ЦРКВЕНА ОПШТИНА И ПАРОХИЈА У ВУПЕРТАЛУ

 

Основана је 1992. године. Обухвата градове : Вупертал, Ремшајд, Солинген, Фелберт, и околна места. У тим градовима и местима живи око 2000-2500 Срба, тј. потенцијалних парохијана. Парох располаже са око 300 адреса, а редован контакт са црквом има око 150 породица, ( које посећују Богослужења, причешћују се макар једанпут годишње, славе славу, примају свештеника у свој дом и врше разне црквене обреде и материјално помажу цркву).

Први парох у Вуперталу био је јереј Стојан Барјактаревић, који је на тој дужности био до јула месеца 1999.године. У почетку парохија није имала свој храм, него се служило (као гости) у другим црквама, углавном евангелистичкој. Парох и црквена Управа решили су да се нађе трајно решење за богослужбене потребе вуперталских верника и околних градова, па је у јулу месецу 1997. године купљена евангелистичка црква „Lutherkirche-Elberfeld“  у делу града који се зове Елберфелд. За то је подигнут код банке дугорочни кредит, који се од септембра месеца исте године редовно месечно отплаћује, захваљујући и стамбеној згради уз цркву од које се добија кирија. Одмах се почело са реновирањем цркве и осталих просторија, и то реновирање траје до дана данашњега. Вероватно ће још дуго трајати, јер је црква, када је купљена била стара стотину година. Евангелисти, пошто су имали намеру да то све продају, дуго времена нису ништа у то улагали. Срби су у реновирање, оправке и нове набавке уложили значајна средства у оба објекта, нарочито онај где је црква. 05. септембра 1998.године вуперталски верници имали су част да први у дијаспори добију копију иконе хилдарске «Тројеручице», која ће их још више окупити. Уверен сам да је њеном помоћи све кренуло убрзаним током да се оправослављује. Прво је у лето 2001.године стигао поручени трон за «Тројеручицу», а затим крајем 2001. и почетком 2002.г. (пред сам наш Божић) и велелепни иконостас у дуборезу, који је урађен у радионици манастира Тврдош код Требиња. Била је то права радост и доживљај, постављање иконостаса, за који су пре тога наши мајстори припремили олтарски део, подигавши га на виши ниво. Годину дана касније стигле су и поручене иконе из Београда и попуниле празнине на иконостасу. Онда се кренуло са поправком расвете у храму, набвљени су лустери, и коначно велики полијелеј, тако да то данас изгледа веома лепо. Изглачан је и патос и лакиран, а црква је неколико пута кречена,  последњи пут крајем октобра 2009.године. Када данас некоме кажете да је то била некада хладна евангелситичка црква, повероваће вам само када је споља погледа. Унутрашње уређење храма, био је наш приоритет и у томе смо потпуно успели. Наравно да се је одговарало и свим текућим потребама, чине  се разне поправке и реновирања, како на згради где је храм, тако и на стамбеној згради. Уз велику помоћ наших мајстора, дародаваца, и свакодневних помоћника успева се одржавати и унапређивати ова наша имовина, и наша светиња, где смо своји на своме.

Оно што је посебно у Вуперталу јесте и црквена порта, која се налази са унутрашње стране зграде. Веома је лепо уређена, и у њој има око преко две стотине разних врста цвећа, дрвећа и воћа, као и мала зелена баштица (погледај фотогерафије). Тако се у дворишту лети одржавају прославе, а после службе Божје пије се кафа и воде разговори, када то временске прилике дозвољавају.