Aktivnosti

09.07.2019.
Održane Seoske igre u Kraljevu

Nedeljno jutro u selu Ratina kod Kraljeva bilo je malo drugačije od dosadašnjih. U školskom dvorištu OŠ „Dositej Obradović“ održane su Seoske igare Sportskog saveza Srbije, a ekipe sa teritorije Kraljeva iz pet sela borile su se za prolazak u veliko finale. Prisutne su pozdravili potpredsednik Sportskog saveza Kraljeva Nebojša Jovanović i član Gradskog veća zadužen za sport Ivan Bunardžić. Na znak predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka, igre su mogle da počnu:
- 
Drago mi je da na jednom mestu vidim i mlađe i starije, i muškarce i žene, kako se kroz 10 disciplina bore za prvo mesto. Želja za prolaskom u finale je velika, a 31. avgusta u Rudnoj Glavi biće veoma interesantno pratiti ko će izvojevati pobedu. Nadam se da ćete se pre svega dobro družiti, ali ne zaboravite da je važno i dati maksimum na terenu i ponašati se fer i sportski  – rekao je Štefanek.
Takmičari su se prihvatili svojih zadataka. Redom su se nizale odbojkaške i fudbalske utakmice,
partije šaha, pa nadvlačenje konopca i štapa, bacanje kamena i skok u dalj, videli smo i ko je nabrži i najspretniji na poligonu, a ko je najjači u obaranju ruku, dok je neko u narodnom rvanju pobedio snagom, a neko je nadmudrio protivnika. Borba je bila velika, a kad sve saberemo treće mesto zauzela je ekipa Vrbe. Razlika između prvoplasirane i drugoplasirane ekipe bila je u 3 boda, ali svakako obe putuju na finale 31. avgusta. Srebrom se okitila ekipa GSS036, a zlatom tim iz Miločaja.
- Hvala Sportskom savezu Srbije na ukazanom poverenju, nama je veliko zadovoljstvo da se
uključimo u svaku sportsku akciju. Trudićemo se da u narednim godinama održimo kontinuitet Seoskih igara i nadamo se da će broj takmičara iz godine u godinu biti sve veći. Poželeo bi sreću ekipama koje će najpre svoje selo, a onda i gad Kraljevo predstavljati na velikom finalu, a Sportski savez Kraljeva će biti uz njih i dati im vetar u leđa – zaljučio je Miloš Simović predsednik Sportskog saveza Kraljeva.


08.07.2019.
Seoske igre u Zaječaru
Posle 20 godina Seoske igre Sportskog saveza Srbije organizovane su u Zajecaru. Ovoga puta na Popovoj plaži okupile su se ekipe sa cele opštine. Na otvaranju prisutne su pozdravili Davor Štefanek predsednik Sportskog saveza Srbije i zlatni srpski olimpijac koji je i otvorio Igre: 

 - Mislim da je ovo prava stvar za mlade, da se skupe i da se bave sportom. Želeo bih pre svega da se lepo zabavite i da se družite ali pošto sam sportista uvek gledam da pobedim, tako gledajte i vi da date svoj maksimum. Želim svima sreću i neka najbolji pobedi - istakao Štefanek. 

 Gradski većnik Vujadin Milošević podsetio je da se Seoske igre održavaju posle dve decenije u gradu na Timoku: 

- Hvala Sportskom savezu Srbije na ukazanom poverenju i inicijativi da se tradicija vrati u naš grad. Nadamo se da će i na velikom finalu 31. avgusta ekipe dati svoj maksimum i u pravom svetlu predstaviti Zaječar - rekao je Milošević. 

 Ni visoke temperature nisu sprečile takmičare da daju sve od sebe i takmiče se u 10 disciplina. Iako se takmiči u grčko - rimskom stilu Štefanek je iskoristio priliku da podeli savete takmičarima

narodnog rvanja. Nadvlačenje štapa je bilo žestoko, a od jačine takmičara, gledaoci su strepeli da li će drvo izdržati. Odbojka je u Zaječaru igrana na pesku, po želji takmičara iako to neće biti slučaj na finalu. Kada su završene sve discipline i sabrani bodovi treće mesto osvojila je ekipa Rgotine. Drugo mesto zauzela je ekipa Zvezdana, a zlatni pehar podigla je ekipa Grljana. Tako ćemo 31. avgusta u Rudnoj Glavi gledati isped grada Zaječara Zvezdan i Grljan u velikoj borbi na republičkom nivou.

08.07.2019.
Delegacija Bocvane u poseti Sportskom savezu Srbije
Sportska delegacija Bocvane boravila je u tridnevnoj poseti Srbiji. Tokom boravka u našoj zemlji obišli su krovne sportske institucije - Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije. Na sastanku predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković upoznali su goste sa radom najmasovnije sportske organizacije na Balkanu. - Drago nam je da strane delegacije dolaze u Srbiju, da možemo svoja iskustva preneti na njih, velika je čast kada drugi pitaju za savet i kada stižu pohvale iz mnogih
zemalja sveta za rad krovnih sportskih institucija. Nadam se da će im pomoći današnji sastanak, a mi smo uvek na raspolaganju kolegama iz inostranstva. I mi želimo da sakupljamo različite modele funkcionisanja, od ove godine kroz posete i niz sastanaka trudimo se za izgradimo što bolju međunarodnu sportsku saradnju. Tako smo uspostavili inicijalne kontakte sa Egiptom, Turskom, Mađarskom, Republikom Severnom Makedonijom, Kubom, Indonezijom i nastavljamo dalje - istakao je Štefanek. 
Korisne informacije i iskustva iz našeg uspešnog sistema sporta koji je iznedrio mnogobrojne šampione pokušaće da primene i u svojoj nama dalekoj afričkoj zemlji 

- Velika je čast sedeti za stolom sa olimpijskim šampionom poput Davora Štefaneka. Zaista je velika stvar što je takav sportista na čelu organizacije poput Sportskog saveza Srbije jer zna

najbolje šta je potrebno sportistima. Zanimljiv je način na koji posvećujete pažnju neolimpijskim sportovima, rekreativnom sportu, kao i sportu u školama. Zaista je odlično što mislite na sve segmente sporta i trudite se da im poklonite pažnju - rekao je Mareko Steady Basupang, sekretar Nacionalne komisije za sport Republike Bocvane.

05.07.2019.
Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić zajedno sa predsednikom Sportskog saveza Srbije Davorom Štefanekom i generalnim sekretarom Goranom Marinkovićem obišao je opštine Suboticu i Bačku Topolu. Sa predstavnicima opština i sportskim funkcionerima vođeni su sadržajni i konstruktivni razgovori o daljoj saradnji na unapređenju sistema sporta i omladinske politike u tom delu Srbije. 

- Ovom prilikom bih istakao odličnu saradnju Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije. Zajednički radimo i težimo ispunjenju istih ciljeva za uspešniji sport u Srbiji i zdraviju

omladinu naše zemlje. Ovom akcijom obilaska opština dogovorena su još dva projekta, a nastavićemo da omasovljavamo sport kod dece i sprovodimo planove u delo – istakao je predsednik SSS Davor Štefanek. 

 Ministar je posetio trening Ženskog odbojkaškog kluba „Spartak“, u fiskulturnoj sali OŠ „Jovan Mikić“, a školi uručio dve košarkaške table sa obručima, mrežu za odbojku, dva gola i 40 lopti za različite kolektivne sportove. 

- Uvek volim da dođem u Suboticu, "grad sporta", grad koji ima olimpijskog šampiona Davora Štefaneka, ima Gabora Sagmajstera i mnoge proslavljene sportiste, na kojim se bazira budućnost srpskog sporta, i grad koji u budućnosti treba da ponese i epitet grada sportskog turizma. U tom cilju smo uradili dve kapitalne investicije - rešenje sistema hlađenja u Hali sportova i rekonstrukciju fudbalskog stadiona - poručio je ministar Vanja Udovičić. - Razmišljamo u dva pravca - da pokrijemo školski sport i nastavu fizičkog vaspitanja, a sa druge strane da obezbedimo što bolje uslove za obavljanje svih vrsta fizičke aktivnosti u lokalnoj zajednici. 
Tokom posete Subotici i Bajmoku, istaknuto je da su učinjeni značajni koraci u realizaciji
više važnih projekata sportske infrastrukture, i naglašena važnost stvaranja uslova za dalju popularizaciju sporta u školama i među omladinom. Posećeni su mladi sportisti ŽOK“Spartak“ i OŠ“Jovan Mikić“ u Subotici i FK“Radnički 1905“ iz Bajmoka – gde su dodeljeni vredni kompleti sportske opreme.


01.07.2019.
Seoske igre u Petrovcu na Mlavi

Ove subote Seoske igre Sportskog saveza Srbije održane su u selu Šetonje, opštine Petrovac na Mlavi. Pred domaćinima je bio veliki izazov, po prvi put su organizovali manifestaciju ovog tipa. Skupilo se i staro i mlado iz 12 sela podno obronaka Homoljskih planina, nadmetali su se u deset disciplina. Na samom otvaranju predsednik opštine Duško Nedinić pozdravio je prisutne rečima da i oni koji nisu profesionalni sportisti treba da se bave fizičkom aktivnosti, a da je ovakva vrsta takmičenja odlična prilika za to. 

Takmičenje je počelo - u navlačenju konopca učestvovale su i dame, a bilo je i onih koje su izrazile želju da se oprobaju u narodnom rvanju. Bacači kamena s ramena, svako sa svojom tehnikom, trudili su se da postignu što bolji rezultat za svoju ekipu. Pored mladih,

oni nešto stariji učestvovali su u šahu, a veliko interesovanje izazvalo je obaranje ruku. Generalni sekretar Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi Dejan Milošević pozdravio je ideju Sportskog saveza Srbije: - Preuzeti inicijativu, a zatim i podržati teritorijalne sportske saveze širom Srbije za organizovanje Seoskih igara je odličan potez Sportskog saveza Srbije. Meštani van gradova postaju domaćini i centar sportskih događaja, a narod sa cele teritorije opštine ima priliku da se druži i takmiči. Lepa atmosfera, sportski duh i naravno očuvanje tradicije, to je ono čemu treba posvetiti pažnju, a nadam se još većem odzivu naredne godine - rekao je Milošević. 

Ispred Sportskog saveza Srbije prisutne je pozdravio Miloš Marković: - Ovom prilikom bih pohvalio rad Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi, kao i mesne zajednice Šetonje. Zajedničkim snagama uz podršku Sportskog saveza Srbije organizovali su uspešno Seoske igre. Preko 150 takmičara svih uzrasta uveličali su ovaj događaj fer i sportskom borbom na terenima. Nadam se da će i u ovom kraju Seoske igre naći mesto i postati deo tradicije. 

Na kraju dana, nakon sabiranja svih rezultata pobedu je odnela ekipa domaćin Šetonje, drugo mesto zauzeli su takmičari Kamenova, a treće mesto pripalo je Velikom Laolu. Svakoj ekipi uz pehar darovane su i lopte. Na velikom finalu 31. avgusta u Rudnoj Glavi za glavnu nagradu - sportski teren, takmičiće se osvajači prvog i drugog mesta sa lokalnih takmičenja. Sledećeg vikenda dobićemo i takmičare koji će prestavljati Zaječar (lokalno takmičenje subota 06. jul) i Kraljevo (lokalno takmičenje nedelja 07. jul).


28.06.2019.
Delegacija Sportskog saveza Srbije posetila INDER u Havani

Delegacija Sportskog saveza Srbije otputovala je na Kubu kako bi nastavili građenje sportske saradnje na međunarodnom nivou. Predsednika SSS Davora Štefaneka, generalnog sekretara SSS Gorana Marinkovića i predsednika Nadzornog odbora SSS Velizara Đerića srdačno su dočekali Njegova Ekselencija ambasadora Srbije u Havani Danilo Pantović i konzul Marija Petrović. Prvi sastanak obavljen je sa pomoćnikom predsednika krovne sportske organizacije ove zemlje INDER (Instituto Nacional de Deportes,Educacion Fisica Y Recreation de Cuba) Luis de la Portillo de la Pena kada je posećen i Nacionalni sportski centar u Havani. Tom prilikom razgovarano je o vidovima saradnje koja bi mogla da se realizuje u narednom periodu: - Razgovarali smo o sportskim uslovima Kube, čime raspolažu i u kojim segmentima Srbija može da im pomogne. Kako naša zemlja poseduje veliki broj sportskih stručnjaka ali i infrastrukturu pogodnu za kampove i pripreme, zaključili smo da obe zemlje mogu realizovati ovaj vid sportske razmene. Nadam se da će buduća sportska saradnja Kube i Srbije biti veoma uspešna - istakao je predsednik SSS Davor Štefanek. Tokom boravka na Kubi interesantan je bio susret i dve sportske legende. Dva olimpijska šampiona u rvanje, Mijain Lopez Nunez i Davor Štefanek evocirali su uspomene sa Olimpijskih igara u Riu, a potom je usledio i poziv trostrukog olimpijskog šampiona Lopeza da delegacija Srbije poseti i trening centar borilačkih veština, koje na ovom ostrvu imaju veliku tradiciju i uspeh.

24.06.2019.
Prvenstvo države u džudou - Vojska i policija

Sportska dvorana Šumice još jednom je ugostila najbolje džudiste Srbije ovoga puta na Prvenstvu države za pripadnike Vojske i Policije. Posle premijernog nacionalnog prvenstva održanog minule sezone u Sremskoj Kamenici, u Šumicama se juče nadmetalo 68 takmičara u ženskoj i muškoj konkurenciji u organizaciji Džudo saveza Srbije. 

Takmičenje je otvorio brigadni general Siniša Radović. Ljubitelji vrhunskog sporta uživali su u odličnim mečevima i prazniku džudoa u Šumicama.
20.06.2019.
Sastanak sa Sportskim savezom grada Vranja

U posetu Sportskom savezu Srbije došao je novi predsednik Sportskog saveza grada Vranja Bratislav Antić. Tom prilikom upoznao je generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije Gorana Marinkovića sa planovima u sportu za grad Vranja, a sastanku je prisustvovao i član Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije Sladjan Stanojković. U konstruktivnom razgovoru iznete su smernice za program sporta.
15.06.2019.
Seoske igre u Majdanpeku

U godini kada proslavlja 50 godina tradicije održavanja Seoske olimpijade, opština Majdanpek bila je domaćin Seoskih igara Sportskog saveza Srbije, koje se po prvi put održavaju pod pokroviteljstvom najmasovnije sportske organizacije u našoj zemlji. Sportski karavan krenuo je sa terena Rudne Glave, ekipe iz 14 mesnih zajednica odmerile su snage kako u popularnim sportovima, tako i u onim tradicionalnim koje nemamo prilike često da vidimo.

Najviše pažnje privuklo je narodno rvanje, kao i nadvlačenje kanapa. Navijalo se veoma glasno za takmičare koji su se trudili da za što kraće vreme savladaju prepreke na poligonu narodnog višeboja ili pobede u nadvlačenju štapa. Odbojka i fudbal igrali su se do večernjih časova uz veliku podršku sa tribina. Partije šaha igrali su i stariji i mlađi, a svaki teren obišao je i Rista – maskota Sportskog saveza Srbije.

Ekipa iz zaseoka Krš odnela je pobedu i to po prvi put od kada se Igre održavaju u opštini

Majdanpek. Drugo mesto pripalo je domaćinu – Rudnoj Glavi, dok je trećeplasirana ekipa Klokočevca. Sve tri ekipe pored medalja i pehara dobile su i lopte Sportskog saveza Srbije za fudbal, odbojku, košarku i rukomet za školu svoje mesne zajednice. Za ekipe Krša i Rudne Glave nema odmora – nastavljaju da treniraju za veliko finale koje će biti održano 31. avgusta. Na finalu će učestvovati i prvoplasirani i drugoplasirani iz Zaječara, Petrovca na Mlavi, Kraljeva i Valjeva:- Od ove godine odlučili smo da se pozabavimo još jednim segmentom, a to je organizacija
takmičenja za rekreativce. Tome smo dodali i cilj da se sport promoviše i u manjim mestima, pa su Seoske igre bile logičan sled. Na ovaj način podstičemo mlade da se bave sportom, čuvaju tradiciju, starije da se rekreiraju, a sve to uz druženje koje smo u današnje vreme zapostavili zbog ubrzanog tempa života. Veoma smo zadovoljni kako je sve proteklo u Majdanpeku. Imaju i iskustvo i tradiciju, a verujem se da će i drugi gradovi i opštine uspešno organizovati takmičenje – rekao je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković i dodao – Veliko finale biće
takođe na Rudnoj Glavi zbog proslave jubileja. Nadam se da ćemo sledeće godine imati duplo više mesta koja će organizovati takmičenje. Glavna nagrada biće izgradnja terena u opštini koja pobedi. Dugujemo zahvalnost i Ministarstvu omladine i sporta koji su podržali ovu ideju - zaključio je Marinković.
14.06.2019.
Dragan Mance Kup 2019

Na terenima SC Teleoptik otvoren je dečiji internacionalni fudbalski turnir "Dragan Mance Cup 2019". Svečanosti su prisustvovali legenda FK Partizan Saša Ilić, treneri Nedeljko Kostić, Vladimir Vermezović i Vlado Čapljić. Sportski savez Srbije podržao je ovaj turnir kao odličnu priliku da mladi talenti Evrope odmere snage u fudbalu i uživaju u druženju, a generalnom sekretaru Goranu Marinkoviću uručena je plaketa u znak zahvalnosti za podršku projektu. Od 14. do 16. juna mališani iz 12 evropskih zemalja i Australije će se takmičiti u pet uzrasnih kategorija: U8, U9, U10, U11 i U12.

05.06.2019.
Kuglaši u poseti Sportskom savezu Srbije


U Češkom gradu Rokicanijy na Svetskom prvenstvu u kuglanju za seniore, kadete i pionire seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni branilac trona, savladala je u finalu reprezentaciju Nemačke sa 6:2 (3976:3887) i na taj način se, po treći put u nizu, četvrti put u proteklih pet Svetskih prvenstava, popela na krov sveta. Srbija je peti put od osamostaljenja (2009, 2011, 2015, 2017, 2019) postala svetski šampion, dok su seniorke zaustavljene u četvrtfinalu od reprezentacije Hrvatske. Nakon još jednog uspeha koji su ostvarili, predsednik i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije upriličili su prijem za nove – stare šampione.

Predsednik SSS Davor Štefanek pozdravio ih je rečima:
- Čestitam Vam još jednu svetsku titulu šampiona. Biti najbolji na svetu nije lako, a vama polazi za rukom već trći put zaredom. Učinili ste nas veoma ponosnim. Nadam se da ćete nastaviti sa dobrim rezultatima, a Sportski savez Srbije će biti tu da Vam pomogne i olakša vaše buduće borbe za nova odličja.

Selektor Vojko Pavlović zahvalio se na dobrodošlici:
- Zahvaljujem se na prijemu. Presrećni smo zbog kontinuiteta u osvajanju najsjajnijih odličja. Podsetimo da smo u muškom finalu savladali reprezentaciju Nemačke, koja ima najviše registrovanih igrača i klubova u čitavom svetu, reprezentacija u čijoj zemlji je kuglanje među popularnijim sportovima, zemlja koja se u svetu kuglanja pita bukvalno o svemu. Nažalost ovde je samo deo reprezenatcije, ostali su zbog obaveza odsutni. Nadam se da ćemo se još mnogo puta susretati ovako lepim povodom.

Seniori koji su predstavljali Srbiju na svetskom prvenstvu: Igor Kovačić, Vilmoš Zavarko, Daniel Tepša, Čongor Baranj, Aleksandar Milinković, Radovan Vlajkov, Robert Ernješi, Miloš Simijonović, Uroš Jagličić, Milan Jovetić. Selektor: Vojko Pavlović.

03.06.2019.
Prijem kod Ambasadora Kube

Srbija i Kuba već godinama imaju dobre odnose i saradnju na mnogo nivoa, jedan od njih je i sport. Ministarstvo omladine i sporta definisalo je okvire razmene znanja i iskustava sportskih stručnjaka i sportista, preostalo je još samo zvanično potpisivanje protokola o saradnji. Upoznati sa situacijom čelni ljudi Sportskog saveza Srbije u sklopu svog plana međunarodnih saradnjnji sa nizom zemalja  u određenim segmentima napraviće konkretne korake i sa Kubom, kao produžena ruka Ministarstva omladine i sporta. Tako je u razgovoru sa Njegovom Ekselencijom Gustavom Trista del Todom dogovorena poseta Kubi, gde će predsednik Sportsog saveza Srbije Davor Štefanek, generalni sekretar Goran Marinković i predsednik Nadzornog odbora Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić obići trening centre i napraviti sastanak sa čelnicima INDER-a, krovne
sportske institucije Kube. Ideja ove saradnje je uspostavljanje kontakta kako bi se dve zemlje međusobno dopunile.


30.05.2019
Kendo prvenstvo Evrope

U Beogradu je održano 29. Kendo prvenstvo Evrope za juniore i seniore. Samom otvaranju u Areni prisustvovao je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković. Takmičari i gosti još jednom iz Srbije nose najlepše uspomene.

1st day Results / Junior and Ladies team
[EKC 2019 Junior category, team]
1st prize : Serbia
2nd prize : Russian
3rd prize : France
3rd prize : Czech Republic


Junior team final
[EKC 2019 lady’s team category]
1st prize : Netherlands
2nd prize : France
3rd prize : Switzerland
3rd prize : Poland


2nd day Results / Junior individual and Men’s team
[EKC2019 Junior’s Individual]
1st prize : L. Klyuev (Russia)
2nd prize : J.K. Wright (UK)
3rd prize : R. Kusurgashev (Russia)
3rd prize : M. Cornea (Romania)

[EKC2019 Men’s Team]
1st prize : France
2nd prize : Serbia
3rd prize : Poland
3rd prize : Spain

3rd day Results / Ladies and Men’s individual
[EKC2019 Ladies’s Individual]
1st prize : L. Meinberg (Germany)
2nd prize : M. Ponomareva (Russia)
3rd prize : F. Smout (the Netherlands), A. Akila (Greece)

[EKC2019 Men’s Individual]
1st prize : Nakabayashi (France)
2nd prize : Babos (Hungary)
3rd prize : Bertout (France), Kaczor (Poland)
30.05.2019.
Sportski savez Srbije ugostio Lakros savez Srbije

U prostorijama Sportskog saveza Srbije održan je još jedan konstruktivan sastanak. Mladi predstavnici Srpskog lakros saveza pokazali su veliku želju kao i planove za razvoj ovog sporta u našoj zemlji. Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković dali su im podršku, ali i smernice za naredne korake koje treba preduzeti.29.05.2019.
Sastanak - Asocijacija sport za sve

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, na predlog predsednika Asocijacije sport za sve Srbije Branka Vujovića, organizovao radni sastanak na temu realizacije zajedničkih programa i projekata u cilju unapređenja oblasti sporta za sve u Republici Srbiji.
Sastanku koji je protekao u obostranoj podršci i dogovoru oko konkretnih aktivnosi prisustvovali su i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković i stručni saradnik u Asocijaciji Filip Vešović.
Sastanak je simbolicno održan na "Dan izazova", sportsko-rekreativnu manifestaciju koju godinama realizuje Asocijacija i u okviru koje je ove godine uključeno 84 lokalnih samouprava sa teritorije Srbije.

29.05.2019.
Predstavnici Dragon boat saveza u SSS

Sa predsednikom Sportskog saveza Srbije Davorom Štefanekom i generalnim sekretarom Goranom Marinkovićem danas su razgovarali predstavnici Srpskog dragon boat saveza. Najpre su izneli veoma interesantne detalje ovog sporta, a zatim razmotrili u kom smeru treba delovati kako bi se ovaj sport omasovio i svakako unapredio u našoj zemlji.
27.05.2019.
7. sportsko prvenstvo Vojske Srbije

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek prisustvovao je svečanom otvaranju 7. sportskog prvenstva Vojske Srbije. Takmičenje je otvorio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović na terenima Vojne akademije u kasarni "General Jovan Mišković" u Beogradu. Na sportskim borilištima za četiri dana nadmetaće se sportske ekipe Kopnene vojske, Generalštaba, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku i Ministarstva odbrane. Svečano proglašenje pobednika biće održano 31. maja.

26.05.2019.
Finalni turnir - liga budućih šampiona


Na Zlatiboru je održan finalni turnir Lige budućih šampiona. Ove godine učestvovalo je preko 800 ekipa, a preko 8800 devojčica i dečaka 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011 godišta uživali su u fudbalskoj igri, fer-pleju i druženju. Medalje i trofeje najboljima uručio je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek koji je poručio da deca ovog uzrasta trebaju najviše da uživaju u sportu, a da je posebno zadovoljstvo videti ovoliko nasmejanih mališana koji predstavljaju budućnost naše zemlje.

25.05.2019.
IFBB Evropsko prvenstvo u Čačku


U Čačku je održano IFBB Evropsko prvenstvo za decu od 7 do 15 godina. Na svečanom otvaranju čelnim ljudima Sportskog saveza Srbije Davoru Štefaneku i Goranu Marinkoviću uručaene su zahvalnice za pomoć Savezu za bodi bilding, fitnes i aerobik koji su bili domaćini šampionata. Štefanek je na obraćanju istakao da je veoma važno održavanje velikih internacionalnih sportskih događaja i za decu jer su oni budućnost i dodao da se nada da će mladi takmičari iz Srbije poneti lepe uspomene.
25.05.2019.
Delegacija Ugande u poseti Sportskom savezu Srbije


Sportski savez Srbije posetio je prvi čovek rvanja kao i predsednik federacije Ugande za dizanje tegova Salim Musoke, koji boravi u Srbiji povodom međunarodnog seminara ali koristi priliku da obiđe i sve krovne sportske institucije. U razgovoru sa predsednikom SSS Davorom Štefanekom, generalnim sekretarom SSS Goranom Marinkovićem i predsednikom Saveza za Dizanje tegova Milanom Mihajlovićem, Musoke je prezentovao stanje u sportu u njegovoj zemlji kao i planove za dalji razvoj.


24.05.2019.
Majska nagrada Sportskog saveza Srbije


U zgradi Skupštine Republike Srbije održana je redovna sednica skupštine Sportskog saveza Srbije i priređena je svečanost - dodela Majske nagrade, najvećeg društveno sportskog priznanja u Srbiji. Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek osvrnuo se na period od 01.januara i video prezentacijom prikazao učinjeno u 2019.godini. predsednik je istakao da su novi izazovi pred svima nama, a SSS će se truditi da za još jednu lestvicu podigne čitav sistem sporta u našoj zemlji. Štefanek je specijalnu zahvalnicu dodelio ministru odbrane Aleksandru Vulinu za izuzetan doprinos razvoju sporta u Vojsci Srbije. Laureati za 2019 godinu su: Sportski savez Požarevca (teritorijalni sportski savez), KK Crvena zvezda (sportska organizacija), Milan Aleksić (sportista u olimpijskom sportu), Jasmina Anđelković (sportista u neolimpijskom sportu), Dejana Bačko (sportista sa invaliditetom), Stoian Dobrev (sportski stručnjak), Nemanja Marijan (sportski funkcioner), Nedeljko Iljukić (sportski novinar), Mirko Butulija (posthumno - životno delo) i Miloš Mitić (posthumno - životno delo).Potpisivanje ugovora sa Zavodom za sport i medicinu sporta

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Sportski savez Srbije zajedničkim snagama trude se da omoguće što bolje uslove za srpske sportiste. Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije Goran Bojović otpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. 

- Potpisivanje ovakvog ugovora samo je još jedan korak kako bismo unapredili već uspešnu

saradnju koju imamo sa Zavorodom za sport RS. Zajednički smo objavljivali publikacije, a u tom smeru ćemo i nastaviti. Međusbna podrška nije izostajala u proteklom periodu, a u planu je zajedničko organizovanje seminara kao i niza aktivnosti u oblasti sporta.  

Sporazum o saradnji obuhvata razmenu iskustva u oblasti nauke, istraživanja i obrazovanja, a uključuje i realizaciju zajedničkih projekata, izradu i objavljivanje publikacija. Zajedničko delovanje biće usmereno i na organizaciju sastanaka struke, seminara i drugih diskusija kako bi se unapredio rad u sportu.

Razmena resursa biće omogućena i prilikom organizovanja i realizacije važnih sportskih manifestacija kao i prilikom ostvarivanja saradnje sa relevantnim ustanovama sporta u zemlji i inostranstvu.


06.05.2019.
Regata SEEOOC

U periodu od 3. do 5. maja, Jedriličarski klub "Palić" je bio domaćin najveće i najznačajnije srpske internacionalne jedriličarske regate (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup), koja se po 13. put organizovala za klasu "optimist". Na regati je učestvovalo ukupno 93 takmičara iz 18 klubova, predstavnika šest zemalja, a takmičari su bili uzrasta od 7 do 15 godina. Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković dodelio je medalje najboljim mladim takmičarima.

22.04.2019.
Konferencija - Lokalne zajednice u oblasti sporta - perspektive i izazovi u finansiranju i strateškom planiranju

Zajedničkim snagama Stalna konferencija gradova i opština, Sportski savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, danas su organizovali konferenciju  "Lokalne zajednice u oblasti sporta - perspektive i izazovi u finansiranju i strateškom planiranju".Teritorijalni savezi imaju veoma značajnu ulogu lokalnih zajednica u ostvarenju cilja da pristup bavljenju sportom ima svaki građanin Srbije. U sali Skupštine Republike Srbije čelni ljudi sporta pokazali su veliko interesovanje za boljom informisanošću, kao i raspoloženje da uspostave što bolju komunikaciju sa republičkim vlastima. 
Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek pozdravio je prisutne i istakao da je finansiranje sporta u jedinicama lokalne samouprave tema koja čini veoma važan deo rada Sportskog saveza Srbije i članova - teritorijalnih sportskih saveza. Obilaskom sportskih saveza širom Srbije nailazili su kako na pozitivne primere, tako i na one gde ima određenih problema. Štefanek je upravo zato još jednom napomenuo da je neophodna dobra komunikacija, a da će Sportski savez Srbije nastaviti sa obilaskom teritorijalnih saveza i da je otvoren za sva pitanja, konsultacije i pomoći svojim članovima.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je značaj uloge lokalnih zajednica u ostvarenju cilja da pristup bavljenju sportom ima svaki građanin Srbije. Uz konstataciju da je bogata tradicija i posvećenost sportu širom Srbije razlog za ponos, ali i odgovorno delovanje, Udovičić je naglasio da je dalje unapređenje sportske infrastrukture neophodni uslov za dalji razvoj celokupnog sistema sporta zemlje. Udovičić je posebno naglasio važnost korišćenja mogućnosti koje pruža Erazmus+ program Evropske unije, kao i dva IPA projekta koji su započeti prošle godine.
Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić naglasio je da se SKGO bavi svim segmentima koji su zastupljeni u radu lokanih samouprava, ali da je veoma bitno staviti sport u prvi plan na ovoj konferenciji kao značajan segment u društvu Republike Srbije. 21.04.2019.
Dan Vojske Republike Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je prepoznao važnost bavljenja sportom u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Već uveliko se radi na unapređenju i omasovljenju Vojne jedinice. Tako zajedničkim aktivnostima sa Sportskim savezom Srbije formira se i uigrava tim Srbije koji će se kao članica Međunarodnog saveta za vojne sportove takmičiti na VII Svetskim vojnim igrama u Kini u oktobru ove godine. Uz dobru komunikaciju predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka i generalnog sekretara Gorana Marinkovića sa načelnikom Kabineta Ministra odbrane brigadnim generalom Sinišom Radovićem intenzivno se sarađuje na unapređenju sporta u vojsci. Uz veliku čast, svečanosti povodom Dana Vojske prisustvovali su i Štefanek i Marinković.

15.04.2019.
Dopis za programe

Nacionalnim granskim sportskim savezima u neolimpijskim sportovima preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u Republici Srbiji - DOPIS

14.04.2019.
Igrajmo za 16

Sedamnaestu godinu za redom, u aprilu, Radio-televizija Srbije seća se i odaje počast onima koji su izgubili život u bombardovanju zgrade RTS 1999. godine tokom jednog od najmonstruoznijih trenutaka u modernoj istoriji. Takođe, to su dani pijeteta prema svim nevinim žrtvama NATO agresije u Srbiji.
Memorijalni turnir, osim u Beogradu, igrao se u još 8 gradova Srbije: NIŠ, POŽAREVAC, KRAGUJEVAC, UŽICE, ZRENJANIN, BOR, JAGODINA i SUBOTICA.
Finale turnira Igrajmo za 16 održano je u hali SC "Voždovac",, a pobednik u muškoj konkurenciji je ekipa RTV Vojvodine koja je u finalu bila bolja od tima Obezbeđenja rezultatom 4:1. Treće
mesto osvojila je ekipa Rasveta i meda. U ženskoj konkurenciji u superfinalu, Sportska redakcija pobedila je ekipu RTS Planeta sa 3:0, a treće mesto osvojila je Vojna akademija. 
Nagrade najboljim pojedincima uručio je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, a pehar pobednicima predali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i urednica RTS Olivera Kovačević.
U šest sportova učestvovalo je više od 3000 ljudi iz Srbije, regiona i dijaspore... I svi su poslali jasnu poruku - da se nikad ne zaboravi. 13.04.2019.
Fer play Zlatne lige

U maloj sali Štark Arene odigrano je finale jubilarne 10. sezone Fair play Zlatne lige, takmičenje medija i firmi u malom fudbalu. U borbi za prvo mesto ekipa "NIS G dirve" savladala je prošlogodišnjeg šampiona"Vodovod" sa ubedljivih 7:3 i osvojila titulu. Fudbaleri Pruge okitili su se bronzanim medaljama bez borbe, jer im je ekipa RTV predala meč za 3. mesto. 
Nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručila je potpredsednica Sportskog saveza Srbije, naša srebrna olimpijka - strelkinja Ivana Anđušić Maksimović i košarkaš Igokee i srpske reprezentacije - Danilo Anđušić.13.04.2019.
SARS - mini atletski miting

Tradicionalno svakog aprila Savez za predškolski sport i fizičko vaspitanje Srbije, uz podršku Sportskog Saveza Srbije, organizuje SARS Mini atletski miting predškolaca na kom učestvuje preko 400 mališana. Cilj ove manifestacije je razvoj predškolskog sporta i promocija fizičkog vaspitanja kod najmlađih, kao i među njihovim roditeljima i ostalim članovima porodice koji im pružaju najveću podršku sa tribina. Predškolci su se takmičili u 3 atletske discipline: skok u dalj, štafetno trčanje i bacanje koplja. Ove godine su najuspešniji bili predškolci iz vrtića Lastavica, a odmah za njima drugari iz vrtića Srna i Maja. Učesnici atletskog mitinga su bili predškolci iz PU „11. April“ koji su svi dobili medalje za hrabru i fer plej borbu.

08.04.2019.
Romska inicijativa

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma u Zagrebu je održana Evropska konferencija nacionalnih manjina "Ne mržnji, nasilju i rasizmu na sportskim terenima, školi i društvu". Tom prilikom na jednom mestu okupili su se Nacionalni timovi Roma, kao i viđeni ljudi iz sveta fudbala. Podržani od Sportskog saveza Srbije i Romi iz Srbije našli su se na ovom evropskom skupu. Predstavljeni su i dokumentarni filmovi o fudbalskim kampovima nacionalnih manjina, održano je predavanje o problemima u integraciji Roma u današnje društvo i panel diskusija o rasizmu, netrpeljivosti i netrpeljivosti. 
Uz diskusije organizovan je i turnir, fudbalska lopta je još jednom u duhu fair-playa spojila različitosti, nezavisno od rase, vere, nacionalnosti. Po prvi put na ovakvom turniru okupljena su sva socijalno osetljiva društva. 
Nakon učešća na manifestaciji za vikend, Romska inicijativa za održivi razvoj i Nacionalni tim Roma Srbije je dan kasnije učestvovala i na fudbalskoj utakmici u Beogradu. Odigrali su prijateljsku utakmicu sa Američkom ambasadom. Sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum je istakao da je ovaj događaj  pokazao da sport pomaže da se različite zajednice bolje razumeju, komuniciraju i okupe u duhu prijateljskog takmičenja. Sportski savez Srbije će nastaviti da podržava Romsku inicijativu za održivi razvoj kako bi formirali Sportski savez Roma Srbije i na taj način još intenzivnije radili na sportskim aktivnostima romske zajednice.


08.04.2019.
Školski sport

Od 6. do 14. aprila Beograd će biti domaćin Svetskog školskog prvenstva u fudbalu. Učestvuju škole iz 26 zemalja. 24 muške i 16 ženskih ekipa. Savezu za školski sport Srbije će ovo biti treće Svetsko prvenstvo koje organizuje posle odbojke 2016. i basketa 3x3 2018. godine. 

Zvanično otvaranje Svetskog školskog prvenstva u fudbalu obavljeno je u hali "Impuls", koja je okupila učesnike. Predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković je tom prilikom izrazio uverenje da će svi u Beogradu uživati, kako u utakmicama, tako i u druženju.

Predsednik ISF Svetske školske sportske federacije Loren Petrinka i zvanično je takmičenje proglasio otvorenim.

02.04.2019.
Saradnja sa Indonezijom

Sportski savez Srbije sprovodi misiju uspostavljanja međunarodne saradnje u oblasti sporta. Predsednik SSS Davor Štefanek i generalni sekretar SSS Goran Marinković tim povodom posetili su Indoneziju sa kojom Srbija ima potpisan Memorandum o saradnji. Prijemom u Ambasadi Srbije u Džakarti, kod njegove ekselencije Slobodana Marinkovića i pomoćnika Marka Samardžije otpočet je niz sastanaka. Kako je Indonezija najveća ostrvska država sveta, a po površini i broju stanovnika zauzima 14. mesto na planeti, već godinama unazad ulaže u sport i mlade talente. Upravo jedan od najboljih trening centara Jugoistočne Azije nalazi se u Džakarti. Delegacija SSS imala je prilike da obiđe ovaj kompleks i razmeni iskustva sa predstavnicima tamošnjeg Olimpijskog komiteta i Ministarstva za sport Indonezije (Imam Nahrawi - ministar sporta, Raden
Isnanta - zamenik ministra sporta i Rudi Dou Mbojo - sluzbenik Ministarstva). Ono što je posebno zainteresovalo čelnike SSS jeste činjenica da je u Indoneziji veoma razvijen centar za talentovane sportiste. Prilikom obilaska treninga, veliku pažnju privukao je sam Štefanek, koga su mladi sportisti prepoznali i nisu krili oduševljenje posetom olimpijskog šampiona. Na sastanku vodećih ljudi dve zemlje postignuti su dogovori koji bi trebali da se u narednih par meseci i realizuju: - Ono što nas raduje jeste da Indonezija u Srbiji vidi iskrenog prijatelja, a čelni ljudi sporta Indonezije žele da saradnju u oblasti sporta izdignu na viši nivo. Njihov sistem je malo drugačiji nego u Srbiji, a razmenom iskustva dobijamo nove ideje za poboljšanje sporta u našoj zemlji. Biće nam drago da ih ugostimo u Srbiji, a nadam se da će od te posete obe strane naučiti mnogo toga.
Razgovarali smo i o ulaganjima u infrastrukturu u Srbiji, ali o tom potom - rekao je predsednik Štefanek još jednom naglasivši da ne želi pompezna obećanja, već malo strpljenja i da će rezultati biti očigledni. Generalni sekretar Marinković dodao je da Srbija kao zemlja sporta ima mnogo toga da ponudi prijateljima iz Indonezije i da se nada uspešnoj saradnji na više nivoa sporta - kako na polju infrastrukture, organizacije takmičenja, ali i razmene znanja i iskustva trenera i sportista. Za vreme posete Indoneziji, u toku je bio Svetski Endurans šampionata u džet ski-ju, a predstavnici Evropske i Svetske džet ski organizacije najavili su posetu Beogradu, kako bi mogli na licu mesta da sagledaju potencijal prestonice Srbije i razmotre organizovanje ovakvog velikog takmičenja u našoj zemlji. Takođe su najavljene prezentacije tradicionalne veštine Indonežana - penčak silata.

28.03.2019.
Prvi takmičarski dan u Džakarti

Takmičari iz 14 zemalja našli su se na startu prve trke Svetskog Endurans šampionata u džet ski-ju koji se održava u Džakarti.

Voženo je 120 km na otvorenom moru uz podršku spasioca i sudija na vodi koji su bili rasporedjeni na ključnim tačkama takmičarske staze. Kilometarska vožnja je trajala sat vremena, a za to vreme takmičari su imali pravo da izlaze iz takmičarske staze kako bi dopunili rezervoare u posebno označenom prostoru. Iako
je pojedine delove trke bilo moguće pratiti samo iz klimatizovane prostorije koja se nalazi na trećem spratu tornja zgrade Indonežanske džet ski akademije, odakle su čelnici SSS sa predsednikom Džet Ski saveza Indonezije i posmatrali takmičenje, ni posmatrači sa obale nisu bili uskraćeni za akcije najboljih takmičara u trkama izdržljivosti.
 Prvog dana takmičenja , francuski takmičar je zauzeo vodeće mesto, dok su iza njega kroz cilj prošli takmičar iz Gvadalupea i prvak Indonezije. Kako takmičenje traje još tri dana, konačne rezultate ćemo znati u nedelju.


28.03.2019.
Delegacija Sportskog saveza Srbije u Indoneziji

Delegacija Sportskog saveza Srbije, predsednik SSS Davor Štefanek i generalni sekretar SSS Goran Marinković, zajedno sa predstavnicima Džet Ski saveza Srbije Veljkom Šukalom i Draganom Tutorović borave u Indoneziji gde ih je ugostio i pomoćnik Ambasadora RS u Džakarti Marko Samardžija. Delegacija iz Srbije prisustvovala je svečanom otvaranju Svetskog Endurans šampionata u džet ski-ju, koji se u periodu od 28-31. marta održava u Indonežanskoj Džet Ski Akademiji, na obali
Javanskog mora. Impozantna gradjevina Akademije, pored boksova za svaki tim, sadrži i sve potrebne prateće prostorije za uspešno održavanje takmičenja. Klimatizovani VIP salon na trećem spratu staklene zgrade sa koje se prostire pogled na more i kompletnu takmičarsku stazu, bio je ispunjen visokim zvaničnicima Indonežanske vlade i vojske, Olimpijskog komiteta Indonezije i funkcionerima Medjunarodne svetske džet ski asocijacije. 
Predstavici naše zemlje iskoristili su vreme posle svečanog otvaranja za razmenu iskustva sa indonežanskim kolegama iz olimpijskog komiteta, razgovarali o budućim projektima izmedju dve zemlje koje imaju potpisan Memorandum o saradnji u oblasti sporta.


23.03.2019.
Državno prvenstvo "Put do pobede"

U sportskoj hali "Master" u Beogradu, održano je prvo državno prvenstvo i beogradski festival "Put do pobede" u organizaciji Srpskog čirliding i čirdens saveza.
Takmičenje su otvorili predstavnik Sporstkog saveza Srbije Slobodan Hranisavljević, predsednik Srpskog čirliding i čirdens saveza Dragana Ilić i generalni seketar Kasandra Grujić.
Na takmičenju je prisustvovalo 25 sportskih organizacija sa preko 800 takmičara od 06 do 30 godina starosti. Najbolje plasirani takmičari predstaviće našu zemlju u 24., 25 i 26., aprila 2019. na svetskom prvenstvu u Americi-Florida-Orlando i na evropskom prvenstvu 29. i 30. juna 2019. u Rusiji-Sankt Petersburg. 


22.03.2019.
Delegacija Sportskog saveza Srbije u Krupnju

Delegacija Sportskog saveza Srbije posetila je opštinu Krupanj i Sportski savez opštine Krupanj. Proslavljeni rvač i olimpijski šampion Davor Štefanek, danas u ulozi predsednika Sportskog saveza Srbije i sa generalnim sekretarom SSS Goranom Marinkovićem, upoznao se sa funcionisanjem  sporta u opštini Krupanj. Izneo je sve pohvale na rad lokalne samouprave i Sportskog saveza opštine Krupanj, kada su u pitanju projekti iz oblasti sporta i poštovanje zakonskih procedura. Nije krio oduševljenje podatkom da se u opštini Krupanj aktivno bavi sportom više od 1000 sportista. U razgovoru sa predsednikom opštine Ivanom Isailovićem i predsednikom SSO Krupanj Željkom Petkovićem i generalnim sekretarom Zoranom
Antonićem predočeno je koji  sve sportovi funkcionišu i kakvi se rezultati ostvaruju. Nakon razgovora u opštini delegacija je obišla sportsku infrastrukturu, otvorene sportke terene kod bazena, a bilo je i razgovora oko dobijanja veštačke trave i postavljanje iste na igralištu kod sportske hale. A sport na delu se mogao videti u sportskoj hali u kojojje u toku bio turnir u malom fudbalu za đake osnovne škole. Učenicima je bilo posebno drago što mogu da se upoznaju i druže sa Štefanekom. Za uspomenu ostalo je mnogo slika i reči predsednika SSS da deca treba da se bave sportom i da se nada da će iz ove opštine stasati neki budući šampioni.22.03.2019.
Čelnici Sportskog saveza Srbije prisustvovali tribini "Put do vrha Olimpa" u Valjevu

Tokom obilaska Valjeva, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek imao je priliku da pored razgovora o stanju sporta u ovom gradu kao funkcioner, razgovara i o bavljenju sportom i dostizanju velikih rezultata sa mladim sportistima i trenerima - iz ugla olimpijskog šampiona i aktivnog sportiste. Organizovana je tribina simboličnog naziva "Put do vrha Olimpa", a Štefanek se prisećao detalja iz bogate sportske karijere i delio iskustvo sa onima koji su budućnost našeg sporta.
Postati prvak sveta ili olimpijski šampion lepo zvuči, najsjajnija medalja lepo izgleda, a iza svega toga krije se ogroman rad sa puno odricanja i nekih teških momenata. Upravo o tome kako se suočavao sa problemima i istrajao do svog cilja pričao je Davor Štefanek. Na kraju je sumirao utiske "Pravo je zadovoljstvo što mogu da razgovaram sa sportistima koji će, nadam se, krenuti šampionskim stopama. Drago mi je što je sala bila ispunjena do poslednjeg mesta, jer to znači da mladi žele da slušaju i uče iz iskustva onih iskusnijih. To znači i da je veliki broj onih koji se bave sportom. Neka svako od njih zacrta sebi cilj, radi vredno na njegovom ostvarenju i bude uporan" rekao je Štefanek.

22.03.2019.
Čelnici Sportskog saveza Srbije u poseti Valjevu


Čelnici Sportskog saveza Srbije uveliko obilaze zemlju u cilju poboljšanja sportskih uslova u lokalu. Tako je 110. sastanak sa teritorijalnim sportskim savezom i lokalnom samoupravom bio u Valjevu. Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković razgovarali su sa rukovodstvom grada Valjeva o razvoju sporta. Predstavnici grada Valjeva, član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović i saradnici Miodrag Lazić i Milan Gajić istakli su da su počastvovani što su u prilici da upoznaju i ugoste olimpijskig šampiona i predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka i što sa njim mogu da razmene mišljenja. „Grad Valjevo dosta ulaže u sport i još više će ulagati , a svakako ćemo nastojati da održavamo saradnju sa Sportskim savezom Srbije jer bez njihove
podrške i pomoći nećemo moći da ostvarimo svoje sportske ciljeve“, istakao je prof. dr Miroljub Ivanović.

Davor Štefanek je podsetio da su vrata Sportskog saveza Srbije uvek svima otvorena za konsultacije i pomoć, a sve u cilju razvoja i poboljšanja sporta u Srbiji. Kako bi posao bio što bolje obavljen obećao je obilazak svih 156 teritorijalnih saveza „Ovo je 110. opština koju sam obišao i cilj mi je da se upoznam sa svim ljudima, da uđemo u problematiku kakvu imaju i da ih rešavamo. Naravno da ima problema, ali mogu da kažem da većinski deo opština dobro
funkcioniše. Od kada sam na čelu Sportskog saveza Srbije razmišljam kao funkcioner, a ne kao sportista i znam da je teško obezbediti novac, ali zahvaljujući resornom ministarstvu na čelu sa Vanjom Udovičićem  i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dosta novca se odvaja za sport u Srbiji. Još sam aktivan sportista i znam da niko ne traži  da im kažemo hvala, nego je najbolje hvala ono što smo uradili prošle godine, a to je osvajanje 47 medalja tako da smo opravdali sva sredstva.Treba ulagati u mlade da jednostavno imamo naslednike", rekao je Štefanek, a pri obilasku Hale sportova prisustvovao je treningu rukometašica i osvrnuo se na stanje u valjevskom sportu „Zadovoljan sam kako funkcioniše sport u Valjevu, a videvši veliki broj devojčica koje treniraju rukomet jedan je od pokazatelja da se u Valjevu dobro radi. Mislim da treba što više dece uključiti u sport, decu sa ulice usmeriti u sportske dvorane, na sportske terene kako bi ih odvojili od tableta, kompjutera i mobilnih telefona“, istakao je Štefanek.

21.03.2019.
Sportski savez Srbije posetio Ljuboviju

U okviru plana obilaska teritorijalnih sportskih saveza, predsednik i sekretar Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek i Goran Marinković posetili su opštinu Ljubovija.  Svečani prijem predstavnika Sportskog saveza Srbije održan je u kancelariji predsednika opštine Ljubovija, Milovana Кovačevića nakon kojeg je usledio radni sastanak. 
        Predsednik opštine Ljubovija, Milovan Кovačević pozdravio je prisutne članove Sportskog saveza Srbije izrazivši zahvalnost što su  odlučili da posete opštinu Ljubovija. Nakon toga je generalni sekretar Sportskog saveza opštine Ljubovija, Vladimir Кrstić upoznao predsednika i generalnog sekretara SSS sa stanjem sporta u opštini Ljubovija:
- Prioritetni cilj je, poštujući Nacionalnu strategiju razvoja sporta u Republici Srbiji i Program
razvoja sporta  opštine Ljubovija, uključiti što veći broj građana u sistem sporta, naročito mladih, dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Najveći rezultat ogleda se u povećanju broja devojčica koje se bave sportom - za 5 godina duplo više devojčica koje se bave sportom u novim sportskim udruženjima - rekao je Krstić.
     O problemima koji su uočeni kada je reč o sportu u opštini Ljubovija pričao je predsednik Sportskog saveza opštine Ljubovija Blagojević Goran: 
- Najveći problem je razvoj sportske infrastrukture. Velika je potreba za izgradnjom sportske hale jer jedina postojeća hala SŠ ,,Vuk Кaradžić” je praktično neuslovna. Na teritoriji opštine Ljubovija postoje samo dva fudbalska terena u sklopu stadiona FК ,,Drina” koja ne mogu da opsluže sve korisnike zbog čega je došlo do velikih oštećenja na travnatim podlogama, pa se javlja potreba za izgradnjom terena sa veštačkom podlogom. Izgradnjom ovih objekata pored nesumljivog uticaja na razvoj sporta u opštini Ljubovija pozitivno bi delovali i na razvoj sportskog turizma zbog potencijala koje naša opština poseduje. 
        Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek zahvalio se predstavnicima opštine Ljubovija na dočeku i istakao da slični problemi postoje i u drugim manjim sredinama:
- Upoznati smo sa problemima opštine Ljubovija. Kako Sportski savez Srbije ne može da konkretno reši problem sportske infrastrukture, pomoći ćemo Vam sa sportskim rekvizitima i loptama, kao i podrškom i savetovanjem za buduće projekte. Sportski savez Srbije ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i ovaj problem ćemo im predočiti - predsednik SSS je nakon razgovora sa predstavnicima opštine i Sportskog saveza opštine Ljubovija istakao je da se iz priloženih rezultata vidi da SSOLJ ima želju da radi i podstiče razvoj sporta.

20.03.2019.
SSS i SKGO u obilasku gradova

Sportski savez Srbije na više načina pokušava da pomaže unapređenje funkcionisanja teritorijalnih sportskih saveza. Predsednik i generalni sekretar obilaze gradove i opštine kako bi se što bolje upoznali sa situacijom na terenu, stručna pomoć i konsultacije u vezi pravnih pitanja, na raspolaganju su u Sportskom savezu Srbije svim zainteresovanim savezima. Još jedan od vidova analize i pomoći razvoja sa lokalom je i zajednički obilazak samouprava širom Srbije sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Stalna konferencija gradova i opština obilazi lokalne samouprave širom Srbije i razgovara o relevatnim pitanjima za funkcionisanje sporta u LS, a u cilju prikupljanja podataka za potrebe Analize sprovođenja nadležnosti LS u oblasti sporta. Analiza ima fokus na proceni kapaciteta lokalnih samouprava za obavljanje nadležnosti u oblasti sporta, sa posebnim fokusom na finansiranju, kao i da ukaže na vrstu podrške koju Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije i SКGO treba da pruže lokalnim samoupravama u narednom periodu. Članovi tima SКGO su Maja Кnežević Romčević, sekretarka Odbora za
obrazovanje, kulturu, sport i omladinu, docent dr Dragan Atanasov, prodekan za nauku Fakulteta za sport Univerziteta „Union- Nikola Tesla“ i Slobodan Hranisavljević, stručni saradnik Sportskog saveza Srbije. U 2019. godini obišli su Bor, Ub, Valjevo, Aranđelovac, Kragujevac, Knić i Staru Pazovu.
20.03.2019.
Školsko prvenstvo u džudou

Školsko prvenstvo Srbije okupilo je 500 mladih džudista na dobro poznatoj lokaciji, voždovačkim Šumicama.  Sala ispunjena do poslednjeg mesta, na borilištima mladi ali iskusni takmičari, odličnim mečevima, još jednom su potvrdili da je budućnost džudoa u Srbiji osigurana.  

Takmičenje je svečano otvorio Uroš Savić, generalni sekretar za školski sport Srbije, a ispred Sportskog saveza Srbije prisutne je pozdravio savetnik Miloš Marković.  Najmlađe takmičare još jednom je došao da bodri i trofejni reprezentativac Srbije Aleksandar Kukolj.


08.03.2019.
Rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije obeležio je 63. godinu postojanja i predstavio je nove projekte za buduće šampione. Na 12,7 hektara počela je izgradnja novih sadržaja, a do kraja godine biće i rekonstrukcija postojećih, dok će u maju Zavod biti domaćin 2. Srpske međunarodne konferencije sportske medicine, uz 40 eminentnih predavača i više od 1000 učesnika.
Prema rečima direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS Gorana Bojovića, već 63 godine prostor u Кošutnjaku je kuća svih sportista, ali i omladine među kojima se kriju neki novi šampioni.
Na prostoru Zavoda za sport i medicinu sporta RS otpočinje izgradnja i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova (rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i dizanje tegova), a ukupna vrednost investicije iznosi 12 miliona evra.
U planu je i izgradnja zatvorenog olimijskog bazena, stadiona sa tribinama i zelenim krovom.
Кrajem godine, kako najavljuje direktor Goran Bojović, predviđena je i rekonstrukcija upravne zgrade, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOК odeljenje.
Na kraju svečanosti, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS je uručio zahvalnice savezima, udruženjima i pojedincima za izuzetne rezultate i doprinos u ime razvoja sporta u zemlji i svetu. 

03.03.2019.
Proglašeni najbolji sportisti Beočina

U predivnoj atmosferi u Sportskom centru Beočin uz prisustvo sportista, sportskih stručnjaka, sportskih radnika, prijatelja sporta, legendi srpskog i jugoslovenskog sporta i sugrađana održana tradicionalna manifestacija IZBOR SPORTISTE GODINE BEOČINA za 2018.godinu. Tradicionalni Izbor sportiste godine počeo je podizanjem zastave i uz izvođenje himne soliste Milice Veljković. Miodrag Mile Ivanović, predsednik Sportskog saveza opštine Beočin pozdravio je sve prisutne, zahvalio se na velikom odzivu, čestitao sportistima, sportskim kolektivima, sportskim stručnjacima na postignutim rezultatima u 2018. godini uz želju da u ovoj godini ostvare još bolje rezultate, zahvalio se lokalnoj samoupravi na čelu sa predsednikom opštine Mitrom Milinkovićem na pomoći i izdvajanju za sport u vidu dotacija sportskim klubovima.
Kao i svih ranijih godina, čast da prvi dobiju priznanja, imali su iz najmlađih uzrasnih kategorija, a neki i iz starijih uzrasnih kategorija, popularno nazvani „budućnost beočinskog sporta“, njih četrdeset sedmoro - mladi džudisti, fudbaleri, košarkaši, bokseri, karatisti, rukometaši, kik bokseri, sportski ribolovci, odbojkašice, teniseri, stonoteniseri, šahisti.

U kategoriji seniora i seniorki za najboljeg seniora proglašen je Rauković Ognjen iz Kluba borilačkih veština Kung Fu Kik Boks Klub “BFC” Beočin, iz pojedinačnog sporta. Iz kolektivnog sporta za najboljeg seniora proglašen je: Murina Eldin iz Rukometnog kluba „Beočin 1959“ za postignute rezultate u 2018.godini. Za najbolju seniorku iz pojedinačnog sporta proglašena je: Marija Ivković iz Džudo kluba „Cement“. Iz kolektivnog sporta za najbolju seniorku proglašena je

Šetalo Kristina iz Odbojkaškg kluba „Beočin“ .

Specijalna priznanja su uručena sportistima iz Beočina, koji se već dugi niz godina ističu svako u svojoj grani sporta: Adamović (Rad) Jovana za ostvarene rezultate u košarci, Rakić Aleksandar za ostvarene rezultate u fudbalu, Jandrić Darko za ostvarene rezultate u tenisu, Bjelić Petar za ostvarene rezultate u plivanju.

Za najboljeg trenera proglašen je Vladislav Trajanovski iz Džudo kluba „Cement“.

Za najboljeg sportskog radnika proglašena je Vesna Ižak, dugogodišnji fudbalski i sportski radnik.

Najuspešniji sportski kolektiv u 2018.godini je Džudo klub „Cement“ za izuzetno postignute rezultate u 2018.godini

Titulu najboljeg sportiste u 2018.godini poneo je Nemanja Čović iz Fudbalskog kluba „Proleter“ Novi Sad, člana Super lig Srbije za izuzetno postignute rezultate u 2018.godini

Krovne sportske institucije - Sportski savez Vojvodine i Sportski savez Srbije na ovoj manifestaciju su predstavljali i učestvovali u dodeli nagrada Mladen Stojšin, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine i dr. Milan Minja Radaković, član Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije.


01.03.2019.
Proglašeni najbolji u Žitištu

Sportski savez opštine Žitište proslavio je svoj dvadesetdrugi rođendan 1. marta 2019. godine u velikoj sali SO Žitište. Svečanosti su, pored velikog broja sportista i sportskih radnika, zvanica, mnogobrojnih građana, prisustvovali i čelnici Lokalne samouprave, odbornici, članovi Veća Opštine Žitište. Kao i svake godine od osnivanja Saveza na ovaj dan dodeljuju se priznanja za uspešan rad i rezultate rada najuspešnijim pojedincima i sportskim organizacijama, a ove godine to su:

Sportske nade: Nada Kovačević, Saša Korać, Una Meng, Teodora Pudar, Miloš Mičeta, Miona

Karan, Dimitrije Nedeljković, Dejana Papić, Danila Martinović, Manuel Nikolić.

Dugogodišnji rad u sportu: Salma Gašpar, Igor Patai, Jene Totok, Svetozar Petrić, Velimir Grubački, Rade Bjelajac

Jubileji: Fudbalski klub “1. Oktobar” Srpski Itebej 95 godina postojanja, Fudbalski klub “Jedinstvo”

Banatsko Karađorđevo 90 godina postojanja, Fudbalski klub “Olimpija” Torda 90 godina postojanja, Košarkaški klub “Sveti Đorđe” Žitište 40 godina postojanja, Fudbalski savez opština Žitište – Nova Crnja 55 godina postojanja, Lovačko udruženje Žitište 55 godina postojanja

Školski sport: Milica Maljković, Tamara Kovačević, Biljana Pilipović, Dragana Milenković, Danila Martinović, Nada Milenković, Nada Kovačević, Maja Bašić, Jovana Čobanov, Tara Savatović

Popularizacija rekreativnog sporta: Udruženje žena “Banaćanke” Torak
Dugogodišnja uspešna saradnja: Milan Dubajić
Posebna priznanja za izvanredne sportske rezultat: Zorana Nikolić, David Lazi
Priznanje za donatorstvo – sponzorstvo: DOO “Valor”, Pokrajinski sekretarijat za sport
Sportski sudija: Milan Runić
Najuspešniji trener: Marko Boljac
Sportski radnik: Đuro Novaković
Sportska organizacija: KK “Sveti Đorđe” Žitište
Sportista: Marko Tomić
Sportiskinja: Aleksandra Rapaić


28.02.2019.
Poseta Aranđelovcu

U okviru plana obilaska opštinskih saveza, predsednik Sportskog Saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković upoznali su se sa radom Sportskog saveza Aranđelovca. Poseta Aranđelovcu započeta je sastankom sa predsednikom Sportskog saveza Aranđelovca Zoranom Radovanovićem i generalnim sekretarom Bojanom Nikitovićem. Obilaskom najvećeg sportskog objekta u gradu - SRC Šumadija uvideli su potencijal ovog mesta za organizaciju budućih sportskih manifestacija. Sa svim detaljima upoznao ih je direktor Nikola Zlatković. Rekonstruisana hala VOC još jedan je od primera ulaganja u ovom gradu. Direktor Tehničke škole "Mileta Nikolić" Dragan Ranković izneo je pojedinosti koje su unapređene u hali. Zamenik predsednika opštine Miladin Jakovljević rekao je da na lokalu ovakva poseta ima poseban značaj:
- Veoma smo počastvovani što možemo da upoznamo i ugostimo olimpijskog šampiona i predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka. Značajno je što sa njim možemo razmeniti mišljenja. Još više ćemo ulagati u sport, a svakako ćemo nastojati da održavamo saradnju sa Sportskim savezom Srbije jer bez njihove podrške i pomoći ne bismo mogli da ostvarujemo svoje sportske ciljeve - rekao je Jakovljjević. Predsednik SSS Davor Štefanek bio je prijatno iznenađen stanjem koje je uvideo u Aranđelovcu: - Opština Aranđelovac zaslužuje sve pohvale. Ljudi koji su zaduženi za sport rade i rezultati se vide. Sportisti Aranđelovca postižu velke uspehe, kao što su karatisti sa osvojenim brojnim odličjima. Ono što je najbitnije je da imaju nove ideje, da se ne zaustavljaju i trude se da ispune cilj svih nas, a to je da što više dece priključe sistemu sporta i omoguće im što bolje uslove za trening. Zaista su jedan od najboljih primera sa kojima sam se susreo obilazeći teritorijalne saveze - zaključio je Štefanek.

28.02.2019.
Čelnici Sportskog saveza Srbije u Požarevcu

Svoj obilazak stanja na terenu u Požarevcu, Sportski savez Srbije započeo je u požarevačkom Gradskom zdanju. Sportski savez Grada Požarevca održao je redovnu sednicu Skupštine na kojoj su gosti bili predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković. 
Nakon Skupštine upriličen je radni sastanak u kabinetu gradonačelnika Baneta Spasovića. Gradonačelnik je izneo niz projekata iz oblasti sporta na kojima se radi. Sa ponosom su istakli rekostrukciju SC Požarevac:
- Kada obnova bude završena imaćemo jednu od najboljih dvorana u toj klasi u Srbiji. U sklopu ove ustanove, na raspolaganju će nam za nekoliko nedelja biti i balon hala, koju će moći da
koriste i sportisti i rekreativci - rekao je gradonačelnik Spasović i dodao: 
- Podsećam da smo za ovu godinu izdvojili i sredstva za projekat zatvorenog bazena koji će, kada se završi, biti još jedan važan segment u razvoju bazičnih sportova u našem gradu. Moram da naglasim da svake godine obnavljamo ili izgrađujemo po neko igralište u seoskim i gradskim mesnim zajednicama, svesni da istu priliku za bavljenjem sportom moramo dati svim građanima.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek zaključio je na kraju posete:
- Iz Požarevca nosimo lepe utiske. Zaista nam je drago da lokalna samouprava i Sportski savez Požarevca dobro sarađuju, što daje velike rezultate. Tako razvijaju sport pre svega svog grada, a doprinose i razvoju srpskog sporta. Očekujemo da u renoviranom Sportskom centru organizujete događaje i na taj način još jednom svima pokažete koliko ste dobri domaćini, što mi već znamo. Nadam se nastavku dobre komunikacije i saradnje sa požarevačkim sportskim savezom i uspešnoj godini.

28.02.2019.
Proglašeni najbolji grada Zrenjanina

U Baroknoj sali gradske kuće po 13. put su svečano uručena godišnja priznanja Sportskog saveza grada Zrenjanina. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Sportskog saveza Srbije, Pokrajinskih i lokalnih institucija sporta i vlasti koji su nagrađenima i uručivali priznanja.

U kategoriji seniora priznanje je dodeljeno rvaču Viktoru Nemešu, a u kategoriji seniorki godišnje priznanje dodeljeno je karatistkinji Marini Radičević.  U kategoriji juniora priznanje je dodeljeno članu STK Banat i Stenes Dimitriju Levajcu. U kategoriji juniorki priznanje je dodeljeno članici Karate Kluba Zrenjanin Anji Milovanović. U kategoriji kadeta priznanje je dodeljeno odbojkašu OK Proleter i državnom reprezentativcu Luki Blagojeviću. U kategoriji kadetkinja priznanje je dodeljeno članici KK Zadrugar Dunji Rajić.

PRIZNANJA ZA SPORTISTE U KATEGORIJI NEOLIMPIJSKIH SPORTOVA
U kategoriji seniora priznanje je dodeljeno članu Aero kluba Zrenjanin Svetozaru Gostojiću, a od seniorki priznanje je dodeljeno članici Kik boks kluba Internacional Marini Đekić. U kategoriji juniora priznanje je dodeljeno članu Kuglaškog kluba Banat Vuku Boškovu.U kategoriji juniorki priznanje je dodeljeno čalnici Kuglaškog kluba Kristal Vladani Obrenić. 

SPORTSKE EKIPE
U kategoriji seniorskih ekipa priznanje je dodeljeno Rvačkom klubu Proleter. U kategoriji ženskih seniorskih ekipa priznanje je dodeljeno Kuglaškom klubu Kristal. U kategoriji juniorskih ekipa priznanje je dodeljeno Klubu malog fubala SAS. U kategoriji ženske juniroske ekipe priznanje je dodeljeno Tekvondo klubu Zrenjanin. U kategoriji kadetsih ekipa priznanje je dodeljeno Fudbalskom klubu Radnički. U kategoriji ženske kadetske ekipe priznanje je dodeljeno Ženskom košarkaškom klubu Proleter. 

PRIZNANJA SPORTSKIM STRUČNJACIMA I TRENERIMA
U kategoriji trenera priznanje je dodeljeno Vojislavu Trajkoviću treneru u Rvačkom klubu Proleter. U kadtegoriji sportskih radnika priznanje je dodeljeno Zoranu Pavloviću. U kategoriji stručnjaci u sportu priznanje je dodeljeno Stojanki Lekić i Siniši Onjinu.

PRIZNANJA ZA SUDIJE , SPONZORE DONATORE, SPORTISTE SA INVALIDITETOM
U kategoriji sudija godišnjim priznanjem nagrađene je Nikola Torbicarvački sudija. U kategoriji sponzora donatora priznanja su uručena predstavnicima Mesnih zajednica Elemir, Klek i Lazarevo. U kategoriji sportista sa invalididtetom priznanje je dodeljeno Ivanu Živkovu članu Hendi sport kluba.

POSEBNA PRIZNANJA
U kategoriji propagandista godišnjim priznanjem nagrađen je Bogoljub Grujić novinar. Posebna priznanja dodeljena su trojici pojedinaca. Stojan Popov sportski novinar i publicista ceo svoj radni vek proveo je obilazeći sportska borilišta. Malo ko u Zrenjaninu nije čuo ime Slavko Anđelov Slive. Čuveni žongler fudbalskom loptom počeo je svoju specifičnu karijeru još 1982. godine. Danas takođe izaziva pažnju svojim umećem gde god da se pojavi. Karolj Salma je sportski zaljubljenik i čovek koji je nepriznaje godine i prepreke. 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO VESELINU VUČIĆEVIĆU
Dugogodišnji uspešni sportski radnik i stručnjak jedan od najzaslužnijih za razvoj i unapređenje veslačkog sporta u Zrenjaninu Veselin Vučićević nagrađen je priznanjem Sportskog saveza za životno delo. U svojoj prebogatoj sportskoj karijeri radio je u Veslačkom klubu Begej 1883 i Zrenex 1995. U dužem periodu bio je i selektor naše nacionalne selekcije. Najponosniji je što je bio trener našem veslaču veka Miloradu Stanulovu osvajaču medalja na Olimpijskim igrama u Moskvi i Los Anđelesu kao i svetske bronze. Nosilac je nacionalnog priznanja i danas kao penzioner svoje znanje nastoji da prenese mladima.


28.02.2019.
Proglašeni najbolji u Šapcu


Po 39. put upriličena je svečanost u Šapcu na kojoj su dodeljena priznanja najboljima u 2018. godini. Predstavnici Sportskog saveza Srbije prisustvovali su ovoj manifestaciji i čestitali svim laureatima. 
Sportski savez Šapca nagradio je:
- Najuspešnijem sportskom kolektivu – Vaterpolo klubu „Šabac“
- Najuspešnijem sportisti – Milenku Zoriću (Кajak klub „Zorka“)
- Najuspešnijoj sportistkinji – Bojani Stevanović (Omladinski košarkaški klub „Šabac“)
- Najuspešnijem mladom sportisti – Semizu Aličiću (Bokserski klub „Mačva“)
- Najuspešnijoj mladoj sportistkinji – Ani Tijanić (Tekvondo klub „Šabac“)
- Najuspešnijem sportskom stručnjaku – Urošu Pavloviću (Кajak klub „Zorka“)
- Najuspešnijem sportskom radniku – Nenadu Živanoviću (Vaterpolo klub „Šabac“)

27.02.2019.
Sportski savez Srbije u Smederevu

Grad Smederevo još jedan je od mesta u Srbiji gde se ulaže u sport. Obilaskom sportskog centra i atletske staze, koja se izgrađuje u podnožju tvrđave, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković upoznali su se sa stanjem na terenu. 
Predsednik Sportskog saveza Smedereva Miloš Milosavljević ugostio je Štefaneka i Marinkovića i istakao da ovaj savez broji 102 kluba od kojih je jedan rvački. 
Predsednik Davor Štefanek još jednom je podsetio da su vrata Sportskog saveza Srbije uvek svima otvorena za konsultacije i pomoć u cilju razvoja i poboljšanja sporta u Srbiji:
- Pre nešto više od godinu dana obećao sam da ću obićisvih 156 teritorijalnih saveza. Ostvarujem jedan od započetih ciljeva, danas smo u Smederevu, gradu koji ima veliki potencijal, a na sastanku smo uvideli u kojim pravcima treba delovati kako bi on bio što više iskorišćen.
Na reči predsednika nadovezao se i generalni sekretar Goran Marinković:
- Trudićemo se da zajedničkim snagama nadogradimo ono što je započeto i u budućnosti pomognemo oko organizacije sportskih događaja u vašem gradu, jer je upotrebna mogućnost smederevske hale izvanredna.
Odnedavni član gradskog veća zadužen za sport Saša Branežac istakao je da će raditi na razvoju sportskog turizma
- Smederevo kao grad može da se pohvali dobrom sportskom infrastrukturom. Da bismo zaokružili ponudu sa sportskom halom, treba da imamo i odgovarajući smeštaj, što bi nam donelo šansu da budemo domaćini većeg broja ozbiljnih međunarodnih događaja.
Za sam kraj posete domaćini su darivali goste umetničkim slikama sa motivima drevne smederevske tvrđave.


27.02.2019.
Nova stanica čelnih ljudi Sportskog saveza Srbije bila je opština Velika Plana

Na sastanku sa predsesnikom opštine Igorom Matkovićem i predstavnicima Sportskog saveza Velika Plana predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković upoznati su sa sportskim događajima i infrastrukturom opštine. Izner je niz konstruktivnih predloga za ovogodišnju organizaciju sportskih događaja. Velika Plana se trudi svojim radom i ulaganjima da unapredi sport opštine i tako će nastaviti i u 2019. godini.


26.02.2019.
Vladimir Bačanin i Svetozar Gostojić dobitnici Zlatnog orla

Vazduhoplovni savez Srbije upriličio je tradicionalnu svečanost i dodelio nagrade najboljima za postignute rezultate u 2018. godini.
Najviše vazduhoplovno sportsko priznanje, statua «Zlatni orao», za sportistu godine u letačkoj kategoriji, pripada pilotu paraglajdera Vladimiru Bačaninu iz
Paraglajding kluba «ER 037» iz Kruševca. Vladimir je prošle godine osvojio
titule – državnog prvaka i pobednika lige Srbije u preletu paraglajderom. Član je
reprezentacije Srbije, naš najbolje plasirani pilot u disciplini prelet na svetskoj
rang listi i zaslužni sportista nacionalnog ranga. Vladimir je jedini pilot iz
Srbije koji se plasirao na Super finale Svetskog kupa u paraglajdingu, koje će okupiti 150 najboljih pilota sveta. Na ovo prestižno takmičenje putuje uskoro, u martu mesecu.
U neletačkoj (aeromodelarskoj) grani vazduhoplovnog sporta, sportista godine je Svetozar Gostojić, vazduhoplovni modelar iz Aerokluba «Zrenjanin». Svetozar je postao vicešampion Evrope u 2018. godini, a sa reprezentacijom je ekipno osvojio titulu evropskih prvaka. Takođe je i deo tima koji je aktuelni svetski prvak u vazduhoplovnom modelarstvu u kategoriji F1B. Zaslužni je sportista vrhunskog ranga.
Pored najboljih sportista, dodeljena su i priznanja pojedincima i instutucijma koje su doprinele razvoju i napretku vazduhoplovstva. Specijalno priznanje za poseban doprinos vazduhoplovstvu pripalo je Ministru odbrane Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vulinu. Zlatne plakete su dodeljene Komadantu ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazdušne
odbrane, general-majoru Dušku Žarkoviću, Srpsko-ruskom humanitarnom centaru iz Niša na čelu sa direktorom centra gospodinom Viktorom Guljevičem, Goranu Stojkoviću iz Aero kluba «Ćuprija», Goranu Panoviću iz Novog Sada i Živi Frencu, legendi vazduhoplovnog jedriličarstva iz Aero kluba «Vaja» iz Beograda.
Dodeljene su i medalje rekorda za postignute državne rekorde u 2018. godini. Goranu Todoroviću Faci, padobrancu sa invaliditetom, dodeljeno je priznanje za rekord od pet skočenih padobranskih skokova u tandemu, sa visine od 6000 metara u jednom danu na aerodromu Bovec u Sloveniji, 9. septembra. Milanu Petkoviću iz Aero kluba «Beograd» dodeljeno je priznanje za čak četiri nova državna rekorda u vazduhoplovnom
jedriličarstvu, postignuta 5. i 18. januara 2018. godine u Australiji. Medalje rekorda je u Milanovo ime preuzeo njegov kum gospodin Ivan Ćurković, bivši
fudbaler, bivši predsednik fudbalskog kluba Partizan i predsednik Olimpijskog
komiteta Srbije i Crne Gore. Medalje rekorda osvojili su i dvojica vazduhoplovnih
modelara – Damjan Mirković iz Aerokluba «Nova Pazova» i Lazar Laćimić iz
Aerokluba «Beograd».
Najuspešniji sportisti po granama vazduhoplovnog sporta za 2018.godinu su sledeći:

Paraglajding
1.Vladimir Bačanin, Paraglajding klub „Er 037“ Kruševac
2. Goran Đurković, SPK „Berkut“ Vršac
3. Dejan Valek, AK „Novi Sad“

Padobranstvo
1.Miroljub Janićijević, PEVS „Nebeske Vidre“
2.Slobodan Terzić, PK „Delta“ Beograd
3.Igor Žmirić, PK „Delta“ Beograd

ULL
1.Milo Todorović, AK „Ćuprija“
2.Vojislav Đukić, AK „Utva“ Pančevo
3.Vladimir Stojković, AK „Ćuprija“

Vazduhoplovno modelarstvo
Seniori:
1. Svetozar Gostojić, AK „Zrenjanin“
2. Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“
3. Damjan Mirković, AK „Nova Pazova“

Juniori:
1. Vidak Veselinović, AK „Trstenik“
2. Andrej Nastasić, AK „Sombor“
3. Nikola Macura, VMK „Subotica“

Raketno modelarstvo
Seniori:
1.Miodrag Čipčić, AK „Kikinda“
2.Dejan Žak, AK „Živica Mitrović“ Bela Crkva
3.Ileš Ferenc, AK „Ada“

Juniori:
1.Kristina Čipčić, AK „Kikinda“
2.Mladen Bunčić, AK „Nova Pazova“
3.Srđan Radašin, AK „Ada“

Opšta avijacija
1.Aleksandar Godić, AK „Naša krila“ Paraćin
2.Tomislav Šaletić, AK „Naša krila“ Paraćin
3.Vladimir Spasić, AK „Smederevo“

Vazduhoplovno jedriličarstvo
1.Zoran Frenc, AK „Vaja“ Beograd
2.Branko Blagojević, AK „Mihajlo Petrović“ Kraljevo
3.Milan Petković, AK „Beograd“

23.02.2019.

Tragično stradao potpredsednik Sportskog saveza Srbije - Mirko Butulija

Juče, 22.02.2019. godine, direktor AMSS Mirko Butulija tragično je stradao na svom radnom mestu. Mirko Butulija (43) je na mesto direktora AMSS došao krajem 2014. godine, gde je na na toj poziciji nasledio Aleksandra Nikačević. Nakon nekoliko godina kvalitetnog poslovanja, Butulija je dobio i nagradu za trud - 2017. godine je imenovan za člana najvažnijeg tela Svetske automobilske federacije i to je bio prvi put da je neki predstavnik zemalja našeg regiona izabran za člana ovog tela. Pre nego što je postao prvi čovek AMSS-a, radio je u AMS osiguranju. Butulija je bio i predsednik rukometnog kluba "Crvena zvezda", a od 2014. godine i potpredsednik Rukometnog saveza Srbije kao i podpredsednik Sportskog saveza Srbije. 

Mirko Butulija je bio otac četvoro dece.

21.02.2019.
Sportski savez Srbije u poseti Petrovcu na Mlavi

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković obišli su Petrovac na Mlavi. Najpre ih je ugostio predsednik opštine Duško Nedinić sa predstavnicima Sportskog saveza Petrovac na Mlavi, koji su upoznali goste sa situacijom u sportu u opštini Petrovac na Mlavi, kao i sa svim postignutim rezultatima do sada i sa planovima za budućnost. Najviši predstavnici Sportskog saveza Srbije predložili su konstruktivne predloge kako bi još više unaprediti sport u našoj opštini i dali reč da će se direktno potruditi i založiti, koliko su u mogućnosti da pruže svu pomoć koja je neophodna. Opštinu Petrovac na Mlavi i do sada krasi izuzetna saradnja sa Sportskim savezom Srbije kao krovnom sportskom institucijom u Republici Srbiji:
- Zaista smo zadovoljni radom ljudi Petrovca na Mlavi koji se zalažu za sport. Sportski savez Srbije uvek će biti tu za savet, podršku i pomoć kako bi još više unapredili trenutnu situaciju, jer uvek može bolje - rekao je predsednik Štefanek.
Nakon sastanka čelni ljudi Sportskog saveza Srbije prisustvovali su dodeli nagrada najboljim sportistima u 2018.godini. Najbolja sportistkinja senior za ovu godinu je Jelena Кončar rukometašica ŽRК Sloga. Najbolji sportista u seniorskoj konkurenciji za 2018. godinu je Borko Đorđević rukometaš RК Sloga. Goran Marinković generalni sekretar Sportskog saveza Srbije uručio je priznanje Rvačkom klubu Zmajevi, za najbolju mušku sportsku ekipu, i , Ženskom rukometnom klubu Sloga za najbolju žensku sportsku ekipu. Sportskom savezu Srbije dodeljena je plaketa za izuzetan doprinos sportu koju je predsedniku Davoru Štefaneku uručio Dejan Marković predsednik Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi.

19.02.2019.
Još jedno priznanje za predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka

U restoranu „Spartak” u Subotici dodeljene su nagrade. Po 13. put izabrani su najbolji sportisti grada Subotice kojima je pripala Medalja „Lajoša Vermeša”.  
Glasovima trideset članova žirija, sastavljenog od novinara, sportskih radnika i trenera, nagrađeni su: za najboljeg sportistu i ove godine Davor Štefanek, rvač Spartaka i predsednik Sportskog saveza Srbije, koji je sakupio 289 bodova, dok je najbolji klub Ženski fudbalski klub Spartak sa 76 bodova.  
Davor Štefanek za nedelju dana dobio je dva priznanja, nakon dodele Medalja Lajoša Vermeša rekao je:
- Priznanja koja sam dobio - jedno od moje zemlje Srbije, a drugo od mog grada Subotice čine me veoma srećnim i ponosnim. Izvanredan je osećaj. Zahvaljujem se gradu i udruženju "Lajoš Vermeš" na dodeljenoj nagradi, ali i na tradici koju čuvaju, jer zaista je važno da se sportisti okupe na jednom mestu i budu nagrađeni za svoja dostignuća i tako ih čuvaju od zaborava. Čestitam i svim dobitnicima i želim im još mnogo uspeha. 
Olimpijski šampion iz Rija osvrnnuo se na svoju dugu sportsku karijeru:
- Prošlo je 15 godina od moje prve medalje pa je moj takmičarski vek u rvanjuveoma dug, uskoro mogu da rvem sa veteranima, ali neću još. Prošlogodišnja medalja sa seniorskog svetskog prvenstva dokazuje i da se dobro radilo ali i da još nisam istrošen - rekao je uz osmeh
Štefanek i dodao - Nadam se da će me u ovom sportu naslediti neki novi rvači i da ćemo uskoro videti nekog novog olimpijskog šampiona. 
Nakon završetka takmičarske karijere Štefanek je otkrio svoje planove:
- Želja mi je, naravno, da postanem rvački trener. Na to ću sačekati desetak godina taman da stasa i moj sin Matija. Nadam se da će krenuti mojim stopama. Ali ako bude fudbbaler ili se bude bavio nekim drugim sportom neću se buniti. Do tada želim da se bavim ovim poslom, moj mandat na mesto predsednika Sportskog saveza Srbije traje do 2021. godine, pa ćemo videti za dalje.
Za kraj intervjua ovogodišnji laureat Medalje "Lajoša Vermeša" rekao je:
- Ne znam šta bih dodao sem da Vam obećam da ću se maksimalno truditi da budem uspešan na dve funkcije i kao predsednik Sportskog saveza Srbije i kao sportista. Nadam se da ću se ove godine kvalifikovati na Olimpijske igre, a ako to uspem, možete svašta očekivati odmene, možda se opet vidimo na "balkonu".
Medalje „Lajoša Vermeša” dobili su i Tamaš Kajdoči (Klub dizača tegova Spartak) na drugom mestu i Andrej Barna (Plivački klub Spartak) na trećem mestu.  

Kao i ranijih godina sportisti koji su ostvarili plasman od 4. do 10. mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama. Četvrto mesto dele Violeta Slović (Ženski fudbalski klub Spartak) i Leona Rogić (Klizački klub Spartak), peti je Nemanja Ćalasan (Fudbalski klub Spartak ŽK). Na šestom mestu se nalaze Nora Bognar (Planinarski klub Spartak) i Ervin Rožnjik (Klub dizača tegova Spartak). Sedmi je Danilo Dulić (Plivački klub Spartak), osmi Miljan Milović (Muški odbojkaški klub Spartak), dok deveto mesto dele Nikola Sedlak (Šah klub Spartak) i Stefan Kostadinović (Stonoteniski klub Spartak). Na desetom mestu se nalazi Uroš Kojadinović (Rukometni klub Spartak).

I ove godine je dodeljena medalja za sportski podvig godine. Ovo priznanje od 2019. godine nosi ime po Luki Andrašiću, a zaslužio ga je talentovani fudbaler Vanja Zvekanov (fudbaler Đenove).


16.02.2019.
IN MEMORIAM

Juče, 15.februara 2019.godine nas je napustio Generalni sekretar Asocijacije Sport za sve Srbije, veliki sportski stručnjak, entuzijasta i veliki čovek Jezdimir Jezda Marsenić.

Yesterday, on 15th of February 2019 Secretary General of ASFAS, great sport expert, enthusiast and wonderful person Jezdimir Jezda Marsenić left us.
15.02.2019.
Davor Štefanek odlikovan od strane Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije. Zlatnom medaljom za zasluge, srpske zastave trećeg stepena odlikovan je olimpijski šampion i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek. Vidno uzbuđen nakon ovakvog priznanja rekao je:

- Iskreno, ovo je moj drugi šok u životu. Prvi je bio kada sam proglašen za najboljeg rvača sveta. Zlatna medalja za zasluge povodom Dana državnosti Srbije kojom sam danas odlikovan je drugi šok. Ovo je jedna od najznačajniih zlatnih medalja koje sam dobio u životu. Ovakvo priznanje mi posebno znači jer prvak sveta, evropski ili olimpijski prvak možeš biti nekoliko puta, a ovakav orden se dobija jednom u životu. 

Štefanek je dodao da je veoma počastvovan što se našao u odabranom društvu i izrazio zahvalnost:

- Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću i državi Srbiji što me je nagradila za moj dosadašnji rad, do sada na strunjači, ali i sada kada sam na čelu Sportskog saveza Srbije. Želeo bih da se zahvalim i ljudima koji su oko mene počev od mojih roditelja, supruge i sina Matije. Veliku zahvalnost dugujem i Ministarstvu omladine i sporta što ulažu i podržavaju sportiste, predsednik koji je prepoznao da treba ulagati i u individualne sportove i tako nam omogućili da odradim sve pripreme i dođem do najviših odličja. Zahvaljujem se i predsedniku Rvačkog saveza Srbije Željku Trajkoviću koji je svojom logistikom i podrškom rvački sport doveo do današnjih rezultata. Moram još jednom napomenuti da deo ove medalje pripada svima njima, ali i generalnom sekretaru Sportskog saveza Srbije  Goranu Marinkoviću i zaposlenima u Sportskom savezu Srbije koji su mi omogućili prošle godine da budem četiri meseca na pripremama, a posao nije trpeo i SSS je doveden na zavidan nivo i nastavićemo da ga izdižemo još više. Da svih ovih ljudi nije bilo ne bi bilo ni mojih rezultata. Hvala Vam svima što smo zajedno dokazali da mogu da radim i jedan i drugi posao jednako uspešno - Zaključio je predsednik SSS Davor Štefanek.

11.02.2019.
Godišnja sednica skupštine Savate saveza Srbije


Savate savez Srbije održao je redovnu godišnju sednicu Skupštine u sali hotela "Park" u Rumi. Sednici je prisustvovalo 53 učesnika delegata, sportista, trenera i gostiju saveza. Predsedavajući sednice bio je predsednik Miodrag Rakić a prisutne na je pozdravio Miloš Marković u ime Sportskog Saveza Srbije.

Nakon jednoglasnog usvajanja svih tačaka dnevnog reda, dodeljene su nagrade najboljima u 2018. godini. Priznanje za najuspešniju seniorku pripalo je Kristini Džolić (SK “Vojvodina” Novi Sad), u konkurenciji seniora za najuspešnijeg je proglašen Ognjen Rauković (KBS “BFC” Beočin), a najuspešniji klub u 2018. je  Savate boks klub „Ruma“ iz Rume.

Nagrade su dobili još i: Kristina Tošić i Lazar Koldan (mlađi pioniri), Andrea Nikolić i Strahinja Jocković (stariji pioniri), Jovana Kasap i Petar Jovanov (kadeti), Anja Bogdanović i Akleksa Guša (mlađi juniori), Jelena Sedoglavić i Dejan Marjanović (juniori), Miodrag Rakić (trener), Maja Odžić (sudija).


11.02.2019.
Najbolji sportisti Aranđelovca

Na manifestaciji „Sportista godine 2018“, koju je u Domu omladine organizovao Sportski savez Aranđelovac i to po 54. put, titula najbolje sportistkinje Aranđelovca pripala je Jovani Preković, zlatnoj na Svetskom prvenstvu u karateu, održanom u Madridu, dok je priznanje Najboljeg sportiste pripalo, takođe članu Karete kluba „Knjaz“, Aleksandru Lekiću. Nagrade i priznanja dodeljeni su u 17 kategorija, u ženskoj i muškoj konkurenciji u kategorijama pionira, kadeta, juniora, seniora, trenerima, sportskim radnicima i klubovima. Priznanje za najboljeg sportskog radnika pripalo je Nikoli Ivanoviću, predsedniku ŽRK Bekament Bukovička Banja, najbolji trener u seniorskoj konkurenciji je Roksanda Atanasov, dok je titula najboljeg kluba u 2018.godini pripala ŽRK Bekamentu BB. Uručena su i tri posebna priznamnja za ostvarene rezultate u sportu, kao i 18 posebnih priznanja za doprinos u radu Sportskog saveza Aranđelovac. Ispred Sportskog saveza Srbije prisutne je pozdravio stručni savetnik Miloš Marković i dodelio nagrade.


08.02.2019.
Najbolji u Apatinu

Sportski savez opštine Apatin svečano je uručio priznanja najuspešnijim sportistima i sportskim kolektivima za 2018. godinu. Po oceni stručnog žirija, sportiskinja godine je šahistkinja Marina Gajčin, a najuspešniji sportista je kuglaš Strahinja Jovanić.

U kategoriji mladih sportista nagrađeni su rukometaš Dušan Ćeran član Rukometnog kluba „Pik“ iz Prigrevice i Noemi Heđbel članica Ženskog kuglaškog kluba „Apatin“. Za najuspešnijeg stručnjaka u sportu proglašen je Miloš Popović, trener Odbojkaškog kluba „Apatin“, dok je za najuspešnijeg sportskog radnika izabrana Biljana Popović iz Ženskog kuglaškog kluba „Apatin“. Za najuspešniji sportski kolektiv u 2018. godini proglašen je Odbojkaški klub „Apatin“, a najbolja sportska manifestacija je “NBC КUP” u ogranizaciji Sportskog saveza opštine Apatin. Nagradu za

najuspešnijeg sportistu sa invaliditetom dobio je Damir Silađi, član Кošarkaškog kuba „Dunav“ iz Apatina.

Priznanja je dodelio predsednik Sportskog saveza Srbije i reprezentativac u rvanju Davor Štefanek koji je čestitao dobitnicima:

- Svi znamo šta je sport za našu zemlju i da su sportisti najbolji ambasadori Srbije. Zato svim najuspešnijima u Apatinu želim puno sreće. Nadam se da će u budućnosti ovaj grad iznedriti i olimpijca. Znamo šta je budućnost naše zemlje, pa vam želim da svi nastavite vredno da radite i trenirate. Čestitam najboljima u 2018. godini, samo tako nastavite.

Pored predsednika svečanosti u Apatinu prisustvovali su i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković i potpredsednik Upravnog odbora SSS Goran Grbović.

Sportiste je u ime opštine Apatin i organizatora SSOA pozdravio predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić.


01.02.2019.
Poseta Prokuplju

Delegacija Sportskog saveza Srbije koju su predvodili predsednik Davor Štefanek i sekretar Goran Marinković posetili su Prokuplje. Najpre je prijem organizovan u Sportskom savezu Prokuplja, a zatim je poseta nastavljena prijemom kod gradonačelnika Aleksandra Simanovića. Sastanku, na kome je bilo reči o aktuelnoj situaciji u prokupačkom sportu i o daljoj saradnji u oblasti sporta, prisustvovali su i član Gradskog veća za sport Natalija Okičić, kao i predstavnici Sportskog saveza Prokuplja.
-Veliko mi je zadovoljstvo što su danas u Prokuplju predstavnici Sportskog saveza Srbije, a posebno što je ovde Davor Štefanek jer svi znamo koliko on znači za Srbiju i koliko je odličja doneo našoj zemlji. Upoznali smo goste sa stanjem u sportu na teritiriji grada Prokuplja, a ono što mi je posebno drago i što sam naglasio, jeste da imamo 30 klubova u kojima se 975 mališana bavi sportom. Cilj nam je da i rekreativno imamo što više dece koja se bave sportom i da ih na taj način sklonimo sa ulice. Svake godine, budžet za sport povećavamo, i ove godine smo za 40 procenata izdvojili više sredstava za tu namenu u odnosu na prošlu godinu. Siguran sam da će sportisti to svojim rezultatima višestruko vratiti. Naši sportisti su navikli da imaju podršku Grada Prokuplja, a ja bih iskoristio ovu priliku da pozovem naše privrdnike koji ostvaruju dobre finansijske rezultate, da i oni uzmu učešće i počnu da sponzorišu klubove. To bi veoma značilo sportskim radnicima i deci koja treniraju, trudili bi se da ostvare što bolje rezultate. Mi smo samo sufinansijeri sporta, ali nijedan klub nećemo ostaviti na cedilu, uvek ćemo naći način da pomognemo, kako bismo ispunili glavni cilj, a to je da se što veći broj dece bavi sportom - rekao je Aleksandar Simonović, gradonačelnik Prokuplja.
Delegacija Sportskog saveza Srbije zadovoljna je saradnjom Grada i lokalnog Sportskog saveza, uz očekivanja da će sport u Prokuplju u narednom periodu biti na što većem nivou.
-Izrazio bih zahvalnost gradonačelniku što nas je danas primio i, naravno, Sportskom savezu Prokuplja, koji nas je pozvao u goste. Ovo je naša standardna procedura, gde obilazimo gradove i susrećemo se sa problemima u sportu na lokalnom nivou. Danas smo ovde saznali mnogo lepih stvari, da Sportski savez ima veliku podršku lokalne samouprave i da funkcionišu na jedan veoma dobar način - istakao je Goran Marinković, sekretar Sportskog saveza Srbije.

31.01.2019.
Delegacija Sportskog saveza Srbije u poseti Leskovcu

Predsednik Sportskog saveza Srbije i reprezentativac u rvanju, Davor Štefanek, danas je posetio Leskovac.
Obišao je učenike OŠ „Petar Tasić“ zajedno sa potpredsednikom Leskovačkog saveza sportova i direktorom ove vaspitno-obrazovne ustanove, Goranom Filipovićem.
Nakon toga, predsednik Sportskog saveza Srbije, Štefanek, posetio je gradonačelnika Leskovca, dr Gorana Cvetanovića.
- Vi ste najbolji primer istrajnosti, borbe i uspeha. Vaše neverovatno postignuće, posvećenost i prevelika ljubav prema sportu jasno pokazuju da je na svetu sve moguće ukoliko se u potpunosti predate onome što radite. Sportom se najbolje promoviše zemlja. Svojim učestvovanjem i
osvajanjem mnogih medalja doprineli ste kreiranju pozitivnog imidža naše zemlje. Grad Leskovac prepoznaje potencijal sporta i nastoji da mnogim ulaganjima unapredi njegov razvoj – istakao je gradonačelnik dr Goran Cvetanović.
Predsednik Sportskog saveza Srbije u Leskovcu najavio je da nema stajanja sa pružanjem podrške i pomoći sportu na lokalu:
 - Ja sam 28. decembra 2017.godine došao na čelo Sportskog saveza Srbije, i zajedno sam sa generalnim sektretarom Goranom Marinkovićem, mojom desnom rukom, ušao u problematiku sporta na nivou Srbije. Od 156 teritorijalnih saveza obišli smo preko 95 saveza. Cilj nam je da ih obiđemo što više i upoznamo se sa predstavnicima sporta, celokupnom problematikom, kako bismo pomogli koliko možemo – rekao je Štefanek.
Zahvalio se gradonačelniku dr Goranu Cvetanoviću na prijemu i lepim rečima, zahvalio se predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je prepoznao da bez ulaganja nema rezultata, kao i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, a to se videlo od kad je on na čelu ove države jer je sport krenuo uzlaznom putanjom, kazao je on.

31.01.2019.
Sportski savez Srbije posetio Skoplje

Sportski savez Srbije nastavlja da gradi međunarodnu saradnju. U sklopu plana je i izgradnja sportskih veza sa Makedonijom. Tim povodom predsednik SSS Davor Štefanek i generalni sekretar SSS Goran Marinković posetili su u Skoplju direktora Agencije za mlade i sport Darka Kajevskog. Prvi čovek makedonskog sporta izrazio je veliku želju za upoznavanjem, pa je poseta realizovana u što kraćem roku.

Obe strane prezentovale su planove na polju sporta u svojoj zemlji, kao i već postojeća dostignuća. Učinjeni su i prvi koraci u saradnji, postignuto je nekoliko dogovora.  Predsednik SSS Davor Štefanek izjavio je posle ove posete:

- Sportskom savezu Srbije svidele su se ideje koje je predstavio gospodin Kajevski. Najpre želimo da povežemo pogranične gradove Srbije i Makedonije nizom sportskih manifestacija. Tako će sportisti obe zemlje imati veću sportskukonkurenciju, treneri će razmenjivati znanja, a mladi će imati priliku da se upoznaju sa drugim kulturama. Sve je to deo plana koji SSS želi da sprovede ove godine, sportska diplomatija bitan je segment našeg društva i zato smo krenuli u realizaciju prvih planova.

Generalni sekretar SSS Goran Marinković nadovezao se na predsednikove reči:

- Kreuli smo u sprovođenje naših planova. Posle Turske, Egipta i Kube, razgovarali smo i sa sportskim predstavnikom Makedonije. Ovom prilikom Srbija je pozvala naše susede da budu gosti Sajma sporta u Bogradu. Tako će imati priliku da prezentuju svoj sport u našoj zemlji, što se veoma dopalo direktoru Kajevskom te je na naše zadovoljstvo prihvatio ovaj predlog bez razmišljanja.

Direktor Agencije za mlade i sport Darko Kajevski nije krio zadovoljstvo što je poseta brzo realizovana i bila veoma konstruktivna.

- Zaista je lepo videti se sa ljudima koji imaju ogromnu želju i energiju da poboljšaju sport u Srbiji, ali i pomognu sportu Makedonije. Smatram da od ove saradnje obe strane mogu imati velikih benefita, što će koristiti kako sadašnjim tako i budućim šampionima. Bićemo u kontaktu, a ove godine sa ponosom mogu reći da se vidimo u Beogradu.

Za nekoliko nedelja Sportski savez Srbije započeće saradnju i sa Mađarskom, a u aprilu mesecu planirana je poseta Kineske sportske delegacije.


30.01.2019.
Sastanak sa gradonačelnikom Vranja

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sastao se danas sa predsednikom Sportskog saveza Srbije Davorom Štefanekom. Na prijemu se, u društvu saradnika, razgovoralo o stanju sporta u Gradu i planiranim aktivnostima na njegovom daljem unapređenju. Posebna pažnja bila je usmerena i na temu razvoja školskog sporta. Kako se čulo na sastanku, projekat „Sport u škole” , za čiju je realizaciju lokalna samouprava obezbedila finasijsku podršku, naišao je na dobar odaziv dece i njihovih roditelja. Prema rečima gradonačelnika, pitanje fizičkog vaspitanja i školskog sporta je pitanje javnog zdravlja, a grad će sa svoje strane nastaviti da podržava sport i sportske manifestacije. Učesnici sastanka složni su da omasovljenje sporta, posebno u ranom uzrastu, podstiče pravilan i zdrav razvoj dece. Zbog toga je neophodno održavati stalnu komunikaciju između grada, sportskih i obrazovnih institucija, zaključak je sa održanog sastanka.

30.01.2019.
Proglašeni najbolji grada Vranja

Na tradicionalnom izboru za najbolje u vranjskom sportu za proteklu godinu, koji se održava u okviru obeležavanja 31. januara Dana grada, dodeljeno je 90 priznanja i nagrada, kao znak zahvalnosti onima koji uspesima ispisuju sportske stranice Vranja. 
Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik dr Slobodan Milenković, članovi gradske uprave, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, generalni sekretar Goran Marinković, kao i vodeći ljudi Sportskog saveza grada Vranja. Za najbolju sportiskinju proglašena je Ivana Davidović, članica Kik-boks kluba „Vranje“, dok je najbolji sportista Kristijan Stošić, član Atletskog kluba „Vranjski maratonci“. Za najbolji sportski kolektiv proglašen je Fudbalski klub „Dinamo“. Sportsko iznenađenje za 2018. godinu je Ženski rukometni klub „Vranje“, specijalno priznanje
pripalo je džudo klubu „Vranje“ koji je ove godine proslavio
jubilej 50 godina postojanja. Za najboljeg sportskog stručnjaka Grada Vranja za 2018. godinu izglasan je Dragan Antić Recko, stručnjak u oblasti sporta je dr Bojan Ilić, sportski radnik godine je Nenad Stamenković iz Odbojkaškog kluba „Panda“, dok je nagrada za životno delo pripala Bogdanu Mitrovu, dokazanom sportskom radniku u streljaštvu. 
Gradonačelnik Milenković je u svom obraćanju prisutne podsetio da je sa istog mesta prošle godine dao obećanje da će Gradski stadion biti završen, što je i učinjeno. „Zadovoljstvo mi je što će na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, Vranje biti jedan od šest gradova u kome će početi izgradnja novog stadiona po UEFA standardima. Koristim priliku da još jednom čestitam FK „Dinamo“ istorijski uspeh koji su ostvarili plasmanom u Superligu Srbije, sa nadom da će u prolećnoj sezoni ostvariti zacrtani cilj“. 
Skupu se obratio i gradski većnik Nenad Đorđević koji je naglasio da je prethodna godina među trofejnije po broju ostvarenih rezultata. „Grad je u protekloj godini podržavao sport i sportske manifestacije i nastaviće da podržava sve ono što predstavlja kvalitet i doprinosi razvoju grada, sporta i
okupljanja omladine oko pravih vrednosti“, rekao je Đorđević i dodao: Ova manifestacija je posvećena onima koji sebe daju sportu i na taj način doprinose okruženju i svom gradu. 
Čestitajući dobitnicima, Davor Štefanek je naglasio odličnu saradnju koju Sportski savez Srbije ima sa gradskim rukovodstvom i poželeo Vranju olimpijskog šampiona. 
Dodeljeno je i devet posthumnih priznanja: Goranu Nastiću, Dušanu Đorđeviću, Zoranu Damjanoviću, Slobodanu Stošiću, Milenu Markoviću, Mihajlu Markoviću, Momčilu Trajkoviću, Branislavu Petroviću i Nebošji Stevanoviću. Uručena su i priznanja osnovnim i srednjim školama, pojedincima i sportskim mladim nadama Grada Vranja.
29.01.2019
Delegacija Sportskog saveza Srbije danas u Dimitrovgradu

Svoj obilazak teritorijalnih sportskih saveza čelnici Sportskog saveza Srbije nastavili su u Dimitrovgradu obilaskom Sportskog centra „Park“. Tu su ih dočekali kako predstavnici lokalne samouprave predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov i njegov zamenik Srđan Savov, tako i predstavnici Sportskog saveza i Sportsko - turističkog centra Caribrod Vasil Andrejev, Mikan Andreev, Branislav Vasov, Jelena Petrović. Predsedniku Davoru Štefaneku i generalnom sekretaru Goranu Marinkoviću prezentovana je trenutna situacija u ovoj opštini, kao i planovi za poboljšanje infrastrukture i raznovrsnosti sportskih manifestacija. Iz Sportskog saveza Srbije poručili su da su veoma zadovoljni koliko se ulaže u sport, sportska hala ispunjava visoke kriterijume, a dogovoreno je i pružanje podrške za završetak izgradnje strelišta u okviru kompleksa. Dimitrovgrad kao opština na samoj granici Srbije i Bugarske odlično je mesto za organizaciju utakmica između ove dve zemlje, ideja je mnogo, a uz podršku Sportskog saveza Srbije i naravno Ministarstva omladine i sporta, planovi će biti sprovedeni u delo.

29.01.2019.
Sportski savez Srbije u poseti Pirotu

Sportski savez Srbije i u 2019. godini nastavlja sa praksom obilaska teritorijalnih saveza. Predsednik i generalni sekretar žele lično da se uvere sa stanjem na terenu i budu u toku sa dešavanjima u gradovima i opštinama Srbije. Prva stanica bila je Pirot. Predsednik Davor Štefanek, generalni sekretar Goran Marinković i savetnik Siniša Radanović održali su sastanak sa gradonačenikom Pirota Vladanom Vasićem. Grad Pirot će u 2019. godine izraditi neophodnu projektnu dokumentaciju za otvoreni bazen, koji će biti izgrađen odmah pored već postojećeg zatvorenog bazena i činiće jedinstveni kompleks. Najavljeno je da pažnja biti usmerena i na školski sport – škola „Mladost“ dobiće fiskulturnu salu, a dve osnovne škole su već rekonstruisane, dok je rekontrukcija Gimnazija u planu za ovu godinu. Građani Pirota će nakon realizacije projekta, moći da voze bicikl novim stazama, što u svrhe rekreacije, a samim tim i
pomoći očuvanje životne sredine. Nakon razgovora obe strane su zaključile da je veoma bitno održavati dobru komunikaciju lokalne samouprave sa spotskim institucijama, pa će i sport na lokalu dobiti neophodnu pažnju. Grad Pirot godinama unazad izdvaja velika finansijska sredstva za funkcionisanje kubova, ali i za izgradnju i obnovu sportske infrastrukture.


28.01.2019.
Finalni turnir prvenstva Vojvodine

U Subotici je u nedelju, 27. januara, održan finalni turnir Prvenstva Vojvodine u odbojci za juniorke. Četiri najbolje ekipe borile su se za titulu, a tri najbolje plasirane su obezbedile mesto na Prvenstvo Srbije. U prvom polufinalnom duelu ekipa Omladinca iz Banovaca je sa 3:0 savladala domaći Spartak, dok je istim rezultatom Vizura (Ruma) bila bolja od Inđije. Meč za treće mesto doneo je pobedu Spartaka od 3:0 protiv Inđije, dok je najviše neizvenosti viđeno u finalu. Nakon pet setova prvo mesto posle pobede od 3:2 osvaja ekipa Omladinca. Najbolji libero finalnog turnira bila je Tamara Ilić (Spartak), najbolji bloker Isidora Rodić (Vizura), najbolji tehničar Ivana Lihtler (Omladinac), najbolji primač Katarina Gajević (Vizura), najbolji smečer Irina Milanović (Omladinac), a za najbolju igračicu proglašena je Vanja Savić (Omladinac). Pehare i medalje podelili su Goran Marinković, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije i Dejan Vuković sekretar Sportskog saveza Subotice.

24.01.2019.
Delegacija Sportskog saveza Srbije u poseti Arilju


Delegacija Sportskog saveza Srbije danas je posetila Arilje. Predsednik SSS Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković ovom prilikom obavili su sastanak sa predstavnicima Sportskog saveza Arilja i predsednikom opštine Arilje kako bi se rešila tekuća pitanja. Nakon sastanaka čelni ljudi SSS obišli su učenike OŠ "Stevan Čolović" na času fizičkog vaspitanja.

22.01.2019.
Njegova ekselencija ambasador Egipta u poseti Sportskom savezu Srbije

Sportski savez Srbije nastavio je da sportsku saradnju gradi na međunarodnom nivou. Predsednik najmasovnije sportske organizacije na Balkanu Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković sastali su se sa Nj. E. Ambasadorom Egipta Amr Alguvejijem i šeficom odeljenja za kulturu Iman Gatvari. Ovo je bio inicijalni sastanak gde su obe strane prezentovale trenutnu sportsku situaciju svoje zemlje. Kako je u Egiptu posle fudbala, najpopularniji sport skvoš, najpre će se saradnja ogledati u razmeni iskustava na ovom polju. Tako će kroz nekoliko meseci gosti Skvoš saveza Srbije i Sportskog saveza Srbije biti upravo delegacija ovog sporta. Istorija Egipta je impozantna, kao i istorija sporta, ovaj narod kroz vekove vodio je računa o fizičkoj spremi, a razvijeni su i sportovi karakteristični za ovo područje. Najzanimljiviji je speed ball, koji će građani Srbije imati prilike da uživo vide na Malim sajmovima sporta, a velika prezentacija zakazana je za tradicionalni Sajam sporta u Beogradu u novembru mesecu. Svakako da je egipatskoj delegaciji bila velika čast što će sportski radnici njihove zemlje moći da uče i ugledaju se na srpske stručnjake i infrastrukturu. Prostora za saradnju Srbije i Egipta ima još, ali će ovo biti početni koraci. Na obostrano zadovoljstvo prvi sastanak je priveden kraju uz razmenu simboličnih poklona.

Sportski savez Srbije posle Turske i Egipta ima u planu još zemalja koje će biti pozvane na sastanak kako bi se sport u Srbiji razmenom iskustava još više unapredio.


21.01.2019.
Predstavnici Ministarstva odbrane u poseti Sportskom savezu Srbije

Na sastanku sa predsednikom Sportskog saveza Srbije Davorom Štefanekom i generalnim sekretarom Goranom Marinkovićem predstavnici vojske razgovarali su o Sportu u vojsci, unapređenju Sportske jedinice i nastupu reprezentativaca na predstojećim  međunarodnim takmičenjima.15.01.2019.
Dečiji novogodišnji turnir u Subotici

U okviru tradicionalnog Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu koji je po 46.put organizovao Sportski savez Subotice i gradska uprava, održan je i turnir za mališane. Dečiji turnir je održan za generaciju 2008. i 2010, a Sportski savez Srbije podržao je ovo takmičenje. Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek dodelio je po garnituru opreme malim takmičarima - pobednicima ovogodišnjeg turnira. Pobednici 2008. godišta je ekipa "Arena" koji su savladali vršnjake "Spartaka". U finalu takmičara koji su 2010. godište ekipa "Subotice" je bila bolja od "Arene".