ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦA

Икона Богородица  хиландарска Тројеручица, припада, по предању, реду нерукотворених икона које је насликао св. апостол и јеванђелист Лука, први сликар у Хришћанству. Име «Тројеручица» добила је у 8. веку. У то време је владала велика иконоборачка јерес у Византији, а један од највећих противника те јереси и борац за поштопвање икона  био је св. Јован Дамаскин ( из града Дамаска - Сирија). Његови противници, међу којима је био и сам цар Лав Исавријанац, опањкаше га код калифа града  Дамаска, где је он, као веома учен човек, радио као чиновник, те калиф нареди да се Јовану одсече десна рука. Он се приклони томе наређењу, али замоли да му се да одсечена рука. Држећи левом руком одсечену десницу, Јован се целу ноћ мољаше пред иконом Пресвете Богородице.  Уморан од бола и дуге молитве, он заспа на кратко. У сну угледа Пресвету Богородицу и чу где му рече, да му је исцељена рука, тј. поново прирасла. Тргавши се из сна , виде само црвену нит, која обележаваше где је рука била одсечена. Због радости и благодарности, Јован начини сребрну руку, сличну његовој одсеченој, и припоји је са лева стране иконе Пресвете Богородице. Зато се та икона зове «Тројеручица», будући да се на њој виде три руке, јер је Св. Јован додао трећу, сребрену руку. После овог чудесног догађаја, Јован Дамаскин напушта Сирију и одлази у Палестину, у чувени манастир св. Саве Освећеног, поневши са собом икону Пресвете Богородице. Ту се је замонашио и остао до смрти. Пред смрт је оставио завештање, да се икона Тројеручица да, заједно са другим завештањима св. Саве Освећеног, једном монаху који ће у будућности посетити манастир. Пет стотина година касније, 1217.године, посетиће манастир, на свом поклоничком путовању светим местима, српски монах са Свете Горе Сава Немањић. Том приликом догодише се чуда, која су у завештањима наведена, те монаси манастира св. Саве Освећеног препознаше, да је управо монах Сава Немањић тај, коме треба да предају икону «Тројеручицу». А Свети Сава, примивши је са благодарношћу, донесе у Свету Гору Атонску и манастир Хиландар, који је саградио са својим оцем св. Симеоном Немањом.


( Више о икони хиландарској «Тројеручици» може се прочитати у књижици «Повест о чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице», издање манастира Хиландара, која се може набавити у нашем храму – на српском и немачком језику )


О НАШОЈ ИКОНИ «ТРОЈЕРУЧИЦИ»


Икона «Тројеручица» у нашем храму у Вуперталу, једна је
од првих копија (мислим да је друга, после оне у храму Светог Саве на Врачару), коју су урадили светогорски монаси, под будним оком о. Митрофана Хиландарца. Он ју је и допратио у Вупертал, где је 05.септембра 1998.године свечано дочекана од стране владике средњоевропског Г. Константина, многобројног свештенства и верујућег народа. За њу смо поручили трон у дуборезу од ораховине у манастиру Тврдош код Требиња, којег су монаси донели у лето 2001.године. Неколико пута икона «Тројеручиц» вуперталска је ношена и у друге храмове наше Епархије, ради молитвеног поклоњења и целивања верујућег народа. Многи верници су је даривали разним даровима, слично као некада св.Јован Дамаским. Неке од тих дарова ставили смо на икону, као што стоје и на оригиналној икони у манастиру Хиландару. Сваког петка пред њом се служи  (чита) акатист Пресветој Богородици «Тројеручици», и помазује се уљем из кандила. « Храброј војвоткињи,
богообрадованој Приснодјеви Богородици,
која је јављањем своје тројеручне иконе
походила Гору Атонску,
и њоме многе милости даровала
роду хришћанском,
похвални песмопој сада узносимо.
А ти, о Богомати ,
пошто имаш моћ непобедиву
и материнско за нас старање,
похитај нам у помоћ
и од сваке невоље избави
оне који ти кличу :
Радуј се помоћнице наша ,
која нам помажеш
иконом својом «Тројеручицом» !Comments