Bijenhouden iets voor u?

Groep “De Baronie”, het samenwerkingsverband van imkerverenigingen van de “Nederlandse Bijenhouders Vereniging” in de regio Breda, organiseert ook in 2019 weer een Basiscursus Bijenhouden. U leert in deze cursus om zelf bijen te houden en te verzorgen, het slingeren en verwerken van honing. De cursus wordt gegeven in de Bijenboerderij te Strijbeek en start eind januari 2019.
 

De cursus zal bestaan uit theorie- en praktijklessen. In de theorielessen leert u wat er zoal komt kijken om bijen jaarrond te houden. De bijengezondheid komt aan bod, u verrijkt uw kennis over bloeiende planten, bomen en struiken, het reizen naar het fruit en koolzaad en het inwinteren. Voor het praktijkdeel wordt er na de theorieles een korte praktijkles gekoppeld. Daarnaast zoekt u een mentor bij een vereniging bij u in de buurt. U volgt het praktijkhandboek NBV en vult hier een aantal zaken in die u gezamenlijk met uw mentor in de bijenvolken ziet en uitvoert. Aan het einde van de cursus beoordeelt de bijenteeltleraar het praktijkhandboek.

De cursus wordt in oktober / november 2019 afgesloten met een klein examen. U ontvangt een landelijk erkend diploma. De cursus valt namelijk onder de auspiciën van de NBV. De kosten zijn laag zodat dit geen belemmering hoeft te zijn. U hoeft zelf ook geen bijen te hebben want er wordt gebruik gemaakt van de bijenvolken van uw mentor of van de vereniging waarbij u zich aansluit. In het jaar van deelname bent u gratis lid van de NBV en ontvangt het blad Bijen. Misschien wel iets om cadeau te doen aan iemand die eigenlijk al heel lang bijen wilde gaan houden maar er nooit toe gekomen is. In de VUT of met pensioen en tijd over? Start met het houden van bijen en er gaat een wereld voor je open.

Opgeven voor de Basiscursus kan per e-mail bij de cursuscoördinator bijenalphen@xs4all.nl. Ook kunt u zich opgeven via de site van de NBV (https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus), kies vervolgens Breda in de lijst met cursuslocaties en vul uw gegevens in. Wij zien uw opgave met belangstelling tegemoet. Geeft u zich tijdig op dan komt de informatie snel uw kant op. Denk niet “ik heb geen plaats voor bijen bij mij thuis”. Dit kan eenvoudig worden opgelost met de verenigings-bijenhallen in de verschillende dorpen zoals Alphen, Gilze, Ulvenhout, Oosterhout en Made en niet te vergeten de bijenhallen van collega imkers waar men ook vaak welkom is.
Of wil je alleen een Oriëntatiecursus Bijenhouden volgen? Dat kan bij de verenigingen Alphen, Gilze en Oosterhout. Kijk daarvoor op de startpagina van www.bijenhouders.nl en je vind er alle informatie. U ziet het, de imkers zitten niet stil.

Namens de NBV Groep “De Baronie”, Henk Cornelissen (bijenalphen@xs4all.nl)

Foto: H.Cornelissen (2015)