Pontveer Jan Hop

Vaartijden Jan Hop


Pontveer Jan Hop

De Jan Hop is onderdeel van de pontjesroutes rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Wat zijn de vaartijden van de pontveer Jan Hop Spijkerboor?

 

26 oktober tot en met 29 februari
zaterdag, zondag en feestdagen 11:00-16:00 uur

 
1 maart tot en met 31 maart
 zaterdag, zondag en feestdagen 10:00-18:00 uur

 
1 april tot en met 25 oktober
 zaterdag, zondag en feestdagen 10:00-19:00 uur


16 april tot en met 25 oktober
maandag t/m vrijdag 7.30-18.30 uur
 


bron: Gemeente Wormerland


 

Pontveer Jan Hop Spijkerboor

 

Pontveer Jan Hop

 
De Jan Hop
 
Deze pont is genoemd naar de legendarische veerman Jan Hop die vanaf 1911 jarenlang de overtochten in zijn roeiboot verzorgde. Jan Hop was immers populair bij de kinderen omdat hij vogeltjes uit zijn hand kon laten

eten. Hij had dan ook altijd wat kippenvoer op zak ! Als de ouders van deze kinderen geweten hadden dat Jan Hop nooit had leren zwemmen en het ook absoluut niet kon, dan... Gelukkig is het altijd goed gegaan.

De huidige pont is in 1984 in de vaart genomen.
 
( Bron: achterkant van het overtochtkaartje. )
 Veerpont Jan Hop weer in de vaart

         

Meer informatie

Meer informatie

http://www.swetsodv.com/

Gemeente Wormerland - Luuk Brouwer Wegbeheerder
Vanuit mijn functie als wegbeheerder heb ik in 2011 het beheer van het pontje de Jan Hop overgenomen. Dit pontje vaart sinds 1986 en is met name voor recreatief fietsverkeer bedoeld. Het maakt onderdeel uit van de "pontjesroute Alkmaarder - en Uitgeestermeer". In de winterperiode oktober - maart wordt dan ook enkel in het weekend gevaren.

Zoals vaak het geval is met kleine veren is er een exploitatie tekort. Om dit tekort te verkleinen zijn, bij wijze van proef, de vaartijden aangepast. In de oude situatie werd vanaf 10.00 uur - 20.00 uur gevaren. Vanaf april 2012 is dat 7.30 uur -18.30 uur geworden en wordt er gevaren t/m oktober i.p.v begin september. Begin 2014 wordt geëvalueerd of deze proef het gewenste effect heeft.
We krijgen al wel positieve reacties van de passagiers!

De exploitatie werd tot 2010 verzorgd door BAANSTEDE uit Purmerend. Dit bedrijf gaf aan dat, door de aangescherpte regelgeving voor schippers, zij niet langer personeel kon leveren. De gemeente moest dus op zoek naar een andere partij voor de Jan Hop. Via het inkoopbureau van gemeente Waterland ben ik uiteindelijk in contact gekomen met SwetsODV.

Per april 2012 verzorgt SwetsODV de vaardiensten naar alle tevredenheid, ook van de passagiers. Het kleinschalig onderhoud maakt ook onderdeel van deze overeenkomst. Het contract is begin 2013 verlengd met 2 jaar en uitgebreid met het groot onderhoud.

De contacten met SwetsODV verlopen prima. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de oude gele kleuren van de Jan Hop zijn vervangen door de huisstijl van SwetsODV.


 (bron SWETODV en de gemeente Wormerland)


  
 
 
        Hieronder 2 filmpjes van de Jan Hop.
  
 

Jan Hop Spijkerboor


 
 
 

YouTube-video