Стани богат

Стани богат

Оригиналното заглавие на "Стани Богат" е "Who Wants To Be A Millionaire", което се превежда като "Кой иска да бъде милионер?".

Форматът е създаден през 1998 година от Celador International Ltd. и се разпространява от ITV - федерация от телевизионни компании.

Концепцията на играта е така създадена, че да грабне хората. Самият факт, да гледаш някой как печели или губи 1 милион лири е внушителен и вълнуващ. Celador разработват схемата така, че навсякъде по света играта да носи своя строго специфичен формат, уникалния дизайн на студиото и музика към нея.

Играта е създадена така, че всеки може да участва в нея. Единственият подбор на участници е на ниво познания от обща култура и подобаващ социален статус, т.е. пълнолетие и криминално непроявени лица. Подборът е на ниво познания, които разбира се са на едно приемливо ниво. Момента на късмета е сведен до минимум.

Всяка една от страните, в които се излъчва предаването, самостоятелно определя размера на своята голяма награда. Най-печелившият момент обаче е забавлението, което идва от непринудената и любима игра на въпроси и отговори - интересна както за потенциалните милионери, така и за зрителя.

От 2001 г. по Нова телевизия.
От 23 септември до 8 декември 2010 г. - благотворително издание на шоуто.
От 1 февруари до 2 юни 2011 г. - състезателен сезон.
От 4 февруари до 4 март и от 19 март до 6 юни 2013 г. - втори благотворителен сезон (19 епизода).
От 10 февруари до 30 май 2014 г. - благотворителен сезон III, мото „Сезон на професионалистите”.