Programa i ruta prevista

Posets o Tuca de Llardana (3375m)

Ascensió al pic Posets (o Tuca de Llardana) per la seva ruta més habitual, la que puja des de la vall d’Eriste per la canal Fonda. Aquesta ruta també es coneix com la “Ruta Real”, essent la ruta més curta d’entre les múltiples vies d’accés al Posets. El primer dia es puja des del pont d’Espigantosa fins al refugi Ángel Orús on es passa la nit i el segon dia es fa el cim i es baixa novament fins a la Pleta d’Estallo.
El cim del Posets és el segon cim més alt de la serralada pirinenca. Aquest és un cim molt freqüentat, amb unes vistes meravelloses gràcies al fet que és la més aïllada de les grans muntanyes pirinenques. L’envolten: el Gran Bachimala, el Gourgs Blancs i el Perdiguero (al N) i l’Aneto i la Maladeta (per l’E). El massís del Posets es troba al nord de la província d’Osca (Aragó) entre les valls d’Estós, de Chistau i d’Eriste, a dins del Parc Natural de Posets-Maladeta. La seva alçada i la seva situació privilegiada fan que sigui una muntanya fàcil d’identificar per la seva silueta trapezoïdal.

L’ASCENSIÓ
1r DIA
Començarem la ruta al pàrquing del pont d’Espigantosa a la Pleta d’Estallo, un espai ampli i habilitat per deixar-hi el cotxe. El recorregut coincideix amb el PR-HU 36 (marques grogues i blanques) que transcorre per un bon camí fins al refugi Ángel Orús (a uns 3km aprox.). Caminarem uns 250m en direcció N per la pista i, a la nostra esquerra, hi trobem la bonica cascada d’Espigantosa.
El sender s’estreny després de creuar el pont d’Espigantosa, a sobre del riu Aigüeta d’Eriste. Pujarem per un bosc frondós que hi ha al costat del riu, sempre per l’esquerra del barranc. Arribarem a una zona més oberta on hi ha el pont de Presentet (1.780m), aquí hi ha la desviació cap a la colladeta de Comalaqueba i el refugi del Clot de Chil, hem de seguir recte en direcció NO. En arribar a la Pleta de Riberes (1.815m) abandonarem el torrent i les seves boniques cascades i remuntarem unes rampes per una zona boscosa. Tot fent algunes llaçades curtes, superarem ràpidament el desnivell del barranc de Forcau. Al fons, a davant nostre, hi veiem la serra de Llardana, on hi ha la Tuca Alta (2.910m) i la Tuca Baixa (2.901m)
Arribarem al refugi Ángel Orús o refugi de Forcau (2.150m), situat en una terrassa de la vall de Forcau (sota les Agulles de Forcau) que perment gaudir d’unes vistes magnífiques de la vall d’Eriste.

2n DIA
Al Sortir del refugi agafarem el sender senyalitzat amb marques de pintura vermelles i blanques que hi ha tot just al darrere del mateix. Hem de començar a pujar en direcció N-NO cap al barranc de Llardaneta. Arribarem a un cartell de senyalització (2.350m) que marca dues opcions: el coll d’Eriste o el coll de la Piana (i la vall d’Estós). Agafarem la primera opció, a l’esquerra, en direcció N-NO, cap al coll d’Eriste. Anirem pujant pel marge dret del barranc de Llardaneta i, després de creuar-lo, a uns 2.550m d’altitud, abandonarem l’itinerari del coll d’Eriste per pujar, en direcció N, cap al barranc de la canal Fonda. Tot pujant, si mirem enrere, al S, veiem les crestes del Forcau amb el Forcau Baixo (2.786m), el Forcau Alt (2.865m) i la bretxa que els separa al mig.
Entrarem a la canal Fonda (2.630m). Pujarem, en direcció N, amb la Dent de Llardana a la nostra esquerra i la Tuca Alta a la nostra dreta. El coll de la Dent de Llardana es distingeix molt bé a davant nostre (al N), elevat a la dreta de les parets de la Dent de Llardana. Cal superar uns 400m de desnivell per l’àmplia canal Fonda per arribar-hi. A mesura que s’avança per la canal, el pendent va augmentant. Finalment arribarem al coll de la Dent de Llardana (3.010m) just a sota de la impressionant Dent de Llardana (3.094m)
Des del coll de la Dent de Llardana, pujarem pel vessant de la dreta d’aquest coll, en direcció N, cap a l’Espalda de Posets. Després de superar alguns pendents i alguns ressalts, arribarem l’Espalda de Poset. Ja podrem observar el cim del Posets, només ens faltarà recórrer la carena que permet accedir-hi. Arribarem al cim del pic Posets o Tuca de Llardana (3.375m). Es tracta d’un pic envoltat de grans muntanyes però també una mica aïllat. Observarem el Bachimala, l’Aneto, el Perdiguero, el Vignemale, el Mont Perdut i moltes d’altres muntanyes que també podem veure des del cim. Al cim del Posets hi ha un vèrtex geodèsic. Baixarem del pic per la mateixa aresta i desfarem el camí. Les vistes sobre el gran desnivell són espectaculars.
Un cop al coll de la Dent de Llardana començarem la baixada per la canal Fonda. Seguirem baixant, en direcció SE per la vall de Llardaneta, tindrem al davant el majestuós pic Perramó o pic d’es Corbets (2.904m). Creuarem el torrent de Llardaneta i tormarem a agafar el camí que baixa des del coll d’Eriste. Una mica més tard trobarem la senyal que ens indica que per anar al refugi Ángel Orús cal seguir el sender de la dreta, en direcció SE. Seguirem baixant en direcció SE i ja podrem veure el refugi. Al costat del refugi veurem una cabana de pedres en males condicions. Des del refugi agafem el mateix camí del dia anterior de baixada al pàrquing del pont d’Espigantosa.