Esdeveniments‎ > ‎

L'ànima del Liceu

 


Concert Extraordinari L'Ànima del Liceu, 22 d'abril de 2012

 

Benvolguts / Benvolgudes,

 

Ens plau informar-vos que el proper diumenge 22 d'abril a les 12.00 h se celebrarà al Liceu el concert extraordinari L'Ànima del Liceu.

 

Aquest concert neix a proposta dels treballadors del Gran Teatre del Liceu en nom de la responsabilitat i la consciència institucionals. La intenció d'aquest acte és consolidar la unió amb el públic i agrair les mostres de suport i d'afecte de la ciutadania en els moments crítics i d'incertesa que estem vivint. Aquest concert pretén ser un homenatge al públic, als abonats i als mecenes, i a tots aquells que se senten part del Liceu.

 

L'esdeveniment comptarà amb la presència dels tres directors musicals titulars que el Teatre ha tingut des de la seva reinauguració: els mestres Bertrand de Billy, Sebastian Weigle i Michael Boder. S'hi sumaran el mestre Josep Pons, director musical titular a partir de la temporada 2012-2013, i grans figures del món de la lírica, en un acte ple de sorpreses artístiques, acompanyats per l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu.

 

Amb aquest concert únic volem reivindicar el Gran Teatre del Liceu com a part fonamental del patrimoni del nostre país i subratllar la seva excel·lència com un dels equipaments culturals més importants. L'acte tindrà com a leitmotiv la voluntat de mirar endavant i l'esperit de superació que sempre ha caracteritzat el Gran Teatre del Liceu. Els treballadors voldrien poder celebrar aquest concert cada any d'ara en endavant.

 

Les localitats per a aquest concert extraordinari es posaran a la venda el 10 d'abril a un preu únic de 15 euros pels canals habituals del Liceu:

 

·         www.liceubarcelona.cat i Servicaixa (a partir de les 9 h)

 

·         Taquilles (de 13.30 a 20 h, de dilluns a divendres)

 

Ben cordialment,

 

Barcelona, 26 de març de 2012

 

 

 

Declaració dels Treballadors del Gran Teatre del Liceu

 

El Gran Teatre del Liceu està en crisi. Una realitat i una oportunitat. Crisi també significa canvi. És el moment d’encarar la incertesa i assenten entre tots les bases per reforçar i millorar un model afeblit i ferit per les difícils circumstàncies externes i l’absència d’un projecte intern sòlid. Orfe d’una direcció solvent, incapacitada per afrontar, amb intel·ligència, sensibilitat, imaginació i sentit col·lectiu, la tasca de mantenir intacta la gairebé bicentenària continuïtat històrica d’aquesta institució.

 

En 1999 el Liceu va renéixer millorat, adaptat als nous reptes que llançava l’òpera com a màxima expressió de la cultura occidental. Un teatre preparat per trencar el seu sostre de vidre i afirmar-se entre les grans òperes internacionals.

 

El canvi només va afectar a les parets. Els vells vicis han perdurat i d’altres nous s’han instal·lat com conseqüència del permanent malentès que existeix entre la cultura i la política. Una rèmora que finalment ha aflorat quan la pressió exterior es va fer insuportable i una direcció especialment inepta per gestionar-la ha qüestionat el futur i el prestigi del Liceu.

 

Aquest concert és una resposta clara, generosa, compromesa i esperançada de tots els treballadors del Liceu, amb el recolzament d’aquells que encara creuen amb fermesa en el protagonisme cultural i valor simbòlic d’una institució que, com va ben dir el mestre Boder, és més que un teatre, com el Barça és més que un club.

 

Un referent i una marca internacional. Un teatre és una màquina complexa que s’embussa si la mesquinesa i la ignorància s’apoderen dels seus engranatges. Malgrat els obstacles –i no tots externs–, compta amb uns treballadors que amb el seu esforç, professionalitat, experiència, dedicació, afany de superació i estima per l’òpera i el públic, permeten que cada dia aquesta màquina s’engegui i doni el millor que té a un públic que ha demostrat la seva fidelitat en tots els moments crítics viscuts pel teatre.

 

Amb aquest acte volem reivindicar que un altre Liceu –un millor, de nou de “tots”– és possible. Que és la nostra obligació replantejar la manera de governar i administrar aquest teatre. Que som els primers a donar aquest pas. Que afirmem que l’actual model és caduc. Un llast per al renaixement del Liceu. Que aquest és el mandat de futur que llancem als què haurien de vetllar des de les administracions pel seu futur. Que demanem estar presents en els seus òrgans de decisió, que sol·licitem una direcció professional, que exigim transparència en la gestió dels recursos, que es preservi la seva identitat com a teatre públic i que aquest sigui el valor màxim que hem de comunicar para atreure al mecenatge privat, còmplice en la nostra voluntat d’aconseguir el màxim prestigi i la màxima representació en la nostra societat com a be cultural comú.

 

L’Ànima del Liceu és també una oportunitat única per agrair l’infinit suport que hem sentit per part de tots aquells que comprenen el significat profund que té el Liceu per tots nosaltres. Artistes, abonats, espectadors, mecenes, patrocinadors, amics, associats, mitjans de comunicació i institucions que han donat innombrables i significatives mostres del seu compromís amb aquesta institució i els seus treballadors. Un sol concert és potser insuficient per respondre a aquesta impagable resposta col·lectiva. Com va dir André Malraux: “cultura és la suma de totes les formes d’art, amor i pensament que al llarg dels segles han permès que l’ésser humà estigui menys esclavitzat”. Per a nosaltres, els treballadors del Gran Teatre del Liceu, aquest és un bon començament. I volem que ens acompanyin.

 

Treballadors del Gran Teatre del Liceu

 

Barcelona, 26 de març de 2012


Imatge de la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa: Charles Courant (Comitè), Michael Boder i Josep Pons 

Concert L'ànima del Liceu - Treballadors

 
 

Presentació del Concert L'ànima del Liceu - Jaume Tribó

 
 

Concert L'ànima del Liceu - Vídeo Rolando Villazón

 
 

Roda de premsa de presentació Concert L'ànima del Liceu 1/3

 
 

Roda de premsa de presentació del Concert L'ànima del Liceu 2/3Roda de premsa de presentació del Concert L'ànima del Liceu 3/3
Va' pensiero

Va' pensiero a les portes del Liceu 11/2/2012

 
 
Lletra "Va' pensiero"