Home

De Gentse Stadshal, vooral gekend als "de schaapstal", heeft veel stof doen opwaaien.

Het voornaamste probleem is dat het gebouw niet in verhouding is tot het Belfort. Bovendien staat er vlakbij ook nog het "klokhuis" te blinken, ook al niet in verhouding tot de Sint Niklaaskerk.

"Wanverhouding" schijnt het terugkerend element te zijn in dit project.

Merk op dat al deze problemen niet zichtbaar zijn in de voorstelling hieronder... Het visoogperspectief komt vaak terug in fotografie rond de stadshal, verhoudingen worden er vaak verkracht.

Quote uit Het Nieuwsblad:

"Architect Paul Robbrecht vindt het jammer dat de inhuldiging te vroeg komt, al begrijpt hij de politiek. ‘De hal had volledig klaar moeten zijn, het gras in de green of het ‘kuierparkje’ had zichtbaar moeten zijn en het café had open moeten zijn.’ Het voordeel van een datum vast te prikken was dat er hard is doorgewerkt. ‘Ik hoop dat de mensen zoveel mogelijk zullen rondlopen en het geheel zullen ontdekken’, zegt hij.

Hij spreekt fel tegen dat de stadshal het uitzicht op de monumenten lelijk verknoeit, zoals de tegenstanders zeggen. ‘We hebben nauwgezet de princiepen van de renaissance-architectuur toegepast en werkelijk alle verhoudingen gedetailleerd bekeken en berekend. Je ziet de monumenten trouwens goed, zij het soms in een ander, verrassend kader. De schaal is gebaseerd op de omvang van de omliggende gebouwen. Het is een consistent gebouw dat zich inpast in de omgeving. Ik hoop dat de mensen de stadshal, de green en de pleinen eromheen snel als hun plek gaan beschouwen.’

Rest nog de vermaledijde’ klokkentoren, bestemd voor de tien ton zware Mathildisklok, waar nu Klokke Roeland in hangt. Robbrecht spreekt van de vijfde poot van de stadshal. ‘We hebben die kritische plek tegen de 19de-eeuwse sacristie bewust gekozen, ook om dat Gouden Leeuwplein een accent te geven. Daar zit een lift in voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers die naar het nieuwe kuierpark willen.’"

Nog een quote:

"De bouw van de stadshal begon in februari 2011. Toen het stalen skelet vorm kreeg, barstte de kritiek los. De hal kreeg veel scheldnamen: schaapsstal, gedrocht, folie, misbaksel, moord... Architect Paul Robbrecht liet er geen uur slaap voor. ‘Al vind ik die bekommernis goed. Het is niet de eerste keer dat we dit meemaken. Ook met het concertgebouw in Brugge was dat het geval'".

Wel, beste architect, misschien is er een andere verklaring: uw producten trekken op genen orgel. En uw concertgebouw moet tenminste niet opboksen tegen een historisch gebouw.

En de acrobaten, mijnheer de architect (die toch ruimtelijk inzicht moet hebben)? Waar zouden acrobaten kunnen rondzwieren, en zichtbaar zijn voor de rest van het plein?

Deze website beoogt de gevolgen van de keuze van het Gents Stadsbestuur aan de kaak te stellen.