н о в и н и

ДЕЙНОСТТА  НА  СМЕСЕН ХОР  "ПЕТКО СТАЙНОВ"

      24.11.2008  Новият творчески сезон на хора  започна с  успешното изпълнение на тържествения концерт, посветен на Деня на Народните Будители, в гр. Стара Загора.  Концертът бе организиран от Община Стара Загора и НЧ "Родина". В него пред изпълнена с ентусиазирана публика прозвучаха  песни от български и европейски композитори, в изпълнението на см.хор "П.Стайнов", хор "Родина" - Стара Загора, и хор "Турдион" - гр. Лион, Франция. Хоровите формации изпълниха заедно Химн на Народните Будители,  възрожденски песни, а поотделно -  различни песни от своя репертоар. Втората част на концерта бе посветена на 180-та годишнина от смъртта на Франц Шуберт. В нея трите хора заедно със солисти и Симфоничен оркестър  Сливен изпълниха Меса сол мажор на композитора. 

    На следващия  ден в НЧ "Искра" гр. Казанлък се проведе творческа среща  между  хористите и ръководителите  на  гостуващия хор "Турдион" от Франция и домакина от читалището - смесен хор "Петко Стайнов". На срещата - концерт бяха изпълнени  произведения от репертоара на двата хора, бе обменена информация за работата на двата състава и бяха набелязани първите стъпки за реализиране на съвместна дейност.

    Хор "П.Стайнов"  откри празничния концерт  във връзка с годишнината на гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" и изпълни на края "Многая лета".

    Делегати от хора участваха и на 7-мия редовен конгрес на Български Хоров Съюз.

    Предсоят до края на календарната година участията на състава в Музикални празници "Петко Стайнов", Фестивала на коледната празничност в Стара Загора, коледните прояви на Народно читалище "Искра" .

 

  21.11.2008     Смесен хор "Петко Стайнов" при Народно читалище "Искра" НАБИРА ХОРИСТИ  за дейността си, концертните изяви в страната и чужбина. Кандидатите трябва да са на възраст до 45 години и да имат певчески способности, добър музикален слух. Приемат се и стажант - хористи, които не са в състояние да докажат способностите си на прослушване. За тях се отделя специално внимание и допълнителна работа, до достигане на необходимите певчески качества за хорист към основния състав.

Прослушванията и репетициите се провеждат всеки понеделник и сряда от 18.00 ч. в Хорова зала в Народно читалище "Искра" - ул. "Искра" № 1, втори етаж, или по индивидуална уговорка. Допълнителна информация на тел.:  62986, 0888585065


     28.08.2008 ОХРИДСКИ ХОРОВ ФЕСТИВАЛ

    На 26-ти август хор "Петко Стайнов" се завърна от участието си на първия Охридски хоров фестивал в гр. Охрид, Македония. На фестивала се явиха над 60 хора от различни страни, предимно от балканския регион. Въпреки многото неуредици от организационен характер, фестивалът даде възможност за осъществяване на връзки между съставите и техните ръководители. Очаква се фестивалът да продължи съществуването си и в следващите години.

 

       25.06.2008 ХІІ ХОРОВИ ПРАЗНИЦИ "ЯНКО МУСТАКОВ" - СВИЩОВ

    От 20 до 22-ри юни, по покана на община "Свищов", Първо Българско Читалище "Еленка и Кирил Д.Аврамови" и смесен хор "Янко Мустаков", хор "Петко Стайнов"  участва в Хоровите празници на град Свищов.  Тази година събитието бе посветено на 140-тата годишнина от създаването на първия български хор. Празниците се провеждат веднъж на две години с изключителната помощ на общината и кмета на града. Организацията, посрещането на гостите и отношението към тях е на изключително високо ниво, концертите се посещават от много топла и разбираща публика. Канят се гости от страната и чужбина, които дават компетентна оценка на изпълнителите. Хор "П.Стайнов" изпълни два концерта - в залата на Първото българско читалище, и в храм "Свето Преображение, където преди 140 години за пръв път хорът на даскал Янко Мустаков е изнесъл първия си концерт. В празниците участваха и водещи хорови формации и от Русе, Пловдив, Свищов.


    09.05.2008 великденски концерт - меса g-dur на Франц Шуберт          На 27-ми април хор Петко Стайнов, съвместно със Симфоничен оркестър - Сливен, успешно изпълни Меса в Сол мажор от Франц Шуберт в гр. Сливен. Концертът бе посветен на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. В първата част на концерта прозвуча произведението на Шуберт, а във втората - оперни арии и ансамбли, изпълнени от младите солисти, някои от които вече имат световна слава - Ивайло Джуров, Емилия Джурова, Даниел Дамянов, Теодора Чукурска. Диригент на концерта беше дългогодишният ръководител на оркестъра Димитър Караминков. Концертът беше осъществен с подкрепата на Министерство на културата. Симфоничен оркестър Сливен чества тази година 75-тия си юбилеен творчески сезон. Съвместните изпълнения на хор Петко Стайнов и оркестъра са на път да станат традиция от 2006г. насам, когато за пръв път двата състава изпълниха Реквие на В.А.Моцарт по случай 250-тата годишнина от рождението на композитора.

 
     24.03.2008 След успешното представяне на Реквием от В. А. Моцарт на 9-ти юни минлата година в гр. Казанлък, и предходните два концерта в Сливен и Стара загора, хор "Петко Стайнов" подготвя поредната си концертна програма с кантатно-ораториална вокално-симфонична творба - Меса в Сол мажор на Франц Шуберт. Първото изпълнение ще бъде в гр. Сливен в зала "Зора" на 24-ти април в концертна програма, посветена на Великденските празници. В концерта ще вземат участие още и солисти от страната и симфоничният оркестър на гр. Сливен с диригент Димитър Караминков. Организатор на концерта е община Сливен.

 

    ОБРАТНО КЪМ ГЛАВНАТА СТРАНИЦА