Sr. Joan Francesc Marco, director general del Gran Teatre del Liceu

 

 

El passat 22 de febrer els representants dels treballadors del Gran Teatre del Liceu vam signar l’acord pel qual es retirava el tan innecessari ERO i, en conseqüència, la convocatòria de vaga per a totes les funcions de La Bohème. Tot responent amb el nostre compromís i sacrifici a la provada incapacitat de la Direcció de trobar altres fórmules de solució.

 

Li volem fer avinent aquesta data, així com de la importància del fet, perquè després de la signatura del pacte el Liceu va donar un pas endavant per ser, realment, el Liceu de tots. Per això, és el moment de fer memòria dels esdeveniments.

 

Des del mes de desembre de l’any 2011, la Direcció del Gran Teatre del Liceu ja coneixia la complexitat del moment econòmic que havia de venir. Això no obstant, va preferir guardar silenci. Durant aquests mesos no va atendre les peticions del Comitè de reunir-se, al·legant per a la negativa la “incertesa” sobre la quantia de les aportacions de les administracions.

 

Va ser el 13 de gener de 2012 quan els treballadors del Teatre vam assabentar-nos pels mitjans de comunicació de les intencions que la Direcció tenia respecte del futur més immediat. Vam saber per la premsa que la Direcció tenia intenció de presentar un expedient de regulació d’ocupació que implicava la cancel·lació de l’activitat al Liceu. És aleshores quan en els treballadors es planteja un entorn d’impotència, indefensió, decepció, tristor, desmotivació, nerviosisme...

 

No va ser fins al dia 1 de febrer de 2012 que vostè va convocar els representants dels treballadors per anunciar-los que el dia 13 es presentaria un expedient de regulació d’ocupació. Els dies previs a la presentació de l’ERO havien de servir per iniciar unes converses per acostar posicions i trobar possibles acords, però malgrat això, es va començar immediatament el procés de devolució de les entrades venudes per als espectacles que presumptament s’havien de cancel·lar, sense atendre la petició del Comitè de no prendre aquesta greu decisió. Tanmateix els treballadors vam atansar-nos a la Direcció del Teatre per tal de trobar una solució consensuada amb l’objectiu que el Teatre no aturés la seva activitat i continués essent un emblema cultural de primera. Davant  la nostra actitud dialogant i negociadora, només vam rebre  una resposta negativa i una actitud prepotent i tancada al diàleg. A més, vostè no va fer acte de presència en cap de les reunions tingudes,  tret de la primera, el dia 1 de febrer. Els representants dels treballadors sempre vam haver de tractar amb altres càrrecs de la Direcció que igualment van demostrar no saber valorar ni apreciar les propostes dels treballadors, i eren interlocutors invàlids per dur a terme qualsevol millora del Teatre. Durant aquest procés de “negociació” la Direcció ja havia acomplert la cancel·lació de 7 títols de la temporada 2012.

 

Des de la nostra actitud d’impotència, els treballadors del Liceu vam veure’ns obligats a convocar una vaga per a totes les funcions de La Bohème. Finalment, la proposta inicial dels treballadors va ser valorada i acceptada i, el 22 de febrer de 2012, es va poder formalitzar el pacte. Satisfets, tenim molt present els sacrificis que assumeixen els treballadors del Liceu. A partir d’aquest moment,  s’obre un nou camí cap a un model diferent de Teatre i un canvi necessari en la manera de gestionar el Gran Teatre del Liceu.

 

Necessitem un nou model de Teatre en què  la cultura, l’art, l’òpera, arribi a tothom. Volem que la presència i entitat del Gran Teatre del Liceu a nivell cultural, educatiu, social i turístic sigui envejable a tot Europa. Volem crear un camí que ens porti al nivell més alt del panorama operístic mundial i  volem la millor Direcció al capdavant del Liceu. Volem que la persona que encapçali aquest Teatre sigui una persona amb voluntat, imaginació, decisió, professionalitat, coneixedor d’un teatre d’òpera, que sàpiga potenciar els actius artístics i econòmics de la institució, que estigui a l’altura del seu prestigi i capti l’atenció dels potencials patrocinadors nacionals i internacionals, que sigui la imatge d’una gran entitat cultural, dialogant, propera als treballadors i al públic, una persona cooperant, sensible, amb visió de futur, racional.

 

Lamentablement, amb els últims esdeveniments, vostè ens ha demostrat que no pot formar part d’aquest nou projecte del Liceu. El seu comportament, en presentar un ERO sense estudiar totes les possibles alternatives, ha estat una autèntica irresponsabilitat. La seva absència en les reunions entre la Direcció i els representants dels treballadors ha estat d’un gran menyspreu. La seva decisió unilateral de cancel•lar títols durant la temporada 2011-12 ha posat en risc, i probablement encara hi està, el prestigi del Liceu a nivell nacional i internacional, una actitud del tot impròpia en un director general. El fet de no haver realitzat l’estudi d’impacte social i artístic que comportava la maniobra de l’ERO demostra la seva incompetència com a gestor cultural,  perquè recordi que som una entitat pública i ens devem al públic. Per la seva manca de professionalitat, ha  deixat la imatge del Liceu exposada a la crítica general, tot menystenint el públic i els treballadors. Les seves decisions frívoles i temeràries han suposat  una ruptura de la confiança i la fidelitat dels abonats, espectadors i mecenes,  i un gran interrogant sobre el futur artístic del Liceu. En els quasi quatre anys que porta com a director general del GTL, hi ha hagut tres conflictes col·lectius: 23+18 acomiadaments el 2010, pacte de flexibilitat el juny de 2011 i tancament el mes de setembre, i la presentació de l’ERO el febrer de 2012. Les seves propostes de “model nou” de teatre d’òpera ens allunyen molt més de la societat catalana. Decisions com la cancel•lació del projecte audiovisual o la reducció del nombre de funcions i l’augment  del preu de les localitats, ens plantegen un futur molt incert per al Liceu de tots.

 

Per tot això considerem i demanem que dimiteixi del seu càrrec de director general del Gran Teatre del Liceu, juntament amb la resta de responsables de la Direcció, per poder iniciar les negociacions per a un nou projecte de futur.

 

 

 

ELS TREBALLADORS DEL GRAN TEATRE DEL LICEU

 

Barcelona, 23 de febrer 2012
ACTUALITZACIÓEn data 25 d'abril de 2012 el Comitè d'Empresa del Gran Teatre del Liceu emet una nova carta recordant-li a Joan Francesc Marco la seva petició de dimissió. La podeu trobar a la secció de premsa:


25/04/2012 Cartes a Marco i Mascarell


Ċ
SOS Liceu,
5 de març 2012, 8:44