ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 οι τάξεις μας Α΄ και Β΄ πραγματοποίησαν ανοιξιάτικο περίπατο στον Βοτανικό Κήπο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο τέρμα της Ιεράς Οδού, στο Χαϊδάρι και έχει έκταση 1800 στρεμμάτων, από τα οποία είναι επισκέψιμα τα 280 στρέμματα. Ήταν ιδιωτικό κτήμα του Αλέξανδρου Διομήδη, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 1951 ώς το 1952 και μετά το θάνατό του το κτήμα αυτό παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Κράτος.

Ο χώρος είναι μαγευτικός και δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στην εξοχή, μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο του υπάρχει ένας φροντισμένος παιδότοπος όπου απολαύσαμε το κολατσιό και το αναψυκτικό μας πριν από την ξενάγηση.

«Πάμε ομάδα» ήταν το σύνθημά μας και ξεκινήσαμε τον «μεγάλο περίπατο» κάτω από της οδηγίες του ξεναγού μας σε όλους τους χώρους του Βοτανικού Κήπου.

Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί και το μάτι μας δε χόρταινε το μεγαλείο αυτού του «φυσικού μνημείου» που βρίσκεται στην Πρωτεύουσα μας.

Φυσικά μονοπάτια, επιμελημένοι χώροι, δέντρα πανύψηλα, φυτά, λουλούδια, ένα μεγάλο φυτώριο …ένα ολόκληρο δάσος στα πόδια μας και όλα εκεί τραβούσαν όλη την προσοχή και το θαυμασμό μας!

-Παράδεισος… παράδεισος… ακούστηκε μια φωνή από ένα μικρό εξερευνητή που αποκαλυπτόταν μπροστά στα μάτια του όλη η ομορφιά του τοπίου!

-Μπορούμε να μείνουμε εδώ μέχρι το βράδυ; αγωνιούσε η ψυχή παιδική του Γιωργάκη ,μήπως και δεν προλάβουμε να τα δούμε όλα!

Όμορφα χρώματα, δέντρα σπάνια, και πιο γνωστά, χλόες και πρασινάδες ,φώτιζαν όλες τις μεριές «στο περιβόλι του Θεού»!

Για τους «μελλοντικούς μας γεωπόνους» τα φυτά που εκτίθενται έχουν ταξινομηθεί σε πέντε κατηγορίες: α) δέντρα, β) θάμνοι, γ) λουλούδια, δ) ιστορικά φυτά και ε) φαρμακευτικά φυτά ή βότανα.

Γνωρίσαμε δέντρα, όπως ο ίταμος (τα φύλλα του είναι θεραπευτικά για τον καρκίνο), η πεύκη η στρόφος (οι πευκοβελόνες είναι στριφογυριστές), το μαστιχόδεντρο, το οποίο παράγει μαστίχα μόνον όταν φύεται στη Χίο. Επίσης, γνωρίσαμε τη χαρουπιά, με τους καρπούς της οποίας μετρούσαν τον χρυσό.

Η επιστημονική ονομασία της είναι κερατόνια, από όπου προέρχεται και η λέξη καράτι, που είναι μονάδα μέτρησης του χρυσού. Επιπλέον, μάθαμε να υπολογίζουμε την ηλικία ενός δέντρου από τον αριθμό των κύκλων που υπάρχουν στον κορμό του.

Από τα ιστορικά φυτά γνωρίσαμε τον κισσό, που ήταν σύμβολο του θεού Διονύσου και γι’ αυτό οι ποιητές αλλά και οι πότες στεφανώνονταν με στεφάνια κισσού. Επίσης, γνωρίσαμε την μυρτιά, σύμβολο της θεάς Αφροδίτης, που έχει στα φύλλα της αιθέρια έλαια

Περιηγηθήκαμε στα γραφικά μονοπάτια του Βοτανικού Κήπου για μία περίπου ώρα. Τα μάτια μας ξεκουράστηκαν από την πανδαισία των χρωμάτων, τα πνευμόνια μας γέμισαν από οξυγόνο και η σκέψη μας ξέφυγε για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα. Μείναμε όλοι πολύ ευχαριστημένοι από αυτήν την επίσκεψη, μαθητές και δάσκαλοι. Η επαφή με τη φύση είναι η καλύτερη αναψυχή και μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε το μεγαλείο της Δημιουργίας που μας περιβάλλει και την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους οργανισμούς.

Γυρίσαμε μέσα σε μια ηρεμία και μας ακολουθούσε «το πνεύμα το δάσους» όπου μας καλούσε να το επισκεφτούμε ξανά με όλη τη θετική του ενέργεια !

Βρες τις λέξεις- κλειδιά της ενότητας!

Λήψη

Μετά από καιρό

....δείτε εδώ !!!

EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ