Βασίλης Παπακωνσταντίνου

ROCK GREECE KING

BASILHS PAPAKWNSTANTINOY

Βασίλης Παπακωνσταντινου - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Animated

Chat Button

 DSC01110.jpg papakwnstantinoy image by ofrikos

DSC01069.jpg papakwstantinoy image by ofrikos

DSC01064.jpg papakwnstantinoy image by ofrikos

DSC01057.jpg pakwnstantinoy image by ofrikos

DSC01052.jpg papakwnstantinoy image by ofrikos

BASILHSPAPAKWNSTANTINOYNAKSOS782006.jpg papakwnstantinoy image by ofrikos

Animations - pleasant island

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στη Βάστα της Πελοποννήσου, ένα χωριό της Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλούπολη, το μεσημεράκι της 21ης Ιουνίου του 1950. Ο ίδιος -χρόνια μετά κι όταν είχε καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα- έγραψε κάπου στα 1992 ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι, με απλότητα, αλλά και με τόσο βαθύ νόημα:

"Γεννήθηκα σ' ένα χωριό Τετάρτη μεσημέρι
γιατρός δε με ξεπέταξε μα μιας μαμής το χέρι.
Οι συγγενείς μαζεύτηκαν από νωρίς στο σπίτι:
"Πώς είναι έτσι το παιδί, και τι μεγάλη μύτη!"

      Image and video hosting by TinyPic
Ο Βασίλης ήταν παιδί με καλλιτεχνικές ανησυχίες και φρόντιζε αυτές να γίνονται αντιληπτές κι απ' τους συνανθρώπους του, όχι μόνο από ψώνιο, αλλά ουσιαστικά οι ανάγκες τις εποχής ήταν που ωθούσαν τα παιδιά να προσπαθούν να επιδείξουν αυτό στο οποίο είναι καλά, για να ανταμειφθούν και υλικά αλλά και ψυχολογικά:

"Εγώ ήμουν μεγάλη ψωνάρα από πιτσιρίκι. Μεγάλωσα σε ένα χωριό, η τάξη μου στο δημοτικό τότε είχε 8 άτομα, μαθητές στην Α' δημοτικού, που σημαίνει μια πολύ μικρή κοινωνία. Να φανταστείς ότι τα παιδιά φεύγανε από το χωριό μας που δεν είχε γυμνάσιο και πηγαίνανε στη Μεγαλούπολη. Τα παιδιά αυτά μάζευαν χόρτα για να τρώνε. Απίστευτη φτώχεια που σημαίνει ότι γεννάει και μια καταπίεση. Γεννάει όμως και φιλοδοξίες. Γιατί το κάθε παιδί ήθελε να ξεφύγει απ' αυτήν την μιζέρια. Βέβαια αυτό είχε και τα καλά του."

Πώς όμως αναδείκνυε ο Βασίλης αυτά τα καλά στους γύρω του;

"Συνέχεια ανέβαινα και τραγουδούσα στα δένδρα και στα κεραμίδια του σπιτιού. Γι' αυτό λέω ότι ήμουν ψωνάρα. Γιατί δεν τραγουδούσα στο δρόμο ή στο σπίτι. Ήθελα από ψηλά. Ένιωθα ότι από κάτω είναι κι άλλοι και με θαυμάζουν, χωρίς να υπάρχει βέβαια κανείς. Αργότερα το κάλυψα κι αυτό. Όταν ερχόταν ο ταχυδρόμος στο καφενείο του χωριού μαζευόταν ο κόσμος. Εμείς δεν είχαμε ξενιτεμένο για να περιμένουμε γράμμα του, αλλά πήγαινα στο καφενείο, ανέβαινα στο τραπέζι κι έλεγα ποιήματα. Επειδή έβρισκα κοινό."

Οι δυσκολίες της εποχής κινούν την οικογένεια Παπακωνσταντίνου να μετακομίσει στην Αθήνα κάπου στα 1957, όταν ο Βασίλης είναι 7 χρόνων.

Με τη μητέρα του, την κυρία Σταυρούλα, που του τραγουδούσε συνέχεια, τον πατέρα του Σπύρο, που προσπαθούσε να τα βγάζει πέρα έχοντας πάντα έντονη την αίσθηση του δικαίου μέσα του - με «θητεία» και στη Μακρόνησο - και τ' αδέλφια του Αθανασία, Δήμητρα και Ανδρέα, έρχονται στην Αθήνα. Πήγανε στην Αγία Παρασκευή, γιατί εκεί έμενε ένας αδερφός της μητέρας του, ο θείος Φώτης που δούλευε στις οικοδομές και μαζί του θα δούλευε και ο πατέρας του. Μένανε στο πλυσταριό μιας βίλας. Η γκαζιέρα ήταν η μοναδική πηγή ενέργειας και ο ίδιος ενθουσιάστηκε με το ηλεκτρικό ρεύμα και τα πολλά αυτοκίνητα. «Ο μπαμπάς δούλευε πρωί με ήλιο οικοδόμος», θυμάται ο Βασίλης, «και η μαμά έλειπε πολύ γιατί έπλενε σε άλλα σπίτια. Εμείς πάλι, έλειπε ο γάτος χόρευαν τα ποντίκια...γι' αυτό πέρασα χαρούμενη, παιδική ζωή...».
      Image and video hosting by TinyPic
Ύστερα από 3 χρόνια στην Αγία Παρασκευή, ήρθε το τυχερό. Ο πατέρας του κέρδισε με κλήρωση ένα διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας και η «καλή ζωή» συνεχίστηκε για τον έφηβο πια Βασίλη. Οι Απόκριες, το ποδόσφαιρο, οι φωτιές του ’ι - Γιάννη, ο «πόλεμος» με τις άλλες γειτονιές, όπως και το άλσος δίπλα από το δάσος της Ν. Φιλαδέλφειας που το ξέρει δέντρο προς δέντρο, είναι κάποιες από τις ευτυχισμένες στιγμές που πολλές φορές νοσταλγεί.

Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν έχει ουδεμία σχέση με τη Βάστα. Οι ασχολίες των παιδιών είναι διαφορετικές, όχι όμως τόσο όσο είναι σήμερα. Η νέα μόδα που λέει "δεν ξέρω ούτε το γείτονά μου, οπότε δεν του μιλάω" δεν έχει επικρατήσει ακόμη. Έτσι, η γειτονιά του Βασίλη (όπως και οι περισσότερες γειτονιές που βρίσκονται στα περίχωρα της Αττικής) είναι ακόμα μία κοινωνική ομάδα. Τα παιδιά παίζουν πετροπόλεμο και δημιουργούν διάφορα συγκροτήματα, μιμούμενοι τα διάσημα rock συγκροτήματα που με τα τραγούδια τους προκαλούν υστερία στους θαυμαστές τους. Η δεκαετία του 1960, με τους Beatles, τους Animals και τους Pink Floyd, επηρεάζει το Βασίλη που -λίγο καιρό αφότου έχει πάρει την πρώτη του κιθάρα- δημιουργεί τους CROSSWORDS (Σταυρόλεξα): "Ήμασταν πολύ μυστηριακοί τύποι" λέει τώρα αστειευόμενος. Η πρώτη τους συναυλία πάντως στέφεται με απόλυτη επιτυχία: "Ήρθε όλη η γειτονιά!".

Στην πορεία το «Φορτηγό» του Διονύση Σαββόπουλου τον έκανε να αλλάξει κιθάρα. ’φησε την ηλεκτρική και παρ' όλο που έπαιζε ροκ στα μαγαζιά, πήγε στην «Πράσινη γωνιά» στη Φιλοθέη να τραγουδήσει Νέο Κύμα και στη συνέχεια στην Πλάκα και , στην "Απανεμιά" και στις «Εσπερίδες» του Γιάννη Αργύρη. «Τον θεωρώ πραγματικό δάσκαλό μου» λέει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ακολουθεί η συνεργασία με την Χωματά, το Βιολάρη και τον Χατζή, όπως επίσης και με τον Γιώργο Ζωγράφο,τη Πόπη Αστεριάδη, και, αργότερα, το Τζίμη Πανούση, το Σάκη Μπουλά κ.λπ Κάθε τόσο ο Βασίλης χτυπάει την πόρτα των δισκογραφικών εταιρειών με ελπίδα, η οποία όμως γκρεμίζεται συνεχώς από τις αρνητικές απαντήσεις τους. Οι εταιρείες έβρισκαν τη φωνή του Βασίλη πολύ ντεμοντέ, επαναστατική, ακατάλληλη για την εποχή : "Δεν πουλάει".

Όταν παρουσιάστηκε στην Τρίπολη, είπε στους υπεύθυνους ότι ξέρει να παίζει πολλά όργανα. Οι άνθρωποι της λέσχης ενθουσιάστηκαν και δήλωσαν ότι θα φρόντιζαν να τον κρατήσουν εκεί. Και μετά ήρθαν οι ειδικότητες... «Εγώ έγινα ένας υπερήφανος οδηγός τανκς και ο Δημήτρης Μητροπάνος, που παρουσιαστήκαμε στην ίδια σειρά, έγινε ένας περήφανος "μουλαράς" - συντηρητής αλόγων και μουλαριών. Στη γιορτή τραγουδούσαμε μαζί. Ο Δημήτρης βέβαια ήταν ήδη γνωστός τότε".

Μετά το στρατό τραγούδησε στην «Ξαστεριά», στην Πλάκα, μαζί με το Δημήτρη Σκαμάγκα, τον Χρήστο Τόλιο και το Σπύρο Ποδάρα, που αργότερα έγιναν οι «Νορμάλ» και παίξανε μαζί του στα «Χαιρετίσματα». Χωρίς να ξέρει γιατί, εκείνη την περίοδο ένιωθε ότι πνιγόταν...και αποφάσισε να πάει μια «βόλτα» στο εξωτερικό.

Ο Βασίλης απογοητευμένος φεύγει χωρίς λεφτά στη τσέπη για τη Γερμανία, όπου τραγουδάει Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Μαρκόπουλο σε μπαρ και μπουατ όπου συχνάζουν Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τις φωνητικές δυνατότητές του και το συναίσθημα που κουβαλάει αυτή η φωνή. Σε μια περιοδεία του τον ανακαλύπτει ο Μίκης Θεοδωράκης και τον παίρνει μαζί του για συναυλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί με τη Μαρία Φαρταντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη. Ο Μίκης Θεοδωράκης λέει για το Βασίλη : "Ανακάλυψα το νέο Μπιθικώτση της Ελλάδας!".

Το Χθες πέρασε και δεν ανήκει σε κανένα. Το Αύριο δεν ήλθε και έτσι ανήκει στο Θεό. Το Σήμερα είναι Εδω και ανήκει σε μένα...Ας το ζήσω.
      Image and video hosting by TinyPic

ΤO ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΜΑζί με το φίλο του Θωμά Καλιαρδό, κάνουν σχέδια για να φύγουν στη Γερμανία. Λεφτά για τα εισιτήρια δεν υπάρχουν και ο Βασίλης πιάνει δουλειά στις «Κάψες», που βρισκόταν σε ένα στενό στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ένα μήνα μετά παίρνουν το τρένο για Φρανκφούρτη και καταλήγουν σε κάποιο σκυλάδικο ονόματι «Imperial», όπου κάποια στιγμή έτυχε και ο Βασίλης είπε ένα τραγούδι. Αυτό ήταν. Έπιασε δουλειά το ίδιο βράδυ. Έμειναν εκεί 15 μέρες και μετά σειρά είχε το Μόναχο και κάποιο άλλο νυχτερινό μαγαζί, όπου ο επιχειρηματίας του σύστησε να μη λέει πολύ καλά τραγούδια γιατί οι Γερμανοί σταματούσαν να τρώνε για να τον ακούσουν, με αποτέλεσμα να πέφτει η κατανάλωση. Η επόμενη στάση ήταν ένα στέκι που του ταίριαζε περισσότερο, γεμάτο φοιτητές και Έλληνες εργαζόμενους που λάτρευαν το Θεωδοράκη και τον Ξαρχάκο. Το πρώτο βράδυ παίρνοντας την κιθάρα του για να πει ένα τραγούδι - κατά τη γνωστή μέθοδο - κατέληξε να τραγουδήσει 6 ώρες. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Μαρία Λεβίδη. Παντρεύτηκαν αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα αλλά χώρισαν ύστερα από 7 χρόνια. «Αυτή η επταετία όμως,» εξομολογείται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, «επειδή η Μαρία είναι καταπληκτικός άνθρωπος, λειτούργησε σαν αντιπαράθεση στην άλλη επταετία, στη χούντα». Όσον αφορά τη μουσική του, στο πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχε πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης. Έτσι απλά ένα πρωί, πήγε και χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του στη Γαλλία. «Γεια σας, είμαι τραγουδιστής», του είπε. Κάθισαν στο πιάνο και τραγούδησαν για κανένά δίωρο. «Αλήθεια ενθουσιάστηκε ο Μίκης. Μου έδωσε παρτιτούρες και μου είπε ότι τώρα θ� αρχίζαμε συναυλίες στην Ευρώπη και μετά στην Αμερική. Το όνειρο μιας ζωής γινόταν πραγματικότητα» αφηγείται ο ερμηνευτής της «Εξορίας». Το 1974 έκαναν την πρώτη συναυλία στη Γαλλία. Στο διάλειμμα ήρθε το μήνυμα ότι η χούντα έπεσε.

Με το τέλος της Χούντας γυρνάνε στην ελεύθερη Ελλάδα για συναυλίες, ενώ τώρα, οι δισκογραφικές εταιρείες υπό τη σκιά του Μίκη, δέχονται ευχαρίστως το Βασίλη. Μετά από λίγο κατάλαβαν ότι δε θα το μετάνιωναν ποτέ. Ο ίδιος εξομολογείται: "...Είχα περάσει από πολλές εταιρίες οι οποίες με απέρριψαν. Η φωνή μου αποτυπώθηκε για πρώτη φορά σε δίσκο το 1972, σε τέσσερα πολύ καλά τραγούδια του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη. Η εταιρία όμως που τα εξέδωσε διαλύθηκε τέσσερις μήνες μετά. Αυτή ήταν η «αποτυχία». Τα πράγματα άλλαξαν όταν, αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση γυρίσαμε με το Μίκη Θεοδωράκη από το εξωτερικό και με πήγε ο ίδιος στις δισκογραφικές εταιρίες, τις ίδιες που πριν με έδιωχναν! Ήταν οξύμωρο το σχήμα. Όταν με πήγε ο Μίκης Θεοδωράκης στη ΜΙΝΟΣ, με ρώτησαν ευγενέστατα αν είμαι καλά, πως ταξίδεψα, αν θα πάρω κάτι για κέρασμα! Τους θύμισα ότι επανειλημμένως με είχαν δει και με είχαν απορρίψει! Επέμεναν να μην το θυμούνται..."
      Image and video hosting by TinyPic

Το 1974 ο Βασίλης γνωρίζει άλλες δύο μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού: το Μάνο Λοϊζο και το Θάνο Μικρούτσικο, που κι οι δυο τον βοήθησαν με τα τραγούδια τους να διακριθεί.

Με το Θάνο Μικρούτσικο γνωρίζονται σε μια διαδήλωση για την Κύπρο στην πλατεία Κοντζιά. Ο Βασίλης πλησιάζει το Θάνο -που έκανε εκείνο τον καιρό κι αυτός τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία- και του λέει: "Γεια σας, με λένε Βασίλη Παπακωνσταντίνου και είμαι τραγουδιστής!". Από τότε άρχισε μια μεγάλη φιλία μεταξύ του Βασίλη και του Θάνου που επέφερε ανεπανάληπτες μουσικές στιγμες, δισκογραφικά και συναυλιακά. Ο Μικρούτσικος το 1979 θα του δώσει το "Willy" και το "Μαχαίρι" στο "Σταυρό του Νότου", τραγούδια που καθιέρωσαν το Βασίλη και τα οποία τραγουδάει σε κάθε συναυλία του.

Ο Βασίλης μετά τη γνωριμία του με το Θεοδωράκη ζητά από την εταιρεία να γνωριστεί με το Μάνο Λοιζο, ο οποίος ενθουσιάζεται με τη στεντόρεια φωνή του Βασίλη και του δίνει το "Στρατιώτη" και τον "Τρίτο Παγκόσμιο" στο δίσκο "Τα τραγούδια του δρόμου" το 1974, τραγούδια που σημάδεψαν (μαζί με το "Δρόμο" και το "Ακκορντεόν") μια ολόκληρη εποχή. Αργότερα ο Βασίλης θα τραγουδήσει κι άλλα τραγούδια του Μάνου ("Το σήριαλ", "Κι αν είμαι ROCK" από το δίσκο "Για μια μέρα ζωής", "Χαράματα Ομόνοια" και "Πρώτη Μαϊου" στο "Φοβάμαι" του 1982 κλπ).
      Image and video hosting by TinyPic
Ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το Βασίλη στο δίσκο "Προδομένος Λαός" -τραγούδια από την ταινία Μαντώ Μαυρογένους του Γ. Ρούσσου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Μάνο Κατράκη- όπου ερμηνεύει 4 τραγούδια ("Το τραγούδι των Καρμπονάρων", "’ντε μια", "Κανόνια το βαρούνε", "Εδώ δεν προσκυνήσαμε"), στο "Της εξορίας" (1976), όπου ο Βασίλης ερμηνεύει όλα τα τραγούδια του δίσκου, από τα οποία ξεχωρίζει το "Έφτασες Αργά", στον "Εχθρό Λαό" -τραγούδια από το ομώνυμο θεατρικό έργο- μαζί με την Τζένη Καρέζη, στο θίασο Τζ. Καρέζη - Κ.Καζάκου και στο δίσκο "Καρυωτάκης" -μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή. Τη δεκαετία του '70 ο Βασίλης -πότε με τον Μίκη, με το Μάνο ή με άλλους- κάνει συνεχώς συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη μαζί με μεγάλα ονόματα όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Αντώνης Βαρδής, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νικόλας ’σιμος, η Μαρία Δημητριάδη, ο Πέτρος Πανδής και ο Σάκης Μπουλάς. Αυτή τη δεκαετία θα εκδόσει και τον πρώτο του δίσκο (1978), με τραγούδια καταγγελτικά για την κοινωνία και τα συμβαίνοντα στον ελληνικό χώρο. Την ίδια χρονιά ο Θεοδωράκης θα τον επιλέξει ανάμεσα σε άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες για την παγκόσμια περιοδεία του.
        Image and video hosting by TinyPic
Ο Βασίλης αποδεικνύει ξανά ότι είναι μεγάλος τραγουδιστής και άνθρωπος πρώτα απ' όλα, με το να τραγουδήσει τραγούδια Αρμένικα, προσαρμοσμένα στα ελληνικά από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Η Αρμένια (1979) δεν έγινε ποτέ γνωστή στο ευρύ κοινό. Το 1982 ο Βασίλης κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, το "Φοβάμαι", που είναι από τους σημαντικότερους της εποχής του, γιατί άνοιξε δρόμο στα περισσότερα συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν από τότε. Ο "Κουρσάρος", η "Στέλλα", η "Πρέβεζα" (το τελευταίο ποίημα του Καρυωτάκη), αλλά και τα "Σ' ακολουθώ", "Σεμπάστιαν" (του Steve Harley -ήταν το πρώτο τραγούδι που πούλησε και στο εξωτερικό) και το ομώνυμο "Φοβάμαι" είναι τραγούδια διαχρονικά που σημάδεψαν την ελληνική μουσική. Ο δίσκος αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό και στιγμάτισε το χώρο της εγχώριας "ροκ" σκηνής. Χωρίς να έχει τραγούδια "σκληρά", ούτε "ροκ" με τη στενή έννοια, είναι ένας δίσκος που έφερε τον κόσμο σε επαφή με ένα διαφορετικό είδος ηλεκτρονικού ήχου. Ο χορός των επιτυχιών συνεχίζεται. Μετά το χρυσό "Φοβάμαι", έρχεται η "Διαίρεση", δίσκος που αναδεικνύει την ηλεκτρική πλευρά του Βασίλη ("Δεν Υπάρχω", "’σε με να κάνω λάθος", "Μπαλλάντα για το Γιάννη Κ."). Ακολουθεί "Η συναυλία από το Νέο Φάληρο" που είχε πρωτοφανή επιτυχία, αφού ο Βασίλης κατάφερε να γεμίσει όλο το στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας". Τα "Χαιρετίσματα" (1987) είναι ο σημαντικότερος εμπορικά δίσκος, που πούλησε περισσότερο από 130.000 αντίτυπα μόνο το 1987(έγινε πλατινένιος), ενώ εδώ ο Βασίλης πιστοποιεί τον ροκ εαυτό του. ("Χαιρετίσματα", "Σάλιαγκας και Μάλιαγκας", "Θα 'ρθω να σε βρω", "Κρύψου") Το 1988 ο Βασίλης συνεργάζεται με το Θάνο Μικρούτσικο και το Κώστα Τριπολίτη ("Όλα από χέρι καμένα") και δημιουργούν έναν δίσκο καυστικό, που κατακρίνει και προβληματίζει τους ακροατές για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Το 1989, λίγο πριν από τις εκλογές, βγαίνει το "Χορεύω" που αποτελεί σημαντικότατη ροκ κατάθεση από το Βασίλη. Το 1991 βγαίνουν δύο δίσκοι: πρώτα ένα live με τον Γιώργο Νταλάρα ("Ζωντανή ηχογράφηση από το Αττικόν") που περιέχει τραγούδια από την κοινή τους συνεύρεση στο Αττικόν και το "Χρόνια Πολλά", δίσκος με σκληρό ροκ περιεχόμενο ("Χρόνια Πολλά", "Δε σε γουστάρω", "Εν Δυο Κάτω", "Έλα", "Για τον παράδεισο"), αλλά -όπως πάντα- και με τις καθιερωμένες τρυφερές μπαλλάντες ("Γεια σου", "Ερημιά"). Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι δίσκοι γίνονται χρυσοί (βλ. Χρυσοί και Πλατινένιοι δίσκοι). Το 1992 βγαίνει η "Σφεντόνα", κλασσικός ροκ δίσκος, με καταγγελτικά τραγούδια ("Στο γήπεδο αυτό", "Τα Χάλια μου") και μελωδικές μπαλλάντες ("Από μένα το Βασίλη"), και με δύο διασκευές: του τραγουδιού "Βράδυ Σαββάτου" του Χρήστου Κυριαζή, και του "Σπάνε οι χορδές μου", τραγούδι που είχε ερμηνεύσει πρώτα ο Βασίλης στο δίσκο των "ΝΟΡΜΑΛ" ("Υπάρχει και η φαντασία"-1987). Μεσολαβεί η ποιητική συλλογή "Φυσάει" με μελοποιημένα ποιήματα του Τάσσου Λειβαδίτη σε μουσική του Γιώργου Τσαγκαρη, και το "Δε Σηκώνει", δίσκος στον οποίο ο Βασίλης βρίσκει το μελωδικό εαυτό του με τρυφερές ροκ μπαλλάντες που δύσκολα ξαναγράφονται ("Πόρτο Ρίκο", "Οδός Ελλήνων", "Σα να μη σ' έχασα", "Παράπονα στη Λίνα"). 
    Image and video hosting by TinyPic

Το 1994 ο Βασίλης παντρεύεται την Ελένη Ράντου με την οποία δυό χρόνια αργότερα κάνουν την γλυκύτατη Νικολέττα. Ο ίδιος παρατηρεί: "... ’ργησα να γίνω μπαμπάς, παρόλο που το ήθελα πιο νωρίς. Όμως έτσι ήρθαν τα πράγματα και είμαι ευτυχισμένος. Λοιπόν μέσα σ' αυτή τη διάρκεια των χρόνων που περνούσαν, σκεφτόμουν πώς θα ήμουν σαν πατέρας, γιατί ήθελα από μικρός που ήμουνα, οικογένεια. Να καταλάβεις έχω κάνει γάμο στα εικοσιτέσσερα μου χρόνια. Φαντάσου μέσα στη ροκίλα και μέσα στην αναγνώριση ήδη τη δική μου, από μικρή έστω μερίδα κοινού, ενώ θα μπορούσα να αποτελώ «μήλον της έριδος» για τις κοπέλες, εγώ πήγα και παντρεύτηκα γιατί είμαι τόσο δεμένος με την οικογένεια και αυτό ήθελα να συνεχίσω. Βέβαια ατυχήσαμε τότε με τη γυναίκα μου, τη Μαρία Λεβίδη. Δεν κάναμε παιδιά και κάποια στιγμή βαρεθήκαμε, χωρίσαμε, πέρασαν χρόνια και να 'μαι τώρα με την Ελένη πανευτυχής και με οικογένεια επί τέλους, έχουμε και τη Νικολέτα μας!"

Σχετικά με τη συμπεριφορά των καινούργιων γονέων ο ίδιος παραδέχεται:"...Ενώ που λες σχεδίαζα πως θα είμαι καλός πατέρας και πως πρέπει να είναι οι γονείς, όταν γεννήθηκε η Νικολέτα, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όλα αυτά. Έτσι το μόνο που μπορείς να κάνεις τελικά είναι να είσαι φυσιολογικός και αληθινός. Δεν θέλει σχέδιο. Δεν θέλει ειδικό τρόπο αντιμετώπισης. Αλήθεια και αγάπη θέλει και ανοιχτή αγκαλιά. Από εκεί και πέρα όλα έρχονται μόνα τους..."

"Μέσα σε όλα να με ζητάς
κι όπου με βρίσκεις να με κρατάς
κάνε με ρούχο μέσα στο κρύο
κι όταν τρομάζεις να σου λέω: Είμαστε δύο..."
      Image and video hosting by TinyPic
Το 1995 κυκλοφορούν "Οι Μπαλλάντες του Βασίλη", και το 1997 το "Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ", δίσκος τρυφερός αλλά καταγγελτικός. Το 1999 κυκλοφορεί το "Να με φωνάξεις" και η "Θάλασσα στη σκάλα" σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου (μετά από 11 χρόνια ο Βασίλης συνεργάζεται και πάλι με τον Θάνο Μικρούτσικο) και σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, όπου ξεχωρίζουν οι "Μικρές Νοθείες", τα "Έφηβα Γεράκια" και το ""Γιατί να μην κεράσω". Το 2000 κυκλοφορούν επίσης δύο δίσκοι: το "Σφεντόνα LIVE" με τραγούδια από τις παραστάσεις του Βασίλη και του Θάνου στη Σφεντόνα (ξεχωρίζουν το "Μπουμ", οι τρυφερές μπαλλάντες του Βασίλη και το εντυπωσιακό "Οι εφτά νάνοι στο S/S Cyrenia"), και οι "Χαμένες Αγάπες" του Χριστόφορου Κροκίδη και του Βασίλη Γιαννόπουλου. Στις 23 Μαρτίου του 2002 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Βασίλη, το "Προσέχω δυστυχώς", με μια ελπιδοφόρα συνεργασία με τον -για χρόνια συνεργάτη, ηχολήπτη, μουσικό, συνθέτη, τραγουδιστή και μέλος των Πυξ Λαξ- Μάνο Ξυδού, η οποία έγινε επίσης χρυσή (25.000 αντίτυπα)

Το 2003 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει πανηγυρικά 30 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι με μια μεγάλη συναυλία στο θέατρο Πέτρας υπό τον τίτλο "Η γιορτή του Βασίλη", στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μάνος Ξυδούς, οι Όναρ, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ευρυδίκη, ο Κώστας Θωμαίδης κλπ. Η γιορτή αυτή αποτυπώνεται σε διπλό δίσκο με τον τίτλο "Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ..." μαζί με ένα bonus dvd με αποσπάσματα από την βραδιά εκείνη.

Τον Ιούνιο του 2004 κυκλοφορεί το "Φρέσκο Χιόνι", μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Τη μουσική -μεταξύ άλλων- έχουν γράψει ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μανωλης Φάμελλος, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Γιώργος Λειβαδάς και ο ίδιος ο Βασίλης. Είναι ένας δίσκος στον οποίο ο Βασίλης τραγουδάει σύγχρονους συνθέτες με πολλούς από τους οποίους δεν είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στο παρελθόν. Ο δίσκος αυτός αποτελεί για τον ίδιο, όπως λέει, ένα νέο ξεκίνημα για τα επόμενα 30 χρόνια της "καριέρας" του -της μουσικής του πορείας.
     Image and video hosting by TinyPic
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξει το δικό του είδος τραγουδιού με την προσωπική του σφραγίδα, χωρίς να αντιγράψει κανέναν, αλλά δεχόμενος τις επιρροές από τα πρώτα του ακούσματα και τις μεγάλες συνεργασίες του, να τις επεξεργαστεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, και να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα. Ο Βασίλης είναι το καλό παιδί της εξέδρας κι αυτός φροντίζει να επιστρέφει την αγάπη που του δείχνει το κοινό, με τα τραγούδια, τις συναυλίες του και το χαμόγελό του. 
      Image and video hosting by TinyPic

Τα χρόνια περνάνε αλλά ο Παπακωνσταντίνου καταφέρνει να αντέχει στο χρόνο και να συνεχίζει ακέραιος και ακάθεκτος το ταξίδι του στον ουρανό της ελληνικής μουσικής.

... και όλο φεύγω το τέλος πριν να δώ ...

Το Χθες πέρασε και δεν ανήκει σε κανένα. Το Αύριο δεν ήλθε και έτσι ανήκει στο Θεό. Το Σήμερα είναι Εδω και ανήκει σε μένα...Ας το ζήσω.

     Image and video hosting by TinyPic 

    

   Photobucket

 

 Vasilis Papakonstantinou was born in a village in Arcadia in 1950 and in 1957 his large family moved to Athens. His adolescence was indeed marked by the musical and social treads of the 1960s: Mikis Theodorakis, protest rock, international peace and liberation movements, and being that Greece was trying to quickly heal the wounds of the Greek Civil War. The Left pursued to shelter and to give a perspective to the shattered disappointment by providing a sensitive and claiming culture. Vasilis Papakonstantinou became a follower without ever becoming a member of a leftist party. In 1973, after having served for a period of time within the Hellenic Army, fulfilling his national service obligations, he moved to West Germany and settled in Munich. There he participated in anti-dictatorial movement organisations , campaigning against the Greek military junta of 1967-1974 and singing in places where Greek students and immigrants would be in attendance................

ΔΙΣΚΟΣ - "Βατόμουρα

1.Να καούν ΄
2.Άσυλο
3.Ο κουμπάρος
4.Βατόμουρα
5.Σόφη
6.Κορίτσια στα αζήτητα
7.Ρεμπετομπλουζ
8.Φυσάει σκουριά
9.Ευκαιρία
10.Κάτι μένει
11.Ντου.

Δίσκος "Μετωπική"

ΦΤΑΙΣ

ΑΛΚΟΟΛ Η ΒΡΟΧΗ

ΣΥΓΝΩΜΗ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΑΓΝΗΤΗΣ

ΞΕΝΟΣ

ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

ΚΑΙΩ Τ' ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

ΚΑΨΕ ΜΕ

ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ

ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΜΕΤΩΠΙΚΗ

ΓΟΡΓΟΝΑ

ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΑΓΚΑΛΙΑ

1. Με τον Μπομπ Ντύλαν
2. Τώρα τώρα
3. Σακατεμένα τα τραγούδια
4. Επαρχία
5. Βαρέθηκα τα χωρατά
6. Στο παζάρι του ληστή
7. Όλα τα 'χει ο μπαξές
8. Στο Διονύση Σ.
9. θα 'ρθουν στιγμές
10. Τα πουλιά της δυστυχίας
11. Πάλι βρέχει
12. Φεύγουν καράβια
13. Αυτούς τους έχω βαρεθεί


   Photobucket

1975 Αγροτικά

1. Όχι δεν πουλάμε
2. Αυτή είναι η αγροτιά
3. Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
4. Άγονη γραμμή
5. Τα μάθαμε τα μάθαμε
6. Ήταν παιδί της αγροτιάς
7. Ο Αντύπας
8. Απεργία
9. Μετανάστευση
10. Ο γερο αγρότης
11. Εσύ μαζεύεις τη σοδειά
12. Αγαπημένη
13. Πανηγύρι

   Photobucket

1975 Εχθρός Λαός

1. Αρνιέμαι
2. Ο αδελφός τον αδελφό
3. Σωτήρη Πέτρουλα
4. Λαχτάρησα μια χώρα
5. Του χωρισμού
6. Το συμβούλιο
7. Ο εχθρός λαός
8. Αρνιέμαι
9. Χορός τραμπούκων - Α΄χορικό
10. Χορός τραμπούκων - Β΄χορικό
11. Χορός τραμπούκων - Γ΄χορικό
12. Χορός τραμπούκων - Δ΄χορικό

   Photobucket

1976 Της Εξορίας

1. Της εξορίας
2. Χτύπα χτύπα
3. Ύμνος του Ελάν
4. Ελ Ζαστάρ
5. Της φυλακής
6. Πέτρουλας
7. Έφτασες αργά
8. Δεν έφταιγε ο ίδιος
9. Ήτανε νέοι
10. Κάθε πρωί
11. Μη μιλάτε για εκείνον
12. Μη χάνεις το θάρρος σου
 

    Photobucket

1978 Βασίλης Παπακωνσταντίνου

1. Με τον Μπομπ Ντύλαν
2. Τώρα τώρα
3. Σακατεμένα τα τραγούδια
4. Επαρχία
5. Βαρέθηκα τα χωρατά
6. Στο παζάρι του ληστή
7. Όλα τα 'χει ο μπαξές
8. Στο Διονύση Σ.
9. θα 'ρθουν στιγμές
10. Τα πουλιά της δυστυχίας
11. Πάλι βρέχει
12. Φεύγουν καράβια
13. Αυτούς τους έχω βαρεθεί

    Photobucket

1979 Αρμενία

1. Ματωμένο λάβαρο
2. Βροντήσαν τα βιολιά
3. Θρήνος για τον Φεντά Κερί
4. Πληγωμένος Φεντά
5. Φεντά
6. Αρμένικο χώμα
7. Μίλα μας Φεντά
8. Ξύπνα λαέ
9. Μπανκ Οτομάν
10. Ζήτω ζήτω
11. Εμπρός εθνομάρτυρες

     Photobucket

1982 Φοβάμαι

1. Κουρσάρος
2. Πρώτη Μαϊου
3. Θα φύγεις μοναχή
4. Τσιφτετέλι αυτόνομον
5. Χαράματα Ομόνοια
6. Στέλλα
7. Σεμπάστιαν
8. Ο τρελός
9. Σ' ακολουθώ
10. Πρέβεζα
11. Φοβάμαι
 

    Photobucket

1984 Καρυωτάκης (σε μουσικη Θεοδωρακη)

1. Υποθήκαι
2. Δημόσιοι υπάλληλοι
3. Για τη ζωή σου μου 'λεγες
4. Πάρε τα δώρα
5. Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων
6. Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ
7. Κι αν έσβησε σαν ίσκιος τ' όνειρό μου
8. Η νύχτα μας εχώρισεν
9. Δρόμος
10. Αγάπη
11. Μπρούτζινος γύφτος
12. Όλα τα πράγματά μου

   Photobucket

1984 Διαίρεση

1. Δεν υπάρχω
2. Μπαλάντα για τον Γιάννη Κ.
3. Για σένα
4. Ο μαύρος γάτος
5. Άσε με να κάνω λάθος
6. Πριν το τέλος
7. Λεγεωνάριος
8. Έλα να με βρεις
9. Μπρος γκρεμός και πίσω γκόμενες

    Photobucket

1985 Η συναυλία από το Νέο Φάληρο

1. Ο κουρσάρος
2. Ο μαύρος γάτος
3. Φοβάμαι
4. Στέλλα
5. Άσε με να κάνω λάθος
6. Το μαχαίρι
7. Ο Γ΄Παγκόσμιος
8. Σ' ακολουθώ
9. Πρώτη Μαϊου
10. Το ακορντεόν
11. Τσε
12. Ο στρατιώτης
13. Σεμπάστιαν
14. Γουίλι

    Photobucket

1987 Χαιρετίσματα

1. Χαιρετίσματα
2. Ο σάλιαγκας κι ο μάλιαγκας
3. Αγαπάω κι αδιαφορώ
4. Θα 'ρθω να σε βρω
5. Θα νικήσουμε
6. Καταρρέω
7. Κρύψου
8. Πραγματικότητα
9. Πάρε με
10. Είμαι εντάξει
 

    Photobucket

Βασίλης Παπακωνσταντινου - ΑΡΜΕΝΙΑ -1979   

1. Ματωμένο λάβαρο
2. Βροντήσαν τα βιολιά
3. Θρήνος για τον Φεντά Κερί
4. Πληγωμένος Φεντά
5. Φεντά
6. Αρμένικο χώμα
7. Μίλα μας Φεντά
8. Ξύπνα λαέ
9. Μπανκ Οτομάν
10. Ζήτω ζήτω
11. Εμπρός εθνομάρτυρες    Photobucket

 Δράση - Δισκογραφία

Άρχισε να τραγουδάει έντεχνο ελληνικό τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Το1973 μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, πήγε στη GERMANIA - στο Μόναχο όπου συμμετείχε σε επιτροπές αντιδικτατορικού αγώνα, τραγουδώντας παράλληλα σε πολλά στέκια Ελλήνων φοιτητών και ομογενών. Η πρώτη του σημαντική γνωριμία έγινε το καλοκαίρι του 1974, συναντώντας, στο PARISI, το Μίκη Θεοδωράκη. Η συνεργασία τους όμως έμελλε να αρχίσει δύο χρόνια αργότερα.

Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε ουσιαστικά την επαγγελματική του πορεία στο τραγούδι. Τραγούδησε σε μπουάτ και ηχογράφησε ένα μικρό δίσκο 45 στροφών. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ηχογράφηση του δίσκου του Μάνου Λοϊζου «Τα τραγούδια του δρόμου».

Το 1975 ηχογράφησε «Τα αγροτικά» του Θωμά Μπακαλάκου. Την ίδια εποχή γνώρισε δυο συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά στην πορεία του. Τον Μάνο Λοϊζο και τον Θάνο Μικρούτσικο. Η ερμηνεία του Παπακωνσταντίνου ήταν ιδανική για να εκφράσει το δυναμισμό αλλά και τη λυρικότητα τους.

Το 1976 συνεργάστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία με το Μίκη Θεοδωράκη, στο δίσκο «Της εξορίας», και το 1978 ο συνθέτης τον επέλεξε για την παγκόσμια περιοδεία του. Τραγούδησε σε ΕYRWPH, ΑMERIKH και ΑYSTRALIA. Στην ΕLLADA, συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις του νεολαιίστικου και του εργατικού κινήματος. Τραγούδησε σε απεργίες, συγκεντρώσεις και συναυλίες αλληλεγγύης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Από εκείνη την εποχή, λίγο πριν το πέρασμα στη δεκαετία του "80, αρχίζει να εκδηλώνει τις επιρροές του από τη διεθνή ροκ μουσική σκηνή.

Ερμηνεύει τραγούδια με ήχο σαφώς πιο ηλεκτρικό και στίχο πιο αιχμηρό και πιο παρεμβατικό. Αυτό γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας με. δύο δίσκους που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Ο πρώτος είχε ως τίτλο το όνομα του και περιλάμβανε τραγούδια του Αντώνη Βαρδή, και διασκευές τραγουδιών του Διονύση Σαββόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Δεύτερος, το «Φοβάμαι»», με τραγούδια του Μάνου Λοϊζου, του Λάκη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Ζουγανέλη και του Γιάννη Γλέζου, θεμελιώνουν και ορίζουν την μετέπειτα πορεία του μέχρι σήμερα.

Γνωρίστηκε με τον Νικόλα Ασιμο, και συμμετείχε στον πρώτο του δίσκο «Ο Ξαναπές» -ερμηνεύοντας δύο τραγούδια. Ο Ασιμος ήταν ο δεύτερος άνθρωπος, μετά τον Λοϊζο, που τον επηρέασε αρκετά με την ιδιότυπη προσωπικότητά του.

Το 1984 με την «Διαίρεση» ο καινούργιος ήχος του αποκρυσταλλώνεται πια. Το 1987 το επαληθεύει με τα «Χαιρετίσματα» , με τραγούδια δικά του, του Νικόλα 'Ασιμου, της Αφροδίτης Μάνου και του Χρήστου Τόλιου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αρχίζει να εδραιώνεται ως ένας κατ' εξοχήν "συναυλιακός" καλλιτέχνης. Τον Απρίλιο του 1985, 16.000 θεατές συγκεντρώνονται στην πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το επαναλαμβάνει τον Ιούνιο του 1986 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τότε, οι συναυλίες του αποτελούν γεγονότα και σημεία αναφοράς της μαζικότητας. Το τέλος της δεκαετίας του '80 τον βρήκε να ερμηνεύει τα "σκληρά" τραγούδια του Κώστα Τριπολίτη, με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Μεσολάβησαν το «Χορεύω» και τα «Χρόνια Πολλά» και μετά το γύρισμα της καινούργιας δεκαετίας, τραγούδησε για δεύτερη φορά - μετά το 1978 στο «Σταυρό του Νότου»- Νίκο Καββαδία και Θάνο Μικρούτσικο.

Δε δίστασε να ηχογραφήσει δύο δίσκους με μελοποιημένα ποιήματα δύο εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών. Το δίσκο «Καρυωτάκης» το 1984 και το «Φυσάει»» το 1993, με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη.

Ερμήνευσε πάλι Νικόλα Άσιμο το 1992 στο «Φαλιμέντο του κόσμου» και στα χρόνια της δεκαετίας του '90 κυκλοφόρησε τη «Σφεντόνα» το 1992 και το «Δε Σηκώνε»ι το 1994, με συνεργάτες του τους Αλκη Αλκαίο, Χριστόφορο Κροκίδη, Βασίλη Γιαννόπουλο, Σταμάτη Μεσημέρη, Αφροδίτη Μάνου, Οδυσσέα Ιωάννου, Μίνω Μάτσα.

Τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «Πες μου ένα ψέμα να αποκοιμηθώ» και περιλαμβάνει τραγούδια του Νικόλα Ασιμου, του πρωτοεμφανιζόμενου Απόστολου Μπουλασίκη, του Σταμάτη Μησημέρη, του Γιάννη Ιωάννου, του Βασίλη Γιαννόπουλου, του Χριστόφορου Κροκίδη καθώς και το «Μάλιστα Κύριε» του Γιώργου Ζαμπέτα και του Αλέκου Καγιάντα.

Tον Ιανουάριο του 1999 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Να με φωνάξεις» με τραγούδια του ίδιου, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χριστόφορου Κροκίδη , Αποστόλη Μπουλασίκη σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Οδυσσέα Ιωάννου, Βασίλη Γιανόπουλου και Ιάκωβου Αυλητή ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί η «Θάλασσα στη σκάλα», δουλειά στην οποία για ακόμη μια φορά συνεργάζεται με τον Θάνο Μικρούτσικο σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

Ένα χρόνο αργότερα οι «Χαμένες Αγάπες» κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των δισκοπωλείων. Ο Χριστόφορος Κροκίδης, στενός συγεργάτης του για 20 σχεδόν χρόνια υπογράφει τη μουσική και ο Βασίλης Γιανόπουλος τους στίχους. Ακολουθεί δυο χρόνια αργότερα, το 2002, το «Προσέχω Δυστυχώς» σε στίχους και μουσική του Μάνου Ξυδους.

Το 2003 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιόρτασε τα 30 του χρόνια στη δισκογραφία με μια μοναδική συναυλία στην Πετρούπολη, όπου παρέα με 10.000 φίλους του μας θύμισε στιγμές από όλη του την μέχρι τότε πορεία του στο τραγούδι.

Το 2004 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Φρέσκο Χιόνι». Περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή, Γιώργου Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά, Νίκου Ζούδιαρη, Οδυσσέα Ιωάννου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελου ενώ επίσης περιλαμβάνονται δυο διακσευές, μία του Οδυσσέα Ιωάννου με το «Σ’ αγαπάω ακόμα» καθώς και το «Πως να σωπάσω» σε στίχους Κώστα Κινδύνη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Τον Μάιο του 2005 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έδωσε μια εντυπωσιακή συναυλία στο Ηρώδειο με τη συνοδεία πολλών αξιόλογων μουσικών, της Femin Arte υπό την διεύθυνση του Γιώργου Γεωργιάδη και με την ενορχίστρωση του Νίκου Καλαντζάκου. Η συναυλία ηχογραφήθηκε και στα τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε σε διπλό cd και dvd.

Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Μετωπική". Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συγκρούεται μετωπικά και δεν παθαίνει ούτε γρατζουνιά γιατί φοράει ζώνη ασφαλείας και αερόσακκοι είναι οι στίχοι του Γιώργου Κλεφτογιώργου και οι μουσικές των: Σοφία Βόσσου, Τάνια Κικίδη, Θανάση Τάσση, Λάκη Παπαδόπουλου, Ρουσσέτου Δημητρόγλου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αντώνη Βαρδή, Φίλιππου Πλιάτσικα, Μάνου Πυροβολάκη, Νίκου Κυπουργού.

Δισκογραφία (χρονολογικά)

1975 «Τα αγροτικά»

1976 «Της εξορίας»

1978: «Βασίλης Παπακωνσταντίνου»

1981: «Αρμενία»

1982: «Φοβάμαι»

1984: «Καρυωτάκης»

1984: «Διαίρεση»

1985: «Η συναυλία από το Νέο Φάληρο»

1987: «Χαιρετίσματα»

1987: «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του»

1988: «Όλα από χέρι καμένα»

1989: «Χορεύω»

1991: «Νταλάρας-Παπακωνσταντίνου: Ζωντανή Ηχογράφηση από το Αττικόν»

1991: «Χρόνια Πολλά»

1992: «Σφεντόνα»

1993: «Φυσάει»

1994: «Δε Σηκώνει»

1994: «Οι μπαλλάντες του Βασίλη»

1996: «Στην οθόνη της ψυχής μου»

1997: «Πες μου ένα ψέμα ν’ αποκοιμηθώ»

1999: «Να με φωνάξεις»

1999: «Θάλασσα στη σκάλα»

2000: «Σφεντόνα-Live»

2000: «Χαμένες Αγάπες»

2002: «Προσέχω…δυστυχώς»

2003: «Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ - Live Πετρούπολη»

2004: «Φρέσκο Χιόνι»

2005: «Ηρώδειο»

2007: «Μετωπική»

2008: «Βατόμουρα»

       Image and video hosting by TinyPic

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Απόσπασμα από συνέντευξη του Β. Παπακωνσταντίνου στον Δ. Χατζόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του CD - φρέσκο χιόνι -

Δ.Χ. Ένα CD στο οποίο αντιπροσωπεύονται πολλοί τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς

Β.Π.Είναι ο πρώτος μου δίσκος με τη έννοια ότι συμπληρώσαμε τα τριάντα χρόνια και τώρα αρχίζουν τα επόμενα. τριάντα. ….Γι' αυτό και υπάρχουν συνθέτες που ήταν πρώτη φορά σε συνεργασία μαζί μου, δεν έχω ξανατραγουδήσει ποτέ δικό τους τραγούδι. Αυτό ήταν βέβαια ιδέα του Οδυσσέα να τραγουδήσω όλους τους εν δράσει σημαντικούς συνθέτες και τραγουδοποιούς. Ο Οδυσσέας απευθύνθηκε, έκανε την επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και το σημαντικό είναι ότι κανείς δεν μου έδωσε τραγούδι έτοιμο, όλοι έγραψαν τραγούδια για μένα.

Δ.Χ. Αναρωτιέμαι μετά από τόσα χρόνια δισκογραφίας και τόσα χρόνια τραγούδια τι κέφι έχεις κάθε φορά που κάνεις καινούριο CD ; Αλήθεια θα μου πείς!
Αυτό έχει κυκλοφορήσει περίπου ενάμισι μήνα, ήδη σκέπτομαι πως θα είναι το επόμενο.
Πώς θα είναι ;

Β.Π.Δεν ξέρω, αλλά σκέπτομαι συνέχεια να είναι πάλι κάτι καινούριο, δεν μπορώ να επαναπαύομαι στα ίδια και στα ίδια. Μέσα στα τριάντα χρόνια έχουν βγεί πολλοί δίσκοι τριάντα νομίζω, κιόλας, φαντάζεσαι να είχα αφεθεί στις δάφνες μου και στον θρόνο μου από τους πρώτους δίσκους και να έκανα συνέχεια τα ίδια ; Είναι νομίζω η συνεχής ανανέωση μου που κρατά αμείωτο ενδιαφέρον του κόσμου και γι'αυτό μ΄έχει αγαπήσει.

Δ.Χ. Είναι όμως εξαιρετικό ότι στα τόσα χρόνια δισκογραφίας πολλά τραγούδια έχουν γίνει διαχρονικά ώστε στις live εμφανίσεις σου να αντιμετωπίζεις πρόβλημα τι θα πεις και αν θα δώσεις περισσότερο βάρος σε παλιότερα τραγούδια ή στο καινούριο ρεπερτόριο.

Β.Π. Τεράστιο πρόβλημα. Αυτά που έχω τραγουδήσει είναι περίπου εξακόσια, τα περισσότερα από αυτά είναι αγαπημένα. Οταν σε μια συναυλία ή σ'ένα πρόγραμμα λέω περίπου σαράντα τι θα κάνω με τ' άλλα πεντακόσια εξήντα ; Πραγματικά, είναι πρόβλημα.

Δ.Χ. Η αίσθηση που έχεις από τις καλοκαιρινές συναυλίες είναι το ότι « σ'αγαπάω ακόμα» τουλάχιστον ως πρώτο single από το καινούριο CD πρόλαβε να μαθευτεί και να υιοθετηθεί από το κοινό σου;

Β.Π.Το ρεφρέν το τραγουδάει το κοινό, έτσι κι αλλιώς,… και τα υπόλοιπα τραγούδια. Αυτός ο δίσκος δηλαδή μου δείχνει ότι τα πιο πολλά από αυτά έχουν ήδη αγαπηθεί και τα ξέρουν τουλάχιστον οι νέοι άνθρωποι. Τώρα βέβαια που μαζευτήκαμε και είναι και Σεπτέμβρης και θα τραγουδάω και το χειμώνα ζωντανά θα αναδείξω και τα υπόλοιπα, κάποιες μπαλάντες.

Δ.Χ..Δεν είναι πολύ συνηθισμένο από ένα δίσκο σου με την κυκλοφορία του να ξεχωρίσει αμέσως ένα κομμάτι; αυτό συνέβη σ'αυτό το CD.

Β.Π.Ναι… ξέρεις όμως ίσως συμβαίνει στα ραδιόφωνα

Δ.Χ. Αυτά κάνουν την δουλειά… πρέπει όμως να υπάρχει και το πρωτογενές….

-Στον κόσμο είναι αρκετά απ' αυτά πολύ αγαπημένα εξίσου

Δ.Χ.Ποια είναι τα σχέδια για αυτό τον χειμώνα ;

Β.Π.Τα σχέδια είναι πολύ σπουδαία, φιλοδοξώ να κάνω ένα live club, δηλαδή να τραγουδάμε ελληνικά και ξένα ωραία τραγούδια μέχρι το πρωϊ σ'ένα χώρο όπου να μπορεί κανείς να διασκεδάσει και δεν είναι καλά και ντε απαραίτητο ν'ακούσει αυτά που δεν του αρέσουν γιατί μόνο εκεί θα ξενυχτούν, να υπάρχει ένας χώρος που θα ξενυχτάει με κατά την γνώμη μου τραγούδια από τη δική μας την μεριά, πώς να το πώ αλλιώς;

Δ.Χ.Να πούμε με τραγούδια της ψυχής;

Β.Π.Πολύ καλό και όχι της επιδερμίδας. Με νέους ανθρώπους, με νέα παιδιά και με δισκογραφία κάποια παιδιά απ'αυτά και χωρίς δισκογραφία υπάρχουν φοβερά ικανά παιδιά και θα κάνουμε κάθε βράδυ -σαν γιορτή θα είναι- ένα ξεφάντωμα με δικά μα ς τραγούδια, τραγούδια του χώρου μας και θα το ξενυχτάμε σ'ένα μικρό μαγαζί, λέω μικρό για να το διαφοροποιήσω από τις τεράστιες αχανείς αίθουσες που δεν λειτουργεί το συναίσθημα

Δ.Χ …τα καθιστικά τις 'σαλοτραπεζαρίες'

Β.Π.Μπράβο, αυτό είναι 'σαλοτραπεζαρίες'. Αυτό λοιπόν είναι το Οξυγόνο στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ Συγγρού και Καλλιρόης. Εχω την πολυτέλεια να το κάνω όπως θέλω γιατί αυτό το μαγαζί επίτηδες έγινε με δική μου προτροπή, ανήκει στον αδελφό μου και στην ανιψιά μου και θέλω να γίνει ένας χώρος που πραγματικά να περνάνε καλά οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο οι νέοι άνθρωποι. Ενας χώρος για εκείνους που θέλουν να περάσουν καλά και δεν θέλουν να τους προσβάλλουν σε οποιαδήποτε 'σαλοτραπεζαρία' και το στοιχείο θα είναι πολλά- πολλά τραγούδια της ψυχής, τραγούδια της ψυχαγωγίας και πολύ -πολύ κέφι.

Δ.Χ.Υπάρχει μια αγάπη του κοινού προς τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που διατηρείται άσβεστη και ανανεώνεται… Ολος αυτός ο κόσμος που σε ακολουθεί τι πιστεύεις ότι στηρίζει πάνω σου; Ισως αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε να συζητήσουμε και που θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο ξεχωριστής εκπομπής

Β.Π.Τα πολλά χρόνια μας έχουν κάνει να έχουμε μια σχέση με το κοινό, είμαστε κάτι σαν φίλοι, σαν παρέα, δεν με λένε κύριο Παπακωνσταντίνου, με λένε Βασίλη όλοι, είναι σχέση εμπιστοσύνης, σχέση αλήθειας και σχέση αγάπης. Δεν θα μπορούσε αλλιώς αυτό να κρατάει τόσα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι έχουν επενδύσει στην ανησυχία μου, στην τρέλα μου, στην ευαισθησία μου αν τα έχω αυτά, απ'ότι πιστεύουν τα έχω.

Δ.Χ.Υπάρχει και μια μερίδα του κόσμου η οποία αποδίδει και σε σένα μια συνέπεια εκτός από τα καλλιτεχνικά -αυτό είναι δεδομένο ο καθένας θα το κρίνει- σε σχέση με τον τρόπο που κινείσαι, δηλαδή ότι τραγουδάς χειμώνα και καλοκαίρι μαζί τους, ότι έχεις μια ευαισθησία σε σχέση με γενικότερα κοινωνικά ζητήματα, θα έλεγε κανείς ότι έχεις μια μοναχική πορεία τελικά, περί αυτού πρόκειται, δηλαδή είναι μια πορεία πολύ συγκεκριμένη, η οποία μπορεί ν΄ανανεώνεται με τραγούδια και ρεπερτόριο χρόνο με τον χρόνο αλλά από την αρχή μέχρι το τέλος είναι ή ίδια πορεία

Β.Π.Ναι, είναι μια μοναχική όπως είπες πορεία αλλά πορεία βαθιά μέσα στον χρόνο και μέσα στον κόσμο.

Δ.Χ.Και βεβαίως όλη αυτή η νεολαία που προστίθεται κάθε φορά στο κοινό σου…

Β.Π.Είναι η καινούρια τάξη …όπως ανεβαίνουν τα παιδιά τάξη….

Δ.Χ. Παλαιότερα, αυτό το κοινό ήταν έτσι πιο 'ροκάδικο' τώρα αυτό το νεανικό κοινό έχει ανανεωθεί και είναι πιο ήρεμο, το οποίο μπορεί ν'άγαπήσει, και ν'αντιληφθεί και μια μπαλάντα, να πονέσει, ν'αγαπήσει μέσα από ένα τραγούδι και όχι μόνο να χορέψει και να εκτονωθεί.

Β.Π.Πιστεύω πολύ στις μειοψηφίες, δηλαδή στις παρέες κατά κάποιο τρόπο και έχω παρατηρήσει-αυτό κάνω, παρατηρώ-ότι έχει ανοίξει ένας καινούριος κύκλος ευαισθησίας στα παιδιά, δεν είναι τόσο εσωστρεφή όσο παλιά, ανοίγονται, μιλάνε, αγαπιούνται και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δ.Χ.Ισως είναι και πιο χαρούμενα και πιο συμφιλιωμένα με τα προβλήματα γύρω τους, δεν είναι υποχρεωτικό να οργίζονται ντέ και καλά πάντοτε με τα προβλήματα.

Β.Π.Οργίζονται με σκέψη πια και με ευαισθησία, όχι από μόδα, ότι κάνω το χουλιγκανισμό μου … Βέβαια καλό είναι που κάνουν τις καταλήψεις τους, πρέπει να έχουν αιτήματα, πρέπει να διεκδικούν, είμαι μαζί τους και πάντα ήμουν ακόμα και όταν πονάνε με τον έρωτα τους…. Ερωτεύονται περισσότερο πάντως τώρα τα νέα παιδιά, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Photobucket

Ο Σταμάτης Μεσημέρης μιλάει, χωρίς λογοκρισία, για όλους και για όλα, σε μια συνέντευξη-ποταμό που θα συζητηθεί...
Μια κουβέντα με το Θανάση Γιώγλου και Μάκη Ιωακειμίδη , για το ηλεκτρονικό περιοδικό "Μουσικόραμα" με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου "Βατόμουρα" (σε μουσική και στίχους δικούς του) με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

     Photobucket

neolaia.tv#12 - Μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (vidcast)

Μαρτίου 27, 2008

                  

Πήγαμε και τον βρήκαμε στην Ακτή Πειραιώς. Από την αρχή που τον πλησιάσαμε ήταν πολύ ευγενικός και πρόθυμος να μας δώσει την συνέντευξη αλλά και να μας απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση θα του κάναμε. Μιλήσαμε για τη μουσική, για το ροκ των ημερών μας, για τα προβλήματα της κοινωνίας μας, για τους νέους! Παρακάτω λοιπόν το neolaia.tv # 12 (που ουσιαστικά πέφτει και πάνω στα γενέθλια μας!)

    Photobucket

          

                   http://silver.pblogs.gr/2007/09/112590.html

  Photobucket

http://www.matia.gr/7/73/7306/7306_1_1.html

tn_9639409619699639510088_400http://www.apn.gr/?p=405

http://www.viva.gr/Music/artist.aspx?artist=1279

http://www.skylos.gr/2008/06/blog-post_10.html

 

apo edw mporeite na katebasete 12 album toy Basilh.

1994 : ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΙ
http://rapidshare.com/files/36491845/ae__________by_xenia.rar

ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ 
http://rapidshare.com/files/36495169/__________________by_xenia.rar

1999 : ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΞΕΙΣ

http://rapidshare.com/files/36500603/______oe________by_xenia.rar

1997 : ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΝΑ ΨΕΜΑ Ν' ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΩ

http://rapidshare.com/files/36505484/________________________________by_xenia.rar

23 Μαρτίου 2002 :ΠΡΟΣΕΧΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ

http://rapidshare.com/files/36509755/________ae________by_xenia.rar

Απρίλιος 1987 : Χαιρετίσματα
http://rapidshare.com/files/36513446/_____________by_xenia.rar

Ιούνιος 1989 : ΧΟΡΕΥΩ

http://rapidshare.com/files/36524530/_______by_xenia.rar

Ιούνιος 1991 : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

http://rapidshare.com/files/36528896/__ue________ue_by_xenia.rar

1994 : ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

http://rapidshare.com/files/36536558/________________________by_xenia.rar

Δεκέμβριος 2000 : ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΓΑΠΕΣ

http://rapidshare.com/files/36519184/_______________by_xenia.rar

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ 2005
ΔΙΠΛΟ

http://rapidshare.com/files/36664278/_________________1_16-10-2006_3-06-41_____by_xenia.rar

http://rapidshare.com/files/36667948/_________________2__16-10-2006_3-15-34_____by_xenia.rar

LIVE στην Πετρούπολη
ΔΙΠΛΟ
http://rapidshare.com/files/36484353/petroupoli_live_cd1_by_xenia.rar

CODE http://rapidshare.com/files/36489435/petroupoli_live_cd2_by_xenia.rar