maga mellé állítani Luke-ot, Han és Lando pedig bizonyítékokat keresnek a Köztársaság árulójára. Leia és Han ikreit többször is megpróbálják elrabolni, mert Thrawn C'baoth –nak ígérte őket a segítségéért cserébe. Az Új Köztársaság stabilitása meginogni látszik a birodalmi mesterkedések folytán.
Bővebben: Sötét erők ébredése regény


Megjegyzés:
Akkoriban (1992) jelent meg egy hamisítvány folytatás, ami első olvasatra jobbnak tűnt, mint a Zahn féle (persze kevésbé alapos, részletes és kidolgozott) és ez elég zavaró volt. Mindenesetre a trilógia második kötete még jobb, mint az előző.Timothy Zahn - Thrawn-trilógia: Az utolsó parancs (The Last Command)
Időszak: YU 9
Eredeti kiadás: 1993Az utolsó parancs(eredeti)
A feléledt Birodalom egyre komolyabban terjeszkedik, és egyre erősebbé válik, Thrawn mesterkedései nyomán. Leia a noghrikat próbálja megnyerni magának titokban, akik régebben Darth Vadert szolgálták, s tisztelik őt, mert a lánya. C’baoth is szövögeti a saját terveit, és hatalmas ereje nagy veszélyt rejt, Thrawn pedig klónokat is használ hadereje növelésére.
Az Új Köztársaságnak és a régi hősöknek minden tudásukat latba kell vetnie, hogy elkerüljék a katasztrófát és nehogy elveszítsék a végső csatát.
Bővebb információk: Az utolsó parancs regény


Megjegyzés: Méltó befejezése a trilógiának, minden szál összefut, hasonlóan a Jedi visszatérhez, itt is szinte reménytelen helyzetből kell fordítani hőseinknek.Kevin J. Anderson - A Jedi Akadémia-trilógia: Új rend (The Jedi Academy Trilogy: Jedi Search)
Időszak: YU 11
Eredeti kiadás: 1994Jedi Akademia trilógia 1 Új rend(2.kiadas)
Han Solóék a Kesselre mennek, hogy az Új Köztársaság szövetségeseivé tegyék, de a bolygón kellemetlen meglepetés vár rájuk. Megtámadják és elfogják őket Moruth Doole, a rybet emberei. Luke Jedi tanítványok után kutat, szerte a galaxisban. Az Eol Sha –ra utazik, ahol egy régi kolónia maradt, amelynek a vezetője nem mindennapi képességekkel rendelkezik. Közben Leiát elfoglalják az államügyek és a caridai vezetőkkel való kapcsolatfelvétel.
Luke –nak próbákon kell átesnie az Eol Sha -n, hogy Gantoris, akit tanítványnak szemelt, elfogadja. Utána a Bespinre utaznak, ahol az öreg Streen – aki szintén rendelkezik az erő érzékelésének képességével - magányosan dolgozik. Hazaérkeznek Leia ikrei titkos búvóhelyükről Winterrel, és Lando Calrissian is megérkezik, miután régi munkáit elvesztette. Han és Csubakka nem kerül elő, ezért Luke és Lando a keresésükre indulnak. A történet során kiderül, hogy a Kessel melletti Bendő halmazban egy titkos birodalmi támaszpont van, ahol rendkívül veszélyes fegyvert fejlesztenek.


Megjegyzés: Nem is számítottam ilyen jó könyvre, amikor elkezdtem olvasni. Jó a történet és végig fenntartja az érdeklődést.Kevin J. Anderson - A Jedi Akadémia-trilógia: Sötét oldal (The Jedi Academy Trilogy: Dark Apprentice)
Időszak: YU 11
Eredeti kiadás: 1994Jedi Akademia trilógia 2  Sötét oldal(2.kiadás)
Han a fiatal Kyp Durronnnal együtt a Coruscant sarki részén síel. Leia és Ackbar admirális a Vortex bolygóra utazik, ahol váratlanul bajba kerülnek. Ackbar nem tud leszállni a gépükkel, Leiát katapultálja és belezuhan a Szelek Katedrálisának nevezett toronyba, sok helyi pusztulását okozva.
Daala, a birodalmi admirális hölgy, mérgében, hogy elkobozták tőlük a napzúzót, megtámadja a Kalamári bolygót. Luke új Jedi Akadémiájában, a Yavin –on, javában folyik a tanítás, de egy ősi Sith, Exar Kun szelleme befolyásol néhány tanítványt. Qwi Xux, a Birodalomtól elszökött hölgy Wedge társaságában ismeri meg az Új Köztársaságot.
Megjegyzés: Szuper folytatás, nagyon tetszett.Kevin J. Anderson - A Jedi Akadémia-trilógia: Az Erő bajnokai (The Jedi Academy Trilogy: Champions of the Force)
Időszak: YU 11
Eredeti kiadás: 1994Jedi Akademia trilógia 3  Az Erő bajnokai(2.kiadás)
Luke Skywalker magatehetetlenné vált a sötét oldal támadása nyomán, és a szellemi síkon folytatja csatáját az életben maradásért. A tanítványok tanácstalanok, de Leia megérkezése megerősíti őket. Az Exar Kun által befolyásolt tanítvány, Kyp Durron, az elrabolt napzúzóval eszeveszett pusztításba kezd. Han úgy dönt, hogy utána ered, mert úgy érzi, ő az egyetlen, akire talán hallgat. A Birodalom ügynökei ráakadnak Leiáék kisfiának, Anakinnak a nyomára, és el akarják rabolni.
Megjegyzés: Roppant jó befejezés, ez az egyik legjobb trilógia a Star Wars könyvek világában.Michael A. Stackpole - Én, a Jedi (I, Jedi)
Időszak: YU 11
Eredeti kiadás: 1998Én, a Jedi
Corran Horn felesége, Mirax eltűnik, de mivel a nő egy bizonyos nyomozásban segített, Corrant nem engedik hivatalosan a keresésére. Ezért egy régi hívásnak engedve Luke Jedi Akadémiájára megy, hogy fejlessze Jedi képességeit, mert elhatározta, hogy megtalálja Miraxot, akit látomásában veszélyben érzett. Végigéli a tanítványokkal azokat az eseményeket, amelyekről a Jedi Akadémia-trilógiában olvashattunk.
Utána a Koréliára megy, régi rokonához, majd kalózszervezetekhez csatlakozik és befurakodva magasabb pozícióba emelkedik, hogy felkeltse Tavira admirális figyelmét. Tavira admirális a Birodalomból származó női tiszt, de saját szakállára működik, és ehhez használja fel a kalózokat.


Megjegyzés: Időnként egészen jó könyv, de borzasztóan hosszú. Az elején sokáig a Jedi Akadémia trilógia eseményeivel párhuzamosan halad a könyv, az író oda illeszti be Corrant, s csak később kezdődik az igazi kaland. Aki olvasta a Jedi Akadémia trilógiát, annak sok az ismétlés, ráadásul az író úgy szerepelteti Corrant, mintha fontos személyiség lett volna az Akadémián, akivel Luke, vagy Mara mindent megbeszélt. Végig első szám első személyben kísérhetjük az eseményeket s rengeteg felesleges filozófiai, vagy lehetségességi fejtegetés növeli a szöveg mennyiségét. Sajnos a Jedi Akadémia trilógia fontos eseményeit is elárulja az író, így aki nem olvasta azt, nehogy előtte elovassa ezt a könyvet! A végefelé nagyon jól felpörögnek az események, de nem záródik le minden szál. Összességében nem rossz mű, de fele, vagy kétharmad ilyen hosszú regény talán jobb lett volna.Barbara Hambly - A Jedik gyermekei (Children of the Jedi)
Időszak: YU 12
Eredeti kiadás: 1995A Jedik gyermekei
A Birodalom régi automatizált harcállomása, amit egy mesterséges intelligencia irányít, még mindig létezik. Valaha egy erőd ellen küldték, ahol Jedi családok és gyermekek voltak, de megsérülve, már évek óta sodródik. A mesterséges intelligencia azonban újra „helyreáll” és folytatja küldetését.
Luke Skywalker a harcállomás fedélzetére kerül fogolyként, ahol megismeri Callistát, az egykori Jedi hölgyet, akinek szelleme az állomás elektronikai rendszerében raboskodik.


Megjegyzés: Egyszer végigszenvedtem, de mégegyszer nem tenném. Az alaptörténet nem lenne rossz, de túlzottan vontatott a kivitelezés, tudtommal a rajongók nagy része sem kedveli.

   

Kevin J. Anderson - Sötétkard (Darksaber)
Időszak: YU 12
Eredeti kiadás: 1995Sötétkard
Luke és Han, álcázva, a taszkenek közé vegyülve, meglátogatják Jabba régi palotáját, ahol kiderítik, hogy a huttok valamire készülnek. Durga, a hutt a régi birodalmi mérnök, Lemelisk által titkos szuperfegyvert akar készíttetni, felhasználva az eredeti Halálcsillag terveit. Találkozót szervez a Coruscanton Leiáékkal, hogy palástolja terveit, s egyben titokban információkat szerezzen. Daala admirális össze akarja gyűjteni a Birodalom megmaradt hadurait, de azok nem akarnak együttműködni. Egyikük csapdába csalja, hogy a saját szolgálatába állítsa, de Daala egy ügyes lépéssel kivágja magát. Ekkor végzetes lépésre szánja el magát, és csak Pellaeon admirálist vonja be a terveibe. Callista immár szabadon, Luke-kal együtt van, de elvesztette régi Jedi képességeit.


Megjegyzés: Ez egy nagyon jó könyv, ami nem is csoda, hiszen az Akadémia trilógia szerzőjének, Kevin J. Andersonnak a műve. Olvastam pár negatív kritikát is a művel szemben, de nekem kifejezetten tetszett.

   
Barbara Hambly - Alkonybolygó (Planet of Twilight)
Időszak: YU 13
Eredeti kiadás: 1998   AlkonybolygóLeia fogságba esik, Luke pedig Callista nyomába indul, aki, úgy érezte, el kell hagynia, hogy ismét megtalálja önmagát. Miután a hercegnőt elfogták, a két droid, Artu Detu és Thripio kalandos utakon menekül, hogy felfedjék az árulást.

Megjegyzés: Egy újabb, fárasztó könyv Barbara Hambly –val. Egyedül a két droid kalandjait élveztem, azok jól lettek megírva.Vonda N. McIntyre - A kristálycsillag (The Crystal Star)   
Időszak: YU 14
Eredeti kiadás: 1994Kristálycsillag
Leia gyermekeit elrabolják, és egy olyan helyre kerülnek, ahol a sötét oldalra nevelik őket. Han és Luke a Crseih bolygóra indulnak, és egy Waru nevű gyógyító találnak, aki fanatikusan vonzza magához az embereket. A telep vezetője, Hethir, aki képzi a gyermekeket, sötét hatalommal rendelkezik, amelyet saját céljaira akar felhasználni, de Leiáék gyermekei a többiekkel ügyesen elszöknek. Közben egy közeli csillag pusztulása veszélybe sodorja Hanékat is.


Megjegyzés: Időnként egészen jó volt, főleg, amikor a gyermekek elszöktek. Kicsit ellentmondásos érzéseim vannak, bizonyos fokig élveztem, de voltak benne unalmas részek.

   

Michael P. Kube-McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése-trilógia: Fekete kard (The Black Fleet Crisis Trilogy: Before the Storm)
Időszak: YU 16 - YU 17
Eredeti kiadás: 1996Fekete Flotta fenyegetese trilógia 1 Fekete kard


Egy rég eltűntnek hitt hajóraj tűnik újra fel. Az Új köztársaság szenátusa nem egységes és a yevethák vezetője, Nil Spaar végig az orránál fogva vezeti Leiát. Luke útnak indul anyja nyomában, Han pedig egy flottát irányít. Lando Calrissian Lobottal, android társával, és Luke-ék két droidjával pedig egy titokzatos hajó fedélzetére jut.Megjegyzés: Érdekes történet, egy kicsit elnyújtottan.Michael P. Kube-McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése-trilógia: Hazugságok pajzsa (The Black Fleet Crisis Trilogy: Shield of Lies)
Időszak: YU 16 - YU 17
Eredeti kiadás: 1996Fekete Flotta fenyegetese trilógia 2 Hazugságok pajzsa


A yevetha faj egyre nagyobb fenyegetést jelent a Köztársaságra, különösen mióta kiderült, hogy mekkora flottával rendelkeznek. Luke a fallanassik között folytatja kutatásait, egy közülük származó nővel. Landóék alig tudnak előrejutni a különleges hajóban, amelynek még a falai sem „egyértelműek”, és minden csupa rejtély.Megjegyzés: Az űrjármű, amelyben Landóék tanyáznak, nagyon érdekfeszítően lett tálalva, igazán titokzatos. De a történet alig halad előre, szinte nyögvenyelős. Talán a legfárasztóbb mű a trilógiában.Michael P. Kube-McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése-trilógia: A zsarnok erőpróbája (The Black Fleet Crisis Trilogy: Tyrant's Test)
Időszak: YU 16 - YU 17
Eredeti kiadás: 1994Fekete Flotta fenyegetese trilógia 3 A zsarnok erőpróbája
A yevethák megkínozzák Hant, Csubakka ennek tudatában mentőakciót szervez. Luke megismeri a fallanassik különös képességeit, ami segíthet számára a yevethák ellen is. Landóék a nem mindennapi Quella hajóban újabb felfedezéseket tesznek. A yevethák a Magban levő birodalmi erőket is felhasználják. Mivel felsőbbrendűnek képzelik magukat, jogot éreznek más népek leigázására, de ezt az Új Köztársaság nem hagyhatja.Megjegyzés: A befejező regényben már kicsit gyorsabban haladtak az események, de így sem voltam maradéktalanul elégedett. Összességében egy vagy két műben egy jó történet lehetett volna az egész Fekete Flotta sztori, így viszont végtelenül el lett nyújtva, ami erősen csökkentette a színvonalat.Kristine Kathryn Rusch - Az új lázadás (The New Rebellion)
Időszak: YU 17
Eredeti kiadás: 1996Az új lázadás
Nagy pusztulás következik be a galaxisban, amelyet az erőn át lehet érezni. Az Új Köztársaság vezetésébe egyre több volt birodalmi kerül. Han találkozik egy régi csempésszel, aki elárulja, hogy rengeteg csempész gazdagodott meg az utóbbi időben, majd találkozásuk után eltűnik. Bombamerénylet történik a szenátusban, számosan életüket vesztik, és sokan megsérülnek. Han Solo ellen egy alaptalan vád merül fel, miközben ő a Csempészmenedékre utazott, hogy utánajárjon a változásoknak.
Luke felkeresi egyik tanítványát, aki a sötét oldalról érkezett és tért vissza. De az igazi ellenség egy Kueller nevű fickó az Almanián, aki nagy hatalommal rendelkezik az erő felett, és a galaxis feletti uralomra tör.


Megjegyzés:
Végre egy jó Star Wars mű az előző időszak (YU 12-16) silányabb regényei után. Kristine Kathryn Rusch alkotásában igazán jól keveri a kártyákat, a szereplők jók, a történetvezetés pergő, kellően, de nem túl bonyolult, és a droidok is (Artu Detu, Thripio) ismét csavaros helyzetekbe kerülnek. Egyedül a végén éreztem egy kis hiányt, Luke nem volt teljesértékű állapotban, így elmaradt az igazi harc.

   

Roger MacBride Allen - A Koréliai-trilógia: Koréliai rajtaütés (The Corellian Trilogy: Ambush at Corellia)
Időszak: YU 18
Eredeti kiadás: 1995Korelia trilógia 1 A koréliai rajtaütés
Han értesül arról, hogy Korélián valami készülődik, s közben rájönnek Csubakkával, hogy egy kémdroid ólálkodik a Falcon körül. Lando menyasszonyjelölt körútra indul és elcsalja magával Luke –ot.
Han Solo családjával szülőbolygójára, a Koréliára látogat. Nem is sejtik mekkora változások veszik kezdetüket a koréliai rendszerben. Mindezek hátterében Solo unokatestvére áll. A három koréliai faj, az emberek, a seloniaiak és a drallok külön szervezkednek. Lando menyasszonyjelölt körútra indul és elcsalja magával Luke –ot.
Leia egy drall tanítót, Ebrihim –et fogadja a gyermekei mellé, aki hoza magával különleges, beszélni tudó asztromech droidját.


Megjegyzés: Mindenképpen jobb, mint a Fekete Flotta regények.
 


Roger MacBride Allen - A Koréliai-trilógia: Seloniai veszedelem (The Corellian Trilogy: Assault at Selonia)
Időszak: YU 18
Eredeti kiadás: 1995Korelia trilógia 2 Seloniai veszedelem
Egy titokzatos energiamező és egy fenyegetés, amely csillagokat pusztíthat el, okoz problémát az Új Köztársaságnak. Addig lehetetlennek hitt „tiltómező” veszi körül a koréliai rendszert, amely megakadályozza a hiperűrutazást. Han egy seloniai nő segítségével szökik meg, Leia szintén szökésben van, és Mara Jade is feltűnik. A gyermekek Ebrihimmel és Csubakkával a Falconon a Drall bolygóra utaznak, ahol Ebrihim nagynénjénél találnak ideiglenes menedéket. Az Új Köztársaságnak pillanatnyilag nem áll rendelkezése kellő mennyiségű, felszerelt haderő, ezért Mon Mothma Luke –ot a Bakurára küldi segítségért. Itt ismét találkozik Gaeriellel – akit az endori csata utáni Sii-ruuk háborúban ismert meg - és a bakurai flotta segítségét kéri.


Megjegyzés: Időnként egészen szórakoztató, vagy izgalmas regény, sőt érdekes, jó volt olvasni..Roger MacBride Allen - A Koréliai-trilógia: Leszámolás a középpontban (The Corellian Trilogy: Showdown at Centerpoint)
Időszak: YU 18
Eredeti kiadás: 1995Korelia trilógia 1 Leszámolás a középpontban
Solo a seloniaiakkal a Selonia bolygóra száll le nem  mindennapi körülmények között, miközben Mara és Leia követi őket előbbi hajóján. A kis Anakin a Drall –on rájön, hogyan indítsa el a földalatti, ősi bolygórepulzort.
A Korell-rendszer tömegközéppontjában van egy űrállomás, ahonnét a fenyegető veszély származik. Solo unokatestvére elfogja a gyermekeket, de ők ügyesen cseleznek. A bakurai flotta készen áll, hogy segítsen, és Lando új barátnője is folyamatosan híreket üzen. Mara, Leia és Luke hamarosan találkoznak.Megjegyzés: Nem volt rossz ez a Korélia trilógia. Időnként kifejezetten élvezetes, a jobbak közül való.Timothy Zahn - Thrawn Keze-duológia: A múlt kísértete (The Hand of Thrawn Duology: Specter of the Past)
Időszak: YU 19
Eredeti kiadás: 1997Zahn - A Múlt kísértete könyv
A jócskán meggyengült és a galaxis távoli pontjára szorult Birodalomban Pellaeon admirális, a birodalmi erők főparancsnoka a moffokkal tanácskozik egy esetleges békeszerződés ügyében az Új Köztársasággal. Disra moff és Tierce őrnagy, valamint Slim, aki színész, titokban összeeskövést sző. A Pellaeon által küldött követet elfogatják, mielőtt kapcsolatba léphetne a köztársaságiakkal, és napvilágra hozzák egy régi ügy, a Caamas –i mészárlás részleteit. Ebből kiderül, hogy a bothaiak voltak benne, ezért a galaxis egy része jóvátételt követel, így felborul az egység az Új Köztársaságban.
Han és Leia a Bothawui –ra megy, ahol veszélybe kerülnek, mert titokban birodalmi ügynökök lázítják a népet. Még ezek előtt Luke Hannal egy küldetésben megérzi, hogy valakik klónokat használnak, és a Cavrilhui kalózok nyomába ered. Bajba kerül, és csak Mara Jade segítségével szabadulhat. Disra moff és Tierce átalakítják Slimet, hogy tökéletesen úgy nézzen ki, mint az egykori főadmirális, és bejelentik, hogy Thrawn nem halt meg. Luke egy látomás nyomában messzi útra ered.


Megjegyzés: A megszokott Zahn –i, sok szálon futó, élvezetes történetvezetés, jó kis kikapcsolódás a könyv.Timothy Zahn - Thrawn Keze-duológia: A jövő látomása (The Hand of Thrawn Duology: Vision of the Future)
Időszak: YU 19
Eredeti kiadás: 1998Zahn - A jövő látomása könyv
A Bothawui körül rengeteg hajó gyülekezik. A Caamas-i botrány miatt számos faj követeli a jóvátételt, míg mások a védelmükre kelnek. Eközben három birodalmi csillagromboló bújik meg a közelben, egy üstökös mögött, hogy a végén lecsapjanak. Odalent a birodalom ügynökei inkognitóban azon mesterkednek, hogy kiiktassák a bolygó pajzsát, de egy idős asszony, - aki Talon Karrde szolgálatában áll - igyekszik ezt meghatározni. Leia és Han, találkoztak egy bolygón élő klónokkal, s utána Han Landóval elindul a Birodalom felé, hogy megszerezze a Caamas-i dokumentum egy példányát.
Közben Leia találkozik Pellaeon admirálissal, az ál Thrawn pedig egyre több csillagrendszert csábít a Birodalom oldalára. Luke Mara Jade nyomában jut el a távoli Nirauan bolygóra, ahol  a rejtélyes Thrawn keze nevű erődítmény áll. Karrde embereivel és Shada –val, aki időlegesen hozzászegődött, a galaxis másik sarkában levő Kathol rendszerbe utazik Jorj Car’das –t felkutatni. Garm Bel Iblis parancsot kap, hogy támadja meg a Yaga Minor –on levő birodalmi bázist, mert ott lehet az eredeti Caamas –i dokumentum, Wedge és Corran velük tartanak a Zsiványkommandóval.


Megjegyzés: Remekbeszabott kivitelezés, egy pillanatig sem csökken a feszültség, roppant jól kiéleződik a konfliktus.

Timothy Zahn - A túlélők keresése (Survivor's Quest)
Időszak: YU 22
Eredeti kiadás: 2004


A túlélők keresése
Mara és Luke – akik immár házastársak - üzenetet kapnak a chiss-ektől. A chiss-ek megtalálták a roncsait a Kirajzás nevű, hatalmas csillaghajónak, amely a klónháborúk előtt indult egy másik galaxisba. Egy chiss főnemes felkéri őket, hogy vegyenek részt a maradványokat felkutató erők munkájában. De az üzenetet egy Dean Jinzler nevű ember is megtudta, akinek valami miatt nagyon fontos, hogy odajusson, ezért nagykövetnek álcázva magát érkezik a chissekhez. Chak Fel százados, a Kéz Birodalmából szintén velük megy négy rohamosztagossal, valamint a geroon nevű faj tagjai.
A chiss hajón, amellyel a helyszínre utaznak, több probléma is felmerül, ami arra utal, hogy valakik ellenük mesterkednek. Több komplikáció után elérik a Kirajzás fedélzetét, ahol a jedik megérzik, hogy vannak még tűlélők. Elindulnak a hatalmas hajókomplexumon keresztül, de a rejtélyek száma egyre fokozódik. Bővebben: A túlélők keresése Star Wars könyv


Megjegyzés: Kár, hogy Zahn ezt a művet előbb írta meg, mint a Kirajzást. Kicsit sötét, borongós alkotás, az mindenképpen kiemeli a szokásos Star Wars regények közül, hogy a régi főhősök közül ezúttal csak Luke és Mara van jelen. Csak nagyon lassan derülnek ki a dolgok, és jó a feszültségkeltés. Ami zavart, hogy itt Thrawn –ra, mint negatív alakra emlékeznek és nem derül ki, hogy a Kirajzás idején pozitív szerepet játszott. De mint ahogy említettem, azt később írta meg Zahn. Egy kicsit eltér ez a könyv a szerző többi művétől, kicsit krimiszerű, talán hosszabb is a kelleténél, és kevesebb szereplőt mozgat. Ettől függetlenül érdekes volt az atmoszférája, érdemes elolvasni. Aki olvasta a Kirajzás -t, igencsak izgathatja, mi lett a túlélőkkel, én is kíváncsi voltam, ezért nagyon érdekelt. De az egyedi hangulata miatt többször is jó elolvasni.Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú Jedi Lovagok: Az Erő örökösei (Young Jedi Knights Series: Heirs of the Force)
Időszak: YU 23
Eredeti kiadás: 1995


 
Ifjú Jedi Lovagok 1 Az erő örökösei
A 14 éves Solo ikrek a Yavin-on vannak, Luke kiképző akadémiájában. Jacen – aki rajong az élőlnyekért – mindenféle állatot tart a szobájában, Jaina pedig a műszaki szerkezetekért lelkesedik. A sokféle fajból összejött Jedi-növendék kiképzésében egy Jedi hölgy, Tionne, a régi Jedi történetek jó ismerője is részt vesz. Érdekesen telnek a mindennapok, Csubakka unokaöccse is idejön, mert Jedi képességek rejlenek benne. Vele és a Dathomirról érkezett Tenel Ka –val Jacen és Jaina gyakran indul a környező dzsungelbe felfedezésre. Egy napon kiderül, hogy a lázadás idejéből ittmaradt egy TIE vadász roncsa, de a pilótája is még életben van.


Megjegyzés: Furcsa volt, hogy a TIE vadászpilóta, az eltelt évek alatt nem bukkant a már 12 éve működő Jedi Akadémia nyomára. Vajon a régi tanítványok hova lettek? Luke tanítványai közül már csak Tionne van jelen. Különösen zavaró volt – legalábbis az általam olvasott változatban – hogy Luke a fiatal növendékeket, gyerekeket végig magázza, mert a többi könyvben tegezi. Egyébként kellemes, szórakoztató ifjúsági regény.

   

Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú Jedi Lovagok: Árnyakadémia (Young Jedi Knights Series: Shadow Academy)
Időszak: YU 23
Eredeti kiadás: 1995Ifjú Jedi Lovagok 2 Árnyakadémia
Jacen és Jaina, Lowbacca-val és meglátogatják Lando Calrissian Yavin-i bányaállomását, ahol a corusca követ keresik. Közben Tenel Ka egy fontos hívást vár, egy látogatással kapcsolatban a Hapes nagykövetétől. Váratlanul támadás éri Lando bányaállomását, és az ifjú Jedi növendékeket elrabolják. Luke Tenel Ka-val elindul a nyomokon, hogy megkeressék őket, s útjuk során a Dathomirt is érintik. A fiatal Jedik egy speciális állomásra kerülnek. Az Árnyakadémiát Brakiss és néhány Dathomir-ről származó nő vezeti, akik a sötét oldal útjára nevelik tanítványaikat.


Megjegyzés: Szórakoztató folytatása az ifjúsági sorozatnak.Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú Jedi Lovagok: Az elhagyottak (Young Jedi Knights Series: The lost ones)
Időszak: YU 23
Eredeti kiadás: 1995Ifjú Jedi Lovagok 3 Az elhagyottak
Szünetet kapnak a tanítványok az akadémiáról, ezért az ikrek barátaikkal együtt a Coruscantra utaznak. Itt feltűnik gyermekkori ismerősük, Zekk és kalandokba keverednek a bolygóváros alsó szintjein. . Az Új KöztársaságLeiával az élen – vendégül látja a karnaki rendszer követeit. Egy napon Zekk eltűnik. A Jedi tanítványok kutatni kezdenek utána és rájönnek, hogy az Árnyakadémiáról a sötét lovagok jártak a Coruscant alsó szintjein. Eközben a bolygó felett hiperhajtóműveket és turbólézereket rabolnak a birodalmiak.

 

Megjegyzés: A helyszínváltás jót tett a sorozatnak, a Coruscanti közeg kicsit érdekesebbé tette a folytatást.Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú Jedi Lovagok: Fénykardok (Young Jedi Knights Series: Lightsabers)
Időszak: YU 23
Eredeti kiadás: 1996Ifjú Jedi Lovagok 4 Fénykardok

Az Árnyakadémia fenyegetése miatt Luke-nak fel kell gyorsítania a tanítványai képzését, ezért már a fénykardokkal gyakorolnak. Egy sajnálatos baleset következtében Tenel Ka elveszti a karját. Nagyanyjához utazik, aki a Hapes rendszer uralkodónője, és barátai vele tartanak. Egy szigetre utaznak, ahol ismét kalandokba keverednek és kiderül, hogy valaki ármánykodik az uralkodónő ellen.
Megjegyzés: A Régi Köztársaságban a Jedi tanítványok nem fénykarddal, , vagy csak csökkentett energiájú fénykardokkal gyakoroltak, hogy ne érhesse őket komoly sérülés. Nagy butaság, hogy Luke mindjárt ilyen veszélyes fegyverekkel, és élesben végezte a kiképzést. Azt sem értem, Tenel Ka miért nem fogadta el a biomechanikus végtagot, hiszen így örökké egy karral kell élnie.Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú Jedi Lovagok: A legsötétebb lovag (Young Jedi Knights Series: Darkest Knight)
Időszak: YU 23
Eredeti kiadás: 1996Ifjú Jedi Lovagok 5 A legsötétebb lovag
Lowbacca híreket kap szülőbolygólyáról, ahol húga barátnője, aki egyben az ő kedvese volt végzetes balesetet szenvedett próbája során.
Az ikrek és Lowbacca, Tenel Ka-val a vukik bolygójára, a Kashyyykra utaznak. Az Árnyakadémián kiképzett Zekk a legjobb tanítvánnyá vált, igazi sötét lovaggá, és a női vezetőkkel a Kashyyykra indulnak, fontos felszerelésekért a vukik komputerközpontja ellen. A támadás váratlanul éri a vukikat és küzdelem alakul ki, Zekknek pedig ellenségként szembenézni régi barátaival.


Megjegyzés: Ismét más helyszín és izgalmas történések.
Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú Jedi Lovagok: Ostrom alatt (Young Jedi Knights Series: Jedi Under Siege)
Időszak: YU 23
Eredeti kiadás: 1996Ifjú Jedi Lovagok 6 Ostrom alattAz Árnyakadémia az új fekete lovagokkal és rohamosztagosokkal megtámadja a Yavin-i akadémiát. A tanítványoknak nincs más lehetőségük, mint megvédeniük iskolájukat, mert a segítség távol van. Luke-nak ismét szembe kell néznie Brakiss –szal.

Megjegyzés: Összefutnak a szálak és igazi harc kezdődik. Méltó lezárása az ifjú lovagok első szériájának.Paul S. Kemp - Áramlatok (Crosscurrent)
Időszak: YU 41
Eredeti kiadás: 2010Áramlatok
5000 évvel Yavin előtt Saes Rogon, a kaleeshi Sith, a csapatával a Phaegon holdjáról lignan nevű ércet termeltet ki, nem törődve azzal, hogy közben kipusztítja az élő környezetet. Egykori mestere, Relin Droor, aki Jedi, új padawanjával meg akarja akadályozni az érc elvitelét, mert az nagyon felerősíti a sötét oldal energiáit.
Yavin után 41-ben Jaden Korr Jedi Lovag – aki egyre kevésbé találja helyét a Jedi rendben – egy látomás hatására elindul egy hold felé, amely az Ismeretlen Vidék közelében található. Kell Douro, az anzati, titokban követi. Khedryn, aki roncsvadász, erő-érzékeny társával, Marr –ral, találkoznak Jaden-nel, aki kihúzza őket a bajból.
A több, mint 5000 évvel ezelőtti események során Relin feljutott Saes hajójára, megrongálta a hiperhajtóművet, és összeütközött Saes-szel, aki levágta az egyik kezét. Közben padawanja is beleszáguld a Sith-ek hajójába, hogy ne tudják eljuttatni a lignitet a Sith-ekhez mert ez befolyásolná a háború kimenetelét. A Sith hajó olyan állapotba kerül, hogy nem tud normálisan a hiperűrbe lépni, de a fénysebességben lelassul számukra az idő és Yavin után 41-ben kötnek ki. Relin egy mentőkapszulával elmenekül és az éppen arra járó Khedryn –ék hajójára tapad. A Sith-ek észreveszik őket, és vadászgépekkel rájuk támadnak.


Megjegyzés: Elég fura egy regény. Akik szeretik a borongós, sötét, néha horrorisztikus történeteket, számukra tökéletes. Nekem nem igazán jött be ez a típus, csak rosszkedvű leszek tőle. Az elején jó időbe telt, mire összeállt bennem a kép és bele tudtam rázódni, később meg sok az időhúzás. Van benne akció, izgalom és bölcselkedés is, és utalások a Túlélők keresése című regényre.Paul S. Kemp - Hullámtörés (Riptide)
Időszak: YU 41
Eredeti kiadás: 2011Hullámtörés
Erő-használó klónok szabadultak el, akik nem képesek a világos és sötét oldal közt különbséget tenni, ráadásul halálos betegségben szenvednek. Jaden Korr az üldözésükre indul, de előtte engedélyt kér Marr tanításához, amelyet megkap. Khedryn-nel együtt hárman a Fhost –on találnak a klónokra, ahol azok egy kórházban gyógyszereket próbálnak szerezni. Mindeközben a képet árnyalja, hogy két umbarai Sith ügynök is követi a klónokat és ők képesek „üres teret” létrehozni maguk körül, ahol nem lehet használni az Erőt.


Megjegyzés: Nagyjából hasonló a véleményem, mint az előzménynél. Amikor már tudjuk hova tart a történet, egyre érdekesebb lesz. Van néhány izgalmas jelenet és egy elég fantasztikus (rakata) technológia. Így nem rossz könyv, kellően pergő, de egyben elég sötét és ijesztő. Nem szívesen olvasnám mégegyszer, valahogy ellenszenves az egész. Nem rossz, mint regény, és biztosan sokaknak tetszik, számomra kevés volt a pozitívum, időnként hátborzongatónak, és ridegnek találtam.


Comments