Index‎ > ‎Home‎ > ‎Fotografie‎ > ‎

Mijn Vogels

Het vogelverblijf wat ik zelf zo gemaakt heb. Niet de standaard parkieten vluchten maar wat langerekt
langs de erfafscheiding:

Hier ga ik u kennis laten maken met de vogels waar ik mijn hobby mee uitoefen.
------------------
 Update februari 2017:
Momenteel bezit ik geen splendidparkieten meer maar alleen nog 2 koppels roze bourksparkieten.
Onderstaand verhaal kan gewoon gelezen worden als zijnde bourksparkieten.
------------------
De Splendidparkiet waar ik op kleine schaal mee probeer te kweken, ervaar ik als een leuke rustige parkiet.
In de broedtijd kun je ze beter paarsgewijs houden want dan kunnen het toch nog wel aardige krengetjes zijn onderling. Om problemen te voorkomen dan in iedergeval geen mannen en poppen in een vlucht waar meerdere koppels van wisselend geslacht in gehuisvest zijn. Dan is het beter om alleen mannen of alleen poppen bij elkaar te zetten als je ruimte gebrek hebt en er niet mee kweekt op dat moment.
 
Elke morgen was ik de water en voerbakjes af en voorzie ik de vogels van vers voer. En in de namiddag, ruim voordat het donker is doe ik nog even een rondje. Ik blaas de bakjes even uit en geef waar nodig nog even wat voer bij.
 
Dat voer bestaat uit een goede Neophema zaadmengeling als basis. Zelf doe ik er nog wel eens wat kanariezaad door heen, evenals onkruidzaden. Af en toe doe ik er ook nog wel eens een beetje zonnebloempitten door maar niet teveel. 
 
Ook geef ik af en toe trosgierst, gele of rode. Dit doe ik niet zo heel vaak. Ik zie de meerwaarde niet zo. Wel als er jonge vogels zijn die zelfstandig aan het worden zijn. Trosgierst nemen ze gemakkelijk op en ze zijn er werkelijk verzot op. Geen idee waarom dit eigenlijk zo is.
 
Eivoer krijgen ze ook elke dag, speciaal eivoer met voor Neophema's.
Natuurlijk krijgen de vogels volop eivoer als er jongen zijn en in de opgroei fase. Maar als de kweek voorbij is krijgen ze veel minder daarvan. 
 
Grit - scherpe maagkiezel - kalkblokje - beetje houtskool - sepia mag natuurlijk ook niet ontbreken.
 
De vogels krijgen ook een 2 - 3 keer in de week vers fruit zoals appel - pruim - manderijn/sinaasappel of groente zoals broccoli - boerenkool - andijvie - wortel - tomaat etc.  Dit hang ik op aan het gaas boven in de vluchtjes. Daarvoor gebruik ik een ijzerdraad waar ik onderaan een krul ingedraaid heb met een tang en deze daarna dwarsgebogen zodat daar het voer op blijft liggen. Aan de bovenkant moet natuurlijk een haakje gebogen worden. Werkt perfect. Ik heb dat afgekeken van een bevriende kweker. Ik hoef het wiel immers niet nog eens uit te vinden als het al uitgevonden is.
 
Om de vogels te leren om fruit etc te eten kunt u het best het hok nemen waar de jonge vogels in gehuisvest zijn. Tenminste zo gaat dat bij mij eigenlijk op z'n best. Ze kijken het gewoon van elkaar af.
 
Als ik s'morgens de vogels vers voer in het hok breng, dan hou ik bij de jonge vogels altijd de zaadbakjes even een poosje in mijn handen. Het duurt misschien even maar uiteindelijk heb ik een hele rits vogels op die bakjes zitten. Ook komen ze vanzelf nu op mijn handen zitten, dat vind ik nou leuk. Het omgaan met je vogels. En ze zo rustig mogelijk zien te maken.  Goede kwaliteit kweken is wat ik wil. Ook in formaat van de vogels.
Als je gezonde vogels hebt geniet je er toch op het meest van denk ik. Ik weet het ook wel zeker.
 
Mijn vogels moeten het zonder verwarming doen. In 3 vluchtjes heb ik een klein nachthokje waarvan de voorzijde gewoon open is zowel zomer als winter. maar in 2 andere vluchtjes is het alleen overdekt en beschut tegen de weersinvloeden van buitenaf.
 
Het is nu ik deze regel schrijf 1 December 2010 en het vriest behoorlijk.
In voorgaande dagen heb ik wat geknutseld aan het vorstvrij houden van de waterbakken. Ik denk dat dat aardig gelukt is. De test die ik afgelopen nacht uitgevoerd heb was zeer geslaagd. Het water was namelijk helemaal niet bevroren.
 
Plastic buis rond 20 centimeter had ik nog liggen. Deze heb ik afgezaagd op ongeveer 26 centimeter lengte.  Aan de zijkanten heb ik gaten geboord van rond 19 milimeter. Voor lucht toevoer. De buis heb ik een eindje ingegraven voor de stevigheid.
Onderin een brandende kaars, bovenop een tegel. uiteraard is het de bedoeling om alleen overdag het water dooi te houden. In de nachtelijke uren drinken de vogels toch niet.
 
Het is nu 27 December en ik heb geconstateerd dat de luchttoevoer te weinig gebleken is. Dat heb ik voor nu even opgelost door de tegel een eindje terug te leggen, zodat er een opening van zo'n 1,5 - 2 centimeter openblijft aan de bovenzijde van de buis. Nu werkt het perfect. Het water blijft mooi dooi en wordt ook niet te warm.  Als het weer wat beter wordt ga ik denk ik nog een paar v-hoekjes uit de bovenrand van de buis zagen voor meer luchttoevoer en dan kan de tegel er weer helemaal recht bovenop liggen.
 
Ringmaat van de Splendidparkiet is: 4 milimeter.   Het ringen moet gebeuren als de jongen de ogen gaan openen ongeveer. Dan wel nog nacontrole uitoefenen voor het geval de ring er toch nog weer vanaf gegaan is.
 
U kunt uw weg nu vervolgen door op de subpagina hieronder te klikken. 
 
Nog even dit: De website bestaat uit onderdelen die in de linkerbalk te vinden zijn.
Doorklik per onderdeel.
 
Veel kijk plezier toegewenst.
 
 
Subpagina''s (1): Vlucht 1