Brandweer Spijkerboor

Ontsaan van de Brandweer


Brandweer Spijkerboor gemeente Wormerland.Via deze introductie wil de brandweer van Spijkerboor zich presenteren op  de website van de Spijkerboorder gemeenschap.

De echte oprichtings datum is niet exact aan te geven, maar aangenomen wordt dat het in de oorlogsjaren is geweest.
De allereerste contouren van iets dat op een brandweer leek zijn  ongeveer in 1942 neer gezet.
In dat jaar werd er bij de familie Leegwater een opzetstuk,twee slangen en twee straalpijpen gestald en dat was dan het begin van de brandweer.

Het was niet helemaal toevallig dat het juist op die plaats gebeurde omdat het toen een mogelijkheid creeerde om  onder de tewerkstelling in Duitsland uit te komen.
Deze “ontsnappings route” werd door meer mensen in Spijkerboor en de Starnmeer aan gegrepen om onder de verplichting van oorlogsdienst uit te komen.

Later, toen de oorlog allang voorbij was, heeft nog een tijdlang de regel bestaan dat iedereen die bij de brandweer zat geen dienst had te doen voor de B.B.(bescherming burgerbevolking).

Na de installatie van het opzetstuk plus toebehoren heeft het het nog een aantal jaren geduurt voor de brandweer de beschikking kreeg over een spuit op wielen.

Het precieze jaar is helaas niet meer te achterhalen maar volgens de oudste brandweermannen moet het eind jaren ’40 begin jaren ’50 zijn geweest dat dit “spuitje” op Spijkerboor is geïnstalleerd.


Het “spuitje” had wel wielen,formaat brommerwiel, maar moest wel met de hand voortgeduwd worden. We moeten wel  respect hebben voor deze pioniers van de rode haan bestrijding want na een flink stuk atletiek met horden moest het eigenlijke blus werk nog beginnen.
Het hardrennen achter het kleine blusmiddel heeft tot 1963 geduurd.

In dat jaar heeft de toenmalige gemeente Jisp Spijkerboor een gemotoriseerde pomp gegeven.
Deze eerste echte brandweerauto was een een oude radiowagen uit het Duitse leger. Met behulp van enkele technische brandweermensen is deze Goliath, want zo werd ie genoemd, volledig op gebouwd in de loods van Cor Schoon aan de Starnmeerdijk. Deze auto was een soort jeep met een linnen kapje en open zijkanten en geen kachel. 
U begrijpt dat het werken met dit vehikkel, zeker in de winter, bepaald geen sinecure was. In die tijd was de brandweer ook nog verantwoordelijk voor een gedeelte van de straatverlichting inSpijkerboor en omgeving en als het dan erg koud was in de winter dan kwam je aan het einde van je “lampendienst” nogal onderkoeld uit het voertuig. 

Maar dat was niet erg want het was een mogeljkheid om een paar extra centen voor de brandweer bij te verdienen.
Na ongeveer 13 jaar trouwe dienst te hebben gedaan als brandweerauto kwam in 1977 de Landrover.Aangezien de financiele toestand van de gemeente(Jisp)niet bepaald rooskleurig was,ook toen al, was besloten niet een nieuwe  maar eentweedehandse aan te schaffen.De keuze was gevallen op een goed ingereden excemplaar uit 1954.

Het gekke was toen dat de kleuren van de brandweerauto’s uit de gemeente Jisp niet het bekende rood hadden maar  allemaal geel. Ook deze wagen is onder de bezielende leiding van enkele brandweer mensen volledig opgebouwd en geschikt gemaakt voor de taak van het redden van mens en dier.Echter met de komst van de Landrover bleek dat de ruimte om het voertuig t stalen niet groot genoeg was, dus verhuisde de brandweer van links naar rechts van de polderschuur.
Onder begeleiding van de firma Leegwater is er toen een nieuwe garage met apart manschappenverblijf gemaakt en dat alles met heelveel zelfwerkzaamheid.

Daarna is het 18 jaar stil geweest wat betreft nieuwe auto en/of garage.Maar in 1995 heeft de gemeente(toen reeds Wormerland) besloten om Spijkerboor een splinternieuw voertuig te geven.

Dat was voor ons doen een enorme stap voorwaards, alleen al om het feit dat we voor het eerst met alle manschappen tegelijk in de auto konden zitten.Het merk van de wagen was een Iveco en is net als de andere wagens met eigen kracht op en ingebouwd.

En sinds 2008 Is het keurkorps van Spijkerboor in het bezit van een splinternieuwe Mitsubishi Canter die deze keer door een profesioneel  bedrijf is afgeleverd.
Nu kunnen de mannen van de brandweer beschikken over alle hulpmiddelen die nodig zijn om een moderne brandweer te zijn.
Dit voertuig is nu ook gestald in onze hypermoderne volledig nieuwe kazerne.Dus kunnen we nu zeggen dat Spijkerboor helemaal bij de tijd is en dat de “boys” er helemaal klaar voor zijn om Spijkerboor E.O. bij te staan als iets mocht gebeuren.

Dit is in het kort het ontstaan en de opbouw van de Spijkerboorder brandweer. 
 


 
 


 
 
Oude Foto"s


Hieronder enkele oude foto's ingestuurd door Guus Wilcke uit Midden Beemster, Bedankt namens de brandweer Spijkerboor e.a
.
Zij waren in de Beemster voor assistentiebij een grote boerderijbrand aan de Zuiderweg op 26 juli 1959.