Főoldal‎ > ‎

A Birodalom felemelkedése


Drew Karpyshyn - Darth Bane: A kettő szabálya (Darth Bane: Rule of Two)
Időszak: YE 1 000 - YE 990 
Eredeti kiadás: 2007Darth Bane - A kettő szabálya
Darovit, a 13 éves, erőérzékeny kölyök életben maradt a Ruusan-on. Miközben Bane és a kislány, aki követi, megnézik a gondolatbomba maradványát a barlangrendszerekben, találkoznak vele, s ez csaknem végzetes a fiú számára. Johun, az ifjú – aki Hoth mester pártfogásához tartozott – Farfalla tiltása ellenére lejut a Ruusan felszínére, ahol két Sith zsoldos talál, akik egy életben maradt Sith nagyúrtól menekültek. Az állításukat nem tudják igazolni, ezért később nem indul keresés, de Johun Farfallával Coruscantra utazik, ahol létrejön a reformáció, amely új alapra helyezi a Jedik és a Köztársaság együttműködését. Bane az Onderon holdjára, a Dxun –ra utazik, ahol Fredon Nadd sírhelyéhez megy, miközben a kislány Zannah –nak el kell jutnia az Onderonra, ahol találkoznak.
Dart Bane
tanítványát, Zannah-ot képezi arra, hogy egykor méltó utódjává legyen. Miközben a Jedik azt hiszik, hogy a Sith-ek eltűntek, Bane sötét ármánykodással, ravaszsággal tevékenykedik a háttérben. Igazi kém és „bomlasztó” hálózat kiépítésén fáradozik, de ügyel rá, hogy ő a háttérben maradjon, és senki se ismerje valódi kilétét. Johun Jedi lovag erősen gyanakszik, hogy vannak még Sith-ek, és nyomozni kezd. Bane folyamatosan arra törekszik, hogy megismerje a régi idők Sith nagyurainak a tudását, és elsajátítsa képességeiket.


Megjegyzés: A Bane trilógia első részével Karpyshyn nagyon magasra tette a mércét, nem is tudta tartani a folytatásban. Ettől eltekintve remek regény, a végefelé történő harc, amelyben a Bane és tanítványa harcol az öt Jedivel, pedig az egyik legjobb küzdelem a Star Wars Univerzumban.Drew Karpyshyn - Darth Bane: A gonosz dinasztia (Darth Bane: Dynasty of Evil)   
Időszak: YE 980 
Eredeti kiadás: 2009Darth Bane - A gonosz dinasztia
Darth Bane –ben kételyek merülnek fel azt illetően, hogy Zannah elég jó e ahhoz, hogy egyszer elragadja tőle a hatalmat. Zannah a megfelelő pillanatra vár, amikor lehetségessé válik, hogy legyőzze mesterét, és a helyébe lépjen. Bane rájön, hogy létezik egy ősi módszer, amellyel korlátlanul hosszú ideig életben tarthatja magát, és mindent megtesz, hogy megszerezze ezt a tudást.
Eközben Zannah találkozik egy rossz útra tévedt Jedivel, akit a tanítványává tesz. Egy régi gyógyító lánya, akinek apja két ízben is kényszerből megmentette Bane –t, csapdát készít a Sith mester számára, mert bosszút akar elkövetni rajta múltbeli sérelmeiért. Ebben segítségére van egy veszedelmes iktochi nő és az emberei.


Megjegyzés: Sok fordulat követi egymást a történetben, új szereplők kapcsolódnak be, és az olvasó kíváncsian várja, mi következik ezekből. Az író végig fenntartja az érdeklődést, Bane és Zannah újabb oldalait ismerhetjük meg.James Luceno - Darth Plagueis (Darth Plagueis)   
Időszak: YE 67 -  YE 32
Eredeti kiadás: 2012Darth Plagueis
Darth Plagueis a mesterével, Tenebrous -szal tartózkodik a Bal'demnic bolygó egyik bányájában, ahol Plagueis módot talál rá, hogy egy omlás segítségével végezzen vele. Majd egy kereskedőhajón elbújva indul a Muunilinst felé. Mivel észreveszik és nem akarják céljához szállítani, amíg ki nem derítik ki ő, kénytelen a sötét oldal erejét bevetni. A hajón dolgozó 11 -4D nevű droidot a szolgálatába fogadja. Hamarosan rájön, hogy régi mestere kiképzett egy bith -et, Venamist, aki szembeszáll vele.
Miközben Hego Damask néven a galaxis egyik legbefolyásosabb muun üzletembereként ismert, azon kísérletezik, hogy korlátlanul meghosszabbíthassa az életét. Elvei, hogy politikai ravaszsággal és fortélyokkal szinte észrevehetetlenül irányíthatják az eseményeket a Sith-ek. Tanítványát, a Naboo bolygóról származó Palpatine –t, - aki később Sidius nagyúr lesz – is erre képezi. Palpatine ügyesen használja a mestere tanításait és nagykövetből egészen a főkancellári tisztségig viszi a Köztársaságban. Mindeközben megtalálja a maga titkos szövetségeseit, és egy grandiózus terv megvalósításával megbomlasztja a Köztársaság egységét.
A műben végigkísérhetjük a különféle politikai játszmákat, feltűnik számos, később jelentős szereplő, mint Dooku, Qui-Gon Jinn, Darth Maul, vagy Sifo Dyas, Kinman Doriana, Sate Pestage, Nute Gunray, Jabba.


Megjegyzés: Ez a terjedelmes mű sokkal inkább hasonlít egy "Star Wars dokumentumra", mint egy regényre. Nagyon sok háttérinformációt kapunk arról, hogyan vették át fokozatosan a Sithek az uralmat, a háttérből a Köztársaságtól. Érdekes, hogy ezek a dolgok - mármint a politikai cselszövések, stb. a való világban is jelen vannak, voltak, így elég jól elképzelhető. Ebből a szempontból, és ha valakit mélyen érdekel a Star Wars világ eme korszakának háttere, nagyon értékes, de egyébként a könyv teljesen más, mint az izgalmas-akciódús regények.
Ami nekem feltűnt, hogy a címével ellentétben sokkal inkább Palpatine fokozatos fejlődéséről és hatalomra kerüléséről szól, Plagueis inkább csak a mű elején főszereplő. Regényként időnként fárasztónak és hosszúnak éreztem, de információhalmazként alapos, és Star Wars háttérismereteket tekintve kihagyhatatlan.
Dave Wolverton - Jedi-növendék: Az ébredő erő (Jedi Apprentice: The Rising Force)    
Időszak: YE 44
Eredeti kiadás: 1999Jedi növendék 1 - Az ébredő erő
Obi-van Kenobi nemsokára 13 éves lesz és lassan ideje, hogy egy lovag a padavanjává fogadja, ellenkező esetben egy mezőgazdasági szervezetnél kell dolgoznia. Érzéseit még nem igazán tudja uralni, így a tanítványokat megtekintő Qui-Gon Jinn – aki még nem dolgozta fel lelkében előző tanítványa elvesztését – csak felfigyel rá, de nem fogadja padavanjává.
A dolgok úgy alakulnak, hogy ugyanazon a hajón hagyják el a Coruscantot, és Qui-Gon valamint a fiú kénytelenek együttműködni a hajón szervezkedő huttok, majd az őket megtámadó kalózok ellen.


Megjegyzés: Jó volt olvasni a fiatal Kenobi életéről a templomban, és a később zajló események a hajón és a távoli bolygón is kellően izgalmasak.


Jude Watson - Jedi-növendék: Sötét vetélytárs (Jedi Apprentice: The Dark Rival)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 1999   Jedi növendék 2 - Sötét vetélytárs
Obi-van megérkezik a Bandomeer bolygóra, ahol a mezőgazdasági létesítményeknél fog dolgozni. Vele van új barátja, Si Treemba, és a bolygón tartózkodi Qui-Gon Jinn is, aki a Jedi tanács megbízásából van jelen, hogy kivizsgáljon bizonyos dolgokat. Különböző visszásságokra derül fény, és kiderül, hogy a háttérben Qui-Gon régi tanítványa, Xanatos áll.
Obi-van hamarosan bajba kerül, mert elrabolják és egy tengeren levő állomásra viszik dolgoztatni már rabokkal, ahonnét a menekülés reménytelennek tűnik.


Megjegyzés: Jó folytatása az első regénynek, új helyszínnel és új szereplőkkel.Jude Watson - Jedi-növendék: Rejtett múlt
(Jedi Apprentice: The Hidden Past)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 1999   Jedi növendék 3 - Rejtett múlt


Obi-van és Qui-gon a Findar bolygóra kerül, ahol döbbenten tapasztalják, hogy a Szindikátus nevű szervezet uralja a népet, akiknek elveszik az emlékeiket. Új, a bolygón őshonos ismerőse, Guerra, és a testvére, Paxxi szervezkednek a szindikátus ellen, és a Jedik kényszerűségből segítenek nekik.Megjegyzés: Az előzőhöz hasonlatos, szórakoztató mű.Jude Watson - Jedi-növendék: A korona jele (Jedi Apprentice: The Mark of the Crown)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 1999   


Jedi növendék 4 - A Korona jele

Kenobit és Qui-Gon Jinn-t a Gala bolygóra szólítja küldetése. A királynő választásokat ír ki, de fia saját maga akar uralkodni. Anyja elárulja a Jedi mesternek, hogy van még egy örökös a hegyekben, és elküldi megkeresni. Mindeközben a fiatal padavan fedezi mesterét, és sokmindenre fényt derít. Qui-Gon egy támadáskor megsebesül és a hóviharban a hegyi népekhez kerül, ahol maga az „örökös” hölgy veszi kezelésbe.


Megjegyzés: Nekem ez jött be a legjobban a Jedi növendék sorozatból. Végig érdekes, fordulatos.Jude Watson - Jedi-növendék: A holtak védelmezői (Jedi Apprentice: The Defenders of the Dead)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 1999   


Jedi növendék 5 - A holtak vedelmezői
A mester-tanítvány páros ezúttal a Melida/Daan bolygóra utazik egy rendtársuk megtalálására, ahol a melidák és a daanok már időtlen idők óta harcolnak egymással a bolygó uralmáért. A fiatalok azonban nem értenek egyet az ősökkel, ezért szervezkednek ellenük. Obi-van megismeri Nieldet, a fiatalok vezetőjét, és egy lányt, Cerasit, akik nagy hatással vannak rá.
Egy ponton úgy dönt, hogy Qui-Gon javaslata ellenére a részt vesz a fiatalok harcában. A mestere otthagyja, és eltávozik Tahi-val, a jedi nővel, akiért eredetileg jöttek.


Megjegyzés: A melidák és daanok állandó, értelmetlen harca már-már nevetségesnek tűnik, de ha belegondolunk, hogy a mi Földünkön is számos népcsoport van, akik évszázadok óta harcolnak egymással...
Obi-van döntése megérthető, hiszen igazi barátokra lelt és a szívére hallgat, bár megszedi a Jedi szabályokat ezzel.
Jude Watson - Jedi-növendék: A bizonytalan ösvény (Jedi Apprentice: The Uncertain Path)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 2000   Jedi növendék 6 - A bizonytalan ösvény

Miközben mestere visszatért a Coruscantra, Obi-van új barátaival együtt harcol. Idővel a sikerek után, azonban belső viszályok is felszínre kerülnek, és a fiú elveszíti legjobb barátját, Cerasit. A Jedi templomban sajátságos rablások történnek, ami miatt Qui-Gon és Tahi nyomozásba fognak. Amikor hírt kapnak a Melida/Daan –ról, Qui-Gon elindul a bolygóra, bár a fiút már nem tekinti tanítványának.


Megjegyzés: Nekem kicsit keménynek tűnt Qui-Gon, lehet, hogy Obi-van megszegte a szabályokat és nem engedelmeskedett neki, de akkor így érezte helyesnek és talán „Jediként” döntött.Jude Watson - Jedi-növendék: Az ostromlott templom (Jedi Apprentice: The Captive Temple)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 2000 
  


Jedi növendék 7 - Az ostromlott templom

A Jedi templomban továbbra sem derült fény a bűnesetek elkövetőire, és már Yoda ellen is merénylet történt. A nyomozás csak lassan halad, és kiderül, hogy az egyik tanítvány, Bruck is belekeveredett az egészbe. A merénylő nagyon ügyesen és tervezetten dolgozik, alig találnak valami nyomot. De Qui-Gon és Tahi nem adja fel, és Obi-van – aki még próbaidőben van – is segít nekik.


Megjegyzés: A Jedi templom, mint helyszín nagyon tetszett, mindig is kíváncsi voltam, hogyan teltek ott a hétköznapok. Amikor Obi-van megmenti a gyermekeket és a mesterek mégcsak nem is méltatják, nagyon ellenszenves volt számomra, nekem kőszívűnek tűntek. Lehet, hogy egyszer megszegte a rend szabályait, de a megbocsátás része kell, hogy legyen a Jedik jellemének.Jude Watson - Jedi-növendék: A leszámolás napja (Jedi Apprentice: The Day of Reckoning)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 2000   Jedi növendék 8 - A leszámolas napja
Qui-Gon Jinn a Jedi tanács óhaja ellenére Xanatos után indul, annak szülőbolygójára, hogy végleg leszámoljon vele, mert túl veszélyesnek ítéli. Itt egy különös lottójáték zajlik, amiről kiderül, hogy megjátszott és minden előre eltervezett. A nép számára Xanatos a bolygó javát akaró vezetőként tűnik fel, akinek a bányatársasága igazából feldúlta a természetet. De a vetítőkön úgy mutatják be, mintha megvédte volna a természeti értékeket.
Obi-van –ék azon dolgoznak, hogy a nép megtudja az igazságot, de közben ők is veszélybe kerülnek.


Megjegyzés: Jó volt ismét megismerni egy bolygót, és jónéhány fordulat van a történetben.


Jude Watson - Jedi-növendék: Harc az igazságért (Jedi Apprentice: The Fight for Truth)
Időszak: YE 44   
Eredeti kiadás: 2000   Jedi növendék 9 - Harc az igazságért
Barátaink ezúttal a távoli Kegan bolygóra utaznak, ahonnét jelzést kapott a Jedi tanács, hogy van egy különös képességekkel rendelkező gyermek, aki Jedi lehet. Velük utazik Adi Gallia, és a tanítványa, Siri. A Kegan-on kiderül, hogy elzárkóznak más rendszerektől, és a vezetés nem nézné jó szemmel a Köztársaság kapcsolati kezdeményezését.
Obi-van és Siri egy iskolába kerül, ahol a gyerekeket arra oktatják, hogy az a helyes, amit a vezetőik látnak, a Jedik rosszak, és a Köztársaság is az...


Megjegyzés: Igazán nem rossz, a téma nem új, és a diktatúra, valamint az emberek félrevezetése, gyerekek programozott nevelése ismerős lehet... Mindenesetre felháboríthatja a felvilágosult olvasót, aki szurkolhat, hogy derüljön ki az igazság. A regény végét kissé elkapkodottnak éreztem, mintha gyorsan be akarta volna fejezni az író.Joe Schreiber - Maul – Vesztegzár (Maul: Lockdown)
Időszak: YE 33   
Eredeti kiadás: 2014   Maul - Vesztegzar
Egy űrbörtönben, ahol a galaxis legelvetemültebb bűnözői vannak,  folyamatos gladiátorharcok zajlanak egy törvénytelen szervezet hasznára. Darth Maul idekerül és csak nem mindennapi küzdelmek árán győzhet. De neki más feladata is van: meg kell szereznie egy különleges fegyvert a mestere megbízásából. Ehhez az álnéven itt tartózkodó zabraknak meg kell találnia egy Iram Radique nevű illetőt, aki annyira elérhetetlen, hogy már-már csak legendának tűnik. Miközben a mestere várja az eredményt, az ő mestere, Hego Damask, az Intergalaktikus Bankklán által szintén figyelemmel kíséri az eseményeket. Sadiki, a börtön női igazgatója pedig busás hasznot húz a küzdelmekből – amelyekre szerencsejátékosok fogadnak a galaxis minden részéből – és nem akarja, hogy kiszaladjon a kezéből az események irányítása.

Megjegyzés: Nem vagyok oda a börtöntörténetekért és Darth Maul egyébként sem tartozik a kedvenceimhez. Igazából ez a regény is egy kísérlet a Star Wars más műfajokkal történő egyesítéséhez. Az alaptörténethez nem sokat ad, mint önálló regény elolvasható, de igazából teljesen meg lettem volna nélküle.


Michael Reaves - Darth Maul: A vadászó árnyék (Darth Maul: Shadow Hunter)
Időszak: YE 32.5   
Eredeti kiadás: 2001   Darth Maul - A vadászó árnyék
A Sidious nagyúrral szövetkező nemoidiak egyik tagja meglép egy holokronnal, amely tartalmazza a Naboo elleni blokád terveit. Sidious tanítványát, Mault küldi el a holokronért. Lorn Pavan és a droid üzlettársa, I-5, kapcsolatba kerülnek a holokront eladni szándékozó nemoidivel, és így ők is a Sith célpontjává válnak.
Közben Darsha Assant, a Jedi lány próbaküldetésre megy. Sajnos a küldetés rosszul sül el, és immár a mastere, Aaron Bondara társaságában tér vissza Coruscant alvilágába. A körülmények folytán mindannyian összetalákoznak és vérre menő üldözés veszi kezdetét.


Megjegyzés: A könyv végig izgalmas, akciódús, folyamatosan peregnek a cselekmények. Kiválóan megírt mű, egy pillanatra sem unalmas. Szinte mindegyik szereplővel valamennyire együtt lehet érezni, ez teszi olyan magával ragadóvá a történetet.

   

James Luceno - A megtévesztés leple (Cloak of Deception)
Időszak: YE 32
Eredeti kiadás: 2001   
A megtévesztés leple
A Nebula Front – amelyet a különböző érdekcsoportok szerint terroristacsoportnak, vagy szabadságharcosoknak is tekintenek – felbéreli Arwen Cohl kapitányt, a Kereskedelmi Szövetség elleni akcióra. A Dorvalla bolygónál
megszerzik tőlük az aurodium nevű értékes anyagot, de Qui-Gon Jinn, és padawanja, Obi-van a nyomukba ered,
ezért kénytelen az általuk indított robbanás felé menekülni.
A Kereskedelmi Szövetség a szenátustól engedélyt kér nagyobb arányú fegyverkezésre, de ha a főkancellár megtenné, ez egyben a kereskedelmi utak megadóztatását is magával vonná. . Palpatine szenátor mesteri módon ügyködik a jövő megváltoztatásán. Barátságban van Valorum főkancellárral, és finoman befolyásolja, miközben a Nebula Front vezetőivel is tartja a kapcsolatot. A Nebula Front  egy merényletet kísérel meg Valorum főkancellár ellen. Qui-Gon Jinn és Adi Gallia Jedi mesterek megmentik a főkancellárt, de Valorum egy csúcstalálkozót szervez. Nagy erőkre van szükség a hatóságok részéről, hogy garantálni tudják a biztonságot.
A háttérben Palpatine szenátor szervezkedik, hogy az események fordulatait a saját malmára hajtsa.


Megjegyzés: Sok információ a Köztársaság államapparátusának működéséről, és különösen Palpatine fondorlatos cselszövéseiről. Jó megfigyelhető Palpatine hogyan állítja maga mellé akiket akar, nagyon ügyes, diplomatikus és ravasz módon, miközben mindenkit csak eszközként használ. Ez benne a pozitívum, amúgy a történet nem rossz, de nagyon hosszan el van nyújtva, az akció viszonylag kevesebb, és bár érdekes, nem bánom, hogy sikerült a végére jutnom. Kevesebb agyfárasztást, és több élményt az olvasónak!


Terry Brooks - Star Wars I. rész: Baljós árnyak (Star Wars Episode I: The Phantom Menace)
Időszak: YE 32
Eredeti kiadás: 1999   Star Wars EP1 - Baljós árnyak
A Kereskedelmi Szövetség a Naboo megszállására készül, de a Szenátus két Jedit, Qui-Gon Jinn –t és a tanítványát, Obi-van Kenobi –t küldi közvetítőnek. Később menekülni kényszerülnek fiatal Amidala királynővel és javítás miatt leszállnak a Tatuin bolygón. Itt megismerik a gyermek Anakin Skywalker –t, akit a mester különlegesnek tart és magával akarja vinni.
Közben felbukkan egy Sith, akikről azt hitték a Jedik, hogy már rég kipusztultak.


Megjegyzés: Általában nem szeretek filmregényeket olvasni, de ez egészen jó volt.
 


Greg Bear - Az álmok bolygója    (Rogue Planet)
Időszak: YE 29
Eredeti kiadás: 2000 
   


Az álmok bolygója


Az ifjú Anakin Skywalker és mestere, Obi-van Kenobi egy távoli, különleges bolygóra, a Zonama Sekot-ra utaznak ahol egy rendtársuk eltűnt. A gyönyörű bolygón élőszervezetre épülő technológiát alkalmaznak. Ezalatt a háttérben a fiatal Tarkin és Sienar, a zseniális tervező, egy másik tervet hajtanak végre a bolygó ellen.Megjegyzés: A tájak szépek, a történet elég „álmosra” sikeredett. Egyedül a Tarkin-Sienar párbeszédek voltak érdekfeszítőbbek, a többi esemény és leírás a bolygóról idővel unalmassá vált.Timothy Zahn - Kirajzás (Outbound Flight)    
Időszak: YE 27
Eredeti kiadás: 2006Kirajzás
Jorj Car'das és két csempésztársa az ismeretlen vidékre kerül menekülés közben. Egy chiss hajó talál rájuk. Jorus C'baoth, Jedi mester egy nagyszabású küldetésen szervezkedik, amelyhez szükség van a szenátus és a Jedi-tanács beleegyezésére. Sidious és a neki dolgozó Kinman Doriana titkos szervezkedésének eredményeképp sikerül megoldania egy válságot a Barlok –on, s ennek hatására végül megkapja a lehetőséget. A küldetés lényege, eljutás egy másik galaxisba. Vele tart tanítványa, Lorana Jinzler és több jedi mester is, valamint sokezer telepes. 
Közben Car’das és társai megismerik a nem mindennapi stratégiai készségekkel rendelkező chiss parancsnokot, Mitth'raw'nuruodo -t, egyszerűbben szólítva Thrawn –t. A galaxis ezen szegletében a Vagaari nevezetű faj rendszeresen zaklatja és rabszolgaságra kárhoztatja a gyengébb bolygókat és Thrawn ezt nem hagyja annyiban. Sidious utasítására nemoidi hajók is útnak indulnak, hogy a Kirajzás nevű küldetés sose érhesse el célját...
A Kirajzás –on C’baoth eléri, hogy a Jedik tartsanak kézben mindent, és ez nem mindenkinek tetszik, különösen a gépészeknél dolgozó Uliarnak és társainak nem.


Megjegyzés: Hosszú, érdekfeszítő, lenyűgöző, és nagyon élvezetes könyv. Zahn egyik remekműve, nagyon jól van felépítve. Ami zavaró, hogy Kenobit folyton nagymesternek írják, holott néhány évvel ezelőtt még csak tanítvány volt, s csak 5 éve tanítja Anakin –t. A sokféle személyiség, akiket megismerhetünk, nemkülönben az események színessé teszik a történetet. Thrawn fiatalkori taktikai zsenije lenyűgöző, az ártatlan népek megvédésére irányuló akciói miatt sokkal szimpatikusabb, mint idősebb korában. Lorana nagyon szimpatikus, de mestere erős személyisége miatt kissé el volt nyomva a sajátja, és az önbizalma is kevés volt, legalábbis az elején. C’baoth pedig az egyik legellenszenvesebb Jedi, akit valaha is ismerhettünk. Pökhendi, akaratos, törtető, végtelenül nagyképű és lekezelő.  
 
Alan Dean Foster – A közelgő vihar (The Approaching Storm)    
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2002
Alan Dean Foster - A közelgő vihar könyv

Obi-van Kenobi és Luminara Unduli, tanítványaikkal együtt fontos küldetésre indulnak. Az Ansion bolygón egy hatalmi szövetség függetlenségi mozgalomhoz szeretne csatlakozni. A bolygó kiválása több más bolygót magával sodorna, ezt meg kell akadályozniuk.  


Megjegyzés: Időnként meglepően jó, kalandos, fordulatos, nem mellőzve a cselszövéseket sem. Lásd itt a bővebb értékelést: A közelgő vihar
R. A. Salvatore - Star Wars II. rész: A klónok támadása (Star Wars Episode II: Attack of the Clones)   
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2002

   

Star Wars EP2 - A Klónok támadása
Padmé Amidala ellen merényletet kísérelnek meg, ezért Anakint testőrként bízzák meg. Kenobi a merénylők után nyomoz és eljut a Kamino bolygóra, ahol klónkatonákat állítanak elő. Amidala és Anakin a Naboo-ra utaznak, ahol rájönnek, hogy sokkal többet éreznek egymás iránt barátságnál.
Új fenyegetés készül a Köztársaság ellen, s a levegőben lóg egy beláthatatlan kimenetelű háború előszele.


Megjegyzés: A film nagyon tetszett ezért a könyv nem tudta felülmúlni, de így sem rossz.Steven Barnes - A Cestus csapda  (The Cestus Deception)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2004


A Cestus csapda
Az Ord Cestus –on, - amelyik a galaxis egyik legkietlebnebb bolygólya – egy droidgyár virágzik.A gyár a Cestus Cybernetics tulajdonában van, s a háttérből a bizonyos „öt család” irányítja a Cestus –on a dolgokat.
Palpatine főkancellár Obi-van Kenobi és Kit Fisto Jedi mesterek vezetésével egy klón kommandót küld a bolygóra. Obi-van feladata diplomáciai úton megakadályozni a dolgot, ha nem sikerülne, a klónokra hárul a megoldás. Dooku résen van, és Asajj Ventresst is a helyszínre küldi.
Kenobi mester a vippit Snoil jogtanácsossal együtt tárgyal a Cestus vezetőivel, s közben a bolygó egyik barlangjában Fisto mester a klónokkal felkészül minden eshetőségre. A történet bővebb leírását és a könyv jellemzését lásd itt:
A Cestus-csapda tartalma, jellemzése


Megjegyzés: Vannak benne érdekességek, s a klón, Nate "lélekfejlődése" is jól van ábrázolva. A regény valahogy mégsem dob fel annyira, mint lehetne, ezért inkább átlagos.David Sherman, Dan Cragg - Jedi ​próba (Jedi Trial)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2004

David Sherman, Dan Cragg - Jedi ​próbaPraesitlyn megvédéséhez induló jedik csoportjának vezetője Nejaa Halcyon mester. Velük tart Anakin Skywalker is. Az ellenfél túlerőben van, s nagy szükség lehet Anakin képességeire.


Megjegyzés: Sok erőteljes és különböző egyéniség találkozik a regényben, mindkét oldalról. Kiváló történet, nagy elmék találkozása, pörgős háborús akciók. Meglepően jó sztori, kellemes meglepetést okozott.
Karen Traviss - A klónok háborúja (The Clone Wars)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2008A klónok háborúja


Miközben a köztársaságiak és a klónok a Szeparatisták ellen harcolnak, valakik elrabolják Jabba, a hutt gyermekét. A Jedik elindulnak, hogy előkerítsék a gyermeket, mert Jabbát a saját oldalukon akarják tudni.
Anakin egy padavant kap, Ahsoka Tano, egy togrutai lány személyében.

Megjegyzés: Furcsa volt utólag regényen elolvasni, mindenesetre animációs filmen jobban tetszett.Karen Miller - A klónok háborúja: Külső űr (The Clone Wars: Wild Space)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2008


A klónok háborúja - Külső űr
A történet ott kezdődik, ahol a Klónok támadása című film befejeződött, a Geonosis-on, ahol a Yoda által hozott a klónhadsereg győzött. Anakin a gyógyítók közt van, és Padmé mindenáron látni akarja. Yoda is rájön a köztük lévő érzelmi szálra, ezért megbízza Obi-van –t, hogy beszéljen Padméval, nem mehet így tovább. Bepillanthatunk Coruscant és a vezetők életébe, miközben Kenobi tábornokot egy robbanássorozat következtében súlyos sérülések érik. Sikerül eljuttatni a a hírt a Jedi-tanácshoz Grievous következő célpontját illetően. A sérülése miatt Anakint bízzák meg a Bothawui felé induló csapat vezetésével, és Ashoka is vele tart. Bail Organa titkos értesüléseket szerez Sith-ekről, ezért Kenobi-val együtt elindulnak egy messzi bolygóra, hogy utánajárjanak a dolognak. A két egyéniség nagyon eltérő, de az út során lassan egyre jobban megismerik egymást.


Megjegyzés: A regény elején van néhány jobb periódus, de aztán... Kenobi és Organa utaznak és utaznak, majd mennek és mennek, beszélnek és beszélnek... Az író a végtelenségig húzta a történetet, de igazából nem történt semmi érdemleges. Az is zavart, hogy Yoda itt erőteljesen úgy beszél, hogy fel van cserélve a szórend szórend („sikerrel, azzal jártál?”), de ez elenyésző, más könyvekben is előfordul. Hanem a regény a végére csalódás lett számomra, pedig az elején színvonalas párbeszédek vannak benne.Karen Traviss - Tűzharc (Republic Commando 1.) (Republic Commando: Hard Contact)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2004Tűzharc (Republic Commando 1.)
A Qiilura bolygón a szeparatisták egy egy víruskutató laboratóriumot tartanak fent. A négy tagból álló Omega osztag feladata ennek a megsemmisítése. A laboratóriumot egy Mandalore-i férfi, Ghez Hokan őrzi az embereivel. Itt tartózkodik Etain Tur-Mukan, egy fiatal lány Jedi, aki éppen elvesztette mesterét.
Darman, az Omega osztag tagja, társaitól elszakadva, találkozik Etainnel. A lány később megismeri az osztag többi tagját is és mély benyomást tesznek rá a klónok. A küldetés nagyon nehéznek tűnik, de végre kell hajtaniuk. Egy alaváltó gurlanin, Jinart segít nekik ebben.


Megjegyzés: Kellemes meglepetés volt ez a könyv, nagyon szórakoztató, élvezetes, izgalmas. Etain is nagyon emberi volt, és jelentős jellemfejlődésen haladt át az események következtében.Matthew Stover – Töréspont (Shatterpoint)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2003

Matthew Stover - Töréspont
A Geonosis-i csata után, a Haruun Kal bolygón járunk. A bolygón Depa Billaba mester képezi ki az őslakókat a szeparatisták ellen. Amikor a szeparatisták hirtelen eltávoznak csak egy ellentmondásos üzenet érkezik Billaba mestertől. Mace Windu – aki Billaba mestere volt – indul kideríteni, mi történt.
A bolygón szembekerül azzal, hogy a háború továbbra is zajlik az őserdőben és már a klóháború előtt elkezdődött. Megoldhatatlannak tűnő ellentét van az őslakos korun –ok és a betelepült balawai -k között.
Lásd a részleteket és a könyv elemzését itt:

Megjegyzés: A fajsúlyosabb művek közé tartozik. Nehéz, hosszú, néha brutális és dramatikus. Érdemes elolvasni, de nem egy könnyű szórakozás.Karen Traviss - Életre-halálra (The Clone Wars: No Prisoners)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2009
Karen Traviss - Életre-halálra könyv

Miközben Ahsoka és Rex százados egy próbaúton vesznek részt, Pellaeon kapitány hajóján, Hallena Devis titkosügynök bajba kerül, és nekik kell kimenekíteniük. Ebben szabadelvű” jedik egy csoportja segít nekik.
Lásd a bemutatást és jellemzést itt: Életre-halálra könyv bemutatása, kritikája


Megjegyzés: Időnként izgalmas, egyébként sok moralizálás, erkölcsi és filozófiai kérdés felmerül.
Karen Traviss - Coruscant (Republic Commando 2.) (Republic Commando: Triple Zero)
Időszak: YE 22
Eredeti kiadás: 2006Coruscant (Republic Commando 2.)
A Coruscanton a terrortámadások folyamatos veszélyt jelentenek, és a helyi elhárítás kevés ellenük.  A Jedi mester, Zey tábornok megegyezik Skiratával, hogy klón felderítők és kommandósok segítségét veszik igénybe. Az Omega osztag egy ellenséges hajón olyanokat fog el, akik fontos információkkal szolgálhatnak, de bajba kerülnek a rendszerek meghibásodása miatt, így csak azt remélhetik, hogy időben jön a segítség.
Az Omega osztag ezúttal együttműködik a Delta osztaggal és a nullásokkal Coruscanton, mindezt titokban. Kal Skirata, a Mandalore-i őrmester vezeti őket, aki klón kiképző volt a Kaminón. Velük van Bardan Jusik, a Jedi, Walon Vau, aki szintén Mandalore-i, és természetesen Etain. Ordo, aki a Skiratához legközelebb álló klón, beférkőzik a coruscanti hivatalba, ahol megismer egy, a karjait elvesztett klónkatonát. Titokban az ő helyére lép és közelebbi ismeretségbe kerül Besany –vel, aki hivatali visszásságok felderítésén dolgozó fiatal hölgy.


Megjegyzés: Az első részhez képest itt sok szereplő van jelen, ezért kevésbé gördülékeny, és sok a felvezetés, de a párbeszédek nem rosszak, az események pörögnek. Mégis száraznak és túl hosszúnak találtam, nem szerepelt benne egyetlen jobban kidolgozott negatív karakter sem. Másodszorra már nagyon fárasztó volt elolvasni. A pozitívum, hogy a végén van benne egy rövid mandalori szótár.Karen Miller – Klónháborús játszmák: Árnyak közt (Clone Wars Gambit: Stealth)
Időszak: YE 21
Eredeti kiadás: 2010

Karen Miller – Klónháborús játszmák: Árnyak köztAnakin és Obi-wan a Lanteeb –re utaznak, ahol egy titokzatos fegyver készül.
Karen Miller – Klónháborús játszmák 2.: Ostrom (Clone Wars Gambit: Siege)
Időszak: YE 21
Eredeti kiadás: 2010

Karen Miller - OstromAnakin és Obi-wan a Lanteeb bolygón tartózkodik, ellenséges környezetben. Csak saját magukra számíthatnak, és tudomásuk szerint egy, a galaxisra is veszélyes fegyver van készülőben.Karen Traviss - Színvallás (Republic Commando 3.) (Republic Commando: True Colors)
Időszak: YE 21
Eredeti kiadás: 2007Színvallás (Republic Commando 3.)
Etainnek el kell titkolnia terhességét, ezért a Qiilura –n van, közben a Qiilura –ról elküldik az ott élő embereket, hogy betarthassák ígéretüket a gurlaninoknak. Többen keresik Ko Sai –t a kaminói genetikust. Kal Skirata is el akarja fogni, mert meg akarja tudni, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a klónkatonák kétszer olyan gyorsan öregedjenek, mint az emberek. Palpatine szeretné a végtelenségig meghosszabbítani az életét, de ehhez Ko Sai tudására van szüksége. A Delta osztagot küldik a megkeresésére és Jusiknak, a fiatal Jedinek, nem kis erőfeszítésébe kerül megakadályozni, hogy előbb találják meg, mint Skirata. Egy mélységi felderítő dezertál, mert rájön, hogy a hadseregben csak kihasználják, később kiderül, hogy másik két klónt küldtek utána, hogy megsemmisítsék. Fi –t az Omega osztag tagját súlyos sebesülés éri, kómába kerül. Mivel „csak egy klón”, a rendszer nem segít rajta, Besany –nek erőszakhoz kell folyamodnia, hogy kimentse.  A könyv komoly erkölcsi kérdéseket is felvet a klónok kihasználásával és a Köztársasággal kapcsolatban.


Megjegyzés: Kicsit soknak éreztem a szöveget, és a történet mintha alig haladt volna előre. Ellenben aki a három rész elolvasása után sem kezd komoly rokonszenvet érezni a klónokkal, az sosem fog. Itt már kevésbé egyértelmű, ki a jó és a rossz. A Köztársaságnak vajon joga e volt a klónok életét így kihasználni? Erős kérdéseket feszeget a mű, és ez elgondolkodásra késztet.Michael Reaves, Steve Perry - Medstar I. - Harctéri sebészek (MedStar I: Battle Surgeons)
Időszak: YE 20
Eredeti kiadás: 2004


Reaves-Perry - Harctéri sebészekA történet a klónháború idején zajlik, a Drongar bolygón, a középpontban egy mozgó hadikórház áll. A bolygón termelnek egy fontos növényt, és Barriss Offee a jedi tanítványlány ide érkezik küldetésben.

Megjegyzés: Rengeteg szereplő, sok bemutatás, a történet nem rossz, előkészülete a folytatásnak.
Michael Reaves, Steve Perry - Medstar I. – Jedi gyógyító (MedStar II: Jedi Healer)
Időszak: YE 20
Eredeti kiadás: 2004

 
Medstar 2. - Jedi gyógyító


A klónháborúban nincsenek könnyű helyzetben az orvosok és segítőik. Azonban a jedik képességei megoldást jelenthetnek, amikor már semmi más nem segít.

Sean Stewart - Yoda: Sötét találkozó (Yoda: Dark Rendezvous)
Időszak: YE 19.5
Eredeti kiadás: 2004Yoda - Sötét találkozó
Dooku gróf üzenetet küld Yodának, hogy szeretne találkozni vele a Vjun bolygón, ahol beszélhetnének a békekötésről. A Jedi templomban Whie, a fiatal fiú a jövőről álmodik. Scout, a Jedi lány már 14 éves és miután elvesztette mesterét, kevés a reménye, hogy padawan lehessen. A tanítványok részt vesznek egy versenyen, amelyen egymással küzdenek meg. Yoda sejti, hogy Dooku hívása egy csapda, de két mester, Jai Maruk és Maks Leem, valamint két tanítvány, Whie és Scout kíséretében elindul. Közben egy ál Yodát állítanak fel, hogy senki se sejthesse, hova megy  a nagymester.
Útjuk során nem várt bonyodalmak várják őket és bajba kerülnek. Assajj Ventress már várja őket útközben, és mindenképpen szeretné elkapni az idős mestert. Közben megismerhetjük a Yoda és Dooku régebbi kapcsolatát és a tanítványokról is sokmindent megtudhatunk.


Megjegyzés: Belepillanthatunk a Jedi templom, a tanítványok és mesterek életébe, és már ezért megéri elolvasni a regényt. A tanítványok fejlődését is érdekes kísérni, és Yoda is felvillantja nem mindennapi képességeit. A műben, amolyan „tartalékként” felbukkan Obi-van és Anakin is, amit teljesen feleslegesnek éreztem.James Luceno - A gonosz útvesztője (Labyrinth of Evil)
Időszak: YE 19
Eredeti kiadás: 2005A gonosz útvesztője
Anakin és Kenobi tábornok Cato Nemoidián harcolnak a szeparatisták ellen. Nute Gunray, a nemoidi mindig kicsússzan a köztársaságiak kezéből, de Anakinék így is egy fontos tárgyat (lépegetőtrón) találnak, amely információul szolgálhat számukra a Sith nagyúrról, Sidiousról. A Köztársaság legutóbbi győzelmei után, Bail Organa és számos szenátor felkeresi Palpatine –t, hogy megbeszéljék a háború miatti korlátozások enyhítését, de ő a szenátusra hárítja a dolgot. A Jedik nem szólnak a trónról a főkancellárnak, mert már senkiben sem bíznak Anakinék a Charros IV felé veszik útjukat a Sith nagyúr utáni nyomozásban.
Grievous tábornok a szeparatisták menekült vezetőit a Beldaron-ra tereli, de mivel a lépegetőtrón adókészülékként működik, a Jedik tudomást szereznek róla, és a Köztársaság cselekvésbe lép.


Megjegyzés: Nem rossz könyv, bár mélyebb nyomot nem hagyott bennem. Grievous előéletéről és kiborggá válásáról is információkat ad és persze a háború vége előtti fejleményekről.Matthew Stover - Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith)
Időszak: YE 19
Eredeti kiadás: 2005Star Wars EP3 - A Sith-ek bosszúja
Dooku gróf elfogja Palpatine főkancellárt és Anakinra vár a feladat, hogy kiszabadítsa. Ehhez szembe kell szállnia Dooku gróffal. Obi-van Grievous tábornok után indul, hogy elfogja, közben Palpatine mindent elkövet, hogy megerősítse pozícióját. Befolyásolja Anakint, aki már nem tudja eldönteni, mi az igazság.
Lassanként fény derül arra, ki a rejtélyes Sith nagyúr, de a felfedezése beláthatatlan következményekkel jár a Jedi rend számára.


Megjegyzés: Nagyon jó könyv, ami a film ismeretében nem is csoda. Külön előnye, hogy bővebben megismerhetjük az események hátterét.

   

Karen Traviss - A 66-os parancs (Republic Commando 4.) (Order 66: A Republic Commando Novel)
Időszak: YE 19-18
Eredeti kiadás: 2008A 66-os parancs (Republic Commando 4.)
A klónháború egyre hevesebb, de továbbra sem egyértelmű, melyik fél kerül ki győztesen a csatából.Besany Wennent követik, de Ordo elkapja az ügynököt. Fi már a Mandaloron van és épülget, ebben új barátnője segíti. Skirata egy professzort talál és azt akarja, hogy segítsen neki a klónok öregedését lassító módszerben. Bardo immár nem jediként segíti a klónokat. Etain csak néha láthatja kisfiát, akit egy twilek nő gondoz. Darmanék a fronton harcolnak és bekeríti őket az ellenség.
Kal Skirata és társaik rájönnek, hogy Palpatne a háttérben új klónhadsereget hoz létre, amelynek a katonái nem a Kaminón „készülnek” és rövid időn belül megvannak. A szeparatista sereg váratlanul megjelenik Coruscant egén, és mintha mindez nem lenne elég, valami nagyon furcsa történik a háttérben. Palpatine kiadja a 66-os parancsot, amelynek értelmében a klónoknak olyasmit kell tenniük, amely ellentétben áll mindazzal, amit eddig tettek.


Megjegyzés: Azt már megszokhattuk, hogy Karen Traviss bőbeszédű hölgy, de úgylátszik ebben a műben minden eddigi igyekezetét überelni akarta. Elég sokat kellett várni mire igazán izgalmassá váltak a dolgok, (vajon minek ennyi előjáték?). De onnantól igazán beindul a gőzhenger, s a könyv letehetetlen. Majd ismét egy kis időhúzás következik, utána eléri tetőpontját a dráma. De Traviss akkor, amikor már minden „normális” könyv véget érne, még mindig folytatja, pedig az már egy új könyv története lehetne. Összességében – a méretét leszámítva (ebből minimum 2 regény készülhetett volna) – az egyik legmegrendítőbb Star Wars könyv. Nagyon sokat megtudunk a hatalom átvételének előkészületeiről. Az nem tetszett, hogy túlzottan negatívan viszonyul a Jedi rendhez. Mindenesetre aki olvasta, sosem felejti a művet.John Jackson Miller – Kenobi (Kenobi)
Időszak: YE 19
Eredeti kiadás: 2013


Kenobi

Kenobi – aki azt hiszi, hogy megölte Anakint a Mustafaron – a Tatuinra viszi Skywalker fiát titokban. Miután átadta a nevelőszülőknek, meghúzza magát, rejtve tartva kilétét, és a távolból figyel rájuk. Eközben óhatatlanul is különböző események közelébe kerül. A közeli párafarmok tulajdonosai egy riasztóhálózatot működtetnek a taszken támadások miatt. Két csonka család áll a középpontban, Annilee, a bolttulajdonos nő, aki lányával és fiával, Kallie –vel és Jabe –vel él, valamint Orrin, aki szintén lányával és fiával, Veeka –val és Mullen –nel él. Orrin - aki középkorú férfi, és gyakran perlekedik Annilee -vel - üzemelteti a riasztóhálózatot és igyekszik mindenkit beszervezni, köztük az újonnan felbukkant Ben Kenobit is.
A nomád, sivatagi nép, a taszkenek, A’Yark vezetésével többször megtámadják a párafarmereket, s ez komoly összetűzésekhez vezet, amelyekbe Kenobi szándéka ellenére belekeveredik.

Megjegyzés: Néhány történet már született a Tatuin mindennapjairól, s ez egy bizonyos fokig érdekes lehet, főleg novellában. Na de több száz oldalon át a párafamerek szürke hétköznapjairól olvasni sokk volt! Ha már Kenobi, akkor jobban érdekelt lett volna, mi történt vele azalatt a két évtized alatt, amíg a Tatuinon tartózkodott. Egyébként a vége nem rossz, de John Jackson Millernek megvan az a szokása, hogy olyan sokáig húzza az átlagos események leírását, hogy az olvasó elfárad.


James Luceno - Sötét nagyúr (Dark Lord: The Rise of Darth Vader)
Időszak: YE 19
Eredeti kiadás: 2005Sötét nagyúr
A Murkhana bolygón Roan Shryne Jedi mester és Bol Chatak a zabrak Jedi, tanítványával, Olee Starstone padavannal egy szeparatista erőd ellen harcolnak. Mire a győzelmet ünnepelhetnék, az események váratlan fordulatot vesznek. A klónok parancsot kapnak, hogy öljék meg a Jediket. Climber és társai nem értik a parancsot, felkészülnek, de nem képesek végrehajtani. A Jedik elmenekülnek, és álöltözetben a foglyok közé vegyülnek.
Palpatine, az újonnan kikiáltott császár egy különös, félig gépnek tűnő teremtményt küld a parancsmegtagadók megbüntetésére. Ő nem más, mint Vader nagyúr, akinek végtagjai mechanikusak, szervezetét létfenntartó berendezések tartják fenn. A Murkhanára érve elszámoltatja Climbert és társait, akik vállalják tettüket, de mielőtt kivégeznék őket, ketten elszöknek. Bol Chatak nem bírja visszatartani haragját és szembeszáll a nagyúrral, aki a fénykardpárbajban végez vele.
Shryne mester és Olee menekülnek. Időközben máshol is izgalmas események zajlanak. Bail Organa családjának el kell rejtenie Amidala lányát, a kis Leiát, hogy az Alderaanra érkező sötét nagyúr, nehogy észrevegye.


Megjegyzés: Időnként egészen izgalmas, élvezetes mű, bár a szereplők nem tettek számomra mély benyomást. Darth Vader létfenntartó berendezéseiről, érzéseiről közelképet kapunk.

   Karen Traviss - 501. (Republic Commando 5.) (Imperial Commando: 501st)
Időszak: YE 19
Eredeti kiadás: 2009501. (Republic Commando 5.)
A klónháború és a Jedi tisztogatás után minden megváltozott a Köztársaságban. A klónok immár a Birodalmat szolgálják, köztük a legjobbak Darth Vader 501-es egységében. Az ő feladatuk az elmenekült Jedik és klónkatonák elfogása. Kal Skirata és a klónok, akiket a fiainak fogadott, azok párjai, valamint a kimenekített Uthan, a biológusnő, Jilka, és Skirata lánya, a Mandalore egyik elhagyatott szegletében tartózkodnak és művelik a földet. Velük van még Jusik az egykori Jedi, Jango Fett nővére, több dezertált klón, azonkívül Nyreen – aki elvesztette a férjét – idemenekít két Jedi-t, az ezeréves Kina Ha –t aki kaminói, és a fiatal lány Scout –ot.
A Coruscant-on a sereg tagjaira nagyon erős rendszabályok vonatkoznak, Niner és Darman új társakat kap, Jedik és Erő használók felkutatására használják őket. Darman már nem a régi, fájdalmas emlékeit tudata mélyére rejtette. Niner attól tart, hogy figyelik őket, ezért nem meri szóba hozni elmenekült társaikat.
A Gibad bolygón – amely Uthan szülőbolygója – Palpatine császár bevet egy pusztító vírust a lakók ellen. Ordóék elindulnak a Coruscantra, hogy kihozzák Nineréket. Ninerrel kapcsolatba lépnek, de Darmant nem merik beavatni, nem tudván, hogyan reagál. Hamarosan egy újabb régi ismerősük kér mentést, aki egyben hatalmas meglepetéssel szolgál.


Megjegyzés: Az 501. amolyan levezető regény. Amellett, hogy - szokás szerint – végtelenül hosszú, nem sokat tesz hozzá az eddigiekhez, és ezúttal a finálé is elmarad. Megismerhetjük a Mandalore –on élő, dezertált klónok mindennapjait, és ezernyi más szereplő is jelen van. Az új, rohamosztagos katonákról és a működésükről megtudhatunk sokmindent, valamint Altis mester és az ő „különc” Jedijei által valamilyen módon kapcsolódik a regény későbbi eseményekhez, amelyekhez pl. a Jedik gyermekei c. könyvben találhatók visszautalások. Továbbra is jelen van a jedikhez való negatív viszonyulás – bár ennek némileg ellentmond a befogadott Jedik jelenléte – különösen Darman feléledő gyűlölete ellenszenves. Mivel már megkedveltem a szereplőket és kíváncsi voltam, muszáj volt végigolvasni, de amúgy semmi különös. Befejezve sincsen, olyan mintha elvágták volna, de még így is érdekesebb volt – az előzmények miatt - mint némely gyengécske Star Wars regény.
(Hozzá kell tenni, hogy Karen Traviss még egy regényt tervezett, de a Klónok háborúja animációs sorozatban eléggé semmibevették az általa bemutatott Mandalore –ot és történetszálat, így nem került kiadásra.)


Az 5 részes Republic Commando sorozatról itt olvashatsz el mindent: A Republic Commando könyvek sorozatMichael Reaves – Coruscanti éjszakák 1.: A jedik alkonya (Coruscant Nights I: Jedi Twilight)
Időszak: YE 18.8
Eredeti kiadás: 2008

Michael Reaves - A jedik alkonyaJax Pavan túlélte a jedi irtást, és különböző munkákat vállal el a Coruscant alvilágában.
A történetet és a könyv értékelését lásd:


Megjegyzés: Kiváló sorozatkezdet akciókkal, izgalmakkal, és egészen egyedi szereplőkkel.


Michael Reaves – Coruscanti éjszakák 2.: Az árnyak utcája (Coruscant Nights II: Street of Shadows)
Időszak: YE 19 - 18.46
Eredeti kiadás: 2008

Michael Reaves - Az árnyak utcájaJax Pavan és a társasága másoknak segít elszökni a Coruscantról. Egy gyilkossági ügybe is belecsöppennek, valamint újabb, veszedelmes vadász indul a jedi ellen.
Teljes ismertető és értékelés: Az árnyak utcája könyvajánló-értékelő


Megjegyzés: Jó folytatás, egy hajszállal kevesebb akcióval.

Michael Reaves - Coruscanti éjszakák 3. - Az Erő mintázatai (Coruscant Nights III: Patterns of Force)
Időszak: YE 18.3
Eredeti kiadás: 2009

Michael Reaves - Az Erő mintázatai - Star Wars könyvekJax Pavan a múltja után nyomoz, de Darth Vader keresi őt.Michael Reaves, Maya Kaathryn Bohnhoff - Az utolsó lovag    (The Last Jedi)
Időszak: YE 18 - 17
Eredeti kiadás: 2013

Michael Reaves - Az utolsó lovag - Star Wars könyvek
Jax Pavan egy ellenálló csapat, az Ostorcsapás vezetőjét kíséri el egy távoli világra.


A. C. Crispin - A Han Solo-trilógia: Az éden pokla (The Han Solo Trilogy 1: The Paradise Snare)   
Időszak: YE 10
Eredeti kiadás: 1997Han Solo trilógia 1 Az éden pokla
Az ifjú Han Solo alig 18 éves, amikor úgy dönt, elhagyja addigi munkaadóját, a gazfickó Shrike-ot. Ez nem megy zökkenőmentesen, a vuki szakács, akit szinte nevelőanyjaként tekintett, életét veszti érte. Han az Ylesia bolygóra szökik pilótának. A bolygón a robosztus külsejű, négylábú t'landa Til –ek élnek, akik papokként fogadják a zarándokokat. Kiderül, hogy a zarándokokat megtévesztik, valójában a fűszergyárakban dolgoztatják őket és az esti áhítaton kábító hatású gyönyörben részesítik őket, amitől lelki rabszolgává lesznek.
Hannak egy Muuurgh nevű togóriai hím jut társául, aki először felügyeli, de később a barátja lesz. Megismeri a gyárban Briát, a fiatal lányt, akivel lassanként egyre szorosabb kapcsolatba kerülnek, de a lány is a papok hatása alatt áll.


Megjegyzés: Nagyon izgalmas, érdekes és magával ragadó regény, szinte le sem lehet tenni, az ember annyira kíváncsi, mi fog történni. A. C. Crispin egy kivételesen jó művet alkotott, a legjobb Star Wars művekhez tartozik. A t'landa Til –ek kinézete nekem egy kicsit „sok”, már-már mesebeli, inkább állatnak néznek ki, de ezt leszámítva, a mű tökéletes alkotás.A. C. Crispin - A Han Solo-trilógia: A hutt játszma (The Han Solo Trilogy 2: The Hutt Gambit)
Időszak: YE 5 – YE 4
Eredeti kiadás: 1997Han Solo trilógia 2 - A hutt játszma
Hant elküldik a birodalmi Akadémiáról. Mivel ennek során egy vukit megmentett, a vuki Csubakka örök hűséget fogad neki. Han nem akarja elfogadni társául és megpróbálja elküldeni, mondván, nem tartozik neki semmivel. A Devaron bolygón tartózkodnak, ahol Han egy kocsmában bajba kerül és a vuki segít neki. Egy jól fizető megbízatást kapnak, de feltűnik Veratil, a t'landa Til –ek, aki toborzó szertartást tart egy téren. Han mintha Briát pillantaná meg, ezért odarohan, de Veratil sajnos észreveszi. Elmenekülnek és lassan megszokja Csubakkát.
Eljutnak A Nar Shaddaa –ra, megtalálják Han régi akadémiai társát, Makót, és számos új barátra lelnek Nar Shaddaa koréliai szegletében. Szolgálatába szegődnek a huttoknak is, és egy ideig Xaverri –vel, a mágus-bűvésznővel együtt tartanak. Eközben egy hírhedt fejvadász, Boba Fett keresi Solót, és felbukkan egy új ismerős is Lando Calrissian személyében. A Birodalom csapást készül mérni a Nar Shaddaa –ra, és ha a csempészek nem akarják elveszteni, fel kell venniük a harcot.


Megjegyzés:
Az első regényhez hasonlóan szórakoztató, fordulatos regény.

   

L. Neil Smith - Lando Calrissian és Sharu varázskulcsa (Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu)
Időszak: YE 3 - 2
Eredeti kiadás: 1983Lando Calrissian es Sharu varázskulcsa


Lando az elnyert Millennium Falcon hajóval, és Vuffi Raa-val, a nem mindennapi droiddal utazik. A Rafa rendszer kormányzója és egy varázsló ráveszik egy furcsa küldetésre. Egy szellemhárfát kell megtalálnia, ehhez kap egy kulcsot, de a zárat meg kell találni hozzá.
Megjegyzés: Egyáltalán nem tudott megfogni, a mű eltér a megszokott Star Wars világtól, és nagyon szürkének találtam.L. Neil Smith - Lando Calrissian és Oseon tűzvihara (Lando Calrissian and the Flamewind of Oseon)
Időszak: YE 3 - 2
Eredeti kiadás: 1983Lando Calrissian es Oseon tűzviharaCalrissian az Oseon rendszerben tartózkodik droid társával. Valaki bombát helyez el a Millenium Falconon, de Lando túléli. Vuffi Raa-val az Oseon rendszerben átél egy letartóztatást, zsarolást és támadást, de nem tudja, mit akarnak tőle.


Megjegyzés: Egy árnyalatnyival tűrhetőbb, mint az első regény, de ezt is pillanatokon belül „elfelejtettem”.L. Neil Smith - Lando Calrissian és ThonBoka csillagbarlangja (Lando Calrissian and the Starcave of ThonBoka)
Időszak: YE 3 - 2
Eredeti kiadás: 1983Lando Calrissian es ThonBoka csillagbarlangja


Landóék ThonBoka csillagbarlangja felé utaznak, miközben ellenfeleik összefognak, hogy elkapják őket. Lando és droid társa megismeri a hatalmas oswaft lényeket, miközben ellenségeik támadásra készülnek. Számos fordulat következik, mire kiderül, hogy mire is megy ki a játék, és az is, Vuffi Raa miért olyan fontos egyesek számára.
Megjegyzés: Még ez a legtűrhetőbb a Calrissian regények közül. Az oswaftok érdekesek, és kicsit pergőbb a történet, de ezt is elég volt egyszer elolvasni.
    


Sean Williams - Tomboló erő (The Force Unleashed)
Időszak: YE 3 – YE 2
Eredeti kiadás: 2008Tomboló erő
Az ifjú Starkiller, Darth Vader tanítványa, akit Proxxy nevű droid társa folyamatosan képez azáltal, hogy régi Jedik külsejét magára öltve megtámadja. Vader megbízatásba adja számára az életben maradt Jedik elpusztítását, amelyek küldetések egyben próbák is. Az első feladata Kota mester elpusztítása. A másidik Kazdan Paratus, aki részben megőrült és a Raxus Prime –on felépítette a Jedi templom mását, a Jedi tanáccsal. A legnehezebb Shaak Ti legyőzése lesz, a Felucia bolygón. Egy társat is kap maga mellé pilótaként, Juno, az ifjú hölgy személyében. Starkiller lelkiismeretesen elvégzi a rábízott feladatokat, mígnem fokozatosan rádöbben, hogy mestere valójában csak kihasználja őt, és ő végig a rossz oldalon állt...


Megjegyzés: Akik szeretik a sok akciót, igazán élvezetes és mozgalmas mű. A végefelé Starkiller nagyon erőssé válik, már-már Vadernál és a császárnál is erősebbé, amit túlzásnak tartok.

   

Michael Reaves & Steve Perry - Halálcsillag (Death Star)
Időszak: YE 3 - YE 0
Eredeti kiadás: 2007Halálcsillag
A Halálcsillag építése során rengeteg különféle szerzet verbuválódik össze a gigantikus létesítményben. A történet sok szálon halad, melynek során megismerhetjük az építmény munkásainak, kiszolgáló személyzetének és védőinek mindennapi életét. Vil Dance TIE pilótaként érkezik a bázisra, Teela Karz, a fiatal építészmérnöknő, politikai fogolyként vesz részt a bázis építésében és egy napon megismerkednek egymással. Memah, a twilek vendéglőtulajdonos hölgy egy tűz során elveszti a megélhetését, így kidobójával, a termetes Rodóval együtt a Halálcsillag egyik kantinjában kapnak munkát. Memah megismeri a zelosi származású Ratuát, aki a közeli börtönbolygóról szökött el, Rodo pedig Nova Stihl őrmesterrel barátkozik össze, aki a Teräs Käsi harcművészetre tanít másokat. Uli, azaz Divini doktor sebészként érkezik ide, Atour Riten a hatalmas könyvtárban kap munkát, és Tenn Graneet az állomás szuperlézeréhez kerül tüzérként.
Daala
admirális, Tarkin nagymoff titkos szeretője érkezik a bázisra, és lázadók is feltűnnek öngyilkos küldetésben. Darth Vader elfogja Leia hercegnőt és vallatja. Az események fokozatosan meggyorsulnak az idő haladtával, és elérkezünk addig a pillanatig, amikor a lázadók el akarják pusztítani a gépezetet.


Megjegyzés: A könyv elején annyi az új szereplő, hogy sokáig eltart mire az olvasó felismeri, és megszokja ki kicsoda, micsoda. Ezért egy kicsit nehezen indult számomra, később, ahogyan megismerkednek egymással már sokkal kellemesebb az olvasás. Nagyon sok háttérinformációt kapunk a monumentális építkezés körülményeiről, és megismerhetjük a „másik oldalt, a birodalmi embereket, amitől egy kicsit emberibbé válik az ő oldaluk, nem annyira fekete-fehér a történet, mint azt megszokhattuk.Brian Daley - Han Solo hadjárata (Han Solo at Stars' End)
Időszak: YE 2 - 1
Eredeti kiadás: 1979Han Solo hadjarata
Han Solo és társa, Csubakka a galaxis szélén keverednek egy rejtélyes ügybe. A Corporate szektorban tartózkodva Jessa-hoz, a fiatal hölgyhöz mennek, akinek apja régi ismerősük. Váratlanul támadás éri a titkos helyet. A Millennium Falcont átalakítják és álcázzák és vállalnak egy rizikós küldetést. Találkozniuk kell Rekkonnal, mert valakik fogolyként tartanak különböző lényeket és embereket egy távoli bolygón.
Az úton társuk lesz két trianii lény is, Atuarre, a nőstény, és Pakka, a kölyke.
Az út során Csubakka fogságba kerül, és Hanék egy cirkuszi társulat nevét felöltve jutnak a Mytus VII –en levő állomásra, ahol a mélyben van a titkos börtön.


Megjegyzés: Egész jó, különösen a vége, és ez legalább nem olyan terjedelmes könyv.Brian Daley - Han Solo bosszúja (Han Solo's Revenge)   
Időszak: YE 2 - 1
Eredeti kiadás: 1979Han Solo bosszúja

Han és Csubakka a Kamar bolygón holodokumentumokat vetítenek az ott élő lényeknek. Egyszer azonban változtatnak a műsoron, ami megzavarja az őslakókat és menekülni kényszerülnek. Solót csapdába csalja Zlarb, így saját akaratán kívül a rabszolgakereskedésben vesz részt. A Corporate szektor hatóságai is felfigyelnek a dologra, így kerül hozzájuk Spray, a Tynnan-i lény és a Fiolla nevű nő.
Megjegyzés: Ez már sokkal kevésbé pörgős, mint az első regény, és szürkébb is annál.Brian Daley - Han Solo küldetése (Han Solo and the Lost Legacy)
Időszak: YE 2 - 1
Eredeti kiadás: 1980Han Solo küldetése
Barátaink szegényebb időket élnek, és Han egy bemutatókat tartó pilótánál szerelősködik. Amikor elhagyják, hamarosan felbukkant Badure, egy régi ismerős és társa, Hasti, a fiatal nő.
Xim legendájának nyomán Han, vuki barátja és a két új ismerős társaságában indulnak megszerezni a kincseket. A Dellalt bolygóra repülnek, ahol merénylőkkel találják szemben magukat.Számos alkalommal próbálják elintézni őket, és nem sokon múlik a menekülésük. A bolygó őslakói, a dellaltok által kell átkelniük a vízen, és felbukkan Gallandro, a híres mesterlövész, aki Solóra vadászik.


Megjegyzés: Ez valamivel jobb, mint az előző regény, bár nem éri el az első színvonalát.A. C. Crispin - A Han Solo-trilógia: A lázadás hajnala (The Han Solo Trilogy 3: Rebel Dawn)
Időszak: YE 2 - 0
Eredeti kiadás: 1998Han Solo trilógia 3. A Lázadás hajnala
Han elnyeri a Bespin-i felhővárosban zajló nyereményjátékon a Millennium Falcont Landótól. Kashyyykra utaznak, ahol Csubakka feleségül veszi 53 éve nem látott kedvesét. Egymás közti versengés közben Han barátnője, Salla majdnem életét veszti, a hajója legalábbis odalesz. Feleségül szeretne menni a férfihoz, de ő nem akar még házasodni. Mivel nem tudja vele rendesen közölni, Csubival együtt a Corporate szektorba utaznak. Közben Bria Tharen társaival számos akciót szervez a Birodalom ellen és az Ylesia-i rabszolgafelszabadítási akciói miatt Boba Fett –et küldik az elfogására.
Egyre erősödnek a Birodalom elleni lázadások és szövetségek, és ez a csempészek világát sem hagyja érintetlenül. Idővel Han és barátai kénytelenek résztvenni ebben a nagyszabású játszmában és az Ylesiára is ismét visszatérni. Számos régi szereplő visszatér a műben és a történet elvezet egészen a Csillagok háborúja jeleneteiig.


Megjegyzés: A. C. Crispin nagyon szépen kidolgozta Han Solo történetét. Ügyesen beleszőtte a régi Han Solo regények mellékszálait, hogy minden illeszkedjen és pontosan abba a helyzetbe hozta a szereplőket, ahogy megismerhettük őket az első Csillagok háborúja filmben. Kiváló regény.


Sean Williams - Tomboló erő 2. (The Force Unleashed 2.)
Időszak: YE 1
Eredeti kiadás: 2010Tomboló erő 2.
Juno elveszti a kapcsolatot Kota mesterrel a Cato Nemoidiánál végrehajtott akció közben. Starkiller a Kaminón tér magához és miután ismét csalódást okoz Darth Vadernek – aki azt állítja, hogy ő az eredeti Starkiller klónja elmenekül a bolygóról. Juno Bail Organával a Mon Calamarira utazik, hogy Ackbar kapitánnyal és a bolygó lakóival egy lehetséges szövetségről tárgyaljanak. Starkiller Kota megmentésére indul, és egy arénában a gigantikus gorog lénnyel szemben kell helytállniuk. Junónak a Calamariról visszatérve ismét meg kell keresnie a lázadók flottáját – amely folyamatosan változtatja a helyét – s nem is sejti, hogy Starkiller közben őt keresi.
 
Megjegyzés: Ezzel a regénnyel nem jutottunk sehova, csak még több szál maradt elvarratlan. Vajon mi volt ezzel az író célja? Nekem nem adott semmi újat, ráadásul a Dagobah –t teljesen felesleges volt belekeverni. Nem mondom, hogy rossz könyv, de nem lett volna hiányérzetem nélküle.


Joe Schreiber - Halálosztag (Death Troopers)
Időszak: YE 1
Eredeti kiadás: 2009Halálosztag
A birodalmi börtönhajón számos elítélt tartózkodik, köztük Trig és a bátyja. A hajó útja során egy elhagyott csillagrombolóra talál. Akik áttérnek szörnyű dolgokkal kerülnek szembe. Tudtukon kívül áthoznak egy fertőző vírust. A csillagrombolón maradt harcosok önuralom nélküli zombiként járnak kelnek, gyilkolásra készen.
Hamarosan mindenki veszélybe kerül és Zahara Cody doktornő, már nem győzi a fertőzöttek ellátását. Egyre több kényszerlépésre szánja el magát és szabadon enged foglyokat is, mint Han Solo és vuki társa. A kísérteties csillagrombolón a halállal néznek szembe, de nincsen más választásuk.


Megjegyzés: Érdekes kísérlet arra, hogy a horror műfajt a Star Wars könyvek világába is behozzák. Néha valóban ijesztő és hátborzongató mű. Han Solót és Csubakkát viszont itt is teljesen feleslegesen szőtték bele a történetbe, nélkülük is kerek lett volna.  
Comments