Salto Ángel. Carta geográfica Río Carrao, 1929 - Fons Fèlix Cardona Puig
Mapa-croquis del Gran Salt. Signat per Fèlix Cardona l’any 1929 i dipositat al Servei d’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Malgrat de Mar(Fons de Fèlix Cardona Puig), és el primer mapa que es coneix del riu Carrao (Veneçuela). S'hi representa també el famós Kerepacupai Merú, conegut com a Salto Ángel, el salt d’aigua més alt del món. El topònim "Gran Salto Pacupai Meru" (6.02° lat., -62.52° lon.) identifica la localització del salt d'aigua (5.96° lat., -62.53 lon.). Alguns autors atribueixen a l’aviador Jimmie Angel la descoberta del salt d'aigua quan el va sobrevolar el 1937, tanmateix, aquest mapa indica que Fèlix Cardona i Joan Mundó l'observareni el documentaren en les seves primeres expedicions de 1927-29. El mapa a escala 1:100.000, en paper vegetal, doblegat i de mida 82x118cm, té parts foradades i estripades enganxades amb cinta adhesiva. Per a la intervenció restauradora s’ha optat per la divisió digital del mapa en vuit fotografies que s'han encaixat en un fitxer d'imatge. Posteriorment s’han netejat les taques i marques amb tècniques de retoc fotogràfic que permeten conservar les anotacions originals en llapis i tinta. El mapa es presenta en superposició al mapa del terreny i a la imatge de satèl·lit actual. Els factors escala, deformació del full i projecció geogràfica causen una falta de correspondència en relació als mapes superposats. Tanmateix, l’aproximació és més que notable i té gran valor per l’època i les condicions en què es va realitzar el mapa. Cal tenir present, també, que es tracta d'un mapa restaurat digitalment, i que l’original té més l’aparença d’un esborrany o d’un document de treball que d’un mapa definitivament elaborat.
Notes sobre la georeferenciació: La solució tècnica emprada ha estat la identificació de punts de control sobre el mapa amb el sistema de coordenades geogràfiques UTM i la projecció del sistema de referència local La Canoa-Hayford. La superposició amb els mapes del terreny i les imatges aèries s’adapta al sistema de referència mundial WGS84.
Més informació: Hi ha disponible informació detallada, contrastada i fiable de la història del Salto Ángel al capítol 'La descoberta del Salto Ángel i l’expedició de 1937' (pàgs. 187-239) del llibre d’Eugeni Casanova 'La conquesta de l’Orinoco. Fèlix Cardona i l’exploració catalana de Veneçuela', publicat per Símbol Editors el 2012. Es pot decarregar de la xarxa el llibre 'Fèlix Cardona i Puig. Mite i realitat al cor d'Amèrica del Sud' de 1983, i el dossier 'Fèlix Cardona i Puig, l'aventura desconeguda' de 2003. La publicació d'aquest mapa és un treball de col·laboració dels Serveis d'Arxiu, Informàtica i SIG de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. La restauració digital ha estat realitzada per Joan Carles Marco (setembre-octubre 2012).
Contacte: Servei d'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, carrer de Mar, 63, tel. 937614714, arxiu@ajmalgrat.cat