home

Програмски пакет Рас

 

    РАС, програмски пакет за обраду српског текста на рачунару, развија мр Милорад Симић, уредник Речника САНУ, и предузеће Србософт.

    Пакет за сада чине програм за поделу речи на слогове, који ради у Wordu (од ХР-а до 2010), Venturi и QuarkXpressu, коректор за откривање дактилографских и правописних грешака са максималном базом од 2.300.000 облика, који ради у Wordu (од ХР-а до 2010) и QuarkXpressu 3.32, 3.33, програм за конверзију кодних распореда и сређивање дела интерпункцијских грешака.

    РАС омогућује брзу, квалитетну и економичну обраду текста, са једном коректуром на папиру и аутоматским преломом текста.

    РАС се користи у великим издавачко-графичким кућама: у Политици, Борби, Дневнику, "Побједи", Привредном прегледу, у Новинској установи "Војска", у Заводу за уџбенике и наставна средства у Београду; у многим институцијама као што су Српска православна црква, Српска академија наука и уметности, Вукова задужбина, Генералштаб ВЈ, Пројекат Растко - Библиотека српске културе на Интернету, те у бројним институтима и министарствима. РАС је већ инсталиран на више хиљада рачунара.


       РАС се стално усавршава и допуњава новим програмима. У току је израда екстерне апликације за прелом текста, независне од програма у којем је рађен документ (Word, InDesign, Quark итд.), као и пакета Расистент, који ће обухватити већи број програма за обраду текста (сређивање после скенирања, конверзија кодних распореда, језика и тастатура, сређивање интерпункције, аутоматска транскрипција речи других језика итд.).


    У понуди предузећа Србософт налазe се и следећа електронска издања:


    - Српски електронски речник, највеће српско дигитално лексикографско дело, састављено од 16 томова Речника САНУ и три последња тома Речника Матице српске, са преко 350.000 одредница.

    Правописни речник, састављен од 123.000 акцентованих и граматички детаљно обрађених одредница, допуњен освртима на многа питања и проблематику српске правописне праксе.

      НОВО: 

- Онлајн правописни речник, пробна верзија, сада доступан за бесплатно коришћење:

                                           Правописни речник српскога језика

    - Рас .ртф хифенатор, самосталан програм за поделу српских речи на слогове, који ради у потпуности према српским правописним правилима, са ћирилицом и латиницом, са свим постојећим кодним распоредима, уз могућност прављења сопственог кодног распореда. Апликација независна од било којег другог едитора. Текст сређен помоћу ње може се пребацивати у Индизајн, Кварк, Вентуру, Ворд итд.

    - Српски рјечник Вука Стефановића Kараџића, дигитализован, прво дело српске лексикографије.

    - Рјечник књижевних старина српских, Ђуре Даничића, дигитализован, дело са више десетина хиљада одредница, које  нам даје увид у српски средњовековни језик, са корпусом речи узетим из старих српских повеља, даровница и докумената.

    - Латинско-српски речник Јована Ђорђевића, најкомплетнији српски речник латинског језика.

    - Српско-румунски речник др. Милета Томића, са око 120.000 одредница, најбогатији речник ове врсте код нас.

    - Географска енциклопедија насеља Србије, дигитализовано издање истоимене енциклопедије Географског факултета Универзитета у Београду, са детаљно наведеним подацима за сва насеља на територији Србије.

    - Енциклопедијски медицински латинско-српски речник др Миодрага Одавића, незаобилазно дело српске медицинске науке.  


    Информације о овим програмима можете добити на телефоне: 011-875-0880, 060-399-3927; 011-8754-774, 061-8189892, и на  e-mail srbosoft@gmail.com., док програм Рас и остале програме можете наручити путем мејла, телефона, и скинути са Интернета преко линка који добијете на имејл адресу.