Tekijänoikeudet

Koska digitaalisen aineiston tuottaminen, linkittäminen, tallentaminen, muokkaaminen, julkaiseminen ja jakaminen on teknisesti helppoa, saattaa tekijänoikeudelliset asiat helposti unohtua.

Kun tuottaa omaa aineistoa Internettiin on hyvä merkitä näkyviin lisenssin avulla, miten muut saavat aineistoa käyttää. Jos merkitää ei ole niin seuraavat perussäännöt on hyvä pitää mielessä:

1. Linkittäminen toisen tuottamaan materiaaliin on sallittua.
2. Toisen tuottaman materiaalia voi tallentaa vain omaan, yksityiseen käyttöön.  
3. Toisen tuottamaan materiaalia ei saa liittää osaksi omaa materiaalia.  
4. Toisen tuottaman materiaalin käyttöön kannattaa pyytää lupa!

Materiaalin julkaisemisessa Internettiin, tulee huomata, myös kuvaamiseen liittyvät säännöt. Esim. jos itse tuotetussa materiaalissa on kuvia (valokuva ja videokuva) ihmisistä, pitää pyytää lupa julkaisuun. 

Kannattaa huomata, että jos tuottaa materiaalia osana jotakin julkisrahoitteista projektia, tulee noudattaa rahoittajan ohjeita myös tekijänoikeuksien osalta.


CreativeCommons lisenssi

Creative Commons lisensseillä voit merkitä millaisilla oikeuksilla muut voivat tuottamaasi materiaalia käyttää. Voit antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle käyttää teostasi. Lisenssejä yhdistelemällä voit luopua oikeuksistasi haluamallasi tavalla. Julkaisutyökalun avulla voi kätevästi valita oikea yhdistelmä lisenssejä helposti. 

Opettajien tekijänoikeus: Viikon pulma

YouTube-videoYouTube-video


Comments